ihopeyouwilllikeme 02.07.03, 13:15 Kojarzę tylko jakiegoś Mastertona, nie pamiętam tytułu, horror z akcją w Warszawie :-))) Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
lupus.lupus Re: Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsc 02.07.03, 13:19 Ibrahim Ib Jakub : ) Pisał o państwie Mieszka I : ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsc IP: 195.216.116.* 02.07.03, 13:21 Witaj! Książek z całą akcją w Polsce nie kojarzę przynajmniej w tej chwili, ale tam gdzie pojawia się nasz kraj jako fragment całości to przypominam sobie "Niewinnych" Iana McEwana i "Białe jabłka" oraz jakieś opowiadanie z zbioru "Cylinder heidelberga" Jonathana Carrolla. Pozdrawiam! Ciekawy temat do przemyśleń i poszukiwań... w własnych biblioteczkach.:-) Odpowiedz Link Zgłoś
lupus.lupus Re: Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsc 02.07.03, 13:31 pośrednio:Gaarder Jostein "Świat Zofii" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolka Re: Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsc IP: *.home.cgocable.net 02.07.03, 15:25 JAmes A Michener- Poland Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: czapski Re: Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsc IP: utp.:* / 10.10.9.* 03.07.03, 10:29 moze ja jestem malo uwaznym czytelnikiem, ale odnosze wrazenie ze cala akcja Niewinnych toczyla sie w Berlinie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsc IP: 195.216.116.* 03.07.03, 10:49 A może ja mam słabą pamięć i "Niewinnych" pomyliłam z inna powieścią McEwana? Niestety ksiązkę na razie pozyczyłam i nie mogę zajrzeć. Ale jeśli masz pod ręką wolałabym roztrzygnąć tą ewentualną pomyłkę. Choć kojarezy mi sie że w drugiej połowie akcja rozgrywa sie w Polsce a może tylko nasz kraj pojawia sie w postaci wspomnień jednego z bohaterów? Wybacz ale czytałam dośc dawno. Pozdrawiam! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: monika_kot Re: Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsc IP: *.icpnet.pl 02.07.03, 20:37 Nadal znajduje tylko ksiąźki w których akcja częściowo dzieje się w Polsce. Do moich wczesniejszych propozycji dodam "Czarne psy" Iana McEwana. część trzecia tejże powieści pt. Majdanek.Les Salces. St Maurice de Navacellis dotyczy Polski. Pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
baloo1 Re: Książki zagranicznych autorów z akcją w Polsc 02.07.03, 23:57 Alfred Jarry "Krol Ubu" ;o) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: książki zagranicznych autorów z akcja w Polsce IP: *.avamex.krakow.pl 05.07.03, 09:10 Witam. Oto moje propozycje : Kirk DOUGLAS "Taniec z diabłem" ( miejsce akcji pierwszej części książki to Kraków) Martin GREY "Wszystkim,których kochałem"( hm,tylko czy można uważać go za za autora zagranicznego ? Urodził się i przez kilkanascie lat mieszkał w Polsce potem wyemigrował .Żyje i tworzy za za granicą.) Sally PEREL "Europa,Europa" William STYRON "Wybór Zofii" Hyacinthe BRABANT "Helenka z Krakowa" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daniel I.B.Singer - większość powieści IP: 80.51.247.* 07.07.03, 02:00 Większość powieści Singera ma akcję osadzoną w Polsce, ale on nie był w pełnym słowa znaczeniu pisarzem "zagranicznym". Pisał w jidysz i miał obywatelstwo USA, ale urodził się w Polsce w 1904 r. i do 1935 r. w Polsce mieszkał. Dlatego nie jest dla mnie obcokrajowcem, podobnie jak nie jest nim łódzki Niemiec Karl Dedecius. Ale jeśli są to obcokrajowcy, to w takim razie dodam francuską, a następnie szwedzką pisarkę Manuelę Gretkowską, która dla odmiany pisze po polsku :-) chociaż z kolei w dużej mierze akcja jej książek rozgrywa się w innych krajach... Nie wiem, czy film "Skrzyżowanie Cassandra" powstał na kanwie jakiejś powieści, ale tam akcja rozgrywa się częściowo w Polsce i jest to obraz nieco karykaturalny, z ubranymi po cywilnemu kolejarzami, szczekającymi wszędzie psami, rozlatującymi się mostami, zardzewiałymi torami i innym dziadostwem. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
marcinuss Re: I.B.Singer - większość powieści 07.07.03, 09:49 To dlaczego nie wymienia się go wsród polskich noblistów (1978) ? Pzdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kawka Re: I.B.Singer - większość powieści IP: *.avamex.krakow.pl 08.07.03, 07:00 Witam. Oto ciag dalszy moich propozycji ~! Gunter Grass"Blaszany bebenek" J.Archer" Kane i Abel" P .Marsden "Dom na kresach" Pozdr. Odpowiedz Link Zgłoś