Gość: gosc IP: 195.116.98.* 26.11.09, 13:03 Architektura powinna byc dla ludzi a w takim Dubaju jest zupełnie zdehumanizowana ... www.tnij.org/crazy2010 Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: gosc2 Re: Architektura świata: Azja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.09, 13:53 Bo w dubaju nie jest dla ludzi tylko dla turystów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Picz :) Pozdrawiam Re: Architektura świata: Azja IP: *.olsztyn.mm.pl 26.11.09, 14:21 Ja lubię zwykłe wieżowce.Taki rodzynek jak powyżej jest fajny ,ale w tedy gdy więcej nie ma takich rodzynków ,bo wtedy miasto wydaję się jak zmyślone.W Warszawie są piękne wieżowce. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gdynia Pany Re: Architektura świata: Azja IP: 212.145.123.* 26.11.09, 14:32 My w Polsce tez mamy architekture swiatowa. Np, Sea Towers w Gdyni - prowincja straszna. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dziecko chińczyk Re: Architektura świata: Azja IP: 81.219.229.* 26.11.09, 14:58 Chiny tu Chiny tam. Wydaje się, że ten konkurs Chiny sponsorowały (specjalna kategoria dla chińskiego budynku? O.o). Mi jednak najbardziej się podoba ten japoński Mokuzai Kaikan z drewnianą elewacją. Bardzo harmonijny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Architektura świata: Azja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.09, 15:42 wschod znow wymiata Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: swen Re: Architektura świata: Azja IP: 81.219.180.* 26.11.09, 20:22 Trochę mi ta wieża przypomina Turning Torso w Malmo (w zresztą bardzo fajnej dzielnicy) i jak dla mnie Północ wymiata ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: aa Re: Architektura świata: Azja IP: *.175.144.163.koba.pl 26.11.09, 20:29 Shanghai World Financial Center wygląda jak trzonek od łopaty Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jarek Re: Architektura świata: Azja IP: 212.244.47.* 26.11.09, 22:45 Dla mnie jest to wielki otwieracz do butelek :))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wojtek Re: Architektura świata: Azja IP: *.205.rev.vline.pl 27.11.09, 09:10 Zespół hotelowy Bayan Tree w Hangzhou - Ciezki def... Odpowiedz Link Zgłoś
stayrudee Re: Architektura świata: Azja 27.11.09, 09:26 pracowalem w Chinach przez pewien czas i powiem tylko tyle, że te projekty to może są ulubieńcy deweloperów (aka zarobiły najwięcej), bo jeżeli chodzi o architekturę, to raczej dolna półka. Jest tam wiele o niebo lepszych realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madrileno Re: Architektura świata: Azja IP: 89.6.91.* 27.11.09, 10:49 dla mnie bryla wiezy to mieszanka 4 innych z madrytu: madriddailypassion.files.wordpress.com/2009/10/ctba01vg6.jpg z otwieracze m na czele:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: madam Re: Architektura świata: Azja IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.09, 10:51 WFC w Szangahju - na prawie samej górze jest sklep z pamiatkami, gdzie mozna kupić otwieracze do butelek w kształcie budynku. A najlepsza jest winda na prawie 100 piętro, która pędzi tak, że zatyka uszy Odpowiedz Link Zgłoś
zewszad_i_znikad Re: Architektura świata: Azja 27.11.09, 13:43 Nie ma takiego słowa jak "multifunkcyjne". Po polsku mówi się "wielofunkcyjne". A skąd się bierze zaśmiecanie języka doskonale zbędnymi zapożyczeniami (czyli takimi, które mają najzupełniej znane i wygodne w użyciu odpowiedniki - patrz "transparentny" kontra takie wyrazy, jak "przejrzysty", "przezroczysty" itp.)? Ano choćby stąd, że coś się tłumaczy bez zastanawiania się. Że ludzien przywykli nie myśleć o języku. Sie muwi, a JAK się mówi, to przeciętnemu człowiekowi jest doskonale obojętne. Co do samych budynków - w moim odczuciu okropieństwo. W ogóle mi się nie podoba architektura typu stal + szkło, nie podobają mi się też supergigantyczne budynki. Aż się zapewne może zrobić odrobinę straszno, kiedy nad głową wyrasta taka gigantyczna ściana. Pałac Kultury w Wawie jest ostatnio dość "niepopularny" (osobiście go lubię, uważam, że jego komunistyczne pochodzenie nie jest dziś tak ważne, skoro jest to budynek niebrzydki, bardzo ciekawy i przyzwoity pod względem funkcjonalności), ale wsadzę kij w mrowisko: Pałac Kultury to najładniejszy drapacz chmur w Polsce. Bo przynajmniej ma jakieś proporcje, zwęża się ku górze, a nie taka wielka ściana tuż przy człowieku. Nie jestem konserwatystką, ale uważam, że w ubiegłym wieku architektura pogorszyła się podd względem estetycznym. Ale oczywiście nie ma czegoś takiego, jak Obiektywne Piękno, co brzydkie dla jednej osoby, dla drugiej może być fascynujące. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: zed Re: Architektura świata: Azja IP: *.ip.netia.com.pl 27.11.09, 13:53 Wygląda jak dizajnerski otwieracz do butelek, coś a'la wyciskacz soku Starck'a. Mógłbym taki mieć, fajnie by wyglądał na stole. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: BBC Re: Architektura świata: Azja IP: *.olsztyn.mm.pl 27.11.09, 15:03 Piszę do zewszad_i_znikad ! Shut up bit*h ! ! ! Budynek ładny ,ale tylko ładny. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: cosmo Re: Architektura świata: Azja IP: *.cdif.cable.ntl.com 27.11.09, 16:24 na zywo ten budynek robi wrazenie niesamowite. zdecydowanie w calym szanghajskim kiczu wypada najlepiej. i faktycznie wyglada jak otwieracz do butelek:) we wczesniejszych planach otwor na gorze byl okragly ale chinczycy byli oburzeni ze japonski deweloper chce w srodku pudong wstawic wielka japonska flage;). w kazdym razie jak na wierzowiec jest to dobry projekt, z kazdej strony wyglada inaczej a najlepiej wyglada jak sie patrzy z jin mao tower z 88 pietra:). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Architektura świata: Azja IP: *.igloonet.pl 02.12.09, 23:58 A moim zdaniem wygląda jak piszczałka organów. I jak sobie kto dmuchnie w taki organ, to zapiszczy. Ciężko jęczę też jak patrzę na wa-wski Pałac Kultury, tym bardziej, że muszę zgodzić się z przedmówczynią - ten kicz jest bodaj najmniej żałosnym powojennym budynkiem naszej Stolycy (może Centralny, skądinąd wstrętny w użytkowaniu, może konkurować). Zęby bolą, ale przynajmniej harmonijne to i logiczne, a nie ot - kloc, ewentualnie wygryziony. Lub jakaś rozlana szklana kupa. Palladio umarłby ze zgryzoty ponownie, gdyby zobaczył do czego prowadzić może klasycyzm, ale proporcje jednak górą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grisza Re: Architektura świata: Azja IP: 62.29.168.* 04.12.09, 15:15 Tera ino duża butelka z kapselem i można otwierać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: nnn Re: Architektura świata: Azja IP: *.spokonet.com 10.12.09, 11:30 najwieksze i najwyzsze powstaja w azji bo azjaci sa niscy i maja kompleksy? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzech Re: Architektura świata: Azja IP: 212.244.185.* 14.12.09, 12:35 ponoć pierwotnie miał mieć dziurę w kształcie okręgu, ale ktoś się zorientował, że okrąg + wpadające przez niego słońce może się kojarzyć z symboliką pewnego zamorskiego kraju... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość Re: Architektura świata: Azja IP: 61.173.108.* 05.01.10, 05:31 wszyscy tacy tu wymądrowani. jesli shanghai jest kiczem to warszawa jest tymbardziej wsią. bez obrazy warszawiaczki. nie widzicie tu nic fascynującego bo nie rozumiecie kultury azji. a warszawsskie ego wyplywa niektorym uszami. ja zachwywacm sie tą architekturą - nowoczesną zarówno jak i tą bardzo starą. zresztą zanim ktos skrytykuje chinską kulturę, cywilizacje niech najpierw sobie uświadomi że istnieli na tej ziemi o wiele dłużej niż my..i dziedzicwto kulturowe tego nardodu tysiąckroć przebija nasze. ja się fascynuję i chciałabym żebyśmy w Polsce mieli choć 1/4 ich dobytku;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: info Re: Architektura świata: Azja IP: 94.230.21.* 15.04.10, 09:45 UPRAWNIENIA ARCHITEKTONICZNE DLA INŻYNIERÓW BUDOWNICTWA: www.konstruktorbudowlany.fora.pl/uprawnienia-certyfikaty,26/konstruktor-architekt-nie-dajmy-sie-zwariowac,1806.html www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/komu-jakie-uprawnienia_66729.html Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: info Re: Architektura świata: Azja IP: 94.230.21.* 15.04.10, 09:45 UPRAWNIENIA ARCHITEKTONICZNE DLA INŻYNIERÓW BUDOWNICTWA: www.konstruktorbudowlany.fora.pl/uprawnienia-certyfikaty,26/konstruktor-architekt-nie-dajmy-sie-zwariowac,1806.html www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/komu-jakie-uprawnienia_66729.html Odpowiedz Link Zgłoś