Dodaj do ulubionych

FANØDUGEN

10.03.16, 22:37
Witam,
www.yarnover.net/patterns/doilies/kunststrik/fanoe.html
w tym wzorze natknęłam się na dwa skróty sl = slip oraz psso = pass slipped stitch over.
Posługując się min tym słowniczkiem www.e-dziewiarka.pl/index.php?option=com_agora&task=topic&id=104&Itemid=309 wydaje mi się że oznaczają one to samo, czyli "zdjąć jedno oczko jak do przerobienia na prawo, 1 oczko prawe, przeciągnąć zdjęte oczko" . Choć zastanawiam się czy w pierwszym przypadku "sl = slip" nie chodzi tylko o zwyczajne ściągnięcie oczka bez jego przerabiania? Nie bardzo znam angielski więc była bym wdzięczna za pomoc smile
Obserwuj wątek
    • minniemouse Re: FANØDUGEN 11.03.16, 00:15
      Jezeli masz jakiekolwiek watpliwosci, to wrzuc sobie "Knitting + slips stitch"
      albo "Knitting pass slipped stitch over" mozna tez uzyc skrotow.
      (szydelko to bedzie "crochet, crochetting"

cokolwiek co nie bardzo rozumiesz, nie wiesz albo nie wychodzi w tlumaczeniu
      znajdziesz na YOUTUBE i zobaczysz.

tutaj jest VeryPinkKnits, bardzo dobra strona gdzie jest fachowa porada.
      Podane jest kilka sposob zdejmowania oczek "slip stitch, slipped stitch" w zaleznosci czego wymaga robotka, czy oczko ma byc zdjete od oczka prawego, czy lewego, czy ma byc zdjete
      i wygladac jak lewe itd itp.

- najprostszy "slip stitch" to po prostu zdjecie oczka jak jest i przelozenie na prawy drut bez zadnych cudow.

Tutaj masz PSSO dwa oczka razem, i jedno oczko razem.
      Dziewiarka najpierw demonstruje
      -sl1 (zdjac 1) knit2 tog (przerob na prawo 2 razem)
      naloz zdjete oczko na te dwa razem/ psso.

zaraz za chwile pokazuje jak
      - sl1/zdjac1 , k1/przerobic jedno na prawo i psso/ nalozyc to zdjete na przerobione.
      (sdokladnie w skrocie to jest 's1k1psso')

tu na lewo

jak nie masz cierpliwosci czekac na stosowny moment, to po prostu przyspiesz video - w malych okienkach pod spodem widac co gdzie i kiedy sie dzieje.

Minnie
    • m_constance Re: FANØDUGEN 11.03.16, 07:40
      One nie oznaczają tego samego. Sl to po prostu przełożenie oczka bez przerabiania (slip), psso, to przeciągnięcie już zdjętego oczka.
      Myślę, że zmyliło Cię to zdanie: "SKP, skpo, (sl1, k1, psso) ? zdjąć jedno oczko jak do przerobienia na prawo, 1 oczko prawe, przeciągnąć zdjęte oczko"
      To co jest w nawiasie nie oznacza synonimów, ale rozwinięcie skrótu SKP. Czyli slip, knit, psso. (zdjęcie, przerobienie jednego oczka, przeciągnięcie zdjętego).
      Tak jak pisała Minni, wpisz sobie najlepiej w youtube "slip" i "psso" z dopiskiem knitting. I na pewno znajdziesz pomoc smile
      • aleksandra_urszula Re: FANØDUGEN 12.03.16, 12:39
        Bardzo dziękuję za pomoc smile Wasze porady są bardzo szczegółowe i teraz na pewno moja robótka ruszy do przodu smile Pozdrawiam
        • minniemouse Re: FANØDUGEN 17.03.16, 01:08
          no i co, - idzie lepiej? smile

Minnie
          • aleksandra_urszula Re: FANØDUGEN 21.03.16, 18:34
            Tak, robótka ruszyła z miejsca wink dzięki za podpowiedzi smile
            • minniemouse Re: FANØDUGEN 21.03.16, 22:48
              no to fajnie, moze wstaw fotke jak zrobisz kawalek smile
              • aleksandra_urszula Re: FANØDUGEN 02.05.16, 23:56
                bi.gazeta.pl/im/fotomon/ludzie/f640x640/87/91/21/01d1f4dc8a.jpg
                Oto link do zrobionej prze ze mnie serwetki wink
                Wielkie dzięki za Waszą pomoc! Sama nie dała bym rady pozdrawiam smile
                • aleksandra_urszula Re: FANØDUGEN 02.05.16, 23:57
                  Gdy ją wypiorę wstawię lepsze zdjęcie smile
                  • minniemouse Re: FANØDUGEN 03.05.16, 02:14
                    PIEKNA !!!!

M

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nie pamiętasz hasła lub ?

Nakarm Pajacyka