Dodaj do ulubionych

Reglan - pytanie do Mistrzyń :)

11.09.13, 12:30
Czy przy reglanie robionym od góry istnieje stała zależność między liczbą oczek nabieranych na tył, przód i rękawy? Jak rozplanować liczbę oczek na poszczególne części, żeby od razu wyszło dobrze? Będę robiła rozpinany sweterek z włóczki "Puchatka" dla 4-letniej dziewczynki, a doświadczenie z reglanem mam w ogóle mizerne. Z wdzięcznością przyjmę każdą podpowiedź smile
Obserwuj wątek
    • bietas Re: Reglan - pytanie do Mistrzyń :) 11.09.13, 13:00
      polecam bloga Intensywnie Kreatywnej, w nim jest opis jak robić raglan od góry z super tabelką samoliczącą : intensywniekreatywna.blogspot.com/2013/04/razem-robimy-od-gory-czesc-pierwsza.html
      • malgoha1 Re: Reglan - pytanie do Mistrzyń :) 11.09.13, 18:19
        Genialne !!!
    • basiaurban Re: Reglan - pytanie do Mistrzyń :) 11.09.13, 19:03
      I ta tabelka naprawdę się sprawdza. Robię już 3 udzierg z wykorzystaniem tej tabeli.
    • matylda1001 Re: Reglan - pytanie do Mistrzyń :) 15.09.13, 00:43
      Bardzo dziękuję smile Tabelka zrobiła swoje, teraz kolej na mnie. Ciekawe czy dam radę.
      • maitresse.d.un.francais Re: Reglan - pytanie do Mistrzyń :) 22.09.13, 17:39
        Życzę powodzenia, ale czemu musi być od góry? Tak nie jest trudniej?
        • basiaurban Re: Reglan - pytanie do Mistrzyń :) 25.09.13, 15:57
          Od góry to zdecydowanie łatwiej. I szycie dzianiny odpada.
          • matylda1001 Re: Reglan - pytanie do Mistrzyń :) 25.09.13, 23:29
            Łatwiej pod warunkiem, że się dobrze podzieli oczka na przód, tył i rękawy, a tabelka daje taką możliwość. Zaczęłam od stójki. Zrobiłam już karczek i około 3/4 długości. Przody i tył robię razem (będzie sweterek rozpinany), obejdzie się bez szycia, ale już widzę, że z rękawami będę miała problem. Prawe oczka przerabiam TAK i jak robie na okrągło, to oczka wychodzą przekrecone, brzydkie. Chyba będe musiała zrobić rękawy tradycyjnie i zszyć. No, chyba że mi coś doradzicie smile
            • viola0507 Re: Reglan - pytanie do Mistrzyń :) 29.09.13, 14:15
              Nie ma potrzeby zebys robila te rekawy tradycyjnie. Przy robocie "na okraglo" czyli robiac np. rekawy rob oczka przekrecone, to znaczy zgarniaj nitke od przodu od lewej strony. Intensywnie Kreatywna pokazuje to tez na filmikach.
              Twoj sposob dziergania (moj tez hahaha), to sposob brzydko nazywany heretyckim, stosowanym w Polsce i troche na wschod. Reszta Europy dzierga sposobem kontynentalnym, w Skandynawii maja tez inny sposob robienia oczek lewych, o brytyjskim spsobie to juz nawet nie ma co mowic....podaja nitke z prawej strony. Tu masz filmiki:
              www.knittinghelp.com/videos/knit-stitch
          • maitresse.d.un.francais Re: Reglan - pytanie do Mistrzyń :) 05.10.13, 21:30
            basiaurban napisała:

> Od góry to zdecydowanie łatwiej. I szycie dzianiny odpada.

Jakie szycie? Masz na myśli pod pachami?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka