Dodaj do ulubionych

Wasze projekty: passive house

IP: *.chello.pl 14.09.10, 14:57
nie no wszystko fajnie, ekolgicznie, energoszczednie - tylko pytanko mam - metraż 400m2 to juz chyba z samego zalozenia bedzie mało-efektywny no chyba ze ma tam zamieszkac wiejska rodzina wielodzietna to okej
Obserwuj wątek
    • Gość: znudzony architekt Re: Wasze projekty: passive house IP: *.fttx.luna.net 14.09.10, 16:10
      z calym szacunkiem, ale to chyba jakis bullshit. gdzie jakies kalkulacje? Ile ta sciana ciepla odda, itd? tak to kazdy na schemacie moze napisac, schemat przyjmie wszystko.
    • Gość: nieznudzony archit Re: Wasze projekty: passive house IP: *.internetdsl.tpnet.pl 14.09.10, 16:30
      ta ściana pewnie odda tyle ciepła na ile ją się zaprojektuje
    • Gość: WW Re: Wasze projekty: passive house IP: *.chello.pl 14.09.10, 17:49
      Noooo, brawo!
      • eri4 Re: Wasze projekty: passive house 14.09.10, 19:21
        Domek ładny, ale z pasywnym to on ma niewiele wspólnego.
        NP. dom pasywny ma duze przeszklenia wyłącznie od południa.
    • Gość: M.M. Re: Wasze projekty: passive house IP: *.chello.pl 14.09.10, 19:33
      Pomysł jakiś jest, ale do pasywności to temu domu brakuje trochę... Za duże przeszklenie moim zdaniem. Generalnie domy pasywne uważam za fanaberię, bo ich koszt moim zdaniem nigdy sie nie zwróci.
      Jako pomysł na duży energooszczedny budynek jest ok. Jako pomysł na dom pasywny to ameryki niestety nie da się już wymyśleć.
    • Gość: mocny Re: Wasze projekty: passive house IP: *.limes.com.pl 14.09.10, 20:44
      masz slabe zdanie
    • Gość: robia was w konia Re: Wasze projekty: passive house IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.09.10, 22:15
      ten dom nie ma nic wspólnego z domem pasywnym
      a schematy nasłonecznienia tylko to udowadniają
      dom pasywny charakteryzuje się dużą termoizolacyjnością, a największe zyski energii pochodzą od przeszkleń w południowej elewacji budynku zaopatrzonych w okapy zapobiegające przegrzewaniu się budynku w lecie. bardziej pasywne są chłopakie chaty :P
    • Gość: chuj Re: Wasze projekty: passive house IP: *.internetdsl.tpnet.pl 15.09.10, 10:07
      w polskim klimacie dom pasywny oznacza bardziej izolowanie ścian niż korzystanie z nasłonecznienia. Elewacja południowa w takim domu powinna być szklona do max 40% powierzchni elewacji. Jeżeli udział szklenia wzrasta to zyski z pasywnego ogrzewania nie przekraczają strat spowodowanych dużą powierzchnią szkleń.
    • Gość: czy ja wiem :S Re: Wasze projekty: passive house IP: *.toya.net.pl 15.09.10, 15:11
      Ciekawe jak rozwiązana jest kwestia wchładzana tego domu latem - przy takiej ilośći przeszkleń od strony południowej latem klimatyzacja chodzi non-stop. Zaoszczędzimy zimą latem stracimy
    • Gość: ja wiem Re: Wasze projekty: passive house IP: *.fttx.luna.net 15.09.10, 17:09
      na tym polega trik, o ktorym nie chcieli napisac, w piwnicy jest specjalne pomieszczenie z 600 chomikami, ktore napedzaja klimatyzatory.
    • Gość: Gość Re: Wasze projekty: passive house IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.09.10, 12:50
      spoko ale troche ci ten schemat nie zgadza z projektem..
    • Gość: hijack Re: Wasze projekty: passive house IP: *.ssp.dialog.net.pl 16.09.10, 17:31
      mozna znajdzie sie inwestor, ktory wyda z 2-3 miliony na taki domek i bedzie chcial byc "proekologiczny", a ostatecznie latem bedzie siedzial w piwnicy z w.w. chomikami :D
      bryla ladna :)
    • Gość: Wawrzek Re: Wasze projekty: passive house IP: *.gemini.net.pl 17.09.10, 16:53
      Tylko mnie ciekawi jedno - skoro ta ściana kumulacyjna będzie gromadziła zimą energię słoneczną, to czy aby nie będzie też gromadziła zimowego chłodu i przekazywała go w głąb budynku? Ale nie znam się za bardzo ;)
      400 m/2 to chyba całkiem niezła hawira, raczej mi się z australijskimi warunkami kojarzy niż z rodzimymi ;)
      __
      www.tanie-podrozowanie.net/
    • Gość: er Re: Wasze projekty: passive house IP: 194.242.0.* 17.09.10, 17:55
      ale szajs
    • Gość: iovan Re: Wasze projekty: passive house IP: 178.235.32.* 17.09.10, 19:58
      projekt jest tak daleko od ECOLOGII jak ZIEMIA od SŁOŃCA budowanie zrównoważone zaczyna się w fabryce która "produkuje" materię do budowy ,jednym słowem OHYDNY POSTMODERNIZM podwieszony pod choinkę ekologii.GRRATULUJĘ SPONSORÓW autrze.
    • Gość: hmm Re: Wasze projekty: passive house IP: *.ghnet.pl 19.09.10, 13:38
      jakieś takie ciezkie to to , bez proporcji.
    • Gość: stary Re: Wasze projekty: passive house IP: 83.143.102.* 19.09.10, 21:05
      Myślę, że jest to pomyłka!!!!!!!
    • mr.magister Re: Wasze projekty: passive house 20.09.10, 10:24
      fajna odważna bryła domu, gratuluje!!! oby więcej takiej architektury w kraju,
      co do ekologiczności - to trudno dyskutować nie znając detali rozwiązań aktywnych systemów energooszczędności domu. Z tego co się orientuję to taki budynek energooszczędny to bierne i aktywne systemy które tworzą całość. Więc pozdrawiam wszystkich sfrustrowanych - dla mnie bomba!
    • jezorek83 Re: Wasze projekty: passive house 20.09.10, 10:26
      "Niestety prototypowe rozwiązania techniczne ich producenta nie pozwalają architektom na tym etapie wyjawić zasady ich działania" NOSZ K....A BRYŁO ZASTANÓWCIE SIĘ ZANIM UMIEŚCICIE TAKI BUBEL NA STRONIE, PROJEKT DO STORPEDOWANIA PRZEZ KAŻDĄ MYŚLĄCĄ OSOBĘ .
    • mr.magister Re: Wasze projekty: passive house 20.09.10, 10:57
      po za tym - nigdzie nie pisze że to dom pasywny, z opisu wynika, że jest to dom energooszczędny - a to chyba zdecydowana różnica.
    • Gość: gest Re: Wasze projekty: passive house IP: *.aster.pl 20.09.10, 10:58
      ciekawe czy obiekt do realizacji... oby wiecej realizacji w tym smutnym kraju; inwestor-gratulacje za odwage; mnie sie podoba podzial horyzontalny - czesc w lesie ciezka i ciemniejsza, powyzej jasno i przestrzennie
    • Gość: Sprostowanie Re: Wasze projekty: passive house IP: *.chello.pl 20.09.10, 13:04
      mr.magister - musisz wiedzieć, że ten materiał ukazał się na Bryle wcześniej pod hasłem: passive house. Stad komentarze o jego rzekomej pasywności. Bryłka zamiąchała i teraz jest tylko energooszczędny. A czym ten dom będzie jutro?
    • Gość: aaa Re: Wasze projekty: passive house IP: *.aster.pl 20.09.10, 13:55
      a na ich stornie jest zmodyfikowany! zobaczcie sami, pewnie inwestor nie uradzil ceny :)
    • Gość: polska wydmuszka Re: Wasze projekty: passive house IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.09.10, 16:46
      www.2plus3d.pl/artykuly/polska-wydmuszka-pawilon-expo-2010-wystawa-design
    • Gość: edek Re: Wasze projekty: passive house IP: 87.113.247.* 20.09.10, 19:07
      niezly ale z ta ekologia to kucha, jedna z zasad jest nie budowanie powierzchni wiekszych niz odpowiednie do ilosci uzytkownikow, mozesz tu zapewne zastosowac pompe ciepla i uzywac do chlodzenia latem bo na pewnio bedzie to tu potrzebne, to ladna rzezba i jak najwiecej takiej architektury ale jest to dzielo dla jednostek co rowniez ma niewiele wspolnego z efektywnoscia ekologiczna, tylko zaprojektowanie rozwiazan dostepnych powrzechnie czyli wspolna praca kilku set czy kilku tysiecy takich domow moze miec znaczenie dla srodowiska
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka