Dodaj do ulubionych

List otwarty do królowej Wiktorii

01.02.07, 01:07
Anny Bojarskiej.
Właśnie czytam tę książkę i jestem zachwycona! Współczena kobieta i
współczesność, ostre obserwacje, boski język, lekkość, dowcip, prawda, real.
Polska Bridget Jones, choć 1000xlepsza.
Obserwuj wątek
    • onion68 Re: List otwarty do królowej Wiktorii 01.02.07, 11:11
      Mnie też się bardzo podobała, właśnie za celne obserwacje i bezkompromisowe
      poglądy nt. niektórych elementów otaczającej nas rzeczywistości :)
      Tylko błagam, nie nadużywajmy określenia "polska Bridget Jones", mam wrażenie,
      że bohaterce listu zupełnie inne zjawiska doskwierały i zaprzątały uwagę, niż
      poczciwej Bridget.
      Zadaję sobie jednak pytanie, czy w prozie feministycznej (wydaje mi się, że
      można do niej zaliczyć "List"), konieczny jest wątek lesbijski? Jakaś tradycja,
      czy co? ;) Dodam, że absolutnie mi to nie przeszkadza.
      • wedhinbra Re: List otwarty do królowej Wiktorii 01.02.07, 12:09
        Masz pełną rację z tą polską BJ! Chodziło mi o konwencję i portret współczesnej
        kobiety. Ale oczywiscie "List otwarty..." jest książką - jak sama autorka
        napisala - szczerą i nie wciska żadnej ściemy, w przeciwieństwie do BJ właśnie.
        do wątku les niestety jeszcze nie doszlam.
        • Gość: Aglaja J Re: List otwarty do królowej Wiktorii IP: *.100.nas.net 01.02.07, 15:12
          Pod wplywem Twojego postu zaczelam te ksiazke czytac po raz drugi.
          Czytalam ja kilka lat temu i nie spodobala mi sie.
          Teraz- bogatsza w zyciowe doswiadczenia i chyba troszke bardziej madrzejsza:)-
          ksiazke cenie sposob narracji, ciekawy sposob pisania. Jednakze, wcale nie
          uwazam, zeby ta powiesc byla smieszna, a wrecz przeciwnie, ona jest strasznie
          przygnebiajaca. Daleko jej, oj daleko od BJ, powiedzialabym nawet ze jest to
          any- BJ.

A co do literatury feministycznej i watkow lesbijskich- to tez mam takie
          odczucia... ciekawe, moze sie ktos zorientowany w temacie wypowie?

Pozdrawiam i wracam do czytania:)

• troubleska Re: List otwarty do królowej Wiktorii 03.02.07, 14:19
      Przeczytałam kiedyś (na studiach) na dwie raty w Empiku. Książka niezgorsza.
      Lubię Bojarską, choć wydaje mi się tak mroczna, że już nie sięgam po jej twórczość.
      Pani, która napisała Bridget Jones mogłaby się od AB uczyć.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka