Dodaj do ulubionych

PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZESKICH

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 14.01.03, 21:26
Pewnie czytacie Hrabala, Kundere i innych czeskich autorow?!Stworzmy
ranking!!! Co wedlug was warto z czeskiej literatury poznac? Proze
Hrabala?Kundere?A jezeli ich to, ktory tekst?
Obserwuj wątek
    • Gość: Mema Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES IP: *.gniezno.sdi.tpnet.pl 14.01.03, 23:06
      ja czytam :) i Hrabala i Kundere- przyznam, ze wolę tego drugiego. Ksiażki
      Hrabala są sympatyczne, mają ciepły, czeski klimat, takie "ichnie" poczucie
      humoru, czyta się je dosc lekko. Najbardziej podobały mi sie "Zbyt głośna
      samotność" i "Pociagi pod specjalnym nadzorem"- dla mnie ciepłe, delikatne
      studium dojrzewania seksualnego. dobrze mi się tez czytało "Lekcje tanca..."
      i "Listy do Kwiecienki".
      Natomiast pisarstwo Kundery to troche "ciezszy kaliber", bardziej
      filozoficzne, od kilku lat, kiedy autor mieszka juz we Francji, coraz mniej
      czeskie, bardziej europejskie, uniwersalne. U Kundery cenię sposób, w jaki on
      pisze o kobietach, o miłosci, o seksie. Po "Walcu pożegnalnym" chodziłam jak
      struta z tydzien. Potem przeczytałam "Smieszne miłości"- podobne
      wrazenie, "Zycie jest gdzie indziej" dopełniło dla mnie "sagę o udawaniu".
      Potem przyszedł czas na "Nieznosną lekkosc bytu"- jedną z moich ulubionych
      książek. A potem było jeszcze wiele, ale juz nie zrobiły ona na mnie takiego
      wrazenia.
      Miłej lektury

mema
    • dr.krisk Hrabal! 14.01.03, 23:32
      Jestem zaprzedanym i nieprzejednanym zwolennikiem Hrabala. Chyba przeczytałem
      wszystko co napisał. Im bardziej go znam, tym bardziej sądzę, że niesłusznie
      jest on dopisywany do tradycji haszkowo-szwejkowskiej: wiecie, takie fajne
      historyjki przypiwne... Owszem, Hrabal opisuje świat w sposób niezwykle "gęsty"
      ale pod tym wszystkim nie ma wcale żadnej filozofii w rodzaju "żywota czlowieka
      poczciwego". Często jest gorzki i niewesoły.
      Dziwne, że Czesi jakby nie za bardzo go lubią (tak mi sie wydaje). Jak gdzieś
      zdarzyło mi się wyjechać w ich towarzystwie z pochwałami Hrabala, robili głupie
      miny i cos tam mi odbąkiwali.
      KrisK
      P.S. Pamiętacie? "Jak się człowiek uchleje, to i Kersku jest Madagaskar..".
      Cytuję z pamięci, ale jak już zostanę poważnym profesorem to dam sobie to
      wytatuować!
      • Gość: dodo Re: Hrabal! i inni :-) IP: *.sympatico.ca 15.01.03, 03:39
        do listy ukochanych braci czeskich prosze dopisac koniecznie karela capka
        z przesmieszna ksiazeczka "z elwira u wod" - ach, ci czesi... tyle cieplego
        humoru i tego czegos, co moze nawet bywa filozofia zycia ;-)
      • Gość: RagiNagus Re: Hrabal! IP: *.oho.com.pl / *.oho.com.pl 24.01.03, 14:54
        > Dziwne, że Czesi jakby nie za bardzo go lubią (tak mi sie wydaje). Jak gdzieś
        > zdarzyło mi się wyjechać w ich towarzystwie z pochwałami Hrabala, robili
        > głupie miny i cos tam mi odbąkiwali.

A co w tym jest dziwnego? Gdyby jakis Czech zaczal chwalic w towarzystwie
        Polakow na przyklad Szczypiorskiego, wiekszosc z nich zaczelaby robic glupie
        miny i cos tam odbakiwac. Niestety, sarmaci chodza dzis w dresach i literature
        maja w glebokim poszanowaniu, nurt dworski za to ma sie calkiem niezle i
        zamiast swojego, obce chwali.
    • asdew Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES 15.01.03, 03:48
      Koniecznie Franz Kafka (o ile uznamy go za Czecha..) !

/asdew
    • hania_76 Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES 15.01.03, 12:09
      Hrabal - za "Pociągi pod specjalnym nadzorem".
      • Gość: Niech Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES IP: 217.197.165.* 15.01.03, 12:22
        Skoro cofamy sie do czasow Kafki to na pewno Hasek.
    • Gość: pumra Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES IP: *.phil.uni-jena.de 15.01.03, 14:35
      Zdecydowanie Hrabal, Kundera staje sie coraz bardziej manieryczny a
      intelektualne ambicje uniemozliwiaja mu snucie ciekawych historii (a o to badz
      co badz w powiesci chodzi.)
      Hrabal to nie tylko frywolny wesolek - polecam 'Mercedes Benz' Huellego, z
      podtytulem - 'Z listow do Hrabala'. Tam widac, ze Huelle (mi tez to sie zdarza,
      czyta Hrabala jako egzystencjaliste, jako kogos przejetego rozpadem swiata a w
      zamian dysponujacego jedynie opowiescia.
      • Gość: Niech Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES IP: 217.197.165.* 15.01.03, 14:45
        No ta jak ma byc tylko o H. i K. to najbardziej tego pierwszego lubie "Zbyt
        glosna samotnosc" i "Sprzedam dom, w ktorym juz nie chce mieszkac". A najmniej
        te jego rodzinne opowiesci z lat dziecinnych. A z Kundery tylko i
        wylacznie "Zart" i "Smieszne milosci". Ale uwaga - zatrzymywanie sie na tych
        dwoch nazwiskach to strata masy znakomitych lektur.
        • hania_76 Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES 15.01.03, 17:33
          Święta prawda! Ale ja jakoś tak mam, że Hrabala i Kunderę postrzegam jako
          wiecznie ścigającą się dwójkę. Nie wiem dlaczego! U mnie na czele tego wyścigu
          jest zawsze Hrabal. A Kundery za "Nieznośną lekkość bytu" marnie znoszę...

Masz rację, Niechu - nie powinniśmy zapominać chociażby o Hasku albo Capku,
          czy, last but not least, Kafce. Kurcze, jak trudno mi zakwalifikować Kafkę
          mentalnie jako pisarza czeskiego... Też nie wiem dlaczego.

Tyle zagadek związanych z czeskimi pisarzami ;)
          • Gość: otto Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES IP: *.acn.pl 18.01.03, 18:39
            Ciekawe, że Kafka i Haszek zyli w tym samym czasie w tym samym mieście.
    • Gość: staruch Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES IP: *.nowysacz.cvx.ppp.tpnet.pl 15.01.03, 15:25
      Najbardziej z Hrabala podobalo mi się "Obslugiwalem angielskiego krola", ale jeszcze nie calego Hrabala przeczytalem. Teraz czytam Jakuba Demla. Wciagajace.
    • mrzagi01 KACICA!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! 15.01.03, 15:29
      Pavel Kohout "KACICA" jezeli jeszcze tego nie znacie, przeczytajcie koniecznie
      Po prostu swietne, koniec i kropka.
    • Gość: red Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 13:59
      Ktos słusznie zauwazyl, ze nie nalezy ograniczac sie tylko do tekstow Hrabala i
      Kundery. Slyszal ktos z was np o "praskim chasydzie" - J. Langerze i jego
      "Dziewieciu bramach do tajemnic chasydow" albo Ladislavie Fuksie( "Palacz
      zwlok", "Wariacje na najnizszej strunie")?! Znacie czeskich surrealistow,
      Vlaste Trzeszniaka (goraco polecam jego " Romulusa i Romusa") albo "Smierc
      pieknych saren" Oty Pavla?
      • Gość: Niech Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 14:31
        Znamy, znamy. Albo Jiri Weil. I jeszcze Mucha - imienia nie pamietam - syn
        autora slicznych secesyjnych plakatow. A Trzesniaka goscilem u siebie w domu -
        fajny gosc.
        • dr.krisk Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES 18.01.03, 15:07
          A Vladimir Paral? Czytałem jego "Dekameron" - też śmieszne.
          Zazdrościć tylko tym Czechom...
          KrisK
          • Gość: ryża malpa Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES IP: 4.2.* / *.lublin.mm.pl 18.01.03, 16:11
            A Ota Pavel i jego "smierć pieknych saren"? Piekna rzecz.
            Do Hrabala mam uraz a to przez to, że większośc jego ksiązek przetłumaczona
            jest na polki przez niejakiego Andrzeja Czcibora -Piotrowskiego. pan ten
            popełnił książke "Rzeczy nienasycone" , którą miałam watpliwą przyjemnośc
            przeczytac przed Hrabalem - COŚ STRASZNEGo, koszmar z ulicy wiązów, horror po
            północy, ociekająca spermą ohyda!!!! Napisana w strasznym infantylno-
            głupkowatym stylu, który to styl niestey jest rozpoznawalny w przetłumaczonych
            przez tego pana dziełach Hrabala.
            Ale "Obsługiwałem angielskiego króla" jest genialne!!! I "Pociągi..."-
            czytałam to w tłumaczeniu kogoś innego i zdecydowanie mi się podobały.
            Kunderę lubie, baaardzo lubię ale ostatnio nie czytam bo jakos mnie dołuję,
            po "Nieznośnej lekkości" tydzien błąkałam sie w ciemnościach moich humorów
            złych a "Śmieszne miłości" porzuciłam w połowie obiecując sobie, że do nich
            wrócę ale jakoś oststnio nie mam checi łapać dołów egzystencjalnych, bo
            emocjonalnie musze nad sobą panować.
    • Gość: red Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 18.01.03, 20:41
      Potrafi mi ktos powiedziec, dlaczego litertura czeska jest tak popularna w
      Polsce? Jest przeciez wielu znakomitych autorow slowenskich(np Drago Janczar,
      serbskich(np DAnilo Kisz)- mozna by podac jeszca wiele innych przykladow -
      ktorych nie czyta sie tak chetnie jak sasiadow z poludnia.
    • Gość: Maks HRABAL IP: *.poznan.cvx.ppp.tpnet.pl 20.01.03, 17:41
      "Postrzyżyny" i do tego film. Pepin jest moim faworytem - to
      bohater "postrzyżyn"
    • Gość: miki Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES IP: *.dip.t-dialin.net 22.01.03, 22:51
      Dla mnie przede wszystkim Hrabal. Ota Pavel tez jak najbardziej, ale on,
      niestety, tylko te dwie ksiazki napisal. Kundera kiedys mnie fascynowal, teraz
      nudzi. Tzn. Lekkosc bytu jest dalej wielka ksiazka, ale jak sie zna jedna
      powiesc Kundery, to jakby sie znalo wszystkie.
      I chcialem tu jeszcze dorzucic, bo nikt nie wymienial, Ladislava Grosmana, jego
      Sklep przy glównej ulicy to swietna rzecz, byla tez genialnie zekranizowana,
      nawet chyba jakies nagrody byly za ten film.
      A co do L. Fuksa, to strasznie slaba byla ksiazka "Sledztwo prowadzi radca... ,
      (nie pamietam juz kto), kiedys w serii Nike, taka mala brazowa, jakos juz po
      niej do innych Fuksów mnie nie ciagnelo, a naprawde warto?
      Nie nalezy tez zapominac Jana Drdy, ostatnio czytalem Miasteczko na dloni, a
      wiekszosc na pewno przypomina sobie inscenizacje Igraszek z diablem w
      telewizji. Przeurocze historyjki, magiczne wiejskie swiaty, pelne utopców,
      diablów i aniolów. I to chyba jest nam jednak kulturowo duzo blizsze niz
      balkansko-adriatyckie klimaty Serbów i in. Dla mnie troche zbyt ponure i
      gwaltowne. A Czesi sa jak Polacy, tylko wyluzowani i bez kompleksu narodowego,
      i to jest piekne. Po prostu samo zycie.
      Byly kiedys takie serie bratnich literatur, czeskie mialy pastelowe okladki i
      niebiesko-bialo-czerwone literki na grzbiecie. Pamietacie? Tam na pewno bylo
      wiecej ciekawych nazwisk. Czlowiek glupi byl za mlodu, wtedy tego nie kupowal,
      a teraz? Przepadlo i se ne vrati.
      • dr.krisk Gwałtowne bałkany.. 22.01.03, 23:36
        Gość portalu: miki napisał(a):

I to chyba jest nam jednak kulturowo duzo blizsze niz
        > balkansko-adriatyckie klimaty Serbów i in. Dla mnie troche zbyt ponure i
        > gwaltowne.
        Ja tez tak to widzę - chociaż jednym z moich ulubionych autorów jest Ivo
        Andric. Ale czytając go, od razu widziałem różnicę: właśnie, oni coś za
        poważnie wszystko traktują.... Co prowadzi do opłakanych skutków.
        KrisK
    • Gość: balanescu Pavel i Drda IP: *.media4.pl 23.01.03, 09:44
      Ani Kundera ani Hrabal jakoś mnie nie ruszają - moimi ulubionymi czeskimi
      pisarzami (i jednymi z ulubionych w ogóle) są Ota Pavel ("Śmierć pięknych
      saren") i Jan Drda ("Miasteczko na dłoni") - cudowna literatura
    • Gość: ifonka Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES IP: *.domain.pl / 10.12.136.* 24.01.03, 16:45
      zdecydowanie Hrabal!!!!!! "czuły barbarzyńca" o malarzu/ grafiku W. Boudniku!!
      piękne studium przyjaźni.
      jako deser polecam "postrzyżyny". nawet kilka m-cy temu widziałam film w reż
      Menzela w poczciwym Iluzjonie.
    • krowa007 Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES 25.01.03, 17:22
      Ja najbardziej lubię Capka - fantastyczna jest "Inwazja jaszczurów", dramaty -
      np. "R.U.R."
      Kundera to przede wszystkim eseistyka, z powieści - "Żart"
      I jeszcze Skvoreckiego "Tchórze"
      • sabine Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES 26.01.03, 19:14
        Lata temu na rynku istniała seria książek zatytułowana "Z biblioteki pisarzy
        Czeskich i Slowackich. To dizęki tej serii wpadły mi w ręce takie perełki
        jak "Śmierć pięknych saren", "Sprzdawcy uśmiechów', czy - Bajki Jana Drdy.
        Polecam.
        • Gość: Niech Re: PEWNIE CZYTACIE HRABALA, KUNERE I INNYCH CZES IP: *.warszawa.cvx.ppp.tpnet.pl 26.01.03, 19:51
          Aaaa i jeszcze Grusa z Kwestionariuszem.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka