Dodaj do ulubionych

Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsce

02.07.03, 13:15
Kojarzę tylko jakiegoś Mastertona, nie pamiętam tytułu, horror z akcją w
Warszawie :-)))
Obserwuj wątek
    • lupus.lupus Re: Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsc 02.07.03, 13:19
      Ibrahim Ib Jakub : ) Pisał o państwie Mieszka I : )
    • Gość: monika_kot Re: Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsc IP: 195.216.116.* 02.07.03, 13:21
      Witaj! Książek z całą akcją w Polsce nie kojarzę przynajmniej w tej chwili, ale
      tam gdzie pojawia się nasz kraj jako fragment całości to przypominam
      sobie "Niewinnych" Iana McEwana i "Białe jabłka" oraz jakieś opowiadanie z
      zbioru "Cylinder heidelberga" Jonathana Carrolla.
      Pozdrawiam! Ciekawy temat do przemyśleń i poszukiwań... w własnych
      biblioteczkach.:-)
      • lupus.lupus Re: Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsc 02.07.03, 13:31
        pośrednio:Gaarder Jostein "Świat Zofii"
        • Gość: Karolka Re: Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsc IP: *.home.cgocable.net 02.07.03, 15:25
          JAmes A Michener- Poland
      • Gość: czapski Re: Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsc IP: utp.:* / 10.10.9.* 03.07.03, 10:29
        moze ja jestem malo uwaznym czytelnikiem, ale odnosze wrazenie ze cala akcja
        Niewinnych toczyla sie w Berlinie?
        • Gość: monika_kot Re: Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsc IP: 195.216.116.* 03.07.03, 10:49
          A może ja mam słabą pamięć i "Niewinnych" pomyliłam z inna powieścią McEwana?
          Niestety ksiązkę na razie pozyczyłam i nie mogę zajrzeć. Ale jeśli masz pod
          ręką wolałabym roztrzygnąć tą ewentualną pomyłkę. Choć kojarezy mi sie że w
          drugiej połowie akcja rozgrywa sie w Polsce a może tylko nasz kraj pojawia sie
          w postaci wspomnień jednego z bohaterów? Wybacz ale czytałam dośc dawno.
          Pozdrawiam!
    • Gość: monika_kot Re: Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsc IP: *.icpnet.pl 02.07.03, 20:37
      Nadal znajduje tylko ksiąźki w których akcja częściowo dzieje się w Polsce. Do
      moich wczesniejszych propozycji dodam "Czarne psy" Iana McEwana. część trzecia
      tejże powieści pt. Majdanek.Les Salces. St Maurice de Navacellis dotyczy
      Polski.
      Pozdrawiam!!!
    • baloo1 Re: Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsc 02.07.03, 23:57
      Alfred Jarry "Krol Ubu"
      ;o)
    • Gość: Kot Behemot Larry Bond, "Cauldron" IP: *.client.attbi.com 03.07.03, 00:57
    • marcinuss I.B.Singer - Sztukmistrz z Lublina 03.07.03, 12:12
      • Gość: Kawka Re: książki zagranicznych autorów z akcja w Polsce IP: *.avamex.krakow.pl 05.07.03, 09:10
        Witam. Oto moje propozycje :
        Kirk DOUGLAS "Taniec z diabłem" ( miejsce akcji pierwszej części książki
        to Kraków)
        Martin GREY "Wszystkim,których kochałem"( hm,tylko czy można uważać go za
        za autora zagranicznego ? Urodził się i
        przez kilkanascie lat mieszkał w Polsce
        potem wyemigrował .Żyje i tworzy za
        za granicą.)
        Sally PEREL "Europa,Europa"

William STYRON "Wybór Zofii"

Hyacinthe BRABANT "Helenka z Krakowa"
      • Gość: Daniel I.B.Singer - większość powieści IP: 80.51.247.* 07.07.03, 02:00
        Większość powieści Singera ma akcję osadzoną w Polsce, ale on nie był w pełnym
        słowa znaczeniu pisarzem "zagranicznym". Pisał w jidysz i miał obywatelstwo
        USA, ale urodził się w Polsce w 1904 r. i do 1935 r. w Polsce mieszkał. Dlatego
        nie jest dla mnie obcokrajowcem, podobnie jak nie jest nim łódzki Niemiec Karl
        Dedecius. Ale jeśli są to obcokrajowcy, to w takim razie dodam francuską, a
        następnie szwedzką pisarkę Manuelę Gretkowską, która dla odmiany pisze po
        polsku :-) chociaż z kolei w dużej mierze akcja jej książek rozgrywa się w
        innych krajach...

Nie wiem, czy film "Skrzyżowanie Cassandra" powstał na kanwie jakiejś powieści,
        ale tam akcja rozgrywa się częściowo w Polsce i jest to obraz nieco
        karykaturalny, z ubranymi po cywilnemu kolejarzami, szczekającymi wszędzie
        psami, rozlatującymi się mostami, zardzewiałymi torami i innym dziadostwem. :-)
        • marcinuss Re: I.B.Singer - większość powieści 07.07.03, 09:49
          To dlaczego nie wymienia się go wsród polskich noblistów (1978) ?
          Pzdr
          • Gość: Kawka Re: I.B.Singer - większość powieści IP: *.avamex.krakow.pl 08.07.03, 07:00
            Witam.
            Oto ciag dalszy moich propozycji ~!
            Gunter Grass"Blaszany bebenek"
            J.Archer" Kane i Abel"
            P .Marsden "Dom na kresach"
            Pozdr.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka