ania-0606 19.12.08, 12:32 Poszukuję książek jak w temacie, bez zbędnych okrucieństw w klimacie patriotycznym Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
zielonamysz Re: książka o II wojnie dla 12 latka 19.12.08, 16:16 Złodziejka książek. Kotka Brygidy Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: książka o II wojnie dla 12 latka 19.12.08, 16:45 ania-0606 napisała: > Poszukuję książek jak w temacie, bez zbędnych okrucieństw w klimacie > patriotycznym To trochę zalezy od tego, jaki jest ten dwunastolatek, na ile oczytany. "Kamienie na szaniec" Kamińskiego na mojej córce zrobiły duże wrażenie. "Kotka Brygidy" - raczej dla starszych, z pewną wiedzą o historii poczytajmi.blox.pl/2007/04/Kotka-Brygidy.html Są dwie książki o tytule "Sprawa honoru" - pierwsza Marii Kann to powieść dla młodziezy o okupacji, przyjaźni i powstaniu w getcie, druga - nowsza opowiada o polskich lotnikach w Anglii merlin.pl/Sprawa-honoru-Dywizjon-303-Kosciuszkowski_Lynne-Olson-Stanley-Cloud/browse/product/1,385481.html Bardzo dobrze napisana, dwunastolatek może już dać radę. Poza tym mało znany "Wojtek z Armii Andersa" Maryny Miklaszewskiej merlin.pl/Wojtek-z-armii-Andersa_Maryna-Miklaszewska/browse/product/1,599646.html Panorama losów Polaków, którzy wyszli z ZSRR z Armią Andersa. Trochę nierówna, ale momentami przejmująca. "Muchomor" wydał dwie ksiązki o powstańcach warszawskich - dla dwunastolatka to już raczej "Halicz" poczytajmi.blox.pl/2006/09/Warszawa-1944-1.html Ponieważ ma być patriotycznie to "Złodziejka książek" odpada. W ogóle - jakoś mnie nie zachwyciiła. Z tematyki niepolskiej mogę polecic jeszcze "Walizkę Hany" poczytajmi.blox.pl/2006/03/Walizka-Hany.html Odpowiedz Link Zgłoś
sterlitz Re: książka o II wojnie dla 12 latka 19.12.08, 18:36 Ja w tym wieku uwielbiałam serię Kaktusy Wiktora Zawady www.biblionetka.pl/zbior_ksiazek.asp?id=2738 Do tej pory pozostało mi kilka zgrabnych powiedzonek ;) Odpowiedz Link Zgłoś
ewa9717 Re: książka o II wojnie dla 12 latka 19.12.08, 21:15 A "Polną ścieżką" i "Chłopcy ze Starówki"? Odpowiedz Link Zgłoś
nchyb Wiktor Zawada... 19.12.08, 21:20 Podpisuję się pod opinią Sterlitz. Wiktor Zawada i jego Kaktusy jak najbardziej godne polecenia. Jasiek Cielebąk, Centuś, Herr Pacurek i Zamojszczyzna... Właśnie we wczesnym nastolatkostwie czytałam i właśnie w Zamościu i dopiero wtedy Rotunda mnie przeraziła... Odpowiedz Link Zgłoś
agnieszka_azj Re: Wiktor Zawada... 20.12.08, 15:11 O "Kaktusach" był już tutaj nawet wątek forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=151&w=38825393&v=2&s=0 Odpowiedz Link Zgłoś
mmk9 Re: książka o II wojnie dla 12 latka 20.12.08, 08:34 Żądło Genowefy i L jak Lucy Meissnera ? Bez okrucienstw, o lotnikach i smieszne czasami . Odpowiedz Link Zgłoś
agatka2408 Re: książka o II wojnie dla 12 latka 20.12.08, 14:05 Ja polecam książki Cezarego Leżeńskiego "Jarek I Marek bronią Warszawy" "Jarek i Marek na tropie szpiega" "Jarek i Marek na dzikim zachodzie" i "Marek na wyspie nadziei" Uwielbiałam je czytać jak byłam młodsza:) Właśnie jak miałam 12-14 lat. Tylko kurcze w empiku ani Merlinie ich nie widzę. Na allegro są , no ale używane. Odpowiedz Link Zgłoś