nessuno 27.07.05, 20:05 Chciałbym się przesiąść na Linuxa,lecz nie za bardzo wiem,co wybrać,od czego zacząć.Moja wiedza"komputerowa"nie jest za wielka.Pytanie może banalne,ale jeśli ktoś z forumowiczów zechciałby"poprowadzić"-będę wdzięczny. Link Zgłoś Obserwuj wątek
mat99 Re: Jak zacząć... 27.07.05, 22:01 Najlepiej kup sobie gazetkę Linux+Extra lub jakąś inną z łatwą dystrybucją linuksa (np. Mandrake, Aurox, Fedora Core). Zajrzyj też na forum www.linux.com.pl/forum. Z instalacją nie powinno być problemu o ile nie posiadasz szczególnego lub bardzo starego sprzętu. Link Zgłoś
user0001 Re: Jak zacząć... 27.07.05, 23:36 Jeśli chcesz ładny graficzny system, to komputer musi mieć 256 MB lub więcej RAM'u. Jeśli masz szybkie łącze internetowe to ściągnij dystrybucję LiveCD, jeśli nie to poproś kogoś o płytki. Polecam spróbować dwóch dystrybucji LiveCD; jednej opartej na KDE, drugiej opartej na GNOME (na przykład KUbuntu Live i Ubuntu Live). Z każdego z tych systemów korzystaj przez cały dzień (lub dłużej), przekonasz się który system okienek bardziej do Ciebie przemawia. Popytaj o znajomego który używa GNU/Linuksa od dwóch lub więcej lat, poproś go o instalację systemu (przy okazji niech dokona konfiguracji). Powiedz mu, że ma zainstalować sterowniki do karty graficznej, Javę, Flasha, GG (lub inny IM), coś do odtwarzania mp3, DVD oraz XviD. Spytaj o obsługę BitTorrenta w Twoim nowym systemie. Wybór dystrybucji dla osoby początkującej proponuję ograniczyć do: Fedora Core, Mandriva, SuSE, Ubuntu (lub KUbuntu). Jeśli potrzebujesz komputera który "po prostu działa" i nie masz zamiaru grzebać w konfiguracji, wymyślać cudów i szukać dziwnych programów. To instalacja wykonana przez osobę znającą się na rzeczy powinna załatwić wszystkie sprawy "administracyjne" w komputerze. Link Zgłoś
nessuno Re: Jak zacząć... 28.07.05, 17:51 I to właśnie jest rzeczowa i konkretna odpowiedź,za którą Ci serdecznie dziękuję.Myślę,że któryś z tych pomysłów wykorzystam.Pozdrawiam. Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak zacząć... 27.07.05, 23:41 To proste: 1. Znajdujesz kolegów co się znają 2. Organizujesz install party (Ty zapewniasz żarcie i drinki, oni Ci instalują wszystko) 3. Zaczynasz używać :) Link Zgłoś
nessuno Re: Jak zacząć... 28.07.05, 17:52 Niestety,nikt z moich znajomych Linuksem się nie bawi,niemniej bardzo przypadł mi do gustu Twój pomysł.Ze znalezieniem ekipy zyczliwych ludzi na tym forum nie będzie,jak rozumiem problemu? :-) Link Zgłoś
icegirl Re: Jak zacząć... 28.07.05, 08:13 Ja z kolei polecam Aurox. Jest w miarę dobrze spolszczony. Instalacja nie jest trudna - po prostu sie klika. Ewentualne trudności możesz mieć przy dzieleniu na partycje i przy wyborze pakietow (ale tą wiedzę na szczęscie można znaleźć na sieci!). Do Auroxa zazwyczaj dołączana jest gazetka z instrukcją, więc powinno być to spore ułatwienie. Link Zgłoś
nessuno Re: Jak zacząć...do icegirl 28.07.05, 17:55 Dziękuję,dziękuję,dziękuję.tak na marginesie-masz bardzo fajnego nicka i jeszcze lepsze motto-wyobraźnia podpowiada mi IDEAŁ:-) Link Zgłoś
anaila Re: Jak zacząć...do icegirl 28.07.05, 22:12 czy mogę troche namieszać - jako ustawiczna debiutantka linuxowa, a więc jakby "debiutantka-weteranka"? otóz ma nieciekawe skojarzenia z systeme Aurox, który - czy tylko mnie się tak trafiało - nigdy nie jest do konca dopracowany. To prawda, że jest spolszczony na maxa, ale nie wszystko w nim chodzi jak trzeba (poczytaj na forum, juz tu wspomnianym, www.linux.com.pl\forum - dział Auroxa). nie w tym rzecz, by narzekać... moje boje linuxowe podpowiadaja mi jedno: na ten moment optymalna dla debiutanta jest ostatnia wersja Mandrake, tj. MDK 10.1. równiez całkowicie spolszczona, ale bardzo przyjazna w użytkowaniu. Mandrake ma parę specyficznych rozwiązań, które sprzyjaja opanowaniu systemu. po pierwsze jest oparty na paczkach rpm'ów, co oznacza banalnie łatwą instalację programów (proste klikanie, jak w windowsie); po drugie, ma tzw. centrum sterowania Mandrake, nieco koncepcja przypominające "panel sterowania" w windowsie. po trzecie, w Mandrake dobrze opracowane sa oba srodowiska graficzne, tj. Gnome i Kde - łatwo się w tym poruszać, opanwując kompa. jak w każdym linuksie i tutaj trzeba się przyzwyczaić do szukania różnych bibliotek programowych poprzez google w necie (system zawsze informuje cię, jesli ci czegoś brakuje do poprawnewgo działania jakiegos programu), ale sa świetnie zrobione strony z programami i bibliotekami tylko dla Mandrake (np. www.eslrahc.com ), poza oczywiście wielkim zbiorem dla wszelkich linuxów, jaką jest strona: rpm.pbone.net/ lub strona www.rpmfind.net szczerze - dla początkujących - polecam Mandrake 10.1 (jeszcze do zdobycia w empikach z n-rem ChipSpecial na 3 cd). nie zrażaj się - i powodzenia! (cokolwiek wybierzesz!) zobaczysz jak piękny jest świat wolny od leków przed wirusami, robakami itp.!!! Link Zgłoś
nessuno Re: Jak zacząć...do anaila 28.07.05, 22:36 Dziękuję za Twoją odpowiedź,choć mam już trochę mętlik w głowie.Zawsze to jednak miła taka świadomość,że ktoś życzliwy potrafi normalnie i rzeczowo odpowiedzieć.Pozdrawiam Cię serdecznie. Link Zgłoś
mrowkolew Re: Jak zacząć... 03.08.05, 00:10 Najwieksza satysfakcję będziesz miec gdy zainstalujesz,lub jak radzi user- uruchomisz prosto z płyty CD tzw.wersję liveCD jakiejś dystrybucji linuxa(poza Ubuntu mógłby to być np.Knoppix knoppix.7thguard.net/,Mandrake Move www.linuxiso.org/distro.php?distro=29) to co mogę powiedziec na początek jeśli chodzi o instalowanie systemu,to ważne jest założenie partycji-jedna jest na pliki systemowe linuksa-jak zobaczysz instalator linuxa to będziesz wiedziec o co chodzi(w MDK którego używam jest graficznie pokazany obszar dysku i różnymi kolorami poszczególne zakładane partycje),jest kilka systemów zapisu danych na dyskach-ext2,ext3,reiserfs newbie.linux.pl/?id=article&kategoria=3&show=30 -zwykle polecany jest ext3)-jedna partycja bez punktu montowania-oznaczona / na niej instalator załaduje pliki systemu linux(powinna być spora jeśli chce się używac dużo programów linuksowych i np.jednocześnie testowac na przemian kilka srodowisk graficznych-KDE,Gnome),druga partycja która musi być to partycja wymiany /swap - jej wielkość wystarczy jak będzie wynosić 2x tyle co masz RAM-u,trzecią partycję warto jest miec osobno -to partycja na pliki użytkowników systemu /home -na niej będą zapisywane pliki,katalogi użytkowników linuxa-dla jednej osoby=użytkownika nie musi być zbyt duża,chyba,że ściąga się na nią dużo z internetu;)np.całe obrazy ISO kolejnych dystrybucji linuksa do wypalenia na płytki i przetestowania jak podzielisz dysk pod linux na partycje to potem instalator np.w Mandrivie resztę zrobi niemal sam-tylko trzeba wybrać język-polski? i potem podac nazwę użytkownika systemu-najlepiej od razu przy instalacji utworzyć drugiego użytkownika poza root(administratorem systemu)-zwykłego użytkownika-zwykle imię użytkownika lub ksywka lub jakies ulubione słowo;)[i na konto tego użytkownika zalogować sie po pierwszym starcie systemu,i tak długo jak nie trzeba administrować systemem],instalacja programów może zostac tak jak w windows zupełnie automatycznie-domyslna dobrana przez twórcę dystrybucji-zwykle jest tam wszystko co potrzebne na początek(potem można/trzeba coś odinstalować lub doinstalować) jeśli uda się Tobie instalacja samodzielna-to będziesz miec satysfakcję,jeśli nie-bedzie jeszcze przecież czas na znalezienie kogoś kto zna się na linuksie i zainstaluje full proffesional;) jak masz jakieś dziwne podzespoły w kompie to najlepiej zakupic drugi dysk na linuksa,a windowsowy zostawic na kilka pierwszych tygodni na wszelki wypadek (lub oczywiście nie instalowac linuksa na dysku a wykorzystać linux live ładowany z płytki CD) w porównaniu z dwoma laty wstecz-teraz jest mnóstwo polskojęzycznych stron o linuksie,które najlepiej wyszukiwać przez www.google.pl/linux np. www.google.pl/linux?hl=pl&q=linux&lr=lang_pl jakilinux.org/firststeps.php#disk poprzeglądaj sobie tabele odpowiedników programów dla windows na linuksie-będzie Ci łatwiej znaleźć w menu KDE(lub GNOME) nowej,nieznanej nazwy-menu wygląda jak menu START w windows i jest rozwijana lista programów ułożona w grupy,np.siec i internet,Biuro (wygląda to więc trochę inaczej niz w windows na pierwszy rzut oka) napędów szukaj w katalogu o nazwie /mnt(przechodząc z katalogu /home który jest domyslnie otwieranym-jak Mój komputer w windows) do wyzszych katalogów(zamiast Explorator Windows w okienkach KDE będziesz miec program Konqueror,w Gnome chyba Nautilus,a zamiast ikonki Mój komputer jest Katalog domowy(ale domyślną nazwę można potem ewentualnie zmienić na Mój komputer) napisz może jaki masz typ kompa,starszy,nowszy-zwykle lepiej jest instalowac/testowac na live CD najnowszą dystrybucję OFFICIAL=w wersji oficjalnej i przetestowanej przez użytkowników,co zwykle owocuje w linuksie poprawą wyłapanych błędów jak miło patrzeć też jak rozwija się to forum poświęcone linuksowi:) 3mam kciuki aby się spodobała przygoda z linuksem i nie zraziły pierwsze możliwe problemy Link Zgłoś
nessuno Re: Jak zacząć... 03.08.05, 17:33 Bardzo Ci dziękuję za obszerny tekst,już Cię wpisałem na swoją listę userów,którzy mają coś rozsądnego do powiedzenia,a przede wszystkim życzliwy z Ciebie człowiek.Pozdrawiam serdecznie :-) Link Zgłoś
mrowkolew Re: Jak zacząć... 03.08.05, 21:15 odwzajemniam pozdrowienia minimalne wymagania np.dla Mandriva(jeszcze niedawno Mandrake) www.mandrivalinux.pl/produkty/?id=5 w zasadzie na większości stron internetowych o poszczególnych dystrybucjach linuksa będą minimalne wymagania oraz baza obsługiwanych sprzętów wg ich producentów-poszczególne dystrybucje mogą się tu różnić(mimo iż to wolne oprogramowanie to jednak konkurencja jest i jednym dystrybutorm może się udać wcześniej w swojej dystrybucji zdobyć potrzebne dane aby stworzyć sterowniki dla jakiegoś urządzenia lub mają lepszych infromatyków którzy robią lepsze sterowniki) jak widac prawie wcale nie znam się na podzespołach komputerowych a jednak daję sobie jakoś rade na linuksie:)-na takim sprzecie jak Twój,chodzi o parametry,to linux powinien śmigać,u mnie trochę jest niemrawy bo mam komputer z 400 MHz procesorem,starą kartą graficzną(SIS chyba 620) i tylko 128 RAM a pracuję na bardziej złożonym menedżeże okien-na KDE(dużo grafiki) ja miałam po prostu szczęście bo poza modemem z Conexant(tzw. winmodem,produkowany tylko z uwzględnieniem zgodności z systemami Windows)-bez sprawdzania wcześniej czy mam sprzęt obsługiwany przez linux-Mandrake wszystko pięknie powykrywał i automatycznie skonfigurował połączenie dla karty sieciowej jesli możesz zdobyć płytkę z Mandrake Move to możesz najpierw spróbowac uruchomić system Mandrake tylko z niej-jeśli dystro Mandrake obsługuje podzespoły Twojego kompa(chodzi głównie o karty graficzne i modemy,bo z nimi najczęściej kłopoty)to możesz zainstalowac sobie już na dysk twardy Mandrake Official 10.0(lub 10.1 najnowszy,choć jeszcze ciągle wykrywają jakieś niedopracowania w nim).Jak nie da sie uruchomić Mandrake Move,to spróbowac z Knoppixem uruchamianym z płytki(potem można wybrać opcję zamiast uruchamiania z CD-zainstalowanie Knoppixa na twardym dysku) nie wiem jak będziesz zdobywac płytki z linuksem-ale jesli masz nagrywarkę i niedrogie połączenie z internetem-to do tego wystarczy zainstalowac na windowsie program legalnie darmowy-Download accelerator www.idg.pl/ftp/pc_7056/Download.Accelerator.Plus.7.4.0.2.html ,który ułatwi i przyspieszy ściąganie obrazów ISO płytek z linuksem(jeśli Ci się spodoba to dla linuxa jest bardzo podobny programik-KGet,tylko nie ma tych dodatkowych bajerów multimedialnych)-nie musi być najnowsza wersja 7.4 full wypas,dwa lata temu używałam mniej rozbudowanej wersji 6(zajmuje na pewno mniej miejsca,a do ściągania ISO wystarczy)-przy okazji można poznać darmowe dodatkowe oprogramowanie dla windows:) pełna lista obsługiwanego przez mandrake(mandriva) sprzętu jest tutaj:(polska strona jest aktualizowana i coś knoci z linkami) www1.mandrivalinux.com/en/hardware.php3 Link Zgłoś
mrowkolew Re: Jak zacząć... 03.08.05, 22:52 a jak toto w ogóle ten linuks wygląda można zobaczyć na zrzutach ekranu(tylko dlaczego na trzeciej stronie są zrzuty systemu;) dla mężczyzn:D:D:D:D:D) www.finito.zanet.pl/linux/ www1.mandrivalinux.com/pl/10.1/features/2.php3 co prawda instalator linuxa jest przedstawiony w wersji angielskojęzycznej,ale ogólnie mandrake po instalacji,np.KDE,będzie wyglądać na początku jak na tych "obrazkach" www.linuxmandrake.pl/ Link Zgłoś
nessuno Re: do mrowkolew 03.08.05, 17:42 Mój sprzęt:płyta ECS K7S5A,procesor Duron 1,2GHz,768 RAM DDR-czy Twoim zdaniem na tym Linux bedzie chodził poprawnie? Link Zgłoś
nessuno Re: do mrowkolew 03.08.05, 17:43 Zakręcony jestem chyba,HDD Western Digital 120 i 160 GB. Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak zacząć... 03.08.05, 10:33 I jeszcze jedno: zapewnij sobie dostęp do sieci na innym komputerze, może być spod dowolnego systemu - jeśli ten, który instalujesz, nie wstanie MUSISZ mieć możliwość poczytania np. tego forum. Albo - a nawet przede wszystkim - linuxquestions.org Link Zgłoś
mrowkolew Re: Jak zacząć... 03.08.05, 21:42 nie musi mieć drugiego kompa jeśli będzie mieć dwa dyski twarde-tzn.jeden na linuksa-trzeba tylko dobrze wybrac gdzie instalator linuksa ma wrzucić bootloadera-na MBR dysku na którym ma być linuks-najlepiej na czas instalacji linuksa na drugim dysku,w BIOS w Standart CMOS Setup dać na NONE przy dysku z windowsem,AUTO przy dysku z linuksem-jak linuks nie będzie chciał ruszyć,albo na czas szukania rozwiązań można zamienić w BIOS-AUTO przy dysku z windows,NONE przy dysku z linuksem i korzystac z windowsa do czasu rozwiązania problemu lub ponownej chęci pomęczenia się z linuksem(to oczywiście zakładana najgorsza opcja,bo w większosci przypadków po instalacji mozna zacząć poznawac nowy system)-twarde dyski nie są zbyt drogie,na początek na spróbowanie linuksa nie musi to być duży dysk 20 GB aż świat(ok.2,4 GB zajmie system z dodatkowymi programami,dwoma menedżerami okien)-a w ogóle to chyba najlepiej na spróbowanie linuksa wybrać dystrybucję live Link Zgłoś
tymon99 Re: Jak zacząć... 03.08.05, 22:57 > nie musi mieć drugiego kompa jeśli będzie mieć dwa dyski twarde Oczywiście, nie musi. Ale będzie znacznie wygodniej; no i nie będzie potrzebował papieru do robienia notatek :) > a w ogóle to chyba najlepiej na spróbowanie > linuksa wybrać dystrybucję live A nie lepiej od razu na głęboką wodę? Link Zgłoś
icegirl Re: Jak zacząć... 04.08.05, 10:10 Wczoraj instalowałam sobie Suse 9.3. Kiedy zobaczyłam, jak suse pięknie mi wszystko wykrył i ZAPROPONOWAŁ, jaka konfiguracja będzie dla mnie najlepsza (miałam windows na dysku), szczęka opadła mi na dół i została w tej pozycji. Instalacja Suse to łatwizna, połączona z możliwością wyboru tego, co chcesz. Genialne. Link Zgłoś
anaila Re: Jak zacząć... 04.08.05, 10:32 ale ten Suse 9.3 jest strasznie drogi! (340 zł) - Mandrake 10.1 PowerPack, porównywalny funkcjonalnie i też b. łatwy w obsłudze kosztuje poniżej stówki (95 zł). mnie, prawdę mówiąc, wystarcza zwykła dystrybucja Mandraka, za 20 zł z Linux-Magazine (ściślej 18 zł). cały urok linuxa, to pełna funkcjonalnośc za małe pieniądze - i przy tym brak wirusów, robali i tym podobnego badziewia! Link Zgłoś
anaila Re: Jak zacząć... 04.08.05, 10:34 sorry - nie 340, a 240 (jeśli dobrze pamiętam). sorry (palec źle mi stuknął) Link Zgłoś
nessuno Re: Jak zacząć...Dziękuję Wam wszystkim... 04.08.05, 10:59 ...którzy przez ostatnie kilka dni zechcieliście odpowiedzieć na moje pytanie.Dzięki Wam otrzymałem sporą dawkę bardzo cennych informacji.Jesteście super.Jak już się przesiądę na Linuxa,napewno się odezwę,by podzielić się swoimi spostrzeżeniami.Pozdrawiam serdecznie i jeszcze raz DZIĘKI :-) Link Zgłoś
bokaj Re: Jak zacząć... 04.08.05, 13:13 jest jakiś sposób na zdobycie nowego Suse za darmo? Link Zgłoś
icegirl Re: Jak zacząć... 04.08.05, 16:18 Znalazłam na sieci. Nie miałam 9.2, więc nie wiem, jaka jest różnica. Link Zgłoś
tymon99 Re: Ano drogi, ale.. 04.08.05, 13:23 tymon99 napisał: > był w Linux magazine jako dodatek!!! Mam na myśli 9.2, w numerze majowym. Link Zgłoś
bokaj Re: Ano drogi, ale.. 04.08.05, 14:20 wersję 9.2 professional znam, właśnie z linux-magazine. miałem to na kompie, ale - szczerze mówiąc - nie zachwycił mnie. w porównaniu z MDK 10.1 chodzi wyraźnie wolniej, brakuje mplayera i paru innych, przydatnych aplikacji (np. gThumba do fotografii); myślałem, że 9.3 to jakiś wyraźny postęp, i dlatego jestem ciekaw... p.s. dzięki na info! Link Zgłoś