Dodaj do ulubionych

Poszukiwany, poszukiwana - marka samochodu

19.03.05, 16:23
Witam :-)
Czy ktoś wie co to za zółta bryka, którą "Marysia" sprawia sobie pod koniec
filmu? Próbowałem klatka po klatce przejrzeć DVD ale widać jedynie że marka
jest siedmioliterowa, szczegóły trudno zobaczyć :-) A zastanawia mnie co to za
samochodzik :-)
Obserwuj wątek
    • stary.prochazka Re: Poszukiwany, poszukiwana - marka samochodu 19.03.05, 17:50
      zawsze mi się wydawało że to BMW albo coś angielskiego
      skoro 7 liter to może Peugeot? Pamiętam że dawne Peugeoty miały napis "Peugeot"
      z literek na masce albo na bagażniku.
      Dobre pytanie, swoją drogą:-)
      • bigmaciek Re: Poszukiwany, poszukiwana - marka samochodu 21.03.05, 10:10
        Jest to znana angielska marka roadsterów Triumph.
        • bigmaciek Re: Poszukiwany, poszukiwana - marka samochodu 21.03.05, 10:47
          bigmaciek napisał:

> Jest to znana angielska marka roadsterów Triumph.

Dla porządku dodam, że był to Triumph Spitfire Mk1 lub Mk2 produkowany w
          drugiej połowie lat 60. Nie udało mi się znaleźć żółtego:

www.triumphspitfire.com/images/cars/RBrunetti.jpg
          Triumph nie produkuje samochodów od połowy lat 80. Firma poświęciła się
          całkowicie produkcji motocykli a samochody są w tej chwili przedmiotami
          kolekcjonerskimi.
          • stary.prochazka Re: Poszukiwany, poszukiwana - marka samochodu 21.03.05, 15:36
            tak właśnie czułem że to jakiś brytyjski wózek:)
            • bigmaciek Re: Poszukiwany, poszukiwana - marka samochodu 21.03.05, 17:30
              A jeszcze jako ciekawostkę dodam, że ten model był wyznacznikiem pewnego trendu
              jeśli chodzi o brytyjskie sportowe kabriolety podobnie jak AC Cobra (inna
              kultowa brytyjska marka roadsterów). Ale.....pod koniec lat 50 w Polsce w FSO
              zaprojektowano Syrenę Sport która nidgy nie weszła do produkcji. Triumph
              Spitfire jest łudząco podobny do Syreny.

auto-pol.republika.pl/syrena_sport.htm
              I kto tu od kogo zerżnął? Ironicznie marka AC Cobra została wskrzeszona, a jej
              najbardziej znana i poszukiwana wersja jest produkowana w ...Polsce w Mielcu.
              Niestety cała produkcja jest w całości przeznaczona na rynek amerykański.
              • jagaciarz Re: Poszukiwany, poszukiwana - marka samochodu 21.03.05, 23:14
                Triumph zagral swoja role w "niebarejowej" co prawda,ale tez fajnej komedii
                Tadeusza Chmielewskiego "Nie lubie poniedzialku'.Tyle,ze tam byl czerwony.
                • stary.prochazka Re: Poszukiwany, poszukiwana - marka samochodu 22.03.05, 16:12
                  i nalezal chyba do Łazuki, ktory przez caly film wracal torami do domu
    • krahel Re: Poszukiwany, poszukiwana - marka samochodu 10.11.05, 20:03
      Ten samochód to Triumph Spitfire 4 lub Spitfire 4 Mk 2 , nie jestem do końca
      pewien
    • mario24071 Re: Poszukiwany, poszukiwana - marka samochodu 10.11.13, 18:47
      A to nie jest Syrena Sport (Syrena S)?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka