Dodaj do ulubionych

CZASOPISMA LITERCKIE

IP: *.krakow.cvx.ppp.tpnet.pl 23.02.03, 14:36
Kto jakie czyta? Ktore jest waszym zdaniem najlepsze? Co sadzicie np o
Dekadzie Literckiej, Odrze ( tu rowniez prezentowana jest literatura),
Zeszytach Literackich, Literturze na swiecie i innych?
Obserwuj wątek
    • Gość: ryża małpa Re: CZASOPISMA LITERCKIE IP: *.lublin.mm.pl 23.02.03, 15:59
      Tylko "literatura na świecie" i to jak znajde interesujące ..a reszta///lepiej
      nie mówic...sa to gazetki niszowe, dla polonistów , zwyły czytelnik , który
      nawet duzo czyta niewiele tam znajdzie dla siebie...NUDA.
      A , nie wime czy to stricte literackie ale lubie tez "Res Publicę"
      • luna31 Re: CZASOPISMA LITERCKIE 23.02.03, 16:05
        Bardzo lubię ,,Kartki" i ,,Kulturę".Świetne pisma na świetnym poziomie!
        • Gość: ryża małpa Re: CZASOPISMA LITERCKIE IP: *.lublin.mm.pl 24.02.03, 11:50
          Luna, oświeć co tam jest fajnego i dlaczego czytasz akurat te pisma?
    • ada08 Re: CZASOPISMA LITERCKIE 24.02.03, 08:19
      ''Literatura na świecie'' - nie każdy numer.

''Zeszyty literackie'' - solidne, nudnawe, ciągle ci sami autorzy: Karpiński,
      Zagajewski, Bieńkowska ....

''Dialog'' - lubię.
      • oratio Re: CZASOPISMA LITERCKIE 16.09.03, 15:53
        Swego czasu czytałem dość regularnie sopocki "Topos",a także od czasu do
        czasu "Twórczość" i "Dekadę Literacką". Zerkam sporadycznie w "Akant", "Opcje",
        no i "Duży Format z książkami".
    • Gość: waldek Re: CZASOPISMA LITERCKIE IP: 217.98.116.* 26.02.03, 10:53
      kiedys sie bardziej tym interesowalem (tzn druga pol lat 90), wiec nie wiem czy
      od tamtej pory cos sie nie zmienilo. wowczas wszystkie te (tzw mlodoliterackie)
      pisma jak kartki, fraza itd... byly dokladnie takie same, publikowaly dokladnie
      tych samych autorow i ukazywaly sie rownie nieregularnie. jedyne co sie
      wyroznialo, to fa-art ze wzgledu na swoje postmodernistyczne nastawienie (wtedy
      jeszcze nowatorskie, teraz chyba standardowe?) i feljetony alojzego trombki i
      zjadliwe, przesmieszne recenzje ksiazek.
      nie pisze oczytwiscie o takich instytucjach jak lit na swiecie, bo to oddzielna
      bajka.
      acha. zapomnialbym jeszcze o "lampie i iskrze bozej", ktora z uporem maniaka
      publikowala literature nie do czytania, w ktorej wiersze dzielono na te z
      rymami i bez, i mila a fatalny poziom edytorski. wyrozniala sie najwieksza
      liczba bledow i za to ja miedzy innymi lubilem:)))
      czy ostatnio cos sie zmienilo? moze poinformuje mnie ktos bardziej w temacie
      • luna31 Re: CZASOPISMA LITERCKIE 02.03.03, 00:06
        ,,Kartki" to już nie te same pismo co kiedyś.Zmieniło się na plus.Ukazuje się
        dość regularnie i WCALE nie drukuje tych samych autorów!!Z ostatniego
        numeru :wiersze elżbiety Michalskiej, wywiad z Grigorijem Kanowiczem, eseje,
        róznorodna proza( miejsce na debiuty, ale nie jest to priorytetem)Dołaczony
        jest tom wierszy Krzysztofa Śliwki.
        Czemu czytam?Bo interesuje mnie kultura i sztuka pogranicza(a to tutaj mogę
        znaleźć), bo jest na dobrym poziomie edytorkim,nie ogranicza się tylko do
        twórców polskich.Ukazują się jako kwartalnik.Do każdego numeru książka lub
        płyta kompaktowa, a wszystko za jedyne 30 zł rocznie! Chyba warto, a dla mnie
        na pewno warto! Pozdrawiam!
    • vilya1 Re: CZASOPISMA LITERCKIE 28.08.03, 15:32
      Postanowiłam wrócić do tego starego wątku...
      Przede wszystkim, nałogowo i maniakalnie, "Zeszyty Literackie". Moi ulubieni
      autorzy, wyjątkowo wysoki poziom, eseje Wojciecha Karpińskiego - mniam, mniam,
      interesujące debiuty (ukłony szczególnie w stronę Anny Arno :), a ich numery
      tematyczne... zwłaszcza ten ostatni o Petersburgu. Palce lizać. :D
      Mówiąc krócej, "Zeszyty" czytam od deski do deski, wielokrotnie.
      "Res Publica Nowa". Interesująca, inspirująca... :)
      Czasami także "Literatura na świecie" - także na bardzo wysokim poziomie.
      • ada08 Re: CZASOPISMA LITERCKIE 28.08.03, 17:25
        vilya1 napisała:

> "Res Publica Nowa". Interesująca, inspirująca... :)

To prawda, zawsze ciekawa, ale to nie jest czasopismo typowo
        literackie. Owszem, dużo miejsca zajmuje tam literatura
        (Księgarnia Res Publiki, rozmowy z pisarzami itp...).

Poza tym sporo socjologii, czasem filozofii, ciekawe dyskusje....

Bardzo dobry miesięcznik :-)
        a.
    • Gość: Ingrid Re: CZASOPISMA LITERCKIE IP: *.ras14.nynyc-t.alerondial.net 05.09.03, 05:11
      Studium,FaArt,Nowe Ksiazki,Lampa i Iskra Boza,Meble...
    • Gość: Kubeł Re: CZASOPISMA LITERCKIE IP: *.uwoj.wroc.pl 15.09.03, 11:42
      "Kultura" białostocka - musi jeszcze dorosnąć.
      "Kartki" - wybrane numery
      "Odra" w zasadzie każda, bo to jednak kawał firmy, dobrej firmy
      "Undergrunt" - nowe pisemko, fajne, zadzierzyste, masa nieznanych nazwisk ale
      wcale nie gorszych jezeli chodzi o teksty od tych z nobilitowanych "ZL", do
      kazdego numeru tomik mlodego poety
      "Studium" - najlepiej towarzyszące nowym zjawiskom pismo, jest i proza i
      krytyka i poezja i wywiady i polemiki, szkoda, ze dwumiesiecznik!
      "Topos" - troche ostatnio zabałganił sie, bo z redakcji odszedł Lorkowski, tak
      sadze, ale nadal warto przejrzec przynjamniej - rozbudowany dzial recenzji,
      sporo dobrego eseju.
      Czytałoby sie jeszcze "Fraze", "Nowo Okolice Poetow" gdyby wychodzily
      regularniej.
      Czerwone kartki - "Ha.art" za brak pomyslu na literature i robienie z igly
      widły (literatura pedalska, lesbisjska, czekamy na zoofiloska!), "Poezja
      dzisiaj" (za uderzajaca prowincjonalnosc, chociaz z warszawki pismo).
      Nota bene "Fa-art" pada, "Arkusz" juz padł.
    • magdusia8 Re: CZASOPISMA LITERCKIE 15.09.03, 14:14
      Z pewną taką nieśmiałością pozwolę sobie dodać: "Nowa fantastyka" i "Fenix".
      Czy nikt tu się nie zniża do sf? ;-))))
      • Gość: Kubeł Re: CZASOPISMA LITERCKIE IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 16.09.03, 04:57
        pisma sf - jak najbardziej, chociaż nie czytuje, ale uważam, że to obciach, że
        krytyka uparcie odmawia s-f i fantasy statusu literatury "prawdziwej".
        Fabularnej finezji od Sapkowskiego wielu proziaków może sie tylko uczyć. Co z
        tego, że treść osadzona w nieralnym światku, kolcki sa w książce poukaładane
        bardzo sprawnie, językowo rzecz jest miejscami pyszna.
        • Gość: maya Re: CZASOPISMA LITERCKIE IP: *.acn.pl / *.acn.pl 17.09.03, 20:57
          "Res Publica" już nie jest miesięcznikiem, tylko kwartalnikiem. Obiecali, że
          wynagrodzą to ilością stron. Ja i tak czuję się obrażona, bo dla mnie to numer
          1, nagle jakby weekend był raz na miesiąc. Nie przeszkadza mi, że jest tam
          tylko "księgarnia" - za to wszystko, od a do z, na wysokim poziomie. Czy ja
          mam sklerozę, czy "Wyborcza" kiedyś miała obszerniejszy dodatek o książkach?
          (nie wiadomo kiedy człowiek zaczyna zrzędzić, że kiedyś to były czasy, ale
          mnie naprawdę podobała się najbardziej stara "Literatura na świecie", w
          postaci małych książeczek. Swoją drogą, jakby ktoś miał na zbyciu trochę tych
          numerów sprzed stu lat, to ja chętnie ...)
          • Gość: Kubeł Re: CZASOPISMA LITERCKIE IP: *.uwoj.wroc.pl 18.09.03, 07:53
            Ale tak naprawde kiedys naprawde byly czasy. Popatrzcie na naklady pism
            literackich chociazby. Ile jest takich ktore mozna dostac np. na Kujawach ale
            juz na przyklad na Podlasiu to nie, i tak dalej i tak dalej.
            Wczoraj przezylem kolejny szok - naklad "Frazy" - 500 egzemplarzy,
            naklad "Pracowni" - 350 sztuk, jeszcze "odra" sie trzyma na 4000.
            Ale przeciez takie pismo jak "Kresy" zaczynało (jak mowia redaktorzy,
            ostroznie zaczynalo) - od 5.000.
            O co chodzi?
            • Gość: maya Re: CZASOPISMA LITERCKIE IP: *.acn.pl / *.acn.pl 18.09.03, 18:51
              o kasę chodzi. I dotowanie kultury, obecnie zamienione na sponsorowanie, czyli
              dopłaca ten, kto ma taki kaprys.
              • Gość: Kubeł Re: CZASOPISMA LITERCKIE IP: *.opole.cvx.ppp.tpnet.pl 18.09.03, 23:32
                Nigdzie na swiecie sytuacja czasopism nie jest taka, zeby utrzymywały sie ze
                sprzedazy. Szczegolnie literackich. U nas usiłuje sie do tego doprowdzic i
                efekt jest widoczny od razu. Smutne to.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka