Gość: haaszek IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 00:23 Z parteru na czwarte piętro: - Mamoooooo, mamoooo!!! - Co syneczku!? - Prawda że sie nie mówi '...mać" i "...syn"?! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: haaszek Re: IP: *.przemet.sdi.tpnet.pl 14.05.03, 00:23 Zmieniłam słowo niecenzuralne... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Byly poeta Żałosne IP: *.crowley.pl 14.05.03, 10:40 Do limeryków trzeba wielkiej sprawności językowej. Poczytaj, Pani Szymborska, jeszcze raz Leara. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Julita Re: Żałosne IP: *.kprm.gov.pl 14.05.03, 12:56 Gość portalu: Byly poeta napisał(a): > Do limeryków trzeba wielkiej sprawności językowej. Poczytaj, > Pani Szymborska, jeszcze raz Leara. Od rana bawię się limerykami Pani Szymborskiej i mam dzięki nim bardzo sympatyczny i miły dzień. Były poeta chyba jest niedopieszczony, a na pewno nie ma poczucia humoru, które Pani Wisława ma wspaniałe. Julita Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czytelnik Re: Żałosne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 28.07.03, 21:28 Lepiej zażyć coś na poty niż pisać takie głupoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda Re: Żałosne IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 07:50 Ale z ciebie poeta !! A rymujesz jak stara skapeta !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magda tDla osób które w temacie napisały żałośnie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 07:52 Gość portalu: Magda napisał(a): > Ale z ciebie poeta !! A rymujesz jak stara skapeta !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KIKA Re: Do haaszka IP: *.cm.chello.no 14.05.03, 15:57 Gość portalu: haaszek napisał(a): > Z parteru na czwarte piętro: > - Mamoooooo, mamoooo!!! > - Co syneczku!? > - Prawda że sie nie mówi '...mać" i "...syn"?! Wszyscy maja cie dzis w d-pie, jako ze masz rymy glupie!! Nie mow "...mac",nie mow "...syn" wymysl se ladniejszy rym. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dorotka Re: Do haaszka IP: *.chello.pl 14.05.03, 17:05 Dla mnie boskie - szczególnie ten autotematyczny fragment. :):):):):):):) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Joan Re: Do haaszka IP: 212.14.10.* 14.05.03, 19:27 cZADOWE LIMERYKI! ROZSYLAM MOIM ZNAJOMYM TYPU HAASZEK, MOZE PRZYBEDZIE IM CZEGOS, NIE TYLKO W SPODNIACH? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: protozoan pani noblistka IP: *.acn.pl / 10.64.4.* 15.05.03, 14:20 szkoda, myslelismy ze mamy w kraju poetke swiatowej klasy a tu taki wstyd... to zalosne proby masturbacji piorem! ludzie kochani, staruszce juz serio nic nie wychodzi! zalosne i zenujace Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Vlad Re: pani noblistka IP: 62.87.182.* 15.05.03, 17:45 Gratuluje poczucia humoru. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Franek W. Z czasow komuny: IP: *.fas.harvard.edu 18.05.03, 21:57 A pamiętacie ten altruit: Zamiast w kącie trzepać prącie Działaj w narodowym froncie! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotruś Pan Re: Z czasow komuny: IP: *.olawa.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 21:23 Bardzo mi się podoba. We wszechkontekście. Trzeba by odkurzyć więcej takich. Albo powymyślać. NP: Zamist latać z tyłkiem gołem Lepiej zapisz się do "Społem". Albo Szczedzac panstwu tej roboty Stu-złotowe rób banknoty. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: IP: *.dami.pl / 192.168.1.* 20.05.03, 23:41 Nie wiem co trzeba mieć w sobie, żeby w swoim "potencjale" ocenić twórczość Szymborskiej. Ja chylę czoła- a Wam życzę pokory... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Piotruś Pan Wspaniale ale smutno odrobinkę IP: *.olawa.sdi.tpnet.pl 22.05.03, 21:10 Gdy tylko przeczytałem o tym dziele w "Wielkim Formacie" wiedziałem, ze sobie musze kupić. Uczynię to może w poniedziałek. Jestem wielkim wilebicielem nonsensu i naprawdę wszytsko niemal co z tym związane bardzop mi się podoba. Leara czytauję w orginale w kilku tłumaczeniach i anwet sam próbuję tłumaczyć i wcale nie uważam, zeby powónanie z powyższym Zdemaskowało słabość Szymborkiej - nonsensistki.Na pewno nie. Rzeczywiście czasem się nie mogłem przyzwyczaić do braku takiego ewidentnego rytmu jaki przewaznie mają limeryki klasyczne, ale przeciez cieszy nie ja jednakowość, a różnorodność. Bardzo mi się podobają szczególnie nowe gatunki. A smutno mi jedynie, że ludzie tutaj przy oakzji wydania malutkiej, wesolutkiej ksiązeczki, muszą na siebie krzyczeć. Straopolskim "How pleasent to know Mr. Lear" pozdrawiam wszytskich tych, którzy uważają się za duże dzieci (kronopie) i tych, którzy nimi są choć się za nie nie uważają. I chyle czoła przed Panią Szymborką. Szczególwnie za autoironię. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Przemek Re: Wspaniale ale smutno odrobinkę IP: *.tele.pw.edu.pl 23.05.03, 14:43 Gość portalu: Piotruś Pan napisał(a): > Bardzo mi się podobają szczególnie > nowe gatunki. A smutno mi jedynie, że ludzie tutaj przy oakzji > wydania malutkiej, wesolutkiej ksiązeczki, muszą na siebie > krzyczeć. Straopolskim "How pleasent to know Mr. Lear" pozdrawiam > wszytskich tych, którzy uważają się za duże dzieci (kronopie) i > tych, którzy nimi są choć się za nie nie uważają. I chyle czoła > przed Panią Szymborką. Szczególwnie za autoironię. Autoironii naszej noblistce nie brakuje. W TV (reportaz z jakiegos kabaretu w Krakowie) odspiewano "odwodki" z Jej udzialem. Noblistka odczytywala "odwodke" a chorek (2 panow i pani) odspiewywal. Np. "Od martini potencja mini" - pani spiewala zwracajac sie zalotnie to do jednego pana to do drugiego, a panowie - nic, zadnej reakcji :-) Na koniec Pani Szymborska czyta: "Od absyntu zanik talyntu", a chorek milczy. Tylko noblistka stoi ze zwieszona glowa... :-))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Hm... Re: Wspaniale ale smutno odrobinkę IP: *.gdansk.sdi.tpnet.pl 25.07.03, 23:14 Hmmm... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosia Re: IP: *.sympatico.ca 26.07.03, 00:33 ciesze sie, ze nie musze na codzien spotykac sie z tymi, ktorzy nie doceniaja wartosci i urokow tych wierszykow. zupelny brak poczucia humoru. bardzo sie ciesze, ze pani Szyborska tworzy cos takiego! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sssyl Re: IP: *.gozg.com.pl / 192.168.33.* 29.07.03, 14:59 Pani Szymborska odbrązawia poezję trochę na siłę wciskaną młodym (zbyt młodym) w szkołach. Świetna zabawa słowem, inteligentna ale nie snobistyczna. Pani Wisławo DZIĘKUJĘ. Odpowiedz Link Zgłoś
myshen82 Re: Szymborska 29.07.03, 16:24 uważam że nasza noblistka fantastycznie bawi sie slowem, a poczucie humoru tez swietne - najbardziej ubawilo mnie: Oszczedzajac trud kochanki, pij herbate z brudnej szklanki;) plus oczywiscie wszystkie Moskaliki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GREGOR Re: Altruitki IP: *.uml.lodz.pl 29.07.03, 16:48 Z uwagą śledzę rozwój limerykowania i przy okazji lektury książki Pani Wisławy z mroków pamięci wyciągnąłem coś, co jest trochę inną peerelowsko-opozycyjną wersją lepieja lub altruitki. Ja nazwał bym te limeryki analogicznie "zamiastami". przykład: Zamiast nocą iść na ksiuty, zbieraj złom dla Nowej Huty. Następne są już mniej cenzuralne, ale spróbuję w wersji oficjalnej: Zamiast w kącie ......ć prącie, głosuj w Narodowym Froncie! I na koniec niecenzuralny "lepiej" z wojska(kopalni limeryków typu hardcore): Lepiej ch...m orać pole, niż elewem być w tej szkole! Dobranoc Państwu! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: To pa Re: Altruitki IP: *.uni.opole.pl 30.07.03, 14:06 Rymowanki Noblistki odczytywane na serio - czy nawet brane za kpinę z kultury wysokiej - nie pozwolą Państwu (szczególnie krytykom lekkiej Muzy) wyjść z własnej budy i zająć się czymś innym niż obszczekiwanie wszystkich i wszystkiego. Kundlizm to nie jest rzecz, z której można być dumnym. Nie wstydzicie się swojej głupoty? To gorsze niż biegać z gołym tyłkiem po krakowskim Rynku. Na naszym mizernym podwórku ojczystym jest tak wiele poważniejszych zjawisk godnych krytyki... Szkoda, że do krytyki - czy to mistrzów jak Wisława Szymborska, czy też wszelkiego dziadostwa np. w polityce - biorą się (zresztą nie tylko w Internecie) na ogół misie o bardzo małym rozumku. Bo przez to bliski jest moment, kiedy trzeba będzie jakoś ograniczyć dostęp do otwartej dyskusji prymitywom, kapuścianym głąbom. Ale o tym może następnym razem. To pa! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Magdzia Re: Super ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 29.08.03, 07:48 Te rymowanki są naprawdę super gy ciocia je czytała na zgromadzeniu rodzinnym wszyscy byli posikani !!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś