Gość: mikołaj IP: 94.254.229.* 15.11.10, 12:39 kurka pierwszy Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: GG Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: 194.187.54.* 15.11.10, 13:28 genialne,brawo! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kuba Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: *.chello.pl 15.11.10, 13:37 to gdzie ta praca zahy hadid bo coś nie widzę....na stronie konkursu tez nie ma. a swoją drogą już widzę tą spiralę, un studiio musiało czekać prawie dekadę żeby móc ukończyć Mamuta to co dopiero bedzie sie działo u nas - pewnie zbudują to za czasów naszych dzieci, oby... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ree Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: *.171.105.34.static.crowley.pl 15.11.10, 13:42 CN Kopernik, Muzeum Sztuki Współczesnej, Muzeum Żydów Polskich, Muzeum Historii Polski. Warszawa - miasto pudeł (ewentualnie z drobnymi nacięciami)? W sumie, jeśli cała architektura będzie się sprowadzała do stałej lub ruchomej reklamy, to to i tak nie ma znaczenia... ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: piter Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: *.chello.pl 15.11.10, 15:35 Koszmar. Wnetrza moze zawieraja ciekawe ksztalty ale ogolny obraz jest bardzo kiepski. Mroczna jaskinia do tego ciezko cos wiecej napisac bo te wizki sa jak z pracy studenta. Dzisiejsze standardy czyli szklo, beton, stal w lekkich plynnych konstrukcjach przyciagajacych i podkreslanych oswietleniem tutaj olano i stworzono ciezkie, ponure i przytlaczajace wnetrze. Sam budynek to jekas kpina. Wyglada jak moja skrzynka na duperele w szafce z narzedziami. Banalny i nudny ksztalt. Sama sala to nazwyklejsze pudlo ktore przycmiewa MSN, dla spelnienia chorej wizji dodano reszte tego dziwadla ktore tez powala swoja banalnoscia. Mur to jedyne mozliwe okreslenie i to podniesienie wcale tego wrazenia nie niweluje. Getto elity w srodku Pragi PD pelnej marginesu tylko tak mozna to okreslic. Totalne wypiecie sie dup... na otaczajace ulice i ladny niedawno remontowany park. Jakosc wyboru nie dziwi biorac pod uwage ze w jury znajduje sie ten partacz od hangaru na lazienkowska. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: as Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: *.fttx.luna.net 15.11.10, 15:48 @pieter, ze chcialo ci sie to pisac. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dddd Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: *.rev.pro-internet.pl 15.11.10, 16:26 wszystko fajnie pięknie, ale niech mnie ktoś oświeci: PO CH.J TEN MUR? Odpowiedz Link Zgłoś
talking_head Re: Sinfonia Varsovia Centrum 15.11.10, 17:32 Pan Paczkowski zanudzi naszą Warszawę na amen! Po koszmarnym Muzeum Historii Polski kolejny bunkier. Do jasnej ch***ry! Wydajemy setki milionów a Warszawie nie przybędzie ani jeden obiekt godny zatrzymania oka, kompletne zero! Muzeum Sztuki Współczesnej - kamienny blokas, Muzeum Historii Polski - szklany blokas, Centrum Kopernikowskie - laminatowy blokas. Miasto pudeł, bez pomysłu, bez wyrazu! Czy nie widzicie co się buduje w Kopenhadze, Bilbao, Barcelonie, Oslo ? Czy cały Świat waliłby drzwiami i oknami do Rzymu oglądać nowe muzeum Zahy ? Oni tam nawet nie muszą mieć co eksponować żeby zwabić widzów, my nie mamy ani ciekawych budynków ani eksponatów. Tutaj, nie znam się, może sala koncertowa jest z XXI wieku, ale taka sala, podobnie jak muzea, to obiekt miastotwórczy, to już nawet Grochowskie Centrum Kultury będzie miało ciekawszą formę. Litości ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: WW Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: *.chello.pl 15.11.10, 19:03 Kryptopropaganda polityczna przed wyborami. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kerez Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.11.10, 20:32 Ludzie, nie bójcie się i tak na mur nie będzie pieniędzy, Pani prezydent nie ma na mosty a będzie finansować mur? Po wyborach sie to wszystko zweryfikuje. Kasa, jeśli będzie to pójdzie na eksperymentalną, na jaką jeszcze nikt nie wpadł salę koncertową. Inna sprawa jak łatwo oczarować jury podświetlaną makietą! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: red Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: 194.242.0.* 15.11.10, 21:20 super, brawo dla jury za wybor tak ekstrawaganckiego projektu. mi sie to bardzo podoba/. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.11.10, 10:13 1. Zamiast obiektu pięknej sali koncertowej mamy szarobury mur za 400 mln złotych. 2. Czym jest `szlachetność muru` o której wspominał przewodniczący Paczowski? Mur(wyniki wyszukiwania) - samodzielna budowla stworzona w celu ograniczenia dostępu do jakiegoś miejsca lub wyznaczenia granic danego terenu. 3. Najpiękniejsze wydarzenie w nowej historii europy to zburzenie muru berlińskiego. 4. Zamiast otwartej przestrzeni publicznej mamy zamknięty i niedoświetlony spacerniak. Wysoki na 15m mur zostanie podniesiony na 3m w górę a cały teren i tak ma być otoczony ogrodzeniem... 5. Tajemniczy ogród jest dziki i bujny. Zwycięska propozycja to zdecydowanie założenie pałacowe. Dlaczego? Obok mamy piękny i doskonale działający, romantyczny park...bez murów. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: architekt Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: *.rkwmail.pl 16.11.10, 10:27 dobry, mocny pomysł. w końcu cos sie ruszyło w świadomosci estetycznej środowiska architektownicznego. popieram. oby więcej takich projektów i kompetentnego jury w konkursach architektonicznych! Odpowiedz Link Zgłoś
stanleykubrick Re: Sinfonia Varsovia Centrum 16.11.10, 11:10 Ostatnie rozstrzygnięcia naszych najważniejszych konkursów niespecjalnie do mnie trafiały. Z drugiej strony poziom prac rozczarowywał. W przypadku tego projektu pierwsze wrażenie było jednak pozytywne. Na pewno całość jest zbyt uproszczona, aby można tu było mówić o budynku, ale póki, co to koncepcja o silnym pomyśle zarówno na salę, jak i na urbanistykę - ten kontrowersyjny mur. Podoba mi się czytelność zamysłu na koncept i zarazem jego siła. Tak naprawdę wszystko jest sprowadzone do tej wstęgo i muru. Myślę, że w przypadku naszego narodu jego kontrowersyjność ma większe znaczenie, niż Austriacy mogliby się spodziewać;) Miał on w zamyśle - jak domniemam - stworzyć kameralne wnętrze odcięte od otoczenia. Taki ogród wewnętrzny. Na pewno trzeba większy nacisk położyć na to czym byłyby otaczające ogród ściany. Od środka - którego bym się nie obawiał - byłby tłem dla roślinności, ale od zewnątrz stają się dokładnie tym, co niemal wszystkim źle się kojarzy, a przy paskudnym wykonastwie może faktycznie być chybionym pomysłem. Na pewno ta idea powinna zostać rozwinięta w bardziej szczegółowym opracowaniu, aby mieć 'czym' rozmawiać ze społeczeństwem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kilim Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: 81.15.170.* 16.11.10, 11:56 Hasło wyborcze "PO - nie róbmy polityki, budujmy mury!" Oddzielmy się od wszystkich i wszystkiego. Radykalnie... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: idiota Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: *.adsl.inetia.pl 16.11.10, 12:09 kilim - chyba w haśle jest "szkoły". Nie dziwię się patrząc na poziom tego typu komentarzy. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: *.asw.waw.pl 16.11.10, 12:29 Mur jest bez sensu. Przez niego projekt wyglada jak wiezienie. Odpowiedz Link Zgłoś
gsb Re: Sinfonia Varsovia Centrum 16.11.10, 12:41 'Rzeżba w pudełku' to taka rzeżba, której nikt nie widzi... Wszyscy widzą tylko ścianę magazynu niszczącą widok zabytku. Skoro ogród jest francuski to można zamiast muru uzyskac ten efekt za pomocą przyciętych drzew. Byłoby lżej, przyjażniej i pewnie taniej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ree Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: *.171.105.34.static.crowley.pl 16.11.10, 13:16 Oby mniej takich architektów, jak człowiek podpisujący się tutaj jako "architekt". Podpisane: inny architekt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: qweta Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: 79.110.197.* 17.11.10, 12:34 świetny projekt,Warszawa ma farta Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Warszawianin Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.11.10, 22:18 Szczerze? Nie podoba mi się ten projekt. Sala koncertowa jest bajerancka ale reszta niekoniecznie. Po pierwsze nie wykorzystuje urody zabytkowych zabudowań, centralny budynek ma piękny front na który aż miło się patrzy przejeżdżając tą ulicą, ten front zginie, poza tym dlaczego nie można było np, sali koncertowej stworzyć pod ziemią? I np: przykryć szybą aby z tyłu budynku stworzyć wrażenia stawu. Projekt nie jest zły, ale kompletnie nie komponuje się z przestrzenią otaczającą budynek a to duży błąd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.11.10, 09:45 prawie jak herzog www.auhana.com/architecture/wp-content/uploads/Elbphilharmonie-HallHamburg-Germany-By-Herzog-de-Meuron-9.jpg Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: *.chello.pl 19.11.10, 15:18 takie projekty to ja na studiach robię, czemu zaha hadid nie wygrała???????? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ON Re: Sinfonia Varsovia Centrum IP: *.ghnet.pl 19.11.10, 21:50 ja - Nie rozpoznaję już Zahy. Nawet mi się już znudziło takie projekty odwalać. Jeszcze kilka lata temu było trochę ciężej, bo technicznie nie każdy mógł mieć sprzęt, aby wyrenderować realistyczny obrazek. Odpowiedz Link Zgłoś