mister1 15.06.06, 21:47 wspanialy i madry pisarz i dziennikarz.Mam nadzieje, ze nie zostanie zapomniany. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: norsk_skogskatt Re: Stefan Wiechecki pseudonim Wiech IP: *.w86-219.abo.wanadoo.fr 15.06.06, 22:46 obawiam się, że niestety zostanie zapomniany. Pisał językiem obecnie już umarłym i chyba tylko nienajmłodsi już Warszawiacy są w stanie go docenić. Parę lat temu wyszperałam przypadkiem w krakowskim antykwariacie Wątróbkę po warszawsku z 1965 r. Od tego czasu, ilekroć mi smętnie, pocieszam się dawką Wiecha. Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Re: Stefan Wiechecki pseudonim Wiech 15.06.06, 22:49 to mnie pociesza - ale glownie to, ze Wiech jets wspanialy jako obserwator sadowy. Odpowiedz Link Zgłoś
shiva772 Re: Stefan Wiechecki pseudonim Wiech 16.06.06, 00:16 Uwielbiam Wiecha. Klimat przedwojenny w jego tekstach poprostu da się dotknąć. Szkoda, że tuż po wojnie dał się zwieść i sprzyjał dziadzi Stalinowi...Myślę, że przez to właśnie jest taki, nieco zpomniany. Nie mniej jednak jego żart, spostrzegawczość a zwłaszcza historyjki o Żydach są wspaniałe i niezastąpione. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Stefan Wiechecki pseudonim Wiech IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 16.06.06, 08:22 <<wspanialy i madry pisarz i dziennikarz.Mam nadzieje, ze nie zostanie zapomniany.>> człowieku ty się lecz, ile jesteszcze spłodzisz tekstów zakończonych, mam nadzieję, że nie zostanie zapomniany. Prawda jest okrutna wszytskie persony /Fiszer, Kasz, Nienacki, wiech/, ktore wymieniłes ostatnio w swoich postach już zapomniane. I na nic twoje posty. Odpowiedz Link Zgłoś
zielonamysz Re: Stefan Wiechecki pseudonim Wiech 16.06.06, 08:38 Gamoniu.Nikt nie zapomina Wiecha ani Fischera. A to,ze tu sie te nazwiska pojawiaja to dobrze,bo szperacze nowej generacji zajrza a warto. Nienacki nadal funkcjonuje jakoa autor Samochodzika a o Kaszu jako zywo nic nie wiem,tylko nazwisko mi sie obilo. Jak sie gdzie z nim spotkam(w antykwariacie np0 to sie przywitam. >Szkoda, że tuż po wojnie dał się zwieść i sprzyjał dziadzi Stalinowi...Myślę, >że przez to właśnie jest taki, nieco zpomniany. Toz danie jest uuurocze ale juz niemam czasu niestety komentowac. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Stefan Wiechecki pseudonim Wiech 16.06.06, 08:43 Gamoniu, akurat troche Ci się myśl omskła, bo Wiecha to jeszcze się długo będzie pamięta, bo jak miał stanowisko jednego z wybitniejszych humorystów i felietonistów w Polsce (niezależnie od numerków, jakie ta Polska miała), tak ja pewno długo jeszcze będzie miał. I to niekoniecznie tylko dla warszawiaków, bo wiele osob spoza Warszawy (w tym mła), nadal go czyta i lubi. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Stefan Wiechecki pseudonim Wiech IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 16.06.06, 09:04 Ja bym proponował by w materii felietonistów pamietać Słonimskiego, Kisielewskiego i im podobnych i nie wyciagać z szafy małoz znane nazwiska pokryte patyna. Odpowiedz Link Zgłoś
braineater Re: Stefan Wiechecki pseudonim Wiech 16.06.06, 09:14 Jedno nie wadzi drugiemu. Kisielewski broni sie do dziś (choć Tyrmand i tak był lepszy:), Słonimskiego nadal się wznawia, i nadal jest miejsce na Wiecha. P:) Odpowiedz Link Zgłoś
mister1 Kasz 16.06.06, 09:19 Slonimski i Kisiel to wspaniali felietonisci - ale wlasnie nie zapomnijmy np.Kasza - zawal go zabral w wieku 40 lat ale jednak cos swietnego zrobil... Odpowiedz Link Zgłoś
chiara76 Re: Stefan Wiechecki pseudonim Wiech 16.06.06, 09:39 braineater napisał: > Gamoniu, akurat troche Ci się myśl omskła, bo Wiecha to jeszcze się długo > będzie pamięta, bo jak miał stanowisko jednego z wybitniejszych humorystów i > felietonistów w Polsce (niezależnie od numerków, jakie ta Polska miała), tak ja > > pewno długo jeszcze będzie miał. I to niekoniecznie tylko dla warszawiaków, bo > wiele osob spoza Warszawy (w tym mła), nadal go czyta i lubi. > > P:) Otóż to! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gamoń Re: Stefan Wiechecki pseudonim Wiech IP: *.nask.waw.pl / *.nask.waw.pl 16.06.06, 10:13 przestań z tym kaszą.to staje się nudne, masz jakieś zobowiązania wobec niego ,to wydaj jego felietony, kupi je 5 twoich znajomych i będzie po sprawie... Odpowiedz Link Zgłoś
griszah Re: Stefan Wiechecki pseudonim Wiech 16.06.06, 10:14 Wiech jest patronem b. uczęszczanego deptaka handlowego na tyłach Warsa i Sawy - to się nazywa - pasaż Wiecha - i b. dobrze - za Wątróbkę, Gienię i szwagra Piekutoszczaka. Odpowiedz Link Zgłoś