ihopeyouwilllikeme 13.04.03, 17:12 Macie może jakiś faworytów ? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
xkropka Re: Literatura irlandzka 13.04.03, 17:55 Zajrzyj na watki o "Zaulku lgarza" i "Ulicy marzycieli" Odpowiedz Link Zgłoś
ignatz Re: Literatura irlandzka 13.04.03, 18:10 hyhy Joyce i ludzie piszący dla U2 texty - kimkolwiek by byli, bo nie wiem, może sami sobie piszą? Odpowiedz Link Zgłoś
ihopeyouwilllikeme Re: Literatura irlandzka 27.05.03, 14:53 ignatz napisał: > ludzie piszący dla U2 texty - kimkolwiek by byli, bo nie wiem, może sami sobie piszą? :-)))))))))))))))))))))))))))))) A może ? :- ))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Literatura irlandzka IP: *.icpnet.pl 13.04.03, 18:51 Roddy Doyle! Urodził się w Dublinie w 1958 roku. Słynna jest jego pierwsza powieśc pt. The Commitments (1987). Potem napisał jej kontynuacje - Dzidziuś (1990) i Furgonetkę (1991). jego powieśc Paddy Clarke Ha! Ha! Ha! została uhonorowana Brooker Prize za rok 1994. Mnie jego literatura bardzo się podoba - ma swój klimat a świat bohaterów jest prawdziwy i szczery do bólu. W jego ksiązkach jest i śmiech i łzy. Polecam! Odpowiedz Link Zgłoś
martolka Re: Literatura irlandzka 14.04.03, 13:16 Polecam książki Flanna O'Brien, szczególnie Trzeciego Policjanta - świetny specyficzny irlandzki humorek. Gdzieś przeczytałam komentarz, że jest to połączenie 'Piekła' Dantego z 'Alicją W Krainie Czarów' Carrolla ;-))) Oprócz tego bardzo dobry jest i będzie "Dziennik Irlandzki" Henryka Bolla - stara rzecz, a nie ma lepszej. Tyle, że Irlandia trochę już nie ta. Odpowiedz Link Zgłoś
sir_fred Re: Literatura irlandzka 26.05.03, 15:35 O'Brien jest świetny! Sam nie wiem co lepsze - Policjant czy Sweeny ... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Literatura irlandzka IP: 195.216.116.* 26.05.03, 14:28 Zbiór opowiadań : autor O’Faolain Sean, tytuł: O świętości i whiskey. Typowe irlandzkie short stories. Wybór opowiadań z całego okresu twórczości O'Faolaina. Warto. Książkę wydało Wydawnictwo Świat Literacki. Mozna spojrzec na ich stronie internetowej. Pozdrawiam:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Literatura irlandzka IP: *.uk.ihost.com 26.05.03, 15:01 Byla kiedys watek o tych ksiazkach na tym forum: Popior i Zar oraz druga czesc, tytulu po polsku nie pamietam, po angielsku "Tis", obie wyszly po polsku, autor Frank McCourt. Wspaniale! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anna Re: Literatura irlandzka IP: *.uk.ihost.com 27.05.03, 14:23 Sprawdzilam wczoraj w domu, tytul drugiej czesci po polsku to "I rzeczywiscie". Po angielsku: Angela's Ashes i Tis. Odpowiedz Link Zgłoś
agrafek czytając w ciemnościach 27.05.03, 15:09 Pamiętacie, może autora? Niezwykła książka, jak najbardziej o Irlandii napisana przez Irlandczyka (uch, do dziś mam dreszcze), niestety nie pamiętam nazwiska autora. A drania, który ją ode mnie pożyczył i nie oddał jeszcze dorwę.>:) pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Seamus Deane IP: 81.210.23.* 27.05.03, 15:18 agrafek napisał: > Pamiętacie, może autora? Niezwykła książka, jak najbardziej o Irlandii napisana > > przez Irlandczyka (uch, do dziś mam dreszcze), niestety nie pamiętam nazwiska > autora. A drania, który ją ode mnie pożyczył i nie oddał jeszcze dorwę.>:) > pozdrawiam. jw. I dzięki za odświeżenie pamięci - piękna i poetycka to książka... Ukłony, Druss Odpowiedz Link Zgłoś
effa Re: Seamus Deane 27.05.03, 15:25 > jw. > I dzięki za odświeżenie pamięci - piękna i poetycka to książka... > Ukłony, > Druss Druss mnie ubiegł z podaniem nazwiska;) dodam tylko, że Deane's są bardzo przyjemne "Rumours" i "Gradual Wars" oraz cała masa ksiązek o literaturze i historii. No i jeszcze wstępy do paru książek najbardziej irlandzkiego z irlandzkich Jamesa J. miłego dnia E Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Druss Re: Seamus Deane IP: 81.210.23.* 27.05.03, 15:31 effa napisał: > Druss mnie ubiegł z podaniem nazwiska;) Kajam się strasznie, bo grzeszę w ten sposób nie po raz pierwszy ;-))) D. Odpowiedz Link Zgłoś