Gość: f IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.06, 16:20 jak to jest z tymi pieszymi, ktorzy stoja na przejsciu dla pieszych w miescie i przy tym przejsciu nie ma swiatel? musze sie zawsze zatrzymac przed przejsciem i ich przepuscic? Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: Kasia Re: piesi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.06, 17:38 Musisz się zatrzymać kiedy pieszy postawi nogę na przejściu a kiedy stoi i czeka na możliwość przejścia sam(a) musisz ocenić co robić.Pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dardar Re: piesi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 19:44 Gość portalu: f napisał(a): > jak to jest z tymi pieszymi, ktorzy stoja na przejsciu dla pieszych w miescie > i przy tym przejsciu nie ma swiatel? musze sie zawsze zatrzymac przed > przejsciem i ich przepuscic? TAK - zawsze musisz się zatrzymać i umożliwić pieszym opuszczenie jezdni - przejścia w kierunku w którym zamierzają. Nie ma znaczenia czy to jest miasto czy wieś. Nie ma znaczenia czy jest sygnalizacja świetlna. W podanej sytuacji pieszy korzysta z pierwszeństwa przejścia przed pojazdem. Kierujący pojazdem jest zobowiązany ustąpić pierwszeństwa pieszemu na przejściu tzn tak się poruszać aby pieszy w tym miejscu nie przyspieszył, zwolnił kroku, zatrzymał się. Samo zatrzymanie się pieszego na przejściu dyskwalifikuje kierowcę - jest uznany winnym nie ustąpienia pierwszeństwa pieszemu. pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: piesi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.06, 19:56 to jak jade sobie, stoja piesi a auta przedemna nie przepuszczaja to ja i tak musze sie zatrzymac i ich przepuscic? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dardar Re: piesi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.12.06, 20:31 Tak - bo tamte auta pewno prawo jazdy nie mają :) pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: f Re: piesi IP: *.internetdsl.tpnet.pl 22.12.06, 21:00 a jak jade duza predkoscia? dajmy ze jade to 50 km/h to tez mam zaczac hamowac i ich przepuszczac? troche to bezsensu zwlaszcza ze jeszcze nigdy nie widzialem, zeby ktos z wlasnej woli sie zatrzymal i rpzepusicl pieszych na zwyklych pasach :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xxx Re: piesi IP: 82.146.247.* 22.12.06, 22:06 ja tak zrobiłem na egzaminie i pan egzaminator powiedział mi że nie wolno zmuszać pieszych do wkroczenia na jezdnię, ale na szczęście udało się :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dardar Re: piesi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.12.06, 22:06 Dokładnie zauważ gdzie jest pieszy: na pasach = na przejściu = ma pierwszeństwo. na chodniku = może oczekiwać = pierwszeństwa nie ma. Zbliżając się do przejścia oznakowanego znakiem D-6 należy zmniejszyć prędkość aby nie narazić na niebezpieczeństwo pieszych będących i wkraczających na przejście. Nie można jechać szybciej niż możliwości zatrzymania ! pozdr Odpowiedz Link Zgłoś