Gość: che IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.05.03, 12:58 CZYTALIŚCIE JUŻ NOMINACJE? jedna uwaga: trzy powieści na dwadzieścia tytułów? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: cantarellla Re: NIKE 2003 IP: *.toya.net.pl 15.05.03, 13:29 heh, otóż to. jest zbyt dużo nazwisk znanych, niepotrzebujących żadnej promocji, powinni tak jak poprzednio chyba miłosz, zrezygnować z nominacji. jest wielu utalentowanych, nie mających takiej sławy, a którym ta sława by się przydała, i byłaby w pełni zasłużona. swoją drogą, nie podoba mi się w nominacjach pozycja masłowskiej, no po prostu nie podoba sie i już. jest to raczej powiasteczka, hit jednoroczny, jak przebój muzyki pop, jeśli ktoś będzie o tym pamiętał za 10 lat, to będę szczerze zdzwiona. oczywiście, jesli pani masłowska nie wykreuje czegoś równie popularnego do tego czasu. i prosze mi tu nie mówić o niesamowitych wartościach i przekazie o upadku obyczajów wśród młodzierzy, rejestru kultury dresów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cantarella Re: NIKE 2003 IP: *.toya.net.pl 15.05.03, 13:33 heh, zabrzmiał mój poprzedni wpis, początek jego, tak troszke na zasadzie "wszystkim po równo". może nie aż tak, byłabym szczerze ucieszona gdyby np. szymborska dostała nominacje, znam "chwilę" niemalże na pamięć, ale chciałabym poznać też tych mniej znanych. a temu powinna nagroda nike również służyc. docenieniu nieznanych, a nie potwierdzeniu klasy znanych. wracając do proporcji między prozą a literaturą, to osobiście mocno mnie ona dziwi. choć to fakt, poezja polska dobrze się ma, a co tu kryć, bestsellery prozy mamy najczęsciej z importu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia Re: NIKE 2003 IP: *.kutno.mediaclub.pl 15.05.03, 13:35 to bez sensu, jedna książka jest nominowana drugi raz, a w ogóle kto nominował Masłowską????? głupota Odpowiedz Link Zgłoś
marek.szl Re: NIKE 2003 15.05.03, 14:37 A ja uważam, że bardzo dobrze, że Masłowska, każde pokolenie ma szansę. Podobnie Goerke, bo ona chyba też młodsza od Szymborskiej i niezła. I się zgadzam z przedmówcą tylko, że nobliści rzeczywiście nie powinni być nominowani, bo to chyba wstyd dostać Nobla a potem nie dostać Nike. Odpowiedz Link Zgłoś
wikcia Re: NIKE 2003 15.05.03, 15:42 Czy jedna masłowska, to już całe pokolenie? Czy akurat jej książka jest reprezentatywna dla CAŁEGO pokolenia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CheMi(l)k Re: NIKE 2003 IP: *.szczecinek.sdi.tpnet.pl 15.05.03, 16:04 Che, che, che guara :) Szkoda iz sie me zalozenia spelnily i Masmix tez dostala nominacje, no coz may taka kulture jak mentalnosc narodu (he he he) a reportaza to fakt juz lepiej ze one sa nominowane niz tak zwane powiesci bo jak dla mnie ostatnio nic dobrego w polskiej prozie nie wydarzylo sie (same banaly i brak rozmachu stylistycznego) to moze i lepiej czytac owe reportaze et cetera... Odpowiedz Link Zgłoś
marek.szl Re: NIKE 2003 15.05.03, 16:55 Nie jest tak fatalnie jak myślicie. Ja czytałem pana Bieńczyka na przykład, chwilami się gubiłem, ale to było ciekawe i mnie zainspirowało do pisania też. I to 47 pani Goerke też, bardzo ciekawa książka. Chyba po prostu tacy autorzy, którzy coś mają do powiedzenia, a że wydał ich prószyński to nie ich wina! I Masłowska też nie jest winna, że zrobili z niej gwiazdę. Uważam, że wnaszym kraju jest wielu ciekawych pisarzy, ale my po prostu za mało czytamy. Bo klniecie tak państwo na tą polską literaturę, ale chyba niesprawiedliwie. No ale może ja jestem jakimś nie typowym czytelnikiem, ale Bieńczyk i Masłowska i Goerke to są według mnie bardzo nietypowi autorzy i może dlatego nie jest łatwo czytać, ale warto. Bo w Polsce wcale nie jest tak źle jak mówicie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: juhu Re: NIKE 2003 IP: *.pool.mediaWays.net 15.05.03, 17:27 No to ty też poczytaj. Nie znam tych ludzi, o których piszesz, ale w Polsce nikt nie umie pisać. Jak mam takiego Whartona to przynajmniej wiem, o co chodzi. BO nie wiem, dlaczego ci inni piszą. Nigdy nie lubiłem tych waszych laureatów, bo to wszystko po prostu skorumpowane. 20 nazwisk, ciekawe, ile dostają za reklamę? Jedna mafia Gazety Wyborczej, aż się dziwię że nie ma w tym sezonie Stasiuka i Pilcha, no ale na pociechę kilka kobiet. Ciekawe, ile dostaną. Ja na to mam inne określenie. Hahaha Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: niech Re: NIKE 2003 IP: *.MAN.atcom.net.pl 15.05.03, 18:59 Trzech autorow to dziennikarze GoWna, jedna autorka to zona dziennikarza Gowna. Kiepsko. W przyszlym roku albo powinni oddelegowac kilku do pisania ksiazek, albo uznac za ksiazke zszyty rocznik Gazety. Odpowiedz Link Zgłoś