Dodaj do ulubionych

Kiążki podróżnicze

21.12.02, 00:16
czy czytujecie ten gatunek, ostatnio wydaje się nieco zapomniany przez
polskich wydawców.Dzisiaj mamy TV, internet ale jest coś niepowtarzalnego w
relacjach pierwszych odkrywców, lub podróżników wędrujących do rozmaitych
ciekawyhch miejsc. Tego rozdzaju książki należą do moich ulubionych, jakie Wy
przeczytaliście i czy zachęciły one Was do odbycia jakiejś podróży (albo
marzenia o takiej podróży). Od siebie wymienię: ,,Zielone Piekło" autora nie
pamiętam niesamowiete dzienniki z podróży przez dżunglę ameryki południowej.
Dzienniki Lewisa i Clarka z ich wyprawy w 1804-1806 do wybrzeży Pacyfiku
(miałam to szczęście zobaczyć część tych wspaniałych miejsc, które odkryli i
opisali i to nakłoniło mnie do przeczytania tej fascynującej książki).
"Gdy słońce było Bogiem" Kosidowskiego może bardziej traktuje o archeologii,
ale wspaniale opisuje pierwsze wielkie odkrycie archeologiczne mam do tej
książki wielki sentyment z dziciństwa marzyłam by zobaczyć Egipt i wszystkie
te miejsca, które opisywał.
Obserwuj wątek
    • Gość: feran Re: Kiążki podróżnicze IP: *.txucom.net 21.12.02, 02:50
      Paul Theroux;niewatpliwie kanon literatury podrozniczej;najlepszy tytul"Riding
      the Iron Rooster" podroze kolejami chinskimi.
    • pijaw Re: Kiążki podróżnicze 26.12.02, 01:59
      Prószyński wydaje niezłą serię "Obieżyświat" czasem są naprawdę perełki
      przypominające mi dawne czasy "Dookoła świata" Iskier. Dla fanów żeglarstwa
      wychodziła też kiedyś niezła seria "Sławni żeglarze" Wydawnictwa Morskiego, ale
      chyab już nie wychodzi :-(
    • Gość: podróżnik Re: Kiążki podróżnicze IP: *.satkabel.com.pl 28.12.02, 10:30
      Jeżlei lubisz książki podróżnicze, to najprościej zajrzeć na stronę Księgarni
      Internetowej Bezdroża, www.bezdroza.com
      Tu znajdziesz kilkaset tytułów, są tu i przewodniki i mapy, a także szeroko
      rozumiane książki podróżnicze.
      Powodzenia i miłych podróży z książką!
    • Gość: monika_kot Re: Kiążki podróżnicze IP: *.unitel.com.pl 15.01.03, 13:25
      Ja polecam Tobie ksiązki Farleya Mowata, np. Zwariowaną łódkę czy Nie taki wilk
      straszny. Tu akurat poznasz Nową Funlandię albo daleką północ Kanady. Fajna
      seria to obiezyświat Prószyńskiego.
      • Gość: Niech Re: Książki podróżnicze IP: 217.197.165.* 15.01.03, 13:58
        Obiezyswiat nie ukazuje sie juz od poltora roku. Iskier proba kontynuacji
        Dookola swiata tez padla. Jaki pan taki kram. To znaczy jacy czytelnicy takie
        ksiazki.
        • Gość: podróżnik Re: Książki podróżnicze IP: *.satkabel.com.pl 15.01.03, 15:37
          Nie jest tak źle z literaturą podróżniczą. www.bezdroza.com to księgarnia dla
          tych, co lubią podróże. Warto tu zajrzeć
          • Gość: Niech Re: Książki podróżnicze IP: 217.197.165.* 15.01.03, 15:42
            Nie chcialbym cie bezpodstawnie oskarzac o spam, wiec napisze tylko, ze w
            dziale ksiazki podroznicze pokazuje sie 7 tytulow. U Proszynskiego sama seria
            Obiezyswiat ma ich 33.
            • Gość: podróżnik Re: Książki podróżnicze IP: *.satkabel.com.pl 15.01.03, 17:12
              Faktycznie, rzecz nie warta wspominania. Tylko 7 ksiązek podróżniczych, z czego
              zaledwie kilka wydanych w ciągu ostatnich kilku miesięcy. A Obieżyświat
              Prószyńskiego ma ich aż 33. Tylko, że sam wspomniałeś, że Obieżyświat już od
              dawna nie wydał nic nowego. Dlatego zaproponowałem kolejne źródło, czy to coś
              złego? Kto ciekawy będzie zaglądał i sprawdzał, czy jest coś nowego. inni będą
              wciąż narzekać
              • Gość: Niech Re: Książki podróżnicze IP: 217.197.165.* 15.01.03, 17:17
                Zdaje sie, ze zbaczamy z tematu. Dam sobie wlos z ucha uciac, ze w merlinie
                znajdziesz co najmnie setke - a kto wie, moze i kilka - ksiazek podrozniczych.
                Dlatego wiec, zeby nie bylo na mnie, ze piane tylko bije, podaje:
                www.merlin.com.pl.
                • Gość: podróżnik Re: Książki podróżnicze IP: *.satkabel.com.pl 16.01.03, 08:21
                  W dziale reportaże i książki podróżnicze - sztuk 44, z czego część zawierają
                  reportaże, np. Kapuścińskiego i wywiady z Kwaśniewskim. Na podróże zostaje ze
                  30 sztuk. Nie w tym rzecz, po prostu podałem olejne źródło poszukiwań, a Tobie
                  to chyba przeszkadza. Dlaczego
                  • Gość: Niech Re: Książki podróżnicze IP: 217.197.165.* 16.01.03, 11:48
                    Fakt, sprawdzilem, przepraszam. Poszukalem tez w innych miejscach i faktycznie
                    wszedzie oferta zamyka sie w 40 tytulach. Nie wiem czy tych samych, nie chcialo
                    mi sie sprawdzac. W kazdym razie to jest wyrazny sygnal - literatura
                    podroznicza R.I.P.
                    • Gość: podróżnik Re: Książki podróżnicze IP: *.satkabel.com.pl 17.01.03, 11:44
                      Nie jest dobrze z książką podróżniczą. Nawet wydawnictwa specjalizujące się w
                      tej tematyce mają częśto niewiele ponad kilka, czasem kilkanaście pozycji.
                      Oto kolejne linki, gdzie można coś w miarę ciekawego
                      znaleźć:www.sorus.com.pl oraz globtroter.onet.pl/ksiazki.html
                      Niby niewiele, ale zawsze lepiej kilka sztuk więcej, niż wcale. Pozdrowienia
                      dla wszystkich podróżników i miłośników książek podrżniczych
    • Gość: Kasia Marynistyka IP: *.bielsko.dialog.net.pl 15.01.03, 22:23
      Z kanonu rewelacyjnych ksiazek dla milosnikow marynistyki, podrozy, tez troche historii (nie wszystko
      naraz!):
      1. Kazimierz Robak: "Pogoria" na koniec swiata" - swietna ksiazka, rewelacyjny dowcip i poczucie
      humoru, szukam bezskutecznie po antykwariatach od wielu lat ( a kiedys brattu udalo sie ja kupic z
      przeceny:-( Tez tak chce!)
      2. Jako kontynuacja (poniekad: na temat Szkoly Pod Zaglami K. Baranowskiego 3 ksiazki na temat:
      K. Baranowski"Szkola pod Zaglami".
      Jacek czajewski "Szkola pod Zaglami"
      Sergiusz Nawrocki "Bylem Kaczorem"
      3. Tim Severin : Podroz Brendana. Dla tych, co chca zwatpic w pierwszenstwo Kolumba i Wikingow w
      dotarciu do Ameryki. Na 800 lat przed Kolumbem irlandzcy mnisi wybudowali skorzana lodz i poplyneli
      przez Atlantyk. W bodajze 1976-77 roku autor ksiazki, opierajac sie o zrodla historyczne (tekst
      sredniowieczny "Navigatio Sancti Brendani.." wybudowal skorzana lodz, w oparciu o wskazowki z tekstu
      "Navigatio..." i poplynal do Ameryki. Kolejna rewelacyjna lektura.
      Dlugo mozna by wymieniac...Aha, wiekszosc tych ksiazek ( z wyjatkiem Czajewskiego i Nawrockiego)
      wyszla wlasnie w serii Slawni Zeglarze"
      Milej lektury!
    • Gość: monika_kot Re: Kiążki podróżnicze IP: *.unitel.com.pl 16.01.03, 06:33
      Nawiązując do wypowiedzi mojej poprzedniczki to humor, podróże i morze zawsze
      daje czytelnikom doceniany, czytany i popularny Karol Borchardt. Poczytaj
      najsłynniejsze: Znaczy kapitan i Szaman morski. ksiązki zdarzają się w tzw.
      tanich księgarniach albo mozna kupic uzywane na allegro.pl.:)
      • Gość: szcz Re: Kiążki podróżnicze IP: *.czes.gazeta.pl 17.01.03, 00:04
        Kiedy miałem 10 lat przeczytałem „Wybrawę Kon Tiki” Heyerdahla i do dzisiaj nie
        trafiłem na bardziej fascynującą książke podróżniczą. Niezależnie od tego, czy
        autor swoim wyczynem udowodnił to co chciał, czy może w ogóle się mylił, to
        opis wyprawy i przeżyć jest fantastyczny. Nicy tylko tratwa i woda, a jednak...

PS. Znaczy Kapitan to fantastyczna książka, ale nie uważam jej do podróżniczą
        • Gość: Niech Dookola swiata IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 17.01.03, 12:27
          To byla seria! Heyerdal i Wankowicz, alpinisci, himalaisci i taternicy,
          dziesiatki wspanialych ksiazek! I komu to przeszkadzalo? I jeszcze Turnbull o
          Pigmejach. A pamietacie niedokonczony "Komin pokutnikow"?
          • eela Re: Dookola swiata 17.01.03, 23:16
            Jasne, że pamiętamy :-)
          • a.b.c Re: Dookola swiata 18.01.03, 00:28
            Gość portalu: Niech napisał(a):

> To byla seria! Heyerdal i Wankowicz, alpinisci, himalaisci i taternicy,
            > dziesiatki wspanialych ksiazek! I komu to przeszkadzalo? I jeszcze Turnbull o
            > Pigmejach. A pamietacie niedokonczony "Komin pokutnikow"?

O tuż to, były wydawane wspaniałe książki czas przeszły jak najbardziej
            właściwy w tym miejscu jeśli idzie o poskich wydawców. Seria
            Obieżyświat moim zdaniem nędza straszliwa(nie licząc kliku interesujących i
            wymienionych w tym wątku pozycji) dwie trzecie to popelina i II liga
            podróżnicza dziw bierze, że nie wydali w tej seri "Miastówki" Passentówny.
            Gdzie są prawdziwe książki podróżnicze????!!!! Na to pytanie odpowiem sobie
            sama w antykwariacie, w domowych księgozbiorach znajomych i np. na amazonie.
            Swoją drogą miałeś rację co do upadku tych tzw. podróżniczych serii są tak
            porywające, że naprawdę trzeba całe życie spędzić w szafie na odludziu, aby
            wciągnęły do lektury i oto właśnie przyczyna śmierci książek podróżniczych
            Amen
            • Gość: Niech Re: Dookola swiata IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 02:00
              Wedlug mnie to klient woli kupic mape Paryza z zaznaczonymi knajpami z winem
              ponizej 5 euro za flaszke niz poczytac fajna knige.
              • Gość: podróżnik Re: Dookola swiata IP: *.satkabel.com.pl 18.01.03, 02:17
                Witaj
                Myślę, że ten co woli tanie wino, to nawet mapy nie kupi
                Już chyba tylko prawdziwi zapaleńcy czytają coś więcej niż Bridgetki Jones i
                inne rozrywkowe książeczki. Pewnie i dlatego oferta wydawnictw z książkami
                podróżniczymi jest tak uboga
                • Gość: feran Re: Dookola swiata IP: *.txucom.net 18.01.03, 03:05
                  Ksiazek podrozniczych jest duzo jezyku angielskim.Tak samo historyczne.Dobra
                  ksiazke aby napisac to trzeba poswiecic ladnych pare lat.Autor musi
                  zarobic.Taka ksiazka kosztuje znacznie drozej niz tzw fiction.To i prawa
                  autorskie sa drogie;stad nie ma przekladow i wydan dla biednych obywateli.Chyba
                  sie nie oplaca.

Jeszcze raz;czy ktos czytal jaka pozycje jednego z najwybitniejszych pisarzy
                  podrozniczych na swiecie Paul Theroux(wrzuc na wyszukiwarke).
    • panna_migotka1 Re: Kiążki podróżnicze 19.01.03, 16:26
      Ja statnio jestem zauroczona postacia Olgi Stanisławskiej i zamówiłam sobie
      nawet jej książke o podróżach po Afryce "Rondo de Gaulle'a":) myślę więc, że
      ten gatunek na pewno jeszcze nie umarł
    • Gość: Mar Re: Kiążki podróżnicze IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 19.01.03, 18:37
      Kiedyś czytałem książki Wolanowskiego, Budrewicza, Centkiewiczów i "Poznaj
      Świat". Szkoda, że teraz takich już nie ma (chyba?). Dziś pozostał
      mi "National Geographic"
    • Gość: tintin Re: Kiążki podróżnicze IP: *.itpp.pl 20.01.03, 11:30
      Rzeczywiście, książki podróznicze w Polsce się nie przyjęły. Nikt nie chce
      czytac czy boja sie wydawać? Wystarczy zajrzeć do Amazonu, żeby zobaczyć, że na
      świecie takie ksiązki robia furorę. Ale z reuły nie trafiają do Polski.
      Dlaczego? Sensacyjne, poradniki, komputerowe, dzieciece - wszystkie trafiają.
      Tylko podróżnicze nie. Własciwie z całej tej rzeszy wyszła ostatnio w Polsce
      jedna pozycja. Zapiski z Małej Wyspy Billa Brysona (w kameleonie albo
      Salamandrze). Przesmiewcza relacja z podróży po Anglii. Facet jest na szczytach
      list bestsellerów. A poza tym - nic. Kiedy pytam o ksiązki podróznicze prowadza
      mnie do regału z przewodnikami. Ewentualnie podsuwają Kapuscinskiego.
    • Gość: lody Re: Kiążki podróżnicze IP: *.pde.philips.com 20.01.03, 14:00
      "Okrążmy ten świat raz jeszcze" pisane dobre pół wieku temu. Niestety nie
      pamiętam autora. Coś niesamowitego, co czyta się jednym tchem (choć połowę
      przygód autor zmyślił) - każdy kto przeczyta polubi gatunek...
      • Gość: Wookie Re: Kiążki podróżnicze IP: *.pl 07.02.03, 01:38
        > "Okrążmy ten świat raz jeszcze" pisane dobre pół wieku temu. Niestety nie
        > pamiętam autora. Coś niesamowitego, co czyta się jednym tchem (choć połowę
        > przygód autor zmyślił) - każdy kto przeczyta polubi gatunek...

Czytałem :-) Autorem jest Tadeusz Perkitny. Zgadzam się z przedmówcą, że
        ksiązka warta jest przeczytania. Z tego gatunku poleciłbym także "Asfaltowy
        saloon" W. Łysiaka - książka napisana jest przystępnym językiem i może być
        znakomitą lekturą do poduszki.
        • Gość: Wookie Re: Kiążki podróżnicze IP: *.pl 07.02.03, 01:42
          > [...] książka napisana jest przystępnym językiem i może być
          > znakomitą lekturą do poduszki.
          ^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^^

Trochę niefortunnie to napisałem :-) Miałem na myśli, że IMHO książka jest
          rzeczywiście warta przeczytania. Kwestia niezbyt właściwego doboru
          słownictwa, ale wszystko przez to, że jush się senny robię :-)

• Gość: sen Re: Kiążki podróżnicze IP: *.pde.philips.com 07.02.03, 09:44
            Wymieniony w pierwszym poście autor 'Zielonego Piekła' nazywal się Maufrais
            (może lekko pomyliłem pisownię) i opisywał dżunglę w Gujanie Francuskiej, w
            której zresztą przepadł.

'Rondo de Gaulle'a'O.Stanislawskiej to na pewno warta polecenia pozycja - nie
            tylko dla miłośników podróży. Bardzo ciekawie i nieźle napisana.

A co do reszty to zostaje zawsze klasyka, np. Fiedler, trochę już przysypany
            kurzem czasu, niestety.

Ciekawa jest również wydana jakiś czas temu przez Sorus książka o kilkuletniej
            podróży Kazimierza Nowaka przez Afrykę od góry do dołu i z powrotem.
            zapiski z lat 30-tych XX w. ale dobrze się czyta.
            Fragmenty są na necie - wystarczy wpisać imię i nazwisko autora do wyszukiwarki
            i powinno się coś znaleźć.
    • mika_p Re: Kiążki podróżnicze 07.03.03, 23:39
      A Fiedler ? Arkady Fiedler ? Swego czasu sporo książek jego autorstwa
      przeczytałam i wydaje mi się, że do tego wątku jak znalazł. Aczkolwiek głowy
      nie dam, czy one naprawdę są ciekawe, bo to jednak z 10 lat minęło od
      ostatniego razu, ale pamiętam to wrażenie upału i wilgoci nadamazońskiej przy
      czytaniu :)
    • anutka1 Re: Kišżki podróżnicze 31.03.03, 23:24
      o i wła�nie tu dotarłam...;-) my�lę że co� wybiorę ,również i o wyprawach w
      góry ;)
      pozdrawiam wszystkich serdecznie
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka