Dodaj do ulubionych

Prośba - jaki to ścieg?

19.11.17, 22:02
Pytanie godne laika, jakim jestem wink
Czy ktoś może powiedzieć, jaki to ścieg zen.fpiec.pl/uploads/media_items/corka-3.900.603.s.jpg
Wydaje mi się, że to ściągacz pojedynczy, ale nie jestem do końca pewna...
(a jeśli ktoś w głębinach internetu znalazł wzór na tę czapkę, to w ogóle będę przeszczęśliwa, jeśli się podzieli)
Obserwuj wątek
    • japoneczka01 Re: Prośba - jaki to ścieg? 20.11.17, 11:59
      Kurs obrazkowy na czapkę w stylu rybackim - ściągacz angielski/patentowy raikovstudio.ru/shapka-takori-ili-oshhuti-na-sebe-zhizn-v-rozovom-tsvete.html Czapka podobna tylko różni się ściągaczem, bo na stronie 2/2 info w połowie strony zrecznerece.blogspot.com/2013/03/?view=classic Filmik jak zrobić prostą czapkę, bo ta rybacka do takich należy i robisz taka dłuższą, aby ją wywinąć 1 lub 2 razy www.youtube.com/watch?v=kGI63my88cI
      Tu opis rybackiej czapki typu - brioszka, ale możesz zrobić zwyczajnym ściągaczem i będzie taka o jaką Ci chodzi weisefrau.blogspot.com/2017/06/patent-na-rybacka-brioszke.html
      I jeszcze jedna tylko ściągacz szerszy eksperymentyzdrutami.blogspot.com/2013/01/czapka-2-w-1.html
      www.garnstudio.com/pattern.php?id=6632&cid=5
      knitplanet.ru/model/shapki-sharfi-shali/kak-svyazat-modnuyu-shapku-kusto

• kisos Re: Prośba - jaki to ścieg? 24.11.17, 11:32
        Bardzo dziękuję, będę analizować po kolei!
    • geigo Re: Prośba - jaki to ścieg? 20.11.17, 15:22
      Ściągacz 1x1, ale z przekręconymi prawymi.
      • kisos Re: Prośba - jaki to ścieg? 24.11.17, 11:34
        Jeszcze nie wiem, jak się robi przekręcane (ale się dowiem!). W ogóle chyba robię prawe inaczej niż część osób (tak się nauczyłam z netu), wiem, że jest sposób heretycki, nie mam pojęcia, czy to ten, ale ten drugi jest dla mnie trudniejszy. Ja robię tak: vimeo.com/4898569
        • geigo Re: Prośba - jaki to ścieg? 24.11.17, 15:15
          To sposób kontynentalny, w tzw. heretyckim przerabia się prawe oczko za zewnętrzną "nóżkę" wink Heretycki jest wygodny do robienia na płasko, bo szybciej robi się lewe (też nieco inaczej łapie się nitkę niż przy lewych w kontynentalnym), ale przy robieniu na okrągło przekręcają się całe rzędy i robótka zaczyna układać się ukosem, nie na prosto.

>Jeszcze nie wiem, jak się robi przekręcane (ale się dowiem!).

Łapiesz oczko za zewnętrzną nóżkę i po prostu obracasz je sobie na drucie, tak by rzeczona nóżka znalazła się z przodu. Przerabiasz je normalnie na prawo. U dołu oczko robi się zapętlone, dlatego w robótce wygląda ściślej niż zwykłe prawe.
          A w razie gdyby potrzebna była wersja z obrazkami:
          www.abc-robotek-na-drutach.com.pl/str/odmiany_oczek.html#o-przekrecone
          • kisos Re: Prośba - jaki to ścieg? 02.12.17, 21:56
            Obawiam się, że będzie potrzebny nawet film wink Ale jako osoba mało uzdolniona robótkowo daję sobie czas i cierpliwość, inaczej bym rzuciła to w diabły. A tak sobie na razie pykam szalik ściegiem kłoskowym i jestem przeszczęśliwa smile
            Dzięki za wyjaśnienia!
          • kisos Re: Prośba - jaki to ścieg? 04.12.17, 02:01
            A jeśli możesz - będę wdzięczna - robię lewe oczka w taki sposób vimeo.com/29611704 I teraz sama już nie wiem, czy to się zgrywa z prawymi kontynentalnymi? Bo obejrzałam sobie różne filmiki i te lewe oczka też są robione innymi sposobami.. Bardzo dziękuję!
            • geigo Re: Prośba - jaki to ścieg? 11.12.17, 15:48
              Tam masz właśnie lewe oczka heretyckie, przerabiając je w ten sposób prawe wyjdą odwrócone. Poprawne lewe kontynentalne robi się tak:
              www.youtube.com/watch?v=LEkuYJyuqd4
    • almed1 Re: Prośba - jaki to ścieg? 23.11.17, 13:14
      1 0. PRAWE, 1 0. LEWE.
      PRAWE OCZKA PRZEKRĘCANE.
      PROŚCIUTKI.
      • kisos Re: Prośba - jaki to ścieg? 24.11.17, 11:36
        dzięki! czy możesz jeszcze wyjaśnić, proszę, co znaczy "1 0."? dopiero się uczę, wczoraj skończyłam pierwszą czapkę, w której gubiłam oczka (oczywiście jestem bardzo dumna z siebie) wink
        • koty_schrodingera Re: Prośba - jaki to ścieg? 27.11.17, 07:23
          1 oczko

choć mi się wydaje że to patentowy z narzutem, jest bardziej elastyczny i bardziej nadaje się na czapkę niż sztywny patentowy z przekręconym oczkiem
          • kisos Re: Prośba - jaki to ścieg? 02.12.17, 21:54
            Ach, dzięki. Widziałam tam "zero", nie "oczko" smile

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka