Dodaj do ulubionych

pomocy kobietki!

10.12.04, 09:58
Bardzo proszę o pomoc i podzielenie się opisem wykonania skarpeteczek lub
bucików niemowlęcych. Z góry dziękuję za pomoc!
Pozdrawiam!
Obserwuj wątek
    • malgoha1 Re: pomocy kobietki! 10.12.04, 11:21
      Ratunek nadchodzi
      knits.bizhosting.com/sock.htm
      po kliknięciu w obrazek pokazuje się schemat i opis, niestety nie po polsku
      Małgorzata
      • mysza36 Re: pomocy kobietki! 10.12.04, 12:15
        Znalazłam opis w Specjalnym wydaniu "sandry".Oto on.
        Buciki: na druty nr 3 nabrac 40 o. i na cholewkę przerobic ściegiem francuskim
        prawym w odstępie ok. 1 cm od prawego brzegu wykonać 3 dziurki.!.dziurke zrobić
        1 cm od poczatku, akolejne 2 co 2 cm.Na każdą dziurke przerobić razem dwa oczka
        i za to nabrac na drut jeden narzut .Na wysokości 6 cm od poczatku przy lewym
        brzegu zakończyć 4 o. pierwsze 4 o. i ostatnie 22 o. przelorzyc na drut
        pomocniczy.W celu wykonania podbicia pozostale 10 oczek przetobić ściegiem
        śrancuskim prawym.Na wysokości 4 cm od początku podbicia oczka odłożyć.W celu
        wykonania boków przerobić 4 o. z 1. drutupomocniczego,z prawego boku podbicia
        nabrać 10 o. i pozostale 22 o. z drutu pomocniczego przerobić na prawo.56 o.
        przerabiać 10 rz. śc. francuskim prawym.Następnie w 1 rz. nieparzystym
        zakończyć ostatnie 32 o.,a pozostałe 10 o. przerobić 8 cm śg.francuskim prawym
        wykonując podeszwe ,po czym o.zakończyc .Połączyć szew na podeszwie.Przyszyć 4
        o. boku rozpiecia i przyszyć guziki.Lewy bucik wykonać tak samo.
        Mam nadzieję,że zrozumiałe.To są takie buciki wysokie,zapinane z
        boku.Pozdrawiam Grażyna
        • barb42 Re: pomocy kobietki! 10.12.04, 19:19
          To specjalne wydanie Sandry może ostatnie czy jakiś archiwalny numer? Dziękuję
          wszystkim za pomoc!
          • mysza36 Re: pomocy kobietki! 10.12.04, 19:41
            To zeszyt specjalny nr 3 z 2003 roku.Pozdrawiam Grazyna
      • barb42 do Malgoha1 10.12.04, 22:23
        Rzeczywiście i ten opis po angielsku ma niewiele wspólnego z moją potoczną
        znajomością tego języka a zanim przetłumaczę ze słownikiem,to zima pewnie się
        skończy,więc mam pomysł taki: zmniejszę liczbę oczek w dorosłych skarpetach i
        będą niemowlęce!? Tylko ile razy będę pruła? A tak w ogóle to dobry mam pomysł
        czy niekoniecznie?
        • malgoha1 Re: do Malgoha1 12.12.04, 15:17
          Teoretycznie zmniejszenie oczek powinno dać dobry rezultat, ale mówię czysto
          teoretycznie, bo moje dzieciątko ma rozmiar 47 i ja raczej wydłuzam niż
          pomniejszam.Jeszcze poszukam czegoś małego na stópki.
          Małgorzata
          • barb42 Re: do Malgoha1 13.12.04, 02:34
            Znajoma powiedziała,że mnie nie rozumie,bo wielki to problem iść do sklepu i
            kupić skarpetki! Ale te sklepowe tak nie grzeją jak mamusine i kupowanie nie
            relaksuje tak,jak sztrykowanie!Czy mnie oczy nie mylą!? 47!? Toż mój ślubny
            olbrzym ma 45,ale dzieciątko! No ale na odwrót też nie działa,więc musi być
            prawda owa liczba 47. Na to forum trafiłam z forum "niemowlę", więc to moje
            zaskoczenie jest odrobinę usprawiedliwione a jednocześnie otwieram "osobisty bar
            mleczny" dla młodszego synusiai przytulę go dłużej niż zwykle póki ma stópke
            maleńką acz bezskarpetną narazie. Pozdrawiam!

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka