Gość: marcopilot Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 22:01 niektórym podoba się muzeum historii polski. Ja żyję w jakimś koszmarze. niepowtarzalna okazja zrobić coś niezwykłego w warszawie a oni budują supermarkety (muzeum sztuki nowoczesnej, historii polski (hala fabryczna), centrum kopernika - to jakiś horrorrrr kto do tego dopuszcza?????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marcopilot Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.12.09, 22:04 a to centrum camarimage - wyróżnia się i to już wystarczy żeby je wybudować dla mnie ekstra Odpowiedz Link Zgłoś
archiprof Re: Projekt Camerimage Łódź Center 07.12.09, 10:25 Niestety jest to "knot". Mr. Gehry nie ma clue o klimacie Polski i o ilosci sadzy z kominow w Lodzi. Lodz it is not Bilbao, Mr. Gehry. Jezeli by to zrealizowano, bylby to usmolony koszmarek. You did cool things in other locations, but in Lodz you have bombed:) Za taki projekt ze skosnymi scianami dla Lodzi, Mr. Gehry, na pierwszym roku u kazdego polskiego profesora architektury dostalby pan "2" lub "Fail" in the US. Yes, we Polish architects teach at your best Universities:) Sorry, back to school Mr. Gehry! Nie pozwolmy robic z siebie idiotow. Slawa nie usprawiedliwia dyletanctwa i niechlujstwa. Polacy maja prawo dac po lapach jezeli im sie robi wode z mozgow... Poza tym szkoda, ze za taka dobra inbicjatywa stoi Mr. Zydowicz, raptus i cham, bo to obniza wartosc inicjatywy i kompromituje Polske w USA. Mr. Zydowicz you are an IDIOT, Architekt Gehry nie jest bynajmniej "najwiekszym architektem swiata", niech Pan troche poczyta magazynow architektoniczych na swiecie i nie wypowiada sie w sprawach o ktorych Pan NE MA ZIELONEGO POJECIA. YOU ARE AN IDIOT. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: wódka Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.187.237.196.ip.abpl.pl 07.12.09, 12:19 archiprof, ale bełkoczesz. Nie sil się na formę, tylko napisz wprost o co Ci chodzi, bo się czytać nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: i Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.09, 13:09 Dodał po angielsku, bo a nóż sam Frank Gehry to przeczyta :)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: rob Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: 77.255.2.* 07.12.09, 16:18 zajebistee! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: why!! Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.12.09, 17:50 tylko nie to, tylko nie tak, to nie kalifornia Panie GEhry - zrób Pan jakiś rekonesans albo wyślij swoich umyślnych, niech trochę postudiują kontekst... następny taki twór sławy nie przyniesie, a kto wie co by było gdyby gehry zrobił zwykłe pudełko akurat w łodzi? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojtek Mos Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.acn.waw.pl 07.12.09, 21:28 Why, ty ignorancie - Gehry pochodzi z polsko-żydowskiej rodziny i urodził się właśnie w Łodzi. Przyjezdzal tutaj wiele razy, jest bardzo zaangażowany w tworzenie nowego centrum łodzi, nie tylko jako architekt ale take ze jako osoba zwiazana z tym miejscem. Twoj zarzut jest z dupy wyssany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CubeBrick Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.home.aster.pl 07.12.09, 21:30 Zdecydowanie na tak... szególnie ciekawa jest koncepcja zróznicowania charakteru budynku o róznych porach...za dnia poszukiwanie relacji między otoczeniem i ceglanymi bryłami, wieczorem podczas pokazów, wystaw etc. budynek emanuje światłem i ruchomymi obrazami z rzutnikow stając sie wizualną dominantą terenów EC1... jeden z najlepszych projektów tego rodzaju obiektów czytelnie nawiązujących do tematu festiwalu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j.o Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.175.144.172.koba.pl 08.12.09, 11:24 GHERY, ten to ma fantazje :D Odpowiedz Link Zgłoś
stanleykubrick Re: Projekt Camerimage Łódź Center 08.12.09, 13:43 Wielkim adoratorem Gehryego nie jestem. Wg mnie jest jednak fajnie, przyjemnie, jak się patrzy. Założenie jest bardziej świetliste i multimedialne, przez ten ekran. Otoczenie jest wciągnięte w obiekt, może żyć samo. Rozrzeźbienie jest dyskusyjne, bo nie ma sensu;) ale w końcu to wizytówka architekta. Pewnie kto nie lubi, nadal nie polubi go za ten projekt. Dobrze by było, gdyby powstał. Odpowiedz Link Zgłoś
stanleykubrick Re: Projekt Camerimage Łódź Center 08.12.09, 13:48 archiprof - Gdy ktoś zaprasza do projektowania Gehryego ma ochotę na taką architekturę. Tutaj akurat nie było konkursu, inicjatywa wynikała z ochoty na konkretny obiekt o wyrazistym stylu. Trudno, aby zapraszając architekta-twórcę o takim, a nie innym pomyśle na architekturę oczekiwać, że zrobi coś, co będzie pasowało Nam. Oczywiście pewnie wiele osób teraz ma za złe, że projektować nie będa rodzimi architekci, pewnie o wiele lepsi i bardziej wczuci w nasz, polski klimat. Może jednak jest jeszcze szansa i utrudnimy drogę Gehryemu do realizacji. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ktos Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.toya.net.pl 08.12.09, 13:53 achiprof jezeli masz czelnosc obrazac ludzi w swoich wypowiedziach to sie przedstaw! pewnie jestes jakims smierdzacym obibokiem co to sobie poprawia humor jak sie wyzyje na forum i leczy w ten sposob swoje kompleksy... zal dupe sciska Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: EDEWDWED Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: 82.196.211.* 08.12.09, 16:20 ALE (...) BALAGAN, O RETY FRANECZKU NIEZAZBYTNIO... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: space_30 Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 16:47 Piękny projekt. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: why!! Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.12.09, 19:08 panie Wojtek Mos - coś ci się z tymi sławnymi co do P0lski zjeżdzają popieprzyło - Ghery to się w Toronto urodził, może pomyliłeś z Liebeskindem, w sumie do tego wora można by wrzucić zvi heckera - on nawet w krakowie na politechnice studiował - nie wiem z czego ty ssiesz, ale kompromitujesz się na całego, a do tego tonem moralisty, hehe Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Chester Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.gdynia.mm.pl 09.12.09, 11:18 Boże! Co Wam się nie podoba?! Nie znoszę tej polskiej, głupiej mentalności czyniącej z każdego krytyka w każdej dziedzinie! Część z Was krytykuje bo to w Łodzi a nie Krakowie, Warszawie, etc. Część bo nie rozumie projektu - a skoro nie rozumie wizji to znaczy że sama koncepcja jest zła! Jeszcze inni 'walczą' z ikoną sławy uparcie twierdząc, że prace Gehry'ego to 'badziew'... Ja jednak chylę czoła i czekam na realizację projektu! Na szczęście krytyka niezadowolonych bękartów polskiej mentalności nie zapobiegnie powstaniu projektu :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: krzysiek Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.rev.pro-internet.pl 09.12.09, 12:09 projekt 40 mln? to co do tego projektu miasto dostanie 40 porshe boxterów? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: danny aielo Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.adsl.inetia.pl 09.12.09, 12:43 Chester - Kto wie, czy nie zapobiegnie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Nuśka Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.chello.pl 10.12.09, 01:32 Może i budynek ma styl Kalifornijski ale mi się podoba. Warszawa i tak już wyglądem przypomina New York, za pare lat Polska będzie jak Ameryka tylko ciekawe czy u nas tez będzie Hollywood a raczej Pollywood :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mimi Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.09, 09:33 Hollyłódź Odpowiedz Link Zgłoś
archiprof Re: Projekt Camerimage Łódź Center 10.12.09, 10:41 Re: stanleykubrick's: Nie jest zlem, ze zaprasza sie Gehry-ego, ale skandalem jest, ze on sie nie orientuje w lokalnych uwarunkowaniach, bo potym poznaje sie warsztat i fachowosc. Brak wiedzy na temat ogrzewania weglem w Lodzi i emisji duzel ilosci szadzy swiadczy o dyletanctwie i niechlujstwie tworcy. Dobra architektura to bardzo skomplikowana dziedzina wymagajaca wiele wiecej nic wiedzy budowlanej, kompozycyjnej i urbanistycznej. Niewielu na swiecie jest w stanie tworzyc architekture w aspekcie spolecznym, ekonomicznym, politycznym, etc. bo wiekszosc architektow nie jest wyksztalcona wieloplaszczyznowo. Rowniez wartoscia jest zaproszenie obcego architekta, bo to wzbogaca lokalna kulture. Sprzeciwiam sie jedynie traktowaniu Polskich odbiorcow jak "murzynow", ktorym mozna wstawiac "chale" i beda oni kiwali glowami z aprobata. Kilkukrotnie wiecej polskich profesorow architektury uczy na czolowych uniwersytetach w US niz amerykanskich w Polsce... Re: wypowiedz "Ktos" Jako profesor na czolowym uniwersytecie USA, z dorobkiem miedzynarodowym, czuje sie kompetentny nazywac rzeczy po imieniu i nie chodzi tutaj o obrazanie nikogo ale demaskowanie dyletantow i glupcow. Bez uzycia dobitnych slow nikt nie zwocilby uwagi na problem. A on istnieje. Zydowicz to "bullshiter" a nie osoba ktora reprezentuje "substance". Dla osob nie znajacych tematu jego wypowiedz bedzie opiniotworcza, a to jest czlowiek, ktory nie ma nic wspolnego z architektura i nie ma pojecia o pozycji Gehryego w swiatowej architekturze. Odpowiedz Link Zgłoś
ulther Re: Projekt Camerimage Łódź Center 10.12.09, 10:55 Mam nadzieje, ze centrum powstanie razem z calym Nowym Centrum i nowym dworcem Lodz Fabryczna. Lodz zawsze byla jednym z najciekawszych polskich miast i od kilku lat udowadnia, ze nic sie nie zmienilo (chocby dzieki kulturze: Muzeum Sztuki, Fotofestiwal, Festiwal Designu czy Camerimage wlasnie!). Dzieki realizacji centrum Camerimage wreszcie bedzie mial godne warunki. Jezeli miastu uda sie jeszcze namowic do wspolpracy innego Lodzianina - Libeskinda to Nowe Centrum ma szanse stac sie europejska perelka. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stanleykubrick Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.adsl.inetia.pl 10.12.09, 15:16 archiprof - Problem raczej polega tutaj na tym, że albo widziałeś projekt w jego bardziej szczegółowej dokumentacji, albo zakładasz, że gehry pomija aspekty o których piszesz. Póki, co jedynie można negować olanie kontekstu, chaos formalny, wybujałą estetykę i ttuaj kłócić się, czy to jest dobre, czy złe. Oczywiście nie wszystko da się w Polsce zrobić i nie wszystko zarazem pasuje, ale też problem domniemanego dyletanctwa Gehryego (jeśli jest) nie wynika z chęci odpuszczenia sobie projektu, bo to Polska (co więcej podejrzewam - i tylko tyle - to dodało mu pikanterii do projektowania) - ciężko znaleźć projekty, które wpisuje w estetykę miasta, czasem nawiązuje materiałem. Podoba mi się tutaj, że zwraca uwagę na zagospodarowanie, że obiekt fajnie/ciekawie obchodzi się wkoło, akcentowane wejście, odznacza się w sylwecie miasta, którego tożsamośc związana jest z przemysłem - tutaj wydaje mi się taka techniczna architektura się sprawdzi. Oczywiście mam nadzieję na dalszy rozwój miasta i zrównoważenie go innymi współczesnymi obiektami, już niekoniecznie o tak dominującej formie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lot Re: Projekt Camerimage Łódź Center IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.12.09, 21:41 dawaj turi ;) Odpowiedz Link Zgłoś