Gość: belll IP: *.b-ras1.prp.dublin.eircom.net 14.03.07, 10:35 Moze glupie pytanie - ale dla usprawiedliwienia moge dodac, ze nie jestem z Polski. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
yanga Re: Kto to dla was grafoman? 14.03.07, 10:36 Moja mistrzyni w zawodzie mawiała, że grafoman to taki, co pisze za darmo. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
mamarcela Re: Kto to dla was grafoman? 14.03.07, 10:41 yanga napisała: > Moja mistrzyni w zawodzie mawiała, że grafoman to taki, co pisze za darmo. :-) Czyli my tu wszyscy grafomani :) Fajnie, ze nie tylko ja. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EWa Re: Kto to dla was grafoman? IP: *.CNet.Gawex.PL 14.03.07, 10:37 Żeromski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: x Re: Kto to dla was grafoman? IP: *.aster.pl 14.03.07, 10:38 prof. Maria Janion o kulturze wysokiej: nie pociesza o niskiej: landrynkowa, głaszcze po głowie. Grafoman pisałby tak, aby się podobało. Jako malarz - malowałby bohomazy. Tak trochę na okrętkę tłumaczę. Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Kto to dla was grafoman? 14.03.07, 11:28 Któryś ze skamandrytów mówił, że prawdziwy twórca pisze dla pieniędzy, a grafoman - dla przyjemności (czyli "do szuflady") ;-))) Odpowiedz Link Zgłoś
waldemar_batura Re: Kto to dla was grafoman? 14.03.07, 14:40 Gość portalu: belll napisał(a): > Moze glupie pytanie - ale dla usprawiedliwienia moge dodac, ze nie jestem z Pol > ski. Z jednej strony - ktoś nie radzący sobie w ogóle ze składaniem słów i zdań, a z drugiej - ktoś, kto opanował te podstawowe umiejętności, ale jednocześnie przecenia sam siebie i aspiruje do Parnasu, gdzie nie ma szans dotrzeć (co najczęściej negatywnie odbija się na jego książkach w porównaniu z sytuacją, gdyby trzeźwo oceniał swoje możliwości). W tym drugim przypadku dobrymi przykładami są wspominani na forum przez niektórych wyznawców w takiej właśnie "przecenionej" roli Łysiak i Ziemkiewicz. Pod tym względem odróżnia się od nich na plus Sapkowski, który patrząc obiektywnie jest co najmniej równie dobrym pisarzem popularnym, co zdolniejszy z tamtej dwójki Łysiak. Ale Sapek nie pozuje na zapoznanego wieszcza - i wychodzi to na dobre zarówno jego wizerunkowi, jak i książkom. Odpowiedz Link Zgłoś
hanula Re: Kto to dla was grafoman? 14.03.07, 17:14 Ktoś, kto nie ma nic do powiedzenia. Dlatego nie jest dla mnie grafomanem Żeromski, pomimo iż jego styl jest potworny. Odpowiedz Link Zgłoś
buffalmacco Re: Kto to dla was grafoman? 14.03.07, 19:02 Moim zdaniem jest właśnie całkowicie odwrotnie: grafomanem jest przede wszystkim ten, komu wydaje się, że ma coś do powiedzenia, ale nie potrafi tego powiedzieć Odpowiedz Link Zgłoś
pubelka Re: Kto to dla was grafoman? 14.03.07, 18:34 Grafoman to ktoś, kto pisząc bardzo przeżywa to o czym pisze. Wzrusza się dramatami, które wymyśla, zaśmiewa się ze swoich dowcipów. Niczym nie zaskakuje czytelnika, operuje banałami i wytartymi kalkami. Odpowiedz Link Zgłoś
autumna Re: Kto to dla was grafoman? 15.03.07, 08:57 > Niczym nie zaskakuje czytelnika, operuje banałami i wytartymi kalkami. Albo wręcz odwrotnie. Wymyśla tak "pogięte" metafory, że czytelnik dostaje kolki ze śmiechu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: Kto to dla was grafoman? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.03.07, 20:48 leon wisniewski. uwaza ze jest swietny i podoba mu sie wszystko c pisze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jazielonooka Re: Kto to dla was grafoman? IP: *.199.63.216.tesatnet.pl 14.03.07, 20:52 zgadzam się ! przeraża mnie samozadowolenie tego Pana, a jeszcze bardziej zachwyt nad najbardziej rozreklamowanym gniotem ostatnich lat - słynną samotnością w.. marność nad marnościami i wszystko marność Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zaba-agata Re: Kto to dla was grafoman? IP: *.gorzow.mm.pl 15.03.07, 07:34 Grochola, Mniszkówna, i jeszcze trochę takich pisarek Odpowiedz Link Zgłoś
ben-oni Re: Kto to dla was grafoman? 15.03.07, 10:38 Grafomania to niegroźna choroba, mozna powiedzieć, przypadłość. Coś jak dłubanie w nosie, czy opowiadanie starych zbereźnych kawałów. Grafoman pisze bo musi, inaczej sie udusi. Nie potrafi pisać, ale sie tym nie przejmuje, bo czuje przymus przelewania swych myśli na papier. Grafoman pisze dużo, bo napady pisania są częste. Grafoman pisze nawet wtedy, gdy nie ma o czym pisać. Pewne symptomy grafomanii zdradzają: Wharton Coelho Łysiak Gretkowska King Grisham Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: donetta Re: Kto to dla was grafoman? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.03.07, 11:13 o, jakie szerokie pojęcie grafomanii, grafoman grafomanowi nierówny. Odpowiedz Link Zgłoś
wampuka Re: Kto to dla was grafoman? 16.03.07, 00:26 Taka przypadłość była też, moim zdaniem, udziałem Sienkiewicza Henryka. Odpowiedz Link Zgłoś
e.lalka Re: Kto to dla was grafoman? 19.03.07, 13:26 ben-oni napisał: > Grafoman pisze bo > musi, inaczej sie udusi. Nie potrafi pisać, ale sie tym nie przejmuje, bo czuje > przymus przelewania swych myśli na papier. Grafoman pisze dużo, bo napady > pisania są częste. Grafoman pisze nawet wtedy, gdy nie ma o czym pisać. Bo gdy czuję uniesienie takie co to drżeniem ogół bezkresnej cielistości mej opanowuje z zaborczą siłą wodospadu zagarniającą kruche jestestwo me całe i nie jestem w stanie skupić się na żadnej z organicznie przyziemnych przyjemności papier przypadkowo leżący (ostatnio była to jakaś obcojęzyczna karta gwarancyjna bez rysunku od czego no więc trudno) w ręce chwytam by ołówkiem choćby i nawet obgryzionym przelać wizje swe natchnieniem umysłu chwilą nagłą wykreowane i emocje szarpiące aż do wycyzelowanej ulgi wraz z ostatnim słowem dreszczem spełnienia następującej. Po czym biegnę do męża swego by radością własną z duszą najbardziej pokrewną podzielić się naprędce i...słyszę: - Weź ty no sie lepiej za widły babo bo w wiatce u koni gnoju tyle że nawet w gumowcach człowiek sie topi. No to ide. Z żalem do całego świata co to zrozumienie empatyczne przepędził z codzienności na rzecz wskaźników efektywności, słupków wydajności, procentów zysku, czystości stajennej...ale...może jak będe te gówna zbierała to znów jakiś romansowy pomysł uczuciowość mą delikatną gorączką płomiennego natchnienia pobudzi? Odpowiedz Link Zgłoś
karolina88 Re: Kto to dla was grafoman? 15.03.07, 19:40 Bardzo mi sie ten watek podoba. Grafomania, co prawda nie jest groźną chorobą, ale bywa o tyle uciążliwa, ze niemiłosiernie się rozprzestrzenia... Tylu mamy proroków, co chcą głosić prawdy ostateczne... Grafoman czuje na sobie pietno misjonarza i pragnie wypelnic tę misje ze wszystkich sił, nawet wtedy, gdy juz mu, biedakowi, pary nie starcza on brnie nadal w pocie czoła. Albo właśnie na odwrót (z lekkością baletnicy) - czuje sie ulubieńcem bogów, obdarzonym iście boskim językiem i tak posyla całe wieńce (koślawych nieco) metafor w świat, dobiera słowa, szlifuje każde zdanie. A tu co? Lipa. Niedoceniony jest, bo w tym światku literackim roi się wprost od gadzin, co talentu zazdroszczą... Dobrze, że chociaż na czytelnika liczyć może... co jak już przeczyta kolorową gazetę, odkryje sekrety z życia prywatnego gwiazd... to i po książkę siegnie:) I wzruszy się szczerze, a po jego bladych policzkach popłyną łzy słone niczym bezmiar morskiej odchłani. he he Odpowiedz Link Zgłoś
formaprzetrwalnikowa usprawiedliwienie 15.03.07, 19:50 a mnie się najbardziej usprawiedliwienie podoba. a to 'nie w polsce' nie ma pojęcia grafomana? ;> Odpowiedz Link Zgłoś
lady_koczkodan Re: Kto to dla was grafoman? 15.03.07, 22:14 Dla mnie najlepszym przykładem grafomana jest Adrian Mole (te jego Płaskie wzgórza...) Odpowiedz Link Zgłoś
kung_fu_plaster Re: Kto to dla was grafoman? 16.03.07, 10:11 Jeśli sami piszemy, to jest to ktoś, kogo nie lubimy. Odpowiedz Link Zgłoś
broch przepraszam za moj Polish ale 16.03.07, 14:34 od wczoraj mieszkam w States, i juz a little pozapominalem. Mam jednego friend ktory mi help jak don't remember znaczenia niektorych slow. Uczciwie mowiac Twoj English (jak moj Polish) tez nie bardzo, bo slowo "graphomania" znajdziesz w angielskim dictionary. and znaczenie jest takie samo. In other words Twoje tlumaczenie ze nie mieszkasz w Poland troche naiwne. Nie wiem jak w Dublin i okolicach, ale w America lista grafomanow bedzie zblizona do polskiej. No to tyle, musze leciec do work. see ya Odpowiedz Link Zgłoś
pani.lustratorka Grafoman? 16.03.07, 20:04 Grafoman? Graf Oman, mieszka na Mazurach ;) Odpowiedz Link Zgłoś
she8 Re: Grafoman? 16.03.07, 21:28 Gretkowska.Nawet dwie pierwsze litery (nie)przypadkiem się zgadzją. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kaś Re: Kto to dla was grafoman? IP: *.imperiumpw.pl 16.03.07, 23:21 zdecydowanie Paulo Coelho Odpowiedz Link Zgłoś