Dodaj do ulubionych

Architektura świata: Azja

IP: 195.116.98.* 26.11.09, 13:03
Architektura powinna byc dla ludzi a w takim Dubaju jest zupełnie zdehumanizowana
...
www.tnij.org/crazy2010
Obserwuj wątek
    • Gość: gosc2 Re: Architektura świata: Azja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.09, 13:53
      Bo w dubaju nie jest dla ludzi tylko dla turystów.
    • Gość: Picz :) Pozdrawiam Re: Architektura świata: Azja IP: *.olsztyn.mm.pl 26.11.09, 14:21
      Ja lubię zwykłe wieżowce.Taki rodzynek jak powyżej jest fajny ,ale w tedy gdy więcej nie ma takich rodzynków ,bo wtedy miasto wydaję się jak zmyślone.W Warszawie są piękne wieżowce.
    • Gość: Gdynia Pany Re: Architektura świata: Azja IP: 212.145.123.* 26.11.09, 14:32
      My w Polsce tez mamy architekture swiatowa. Np, Sea Towers w Gdyni - prowincja straszna.
    • Gość: dziecko chińczyk Re: Architektura świata: Azja IP: 81.219.229.* 26.11.09, 14:58
      Chiny tu Chiny tam. Wydaje się, że ten konkurs Chiny sponsorowały (specjalna kategoria dla chińskiego budynku? O.o). Mi jednak najbardziej się podoba ten japoński Mokuzai Kaikan z drewnianą elewacją. Bardzo harmonijny.
    • Gość: ja Re: Architektura świata: Azja IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.11.09, 15:42
      wschod znow wymiata
    • Gość: swen Re: Architektura świata: Azja IP: 81.219.180.* 26.11.09, 20:22
      Trochę mi ta wieża przypomina Turning Torso w Malmo (w zresztą bardzo fajnej dzielnicy) i jak dla mnie Północ wymiata ;)
    • Gość: aa Re: Architektura świata: Azja IP: *.175.144.163.koba.pl 26.11.09, 20:29
      Shanghai World Financial Center wygląda jak trzonek od łopaty
    • Gość: jarek Re: Architektura świata: Azja IP: 212.244.47.* 26.11.09, 22:45
      Dla mnie jest to wielki otwieracz do butelek :)))))
    • Gość: wojtek Re: Architektura świata: Azja IP: *.205.rev.vline.pl 27.11.09, 09:10
      Zespół hotelowy Bayan Tree w Hangzhou - Ciezki def...
    • stayrudee Re: Architektura świata: Azja 27.11.09, 09:26
      pracowalem w Chinach przez pewien czas i powiem tylko tyle, że te projekty to może są ulubieńcy deweloperów (aka zarobiły najwięcej), bo jeżeli chodzi o architekturę, to raczej dolna półka. Jest tam wiele o niebo lepszych realizacji.
    • Gość: madrileno Re: Architektura świata: Azja IP: 89.6.91.* 27.11.09, 10:49
      dla mnie bryla wiezy to mieszanka 4 innych z madrytu: madriddailypassion.files.wordpress.com/2009/10/ctba01vg6.jpg z otwieracze m na czele:)
    • Gość: madam Re: Architektura świata: Azja IP: *.adsl.inetia.pl 27.11.09, 10:51
      WFC w Szangahju - na prawie samej górze jest sklep z pamiatkami, gdzie mozna kupić otwieracze do butelek w kształcie budynku. A najlepsza jest winda na prawie 100 piętro, która pędzi tak, że zatyka uszy
    • zewszad_i_znikad Re: Architektura świata: Azja 27.11.09, 13:43
      Nie ma takiego słowa jak "multifunkcyjne". Po polsku mówi się "wielofunkcyjne".
      A skąd się bierze zaśmiecanie języka doskonale zbędnymi zapożyczeniami (czyli takimi, które mają najzupełniej znane i wygodne w użyciu odpowiedniki - patrz "transparentny" kontra takie wyrazy, jak "przejrzysty", "przezroczysty" itp.)? Ano choćby stąd, że coś się tłumaczy bez zastanawiania się. Że ludzien przywykli nie myśleć o języku. Sie muwi, a JAK się mówi, to przeciętnemu człowiekowi jest doskonale obojętne.

Co do samych budynków - w moim odczuciu okropieństwo. W ogóle mi się nie podoba architektura typu stal + szkło, nie podobają mi się też supergigantyczne budynki. Aż się zapewne może zrobić odrobinę straszno, kiedy nad głową wyrasta taka gigantyczna ściana.
      Pałac Kultury w Wawie jest ostatnio dość "niepopularny" (osobiście go lubię, uważam, że jego komunistyczne pochodzenie nie jest dziś tak ważne, skoro jest to budynek niebrzydki, bardzo ciekawy i przyzwoity pod względem funkcjonalności), ale wsadzę kij w mrowisko: Pałac Kultury to najładniejszy drapacz chmur w Polsce. Bo przynajmniej ma jakieś proporcje, zwęża się ku górze, a nie taka wielka ściana tuż przy człowieku. Nie jestem konserwatystką, ale uważam, że w ubiegłym wieku architektura pogorszyła się podd względem estetycznym. Ale oczywiście nie ma czegoś takiego, jak Obiektywne Piękno, co brzydkie dla jednej osoby, dla drugiej może być fascynujące.
    • Gość: zed Re: Architektura świata: Azja IP: *.ip.netia.com.pl 27.11.09, 13:53
      Wygląda jak dizajnerski otwieracz do butelek, coś a'la wyciskacz soku Starck'a. Mógłbym taki mieć, fajnie by wyglądał na stole.
    • Gość: BBC Re: Architektura świata: Azja IP: *.olsztyn.mm.pl 27.11.09, 15:03
      Piszę do zewszad_i_znikad ! Shut up bit*h ! ! ! Budynek ładny ,ale tylko ładny.
    • Gość: cosmo Re: Architektura świata: Azja IP: *.cdif.cable.ntl.com 27.11.09, 16:24
      na zywo ten budynek robi wrazenie niesamowite. zdecydowanie w calym szanghajskim kiczu wypada najlepiej. i faktycznie wyglada jak otwieracz do butelek:) we wczesniejszych planach otwor na gorze byl okragly ale chinczycy byli oburzeni ze japonski deweloper chce w srodku pudong wstawic wielka japonska flage;). w kazdym razie jak na wierzowiec jest to dobry projekt, z kazdej strony wyglada inaczej a najlepiej wyglada jak sie patrzy z jin mao tower z 88 pietra:).
    • Gość: gość Re: Architektura świata: Azja IP: *.igloonet.pl 02.12.09, 23:58
      A moim zdaniem wygląda jak piszczałka organów. I jak sobie kto dmuchnie w taki organ, to zapiszczy. Ciężko jęczę też jak patrzę na wa-wski Pałac Kultury, tym bardziej, że muszę zgodzić się z przedmówczynią - ten kicz jest bodaj najmniej żałosnym powojennym budynkiem naszej Stolycy (może Centralny, skądinąd wstrętny w użytkowaniu, może konkurować). Zęby bolą, ale przynajmniej harmonijne to i logiczne, a nie ot - kloc, ewentualnie wygryziony. Lub jakaś rozlana szklana kupa. Palladio umarłby ze zgryzoty ponownie, gdyby zobaczył do czego prowadzić może klasycyzm, ale proporcje jednak górą!
    • Gość: Grisza Re: Architektura świata: Azja IP: 62.29.168.* 04.12.09, 15:15
      Tera ino duża butelka z kapselem i można otwierać.
    • Gość: nnn Re: Architektura świata: Azja IP: *.spokonet.com 10.12.09, 11:30
      najwieksze i najwyzsze powstaja w azji bo azjaci sa niscy i maja kompleksy?
    • Gość: grzech Re: Architektura świata: Azja IP: 212.244.185.* 14.12.09, 12:35
      ponoć pierwotnie miał mieć dziurę w kształcie okręgu, ale ktoś się zorientował, że okrąg + wpadające przez niego słońce może się kojarzyć z symboliką pewnego zamorskiego kraju...
    • Gość: gość Re: Architektura świata: Azja IP: 61.173.108.* 05.01.10, 05:31
      wszyscy tacy tu wymądrowani. jesli shanghai jest kiczem to warszawa jest tymbardziej wsią. bez obrazy warszawiaczki. nie widzicie tu nic fascynującego bo nie rozumiecie kultury azji. a warszawsskie ego wyplywa niektorym uszami. ja zachwywacm sie tą architekturą - nowoczesną zarówno jak i tą bardzo starą. zresztą zanim ktos skrytykuje chinską kulturę, cywilizacje niech najpierw sobie uświadomi że istnieli na tej ziemi o wiele dłużej niż my..i dziedzicwto kulturowe tego nardodu tysiąckroć przebija nasze. ja się fascynuję i chciałabym żebyśmy w Polsce mieli choć 1/4 ich dobytku;)
    • Gość: info Re: Architektura świata: Azja IP: 94.230.21.* 15.04.10, 09:45

UPRAWNIENIA ARCHITEKTONICZNE DLA INŻYNIERÓW BUDOWNICTWA:

www.konstruktorbudowlany.fora.pl/uprawnienia-certyfikaty,26/konstruktor-architekt-nie-dajmy-sie-zwariowac,1806.html

www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/komu-jakie-uprawnienia_66729.html
    • Gość: info Re: Architektura świata: Azja IP: 94.230.21.* 15.04.10, 09:45

UPRAWNIENIA ARCHITEKTONICZNE DLA INŻYNIERÓW BUDOWNICTWA:

www.konstruktorbudowlany.fora.pl/uprawnienia-certyfikaty,26/konstruktor-architekt-nie-dajmy-sie-zwariowac,1806.html

www.muratorplus.pl/biznes/wiesci-z-rynku/komu-jakie-uprawnienia_66729.html
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka