Dodaj do ulubionych

jaką włóczkę?

16.03.13, 22:05
chce zrobic poncho. Jaką kupić włóczkę. jaki ma mieć skład? jaki skład jest dla włóczek najlepszy?
Obserwuj wątek
    • m_constance Re: jaką włóczkę? 17.03.13, 00:25
      Aaa to wszystko zależy jak chcesz, żeby gotowa rzecz wyglądała, jak się układała, czy ma grzać, czy raczej nie.
      Ja najbardziej lubię wełnę. Alpakę lub merino. Ale to pierwsze uważam, że wygląda lepiej. Jest miękkie i takie zwiewne. Z włoskiem. Moherowe włóczki za to są puszyste i ciekawie się prezentują.
      Bawełna jest sztywniejsza, nadaje się bardziej na wiosnę, lato.
      Jedwab jest lejący, raczej nie ogrzewa.
      Z lnu nie robiłam, więc się nie wypowiem.
      To oczywiście moje zdaniesmile Sprecyzuj o jakie poncho Ci chodzi, to będzie można doradzićsmile
      • zeliczka Re: jaką włóczkę? 17.03.13, 08:51
        Chciałabym aby był to taki "sweterek" na chłodniejsze dni, nie bardzo gruby. Aby mozna go schować do torby, tj. nie zajmował dużo miejsca i nie był sztywny. Moheru nie chcę bo pogrubia. Mam już fason bardzo fajny i prosty.Taka wełna może, jak piszesz z włoskiem? ale czy sie kurczy w praniu? Kiedyś tj ok.25- 30 lat temu dużo robiłam na maszynie dziewiarskiej, na drutach na szydełku ale nie było takich włóczek jak teraz. Wtedy były aniteksy, mirele, peonie......
      • mim_maior Re: jaką włóczkę? 17.03.13, 21:14
        Małe sprostowanie: jedwab GRZEJE. Prawie tak jak wełna. Ale jest chłodny w dotyku, stąd wrażenie, że nie trzyma ciepła. Tymczasem ma bardzo dobre właściwości izolacyjne. A ten chłodny chwyt sprawia, że nadaje się też dobrze na lato.
        • althea35 Re: jaką włóczkę? 17.03.13, 22:11
          Super sa welny z dodatkiem jedwabiu. Sa niesamowicei miekkie.
          Wlasnie robie chuste z tej wloczki:
          www.e-dziewiarka.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=425&Itemid=2
          • althea35 Re: jaką włóczkę? 17.03.13, 22:17
            Hehehe no i pomylily mi sie wloczki. Robie z tej, taka sama mieszanka welny i jedwabiu:

www.e-dziewiarka.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=611&Itemid=2
            Jesli ma to byc cos bardziej azurowego to swietne sa wloczki lece. Ja mam malabrigo, na kolejna chuste.
    • joanna-olga Re: jaką włóczkę? 17.03.13, 08:40
      Dobrej jakości wełnę lub mieszankę wełny z jedwabiem albo z bawełną. Jeśli masz do ukrycia kilka kilogramów, to unikaj włóczek grubych i puchatych typu moher. Odradzam akryl: mechaci się wściekle, nie blokuje i nie przepuszcza powietrza.
      • zeliczka Re: jaką włóczkę? 17.03.13, 08:53
        Dziękuję bardzo a masz może jakąś ulubiona nazwę włóczki? czy obecnie to bez znaczenia?
        • joanna-olga Re: jaką włóczkę? 17.03.13, 10:17
          Poszukaj w e-dziewiarce, magicloop, motkolandii, biferno. Dobre są włóczki niemieckie, włoskie, angielskie, japońskie, szwedzkie, urugwajskie malabrigo. Szczerze odradzam tureckie, czeskie i polskie.
          • m_constance Re: jaką włóczkę? 17.03.13, 10:50
            www.e-dziewiarka.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=244&Itemid=2 to alpaka. Bardzo ją lubię, jest cienka i ciepła.
            To wersja z jedwabiem www.e-dziewiarka.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=246&Itemid=2
            • zeliczka Re: jaką włóczkę? 21.03.13, 20:51
              dzięki za podpowiedzismile Tyle sie naczytałam i dalej nie wiem co wybrać. E -dziewiarka jest super ale wolę zobaczyć, dotchnąć przed kupnem. szukałam w mojej miejscowości alpaki ale nie ma. (duże miasto). nie ma wogóle wyboru we włóczkachsad myślałam o kolorze dżinsowym- denim? indygo?. Ponczo ma być gładkie, prawe oczka na prawej i lewe na lewej str. oraz brzeg same prawe. Bez ażuru. więc może ktoś mi doradzi jaka kupić? bardzo proszęsmile Przeczytałm tutaj jakie cudeńka wyrabiacie. Lektura tutaj to najlepszy żurnal jaki przeglądałam.
              • althea35 Re: jaką włóczkę? 21.03.13, 21:43
                Ale nie ma zadnej alpaki?

A moe jakas welna superwasch. Nie jest atk miekka jak alpaka czy alpaka z jedwabiem ale tez moze byc fajna.

Znowu Malabrigo jest super:
                www.e-dziewiarka.pl/index.php?option=com_virtuemart&page=shop.browse&category_id=122&Itemid=2
                Dropsfabel tez jest fajny i miekki tylko cieniutki bardzo. Jest tez bIg Fabel, ale ten z kolei jest dosyc gruby.
              • m_constance Re: jaką włóczkę? 21.03.13, 23:38
                Ja cały czas polecam drops alpacę www.e-dziewiarka.pl/index.php?page=shop.product_details&flypage=flypage.tpl&product_id=2597&category_id=244&option=com_virtuemart&Itemid=2 . Jestem wymagająca jeśli chodzi o wełnę, wszystko mnie gryzie. Ta włóczka jest dla mnie bardzo miękka, ciepła, ładnie się układa i wygląda.
                • zeliczka Re: jaką włóczkę? 22.03.13, 09:03
                  dziękuję, myślę, że tą właśnie zakupięsmile Powiedz mi proszę ile motków (5 dkg) muszę mieć? Ma byc małe poncho, nie takie do kolana - duże.
                  • m_constance Re: jaką włóczkę? 22.03.13, 11:29
                    creative-life.pl/170/ to mój sweter z tej włóczki. Poszło mi na niego nieco ponad 5 motków. www.garnstudio.com/lang/pl/yarnsearch.php?id=1 na stronie firmy są wzory z tej włóczki, wejdź w odpowiadający gabarytami wzór i zobacz ile producent proponujesmile
                    • zeliczka Re: jaką włóczkę? 23.03.13, 16:10
                      Piękny ten Twój sweterek o nr 7240 (coś petrol ale u mnie na str. internet a na Twoim zdjęciu to różne odcienie) . Myslałam o tym 6790 (na jednej str. jeansowy a na innym ciemny niebieski) albo 4305 (ciemne indygo...ale czy to nie bedzie ciemny kolor) Tyle tych kolorów... Na tych stronkach nie doczytałam się jaki jest koszt przesyłki.
              • joanna-olga Re: jaką włóczkę? 22.03.13, 07:28
                Jeśli nie masz możliwości obejrzenia w realu polecanych włoczek, to zobacz na Ravelry jak wyglądają dzianiny z nich robione i jakie są opinie użytkowniczek. Nikt Ci dokładnie nie poda marki, bo obecnie na rynku jest tego masa, różne grubości, faktury, sposoby farbowania. Musisz sama poszukać w pasmanteriach internetowych i kiedy coś Ci wpadnie w oko sprawdzić na Ravelry albo zapytać na forum o opinie na temat konkretnej włóczki.
                • zeliczka Re: jaką włóczkę? 23.03.13, 16:11
                  to raverly to nie w naszym języku...
                  • joanna-olga Re: jaką włóczkę? 23.03.13, 16:45
                    Zdjęcia są w naszym smile
    • ella152 Re: jaką włóczkę? 26.03.13, 22:06
      Alpak jest fajna w robocie i faktycznie fajnie wygląda ale mnie zmechaciła się - pod pachami robią się kołduny, ja jestem zawiedziona. sad
    • przybylg Re: jaką włóczkę? 01.07.25, 22:20
      Ja ostatnio też miałam dylemat, jaką włóczkę wybrać, bo co innego do amigurumi, co innego na ubrania.
      Znalazłam fajny sklep, gdzie wszystko jest dobrze opisane i można łatwo porównać różne motki – sporo tam bawełny organicznej, włóczek ombre i naturalnych składów.
      Jakby ktoś szukał inspiracji albo nie wie, od czego zacząć, to warto zajrzeć:
      👉 www.wolleamore.pl
      Sama kupiłam tam parę motków i naprawdę dobrze się szydełkowało 😊

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka