Dodaj do ulubionych

pytanie o charakterze technicznym

25.04.04, 15:51
Mam następujące pytania do forumowiczek bardziej obytych ze szkłem i farbami:
1. czy próbowałyście mieszać farby różnych producentów? daje się?
2. czy farby do wypalania koniecznie trzeba wypalać, jeśli nie znajdują się one na czymś użytkowym? czy nie wypalenie może spowodować, że farba np. wyblaknie?
3. rozumiem, że farb, których się nie wypala, nie należy stosować z tymi do wypalania, bo ewentualne poddanie ich wysokiej temp mogłoby zniszczyć malunek?
To chyba tyle :)
Jak coś jeszcze wymyślę, to się złoszę :)
Obserwuj wątek
    • angel_79 Re: pytanie o charakterze technicznym 26.04.04, 09:39
      odpowiadam na tyle na ile się znam. Otóż farby do wypalania trzeba wypalać -bo
      inaczej nie wyschną! (to chyba jedyna ich wada-ale można je np. po wypaleniu
      myć, czego z unnymi przedmiotami nie radze robić:)) Nie mieszamy farb, nie
      ładnie się łaczą, zresztą jedne moga być transparentne, inne matowe, trzecie
      akrylowe itd. wszystkie na innych rozcieńczalnikach.
      Tyle chyba...
      Pisz więcej i zapraszamy!!!!!!!!!!!!!!!!
      pozdrowionka!
      • mrouh Re: pytanie o charakterze technicznym 26.04.04, 10:27
        Ostatnio zaniedbałam nieco malowanie... :-( Mam farbki dwóch firm i trzy rodzaje
        różne. Nie mieszam ich między sobą, bo się nie łączą. Dodoatkowo kupiłam puszkę
        białego akrylu. Używam go do krycia szklanych powierzchni. Mieszam go z
        pigmentem śnieżki, który mi została z malowania mieszkania. Miesza się też z
        farbkami Idea Vetro firmy Maimeri. Marabu nie barwią akrylu, drobinki tych farb
        nie łączą się z akrylem:-) to efekty moich eksperymentów:-)))
    • astrit Re: pytanie o charakterze technicznym 26.04.04, 10:25
      Z mojego doswiadczenia:

1. Farby różnych producentów oczywiscie można mieszać, ale lepiej wcześniej
      sprawdzić, jaki to daje efekt - niektóre mieszają się bez problemu, inne dają
      fajne efekty na skutek granulowania się lub pękania przy wysychaniu - zależy co
      chcesz uzyskać. Można nawet zmieszać farbę rozpuszczalnikową z farbą wodną -
      uzyskuje się wtedy ciekawą fakturę spękanego obrazu, przy czym farba wcale nie
      traci trwałosci. Ja ostatnio często używam bezbarwnej Idea Vetro z kolorową
      Pebeo - kolor nie miesza się, tylko trochę rozpuszcza i zbiera w kuleczki -
      wygląda trochę jak antyczne szkło kolorowe.

2. W zasadzie farb do wypalania nie musisz wypalać, możesz też zrobić to po
      długim czasie. Jednak niewypaloną farbę łatwo zetrzeć albo uszkodzić np. przy
      wycieraniu pomalowanego przedmiotu na mokro. Kolor bez wypalenia nie zmieni
      się, mam talerz, który pomalowałam kilka miesiecy temu i jakoś nie mogę go
      wypalić - nic się nie zmienił.

3. Farby do wypalania można mieszać z tymi na zimno, ale wtedy faktycznie nie
      wypala się, bo farba poobłazi.

Pozdrawiam
      A.
    • briggie Re: pytanie o charakterze technicznym 26.04.04, 11:02
      Dzięki Wam dziewczęta. Jesteście niezastąpione!
    • muza24 Re: pytanie o charakterze technicznym 30.10.04, 12:08
      pytanie dot. wypalania - czy po wypaleniu pokrywacie te farby jakimś lakierem
      dla utrwalenia?
      • dajanaf1 Re: pytanie o charakterze technicznym 02.11.04, 14:32
        nigdy nie pokrywałam , ale może to dobry pomysł.kubek , który sobie namalowałam
        i wypaliłam, po jakimś czasie farba zaczęła się scierać .
        • astrit Re: pytanie o charakterze technicznym 18.11.04, 20:13
          Jeżeli przed malowaniem dokładnie odtłusci sie kubek - farba nie powinna złazić.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka