Dodaj do ulubionych

Linux + Winda -problem z bootowaniem

02.02.06, 00:00
Mam taki problem, mam dwa wcześniej wspomniane systemy, na jednym dysku Linuxa
Mandrive 2005, na drugim dysku mam Windowsa Xp, takie mam”ale” że jak odłączę
dysk z linuxem to już się nie chce bootowac system Windows !!, Jak podłączę z
powrotem dysk z linuxem to wyskakuje mi plansza z wyborem systemów, co mam
zrobic aby mi się winda bootowala jak odlącze ten dysk z linuchem ?
Obserwuj wątek
    • reaver29 Re: Linux + Winda -problem z bootowaniem 02.02.06, 08:34
      Hint: Zainstaluj bootloader na dysku z zainstalowanym Windows
    • tymon99 Re: Linux + Winda -problem z bootowaniem 02.02.06, 09:48
      Oczywiście. Jeśli Twoim bootloaderem jest GRUB, musisz otworzyć plik
      /etc/grub.conf. Składa się on z takich jakby zwrotek, po jednej dla każdego
      systemu. Usuń zwrotkę linuksową, jeśli była pierwsza zmień numer (w pierwszej
      linijce zwrotki) następnej aby numeracja była od 0 i już.

PS Oczywiście musisz jeszcze się upewnić, że bootloader jest na tym dysku, który
      zostaje..
    • gobi03 Winda -problem z bootowaniem 02.02.06, 19:03
      Rozumiem, że mając dysk linuksowy nie masz problemu z bootowaniem Windows.
      Tak więc pytanie nie dotyczy Linuksa, tylko Windows - jak zrobić, żeby się
      bootowały z obu dysków. Radzę skorzystać z pomocy na innym forum - tym od
      Windows.
    • koktajl_molotowa Re: Linux + Winda -problem z bootowaniem 03.02.06, 02:25
      Napisz na jakim dysku i której partycji masz Win, a na którym dysku i partycji
      Linuksa (dokładnie katalog / (boot). Dostaniesz pełną instrukcję jak
      zainstalować GRUBa na Dysku z Win. Się mi nie chce pisą tych 'hdx,y' i wyjasniać
      ten x to to, a tamten y to to drugie.... :o)
      Oczywiscie chodzi o to jak widzi to Linux, możesz wypisać co masz w pliku grub.conf.
    • gwait Re: Linux + Winda -problem z bootowaniem 07.02.06, 13:31
      Cześć,
      Z opisu, który podałeś wynika, że twój boot nie widzi dysku z windą, a jeżeli
      przy próbie odpalenia windy, przy jednocześnie odłączonym linuksie masz
      komunikat, że nie został wykryty żaden system operacyjny to problem leży w
      tym , który dysk (partycja) jest ustawiony jako aktywny. Musisz podejrzeć za
      pomocą dowolnego programu, który możesz użyć (fdisk, cfdisk, parted, gparted,
      partition magic), która partycja jest ustawiona jako aktywna. Jeżeli ustawiona
      jest jako aktywna partycja ta na której zainstalowana jest Mandriva, to po
      prostu ustawiasz jako aktywną partycję partycję windowsową, robisz restart i po
      problemie. Ja do tej operacji użyłem knoppixa. To jest najbardzi4ej
      prawdopodobny powód, gdyż najnowsze dystrybucje (Mandriva, Suse, Ubuntu) mają
      irytującą manierę ustawiania jako aktywnej tej partycji (dysku) na którym są
      instalowane.
      pzdr
      • truten.zenobi a może... 07.02.06, 20:44
        prosta rzecz..
        jeżeli odłanczasz dysk pimery master to jak bios ma wystartować system
        operacyjny
        albo zmień ustawienia bootowania w biosie albo przełacz dysk z windą na pimary
        master
        • hydroxyzine Re: a może... 07.02.06, 23:16
          > jeżeli odłanczasz dysk pimery master to jak bios ma wystartować system
          > operacyjny
          1. BIOS nie startuje systemu operacyjnego.
          2. Można odłączyć dysk primary master, nawet wszystkie dyski, a system
          wystartować z sieciówki albo flasha.
          Poza tym,
          3. Grub nie mieści się cały w MBR, dlatego musi być dostępny dysk, na którym ma
          katalog /boot/grub (zwykle). I tu jest źródło problemów.
          • hydroxyzine Re: a może... 07.02.06, 23:23
            C.D. Oczywiście można zainstalować gruba na dysku z windowsem. Ale wraz z
            konfiguracją i stage'ami. Nie wiem, czy przełknie na to fat, ale możliwe.
          • truten.zenobi skoro tak mówisz... :/ 08.02.06, 20:35

• mrowkolew Re: Linux + Winda -problem z bootowaniem 08.02.06, 21:13
      ja to myślę tak(na podstawie tego co czytałam w necie douczajac sie o linux)

co prawda problem miał dotyczyć instalacji windows i linux na jednym
      dysku-tzn.problem z nadpisywaniem bootloadera na MBR przez system instalowany
      jako drugi-i dotyczyło to zarówno nadpisywania lilo lub gruba przez loader
      windowsa jak i odwrotnie(tylko w przypadku linuksa w lilo automagicznie pojawiał
      się wpis do ładowania dla windows,ale poodinstalowywaniu linuksa z dysku windows
      zostawał bez bootloadera i trzeba było to naprawić-gdzieś podawałm link na tym
      forum komus z tego typu problemem)
      być może mimo iż tutaj oba systemy są na różnych dyskach jakos sie stało,że
      bootloader linuxa jakos wykasował botloader z windows i trzeba go na tym dysku z
      windows znów dodac

jest też inna możliwosc podobnież-dać dysk z windowsem na primary a pod nim jako
      podrzędny dysk z linuksem ale to chyba nie jest dobre rozwiazanie bo o ile spod
      linux można działac na dysku z windows to z windows można zaszkodzić
      linuksowi-więc lepiej aby linuks był na dysku nadrzędnym
      gdyby jednak windows miał być jako pierwszy a windows nadrzędny to robią to tak
      www.linux.com.pl/forum/index.php?t=msg&goto=196276&rid=0&S=f39b258eebc9914067f5f0640941ab16
      ciekawe/przydatne rzeczy o systemach i partycjach,których nie widziałam
      wcześniej znalazłam też tutaj:
      kolos.math.uni.lodz.pl/art79/linux.php?lang=&co=5
      o odzyskiwaniu bootloadera także dla winXP jest tutaj(ta stronka chyba została
      odnowiona i poszerzona niedawno %O )
      gorzow-wlkp.pl/linux/bootloader.php#odtwarzanie
      trzeba odłączyć dysk z linuksem który musi być jednak na primary skoro uruchamia
      sie bez problemu(ale będzie cyrk jak lilo lub grub linuxa jest zainstalowany
      gdzieś nie w MBR lub dysku z linuksem-będzie zaś problem z uruchomieniem linuxa
      na dysku z linux)-robi się to w BIOS w zakładce standart CMOS-zmieniając przy
      dysku z linux z AUTO na NONE,dysk z windows XP ma miec opcję AUTO,przy tej samej
      edycji BIOS-u w kolejnej zakładce Advanced BIOS FEaTURES można ustawic
      bootowanie=ładowanie z CD-rom instalacyjnego-bo z niego trzeba będzie
      wystartowac windows XP i zrobic to co podane w linku powyżej

nie wiem jednak czy po ponownym uruchomieniu obu dysków naraz(w BIOS oba z opcją
      AUTO) czyli w zasadzie uruchomieniu linuxa lub windows spod linuxa znów cos sie
      nie stanie z MBR dysku z windows

o konflikcie XP z linux o MBR też tu jest:
      gorzow-wlkp.pl/linux/xp_win.php
      • hydroxyzine Re: Linux + Winda -problem z bootowaniem 08.02.06, 23:00
        Sprostuję więc kolejny raz tę drobną nieścisłość, co wciąż powraca. Kwestia
        MBR-a nie jest jedynym problemem. Start systemu przy użyciu GRUB-a wygląda w
        dużym uproszczeniu tak:
        1. BIOS rozpozanje urządzenie, oddaje sterowanie do MBR, gdzie siedzi stage1
        gruba. To jest straszne maleństwo, bo MBR ma tylko 512 bajtów.
        2. Stage1 wczytuje stage1.5 znajdujący się w pierwszych 30 kB za MBR-em, lub
        bezpośrednio stage2.
        3. Stage1.5 ładuje stage2, który może znajdować się we właściwie *dowolnym
        miejscu na dysku*.
        4. Stage2 oddaje kontrolę do boot menu. Po wybraniu kernela rozpoczyna jego
        ładowanie.

Jeżeli grub był instalowany z dysku A na MBR dysku B, to i tak, bez specjalnych
        zabiegów, będzie potrzebował dysku A - tam jest stage2 i konfiguracja.
      • gobi03 Re: Linux + Winda -problem z bootowaniem 19.02.06, 12:38
        > być może mimo iż tutaj oba systemy są na różnych dyskach jakos sie stało,że
        > bootloader linuxa jakos wykasował botloader z windows i trzeba go na tym
        > dysku z windows znów dodac
        Rzeczywiście - XP ma bootloadera, ale jak zrobić, żeby wpisać go na obu
        dyskach, to nie pytanie do linuksiarzy.

> jest też inna możliwosc podobnież-dać dysk z windowsem na primary
        > a pod nim jako podrzędny dysk z linuksem
        > ale to chyba nie jest dobre rozwiazanie bo o ile spod
        > linux można działac na dysku z windows to z windows można zaszkodzić
        Dziwny pomysł.
        Proponuję nie przekładać dysku z Linuksem, ponieważ jak on ma wpis że coś jest
        na hda, to musi być hda i już, a jak hdb - to hdb.
        Linux nie bierze pod uwagę ustwień z BIOSu.

> linuksowi-więc lepiej aby linuks był na dysku nadrzędnym

Wielu ludzi mówi o dsyku "master" albo "slave" i jest w tym pewna mądrość, żeby
        takiej terminologii używać. Jeszcze lepiej mówić o dyskach hda, hdb, hdc i hdd
        (o ile się je ma), bo w ten sposób dokłądnie i konkretnie określamy, jaka jest
        faktycznie konfiguracja.

> ciekawe/przydatne rzeczy o systemach i partycjach,których nie widziałam
        (...) ciach mącenie!
        > na dysku z linux)-robi się to w BIOS w zakładce standart CMOS-zmieniając przy
        > dysku z linux z AUTO na NONE,dysk z windows XP ma miec opcję AUTO, (...)

Istnieją BIOSy różnych firm i takie informacji z reguły są nieprzydatne.

> nie wiem jednak czy po ponownym uruchomieniu obu dysków naraz(w BIOS oba z
        opcj
        > ą
        > AUTO) czyli w zasadzie uruchomieniu linuxa lub windows spod linuxa znów cos
        sie
        > nie stanie z MBR dysku z windows

"znów" - dlaczego? Czyżby GRUB coś zmienił?
        • hydroxyzine Re: Linux + Winda -problem z bootowaniem 19.02.06, 20:35
          >> linuksowi-więc lepiej aby linuks był na dysku nadrzędnym
          Oczywiście tak nie jest, linuksowi jest wszystko jedno, czy jest na dysku,
          flashu, czy taśmie perforowanej. Byleby coś załadowało kernel.
          Dla systemów (ów? ja znam tylko jeden taki) wybrednych istnieje w razie czego
          opcja gruba map (hd1)(hd0), która wirtualnie zamienia dyski miejscami.
          > Proponuję nie przekładać dysku z Linuksem, ponieważ jak on ma wpis że coś jest
          > na hda, to musi być hda i już, a jak hdb - to hdb.
          > Linux nie bierze pod uwagę ustwień z BIOSu.
          Dokładnie, nie przekładać. A jeżeli już, to zmienić odpowiednio konfigurację
          gruba (czy lilo): parametr root(hdx,y) tak, żeby wskazywał na partycję root
          gruba (tzn. tam, gdzie trzyba stage i plik menu.lst, standardowo katalog /boot),
          oraz opcję root=/dev/hdx tak, co by wskazywała na partycję root systemu (/).
          Te ustawienia mają być prawidłowe, reszta nie ma znaczenia. Grub się żegna z
          biosem już na etapie stage1.
          • mrowkolew Re: Linux + Winda -problem z bootowaniem 25.02.06, 21:20
            > >> linuksowi-więc lepiej aby linuks był na dysku nadrzędnym
            > Oczywiście tak nie jest, linuksowi jest wszystko jedno, czy jest na dysku,
            > flashu, czy taśmie perforowanej. Byleby coś załadowało kernel.

toteż nie pisze,że musi być linux na nadrzędnym,ale jeśli jest to użyszkodnik
            nie uszkodzi linuksa próbując uruchamiać jakieś porządkowania dysku na widnowsie
            oraz bez doinstalowywania dodatkowych programów-bezpośrednio z linux może
            przeglądac pliki będące na partycjach windowsowych
            tak czytałam i uznaję to za logiczne "za" tym aby linux był jednak na
            master,najlepiej primary,a windows na slave lub secondary master(zależy co kto
            ma jeszcze popodpinane i czy drugi dysk ma być ewentualnie łatwo uruchamialny po
            odłączeniu pierwszego-bo chyba niektóre BIOS-y startują tylko system z dysków na
            master albo trzeba cos poprzestawiać wiecej niż ustawienia Standard CMOS(mam już
            stary komputer,stary BIOS i moge się oczywiscie mylić-byc może da się
            wystartowac system windows także z dowolnego położenia-i master i slave,być może
            tak jest w starszych BIOS-ach,może dopiero w nowszych do nowoczesniejszych
            płyt,nie wiem,nie próbowałam zamieniać drugiego dysku na primary slave bo lepiej
            mi pasuje konfiguracja z drugim dyskiem na secondary master:P,jest starszego
            typu i spowalniałby nowszy dysk,czego nie robi nowszy napęd CD-rom)

tak czy inaczej mnie odpowiada taka konfiguracja,choć i windows można uszkodzic
            spod linuxa np. robiąc format partycji windowsowych,ale o wiele częściej można
            go uratować np. kopiując katalogi windowsa na dysk z linuxem-mam to opanowane
            dla systemu plików FAT32 i jest niewątpliwie bardzo przydatne
            • hydroxyzine Re: Linux + Winda -problem z bootowaniem 26.02.06, 23:04
              > tak czytałam i uznaję to za logiczne "za" tym aby linux był jednak na
              > master,najlepiej primary,a windows na slave lub secondary master(zależy co kto
              > ma jeszcze popodpinane
              Właśnie chodzi o to, że ani to nie jest logiczne, ani nie jest prawdą.
              Faktycznie, często problemem jest BIOS, ale jego rozwiązanie sprowadza się do
              zainstalowania bootloadera w miejscu, z którego będzie mógł być załadowany. Nie
              ma naprawdę powodu, żeby sam system nie mógł być kompletnie gdzie indziej. Żaden
              normalny OS nie korzysta z BIOSu do obsługi urządzeń.
            • hydroxyzine Re: Linux + Winda -problem z bootowaniem 26.02.06, 23:07
              > bez doinstalowywania dodatkowych programów-bezpośrednio z linux może
              > przeglądac pliki będące na partycjach windowsowych
              Prosiłbym o rozwinięcie. Nie potrafię tego przeczytać i/lub zrozumieć.
              • mrowkolew Re: Linux + Winda -problem z bootowaniem 28.02.06, 00:57
                chodzi o to,że linux bez problemu czyta z windowsowych systemów plików,FAT 32
                takze bez problemu kopiuje(nie wiem jak teraz jest z NTFS i linuksem)
                natomiast pod windows trzeba doinstalowac program,który pozwoli na operacje na
                plikach w formacie ext(choć to pod windows też nie problem doinstalowac jakiś
                program-jedno,dwa kliknięcia na yes i po instalacji)
                • hydroxyzine Re: Linux + Winda -problem z bootowaniem 28.02.06, 01:39
                  Dobra, zrozumiałem. Ten fragment nie pasował mi reszty.
    • slawomir.wroblewski Re: Linux + Winda -problem z bootowaniem 01.03.06, 09:32
      Jeśli dobrze zrozumiałem:
      Na pierwszym dysku masz Linuxa, a na drugim masz windowsa. mam tu na myśli
      kolejność w jakiej komputer wykrywa dyski. Jeśli tak to tzw bootstrag (program
      który ma za zadanie załadowac system) znajduje sie na pierwszym dysku i kiedy go
      usuniesz, komputer nie wie skąd załadować system.

Rozwiazanie tego problemu jest dość proste. Usuń dysk z linuxem, zostaw ten z
      Windowsem. Następnie uruchom komputer z płytki instalacyjnej Windows. W pewnym
      momencie instalatow stwierdzi, że na dysku jest już zainstalowany windows i
      zapyta sie czy chcesz go naprawić. Odpowiedz ze chcesz naprawić. Instalator
      uruchomi konsolę w trybie tekstowym. w tej konsoli poprosi Cie o podanie hasła
      dla konta Administratora. Po zalogowaniu się wystarczy, że wydasz dwa polecenia:
      fixboot i fixmbr. Te polecenia spowodują że na dysku z windowsem znajdzie się
      program ładujący Windows.

I tak. Po włozeniu dysku z linuxem komputer uruchomi sie z GRUPa, a po jego
      wujęciu z NT OS loadera

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka