violaszelag 09.11.09, 10:19 niestety angielski niet,www.sadieandoliver.ca/2009/08/its-all- about-the-scarf.html,pomozcie prosze Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
violaszelag Re: jak to zrobic? 09.11.09, 10:21 Scarf: Cast on 10 sts. Purl 1 row. Inc R1: sl 1, yo, k to end. R2: sl 1, p to end. Repeat last two rows until you have 65 sts total. Even R1: sl 1, yo, ssk, k to end. R2: sl 1, p to end. Repeat last two rows until scarf measures 47” from cast on edge. Dec R1: sl 1, yo, sssk, k to end. R2: sl 1, p to end. Repeat last two rows until you have 10 sts remaining. Bind off. Ruffle: With 40” circ, pick up and knit 10 sts from cast on edge, at the curved edge of the scarf, pick up one st in each of the slipped sts, and one st in each of the yo spaces, then pick up 10 sts from the bind off edge. Turn. Inc Row: *k2, k1f&b; repeat from * to end of row. Following Rows: k1, k1f&b, k to end Work in garter stitch, increasing 1 stitch at the beginning of each row until ruffle measures 2”. Bind off loosely. Finishing: Weave in all loose ends. Block only the scarf (the stockinette part), but not the ruffle. And there she is. One cozy scarf, a pretty little ruffle, and what I can only hope is an easy-peasy weekend trip. August 12, 2009 in free patterns, knitting + crochet, my handiwork | Permalink | Comments (7) | TrackBack (0) In Every Life A Little Jackalope Must Fall to byla falbanka-szal Odpowiedz Link
kasikk_29 Re: jak to zrobic? 09.11.09, 10:39 nabierz 10 oczek 1 rz. przerobiony na lewo od tego rzędu dodajesz oczka: rz. 1: przełóż oczko na drugi drut, narzut, o prawe do końca rz. 2: przełóż oczko na drugi drut, narzut, o lewe do końca o powtarzać oba rzędy aż na drucie będzie 65 oczek to początek, przepraszam, ale więcej na razie nie dam rady Odpowiedz Link
truscaveczka Re: jak to zrobic? 09.11.09, 10:45 Dokładnie tak jak piszą a falbankę nabieramy wyciągając jedno oczko z dziurki po narzucie, a drugie z oczka brzegowego. Potem jeden rząd przerabiamy na prawo, z każdego oczka robiąc dwa. Potem już ściegiem francuskim (same prawe w te i wewte), tylko na początku rzędów dodajemy po 1 oczku. Polecam, super robótka, ja robiłam 2 dni swój szaliczek Odpowiedz Link
violaszelag Re: jak to zrobic? 09.11.09, 10:59 dziewczyny stokrotne dzieki, jestem uradowana po pachy,dziekuje,jakbym mogla to bym was usciskala,DZIEKUJEEEEEEEE Odpowiedz Link
kasikk_29 Re: jak to zrobic? 09.11.09, 12:22 viola , nie ciesz się tak, bo ja tylko kawałek przetłumaczyłam dalej robi sie kawałek prosty - bez dodawana oczek - na początku oczko przełożyć na drugi drut, narzut i dwa oczka razem przerobione na prawo, do końca rzędu prawe, 2 rząd lewe a później szaliczek sie zwęża , analogicznie, jak w początkowej części przybywało robótki - do 10 oczek na drucie i kończy. falbankę podała ci truskaweczka Odpowiedz Link
kasikk_29 Re: jak to zrobic? 09.11.09, 12:25 jeszcze to zwężanie ci opiszę: 1 rz. przełożyć oczko, narzut, 3 oczka razem na prawo i prawe do końca 2 rz. przełożyć oczko, lewe do końca no, już chyba idealnie Odpowiedz Link
violaszelag Re: jak to zrobic? 09.11.09, 11:34 To znaczy tak po jednej stronie prawe, a po drugiej lewe Odpowiedz Link
violaszelag Re: jak to zrobic? 09.11.09, 12:32 jeszcze raz bardzo dziekuje,a ten kawalek prosto to juz zalezy ile chcemy tak,i jeszcze jedno,czy po jednej stronie tam gdzie byl narzut maja byc dziurki bo mi na jednym brzegu wychodza? Odpowiedz Link
truscaveczka Re: jak to zrobic? 09.11.09, 12:47 Mają być dziurki, potem z nich nabierasz oczka na falbankę Generalnie szalik ma kształt trapezu równoramiennego. Dodajesz do 65 oczek, potem prosty kawałek aż robótka będzie miała 120 cm i gubisz do 10 oczek. Zamykasz, potem z 1o oczek zamkniętych nabierasz 10 oczek, wzdłuż krawędzi w dziurki od narzutów i oczka brzegowe nabierasz oczka na plisę, znów dziesięć na końcu i przerabiasz samymi prawymi, jak wyżej pisałam. Odpowiedz Link
violaszelag Re: jak to zrobic? 09.11.09, 13:11 no to zglupialam,to w koncu na poczatku z jednej prawe,a z drugiej lewe, czy same prawe? Odpowiedz Link
truscaveczka Re: jak to zrobic? 09.11.09, 14:10 Główna część szala - ścieg pończoszniczy (na zmianę rząd prawych, rząd lewych), falbanka - same prawe, ścieg francuski. Odpowiedz Link