Dodaj do ulubionych

matura- Boska Komedia

03.04.07, 00:24
Dziecko wpadło na pomysł, aby na ustną maturę w przyszłym roku przygotować
Dantego. Myślałam o odniesieniach BK w literaturze współczesnej (Kod
Dantego), w muzyce (?), sztuce (?). On sam chciałby skupić się na zawartości
utworu i analizować go np. budowę Piekła. Z tego powodu mała przepychanka,
ale coś trzeba będzie dziecku pomóc... Czy ktoś miałby inne pomysły na
maturalne opracowanie tego utworu, albo podpowiedziałby adekwatne utwory
muzyczne czy malarstwo (?)
Obserwuj wątek
    • Gość: ludzik dziecko? IP: *.aster.pl 03.04.07, 00:26
      ale...ono...umie się zalogować, skoro zdaje maturę?
    • gaudia Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 00:28
      not_at_all napisała:

Z tego powodu mała przepychanka

???????????????
    • Gość: ludzik Re: matura- Boska Komedia IP: *.aster.pl 03.04.07, 00:31
      "ono", to dziecko, ma pomysł na temat. znaczy się głupie nie jest.
      PRZESTAŃ ODRABIAĆ Z NIM LEKCJE :-)
      Bo dostaniesz lanie :-)
      • hermionagranger5 Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 09:54
        Si, si;-)
        hmmm i jaki "Kod ...Dantego"???
        • agnieszka_azj Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 10:13
          Nie kod tylko klub:
          www.merlin.com.pl/frontend/browse/product/1,401383.html
          Może lepiej niech "ono" robi tę maturę samo ;-)
        • Gość: ludzik Re: matura- Boska Komedia IP: *.aster.pl 03.04.07, 10:37
          Miło Cię widzieć *
          :)
          Kurczę, my naprawdę jesteśmy ludźmi rozsądnymi, co nie?
          I apelujemy o odrobinę rozsądku u innych.

p.s. ten Kod wrzuciłam do wyszukiwarki, bo też tylko nie czytałam K. L.da Vinci.
          • hermionagranger5 Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 10:50
            Wzajemnie, Ludziku:-)
            Również tylko nie czytałam "Kodu da Vinci". Ale Agnieszka już nam wyjaśniła, o
            co chodzi z dantejskim kodowaniem;-)
    • Gość: siostra_pelagia Re: matura- Boska Komedia IP: *.pronet.lublin.pl 03.04.07, 10:19
      To b. ciekawy temat.W Lublinie gdzie mieszkam, prezentowano wystawę
      Wokół "Boskiej komedii" Dantego. Motywów Boskiej... w malarstwie jest
      niezliczona ilość : Salvador Dali, Chirico, Jerzy Panek, Grzegorz Bednarski czy
      Stefan Mrożewski. Literatura najnowsza -Gilio Leoni "Klątwa światła", "Klub
      Dantego" Matthew Pearl, w muzyce współczesnej Jacek Kaczmarski "Epitafium dla
      Wysockiego" czy Dante XXI brazylijskiej grupy metalowej Sepultura. To tak parę
      drobiazgów na dobry początek i niech się dziecię samo do roboty bierze. To
      temat rzeka.
    • chiara76 Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 11:02
      gdyby to było napisane 1 kwietnia, pośmiałabym się...

może to jednak spóźniony żart?:)
      • Gość: siostra_pelagia Re: matura- Boska Komedia IP: *.pronet.lublin.pl 03.04.07, 11:18
        To nie ma co się śmiać, należy ubolewać, że zupełnie nie przygotowuje się
        uczniów do szukania potrzebnych im materiałów. Jak zresztą obserwuję , ze
        studentami jest podobnie. Jak się nie wyświetli w googlach, to znaczy, że nie
        istnieje. Zresztą jak widać, nawet w googlach się nie umie czy też nie chce się
        szukać.
        • annb Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 12:55
          siostra_pelagia nie do konca
          ten czlowiek ma plany i wizje jak ma wygladac prezentacja
          to matka ma cos naprzeciwko, zapominajac ze swoja mature dawno miala
          a teraz czas na samodzielne dzialanie dziecka
          no bywa
          • chiara76 Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 13:03
            annb napisała:

> siostra_pelagia nie do konca
            > ten czlowiek ma plany i wizje jak ma wygladac prezentacja
            > to matka ma cos naprzeciwko, zapominajac ze swoja mature dawno miala
            > a teraz czas na samodzielne dzialanie dziecka
            > no bywa

ja mam ciągle nadzieję, że to taki żart...;)
            >
            >
    • triss_merigold6 Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 12:40
      Piszesz o prawie pełnoletnim facecie per "dziecko"?!
      • Gość: ludzik Re: matura- Boska Komedia IP: 193.201.167.* 03.04.07, 17:00
        nieme założenie, że "dziewczynka" byłaby samodzielna?
        :-)
        • chiara76 Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 17:09
          Gość portalu: ludzik napisał(a):

> nieme założenie, że "dziewczynka" byłaby samodzielna?
          > :-)
          w dalszej wypowiedzi autor/ka postu pisze "on"...o ile mi wiadomo, ta forma
          gramatyczna dotyczy raczej osobników płci męskiej?
          ;)
          • Gość: ludzik Re: matura- Boska Komedia IP: 193.201.167.* 03.04.07, 17:56
            Racja.
          • not_at_all Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 18:08
            Dziękuję za wszystkie odpowiedzi, a zwłaszcza siostrze_pelagii. Oczywiście
            dziecko jest dorosłe- to 18 letni syn. Ale mnie też spodobał się jego pomysł i
            próbuję podsunąć mu coś więcej tj. różne możliwośći przedstawienia tematu. Nie
            wynika to w żadnym wypadku z chęci wyręczenia go w pracy, bo tego nigdy nie
            robię. Niemniej uważam temat za trudny, "erudycyjny", wymagający szerokich
            zainteresowań -stąd moja chęć pomocy. Z komentarzy wnioskuję, że większość
            forumowiczów jest bardzo młodych i razi ich termin "dziecko" w opisie 18
            letniego chłopaka. Aż się uśmiechnęłam pod nosem...jak optyka się zmienia, gdy
            się ma lat 40 kilka...A wracając do tematu, to jego polonistka powiedziała mu
            dziś, że musiłałby skupić się na jednym wątku z utworu np. Piekła i porównywać
            go z innymi pozycjami literatury. Powiedziała poza tym, że Piekło jest "zgrane"
            i musi szukać jakiegoś innego motywu. Syn roboczo wymyślił, że mógłby to być
            motyw "zaświatów" w literaturze starożytnej i średniowiecznej. To też uważam za
            trudne. Syn, choć sporo czyta, to jednak jest to literatura rozrywkowa typu
            S.King, a w dodatku w jego profilu matematycznym jest okrojony program z
            polskiego. Tak więc wybranie takiego tematu maturalnego sprowadza się do
            pytania "co przeczytać? co obejrzeć?", a jak się zorientowałam są to zwyczajowe
            pytania na tym forum
            • hermionagranger5 Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 18:27
              Ok, zeby nie być wyłącznie wredkiem...
              i pochlebiona ewentualnym podejrzeniem o 18-tkę;-):
              niech Syn spróbuje zerknąć (najpierw zdobyć - niełatwe ale osiągalne)
              Margaret Wertheim (1999) "The Pearly Gates of Cyberspace. A History of Space
              from Dante to Internet", Virago Press, London
              To jest świetnie napisana rzecz o przemianach w pojmowaniu przestrzeni w naszej
              kulturze. Wiele miejsca autorka poświęca właśnie ujęciu Dantego, jego obrazom
              zaświatów etc. A odniesienia i porównania sięgają aż do współczesności, więc
              dla Twojego Syna może to brzmieć bardziej swojsko.
              Na wypadek, gdyby ta mini-recenzja wyglądąła groźnie - Wertheim jest
              dziennikarką, da się czytać bez przygotowania antropologicznego czy z zakresu
              historii sztuki;-)
              Pozdrawiam
              :-)
              • not_at_all Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 20:37
                Dziękuję, sprawdzę na e-bay
            • chiara76 Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 22:06
              mnie nie razi słowo dziecko w stosunku do pełnoletniego mężczyzny (który
              zapewne z owej pełnoletności w pełni korzysta) a dziwi mocno postawa rodzica,
              który go wyręcza.
              Niesamowite, że mnie (a jestem jednak od owego człowieka sporo starsza) udało
              się jakoś zdać maturę, mimo, że nie miałam ani googli, ani zapobiegliwych
              rodziców, ani internetu w domu. A może właśnie dlatego.
              Cóż, może fajnie, jak rodzice tak o wszystko zadbają. Może.
              • ledzeppelin3 Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 22:16
                Nie bądź nadgorliwa, bo Cię prędzej czy później synalek i synowa przeklną
            • sherman-doberman Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 22:24
              Dobry pomysł z zaświatami: może posiłkować się mitami greckimi(Persefona np.) i np. Odyseją - tam
              jest doś- materiałów o zaświatach. I oczywiście jakąś literaturą katolicką - oczywiście starą. Może
              znajdzie się coś z wierzeń egipskich? I indyjskich? To może być pasjonująca historia.Ewentualnie dla
              rozluźnienia może jeszcze złapać trochę komedii : np. Orfeusz w piekle, też się niejedna znajdzie.
              • sherman-doberman Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 22:45
                właśnie zajrzałam do niemieckiego leksykonu "Motywy literatury światowej" pod hasło "Wizyta w
                zaświatach". 14 stron drobnego druku wyjaśnień, tytułów i autorów. Wystarczy tego materiału nawet
                na pracę doktorską.
    • sherman-doberman Re: matura- Boska Komedia 03.04.07, 22:42
      właśnie zajrzałam do niemieckiego leksykonu"Motywy literatury światowj" pod hasło: "Wizyta w
      zaświatach" - jest 14 stron drobnego druku wyjaśnień, tytułów i autorów. nIechby wybrał jedną
      czwartą tej literatury, starczy naawet na pracę doktorską- nie tylko maturalną..
      • not_at_all Re: matura- Boska Komedia 05.04.07, 21:55
        Dzięki za wszystkie podpowiedzi
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka