Dodaj do ulubionych

Chcę wybudować dom z bali

IP: *.chello.pl 06.10.05, 11:19
Zamierzam postawić dom z bali. Proszę o odpowiedź tych którzy budowę mają już
za sobą. Jakiego wykonawcę mogą polecić lub przed jaką firmą ostrzegają.
Interesują mnie opinie, a nie oferty firm budowlanych.
Obserwuj wątek
    • Gość: Jarek Re: Chcę wybudować dom z bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 09:42
      Ja też biorę pod uwagę tę technikę i już sporo się rozglądalem...ale właśnie
      brakuje mi opini ludzi którzy budowali sobie taki dom i mieszkają w nim.
      • Gość: pushkhar Re: Chcę wybudować dom z bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.11.05, 09:48
        moi rodzice mieszkaja w domu z bali (zaznaczam bali) a drewna modrzewiowego z
        lat 20 ubieglego wieku. Dom ma sie bardzo dobrze i jak sadze nie zdarzylo mu
        sie byc impregnowanym ale miejscowi (mocno wschodnia Polska) ciesle twierdza ze
        to wszystko lezalo w materiale i sposobie oraz czasie jego przygotowoania do
        budowy. Zakladajac ze teraz (iedys niewatpliwie tez ale w innym wymiarze)
        glownym zagadnieniem jest rentownosc inwestycji to powstaja budynki "hybrydowe"
        jednak nie byloby w tym nic zlego gdyby uczciwie powiedziec ze to kosztuje tyle
        a to tyle - jak na targu - poledwica i poledwica

Pozdrawiam
        Jesli moge pomoc to bedzie mi milo
    • mariobross1 Re: Chcę wybudować dom z bali 04.11.05, 12:37
      dom z bali to tania inwestycja ale żywotność takiego budynku jest niska i
      raczej niemożliwa jest jego rozbudowa. wszystkie elementy zazwyczaj firma
      wykonawcza wykonuje na bazie i przywozi na plac budowy (choćby z drugiego końca
      polski) gdzie montuje to wszystko niczym klocki. ewentualne szczeliny pomiędzy
      balami wypełnia się specjalną pianką do uszczelniania okien lub podobnymi
      substancjami izolacyjnymi. okna i drzwi oczywiście będą zamawiane osobno w
      odpowiedniej firmie. wewnątrz do wykończenia można użyć płyt karton-gips lub
      podobnych płyt (np. paździerzowych). zewnątrz dowolna elewacja kładziona na
      wełnę mineralną lub podobny materiał termoizolacyjny.
      znalazłem jakąś firmę oferującą takie usługi. nie wiem czy ona wykonuje te domy
      w znany mi i opisywany przezemnie sposób ale myślę że rozmowa z nimi przez
      telefon rozjaśni ci więcej wątpliwości niż ja mogłem. telefon do firmy interdom
      022 4191548, strona internetowa www.interdom.pl
      • natu_manka Re: Chcę wybudować dom z bali 04.11.05, 13:51
        no, nie do konca..

Jestem SZCZCZĘŚLIWĄ właścicielką domu z bali firmy honka, fińskiej i uważam, że
        jeśli dom z bali to tylko taki..
        Firma ta znajduje się gdzieś w Polsce, w małej mieścinie, ale zdaje się, że
        mozna projekt i taki dom zamówic przez pracownię z Warszawy-
        www.architektura.waw.pl

Domy te są perfekcyjnie wykonane, 3 miesiące oczekiwania na bale, a potem to
        juz sama przyjemność..
        I co ważne-domy te są projektowane indywidualnie..

Cena nie jest niska, ale sa to domy dla fanów i ludzi z fantazją..
        Z tego co wiem, juz kilka osób z tzw. pierwszych stron gazet zbudowało domy z
        honki, m.in. pani od znanych kosmetyków.
        Naprawdę polecam-opłaca się, szczególnie jako dom całoroczny!
      • opiniodawca Re: Chcę wybudować dom z bali 07.11.05, 14:58
        Prze Pana,

drewno jako material budowlany jest bardzo trwale. Domki z bali w Szwajcarii
        stoja nawet po 400 lat i maja sie dobrze.
        Inna sprawa to detale konstrukcyjne i jak slysze pianka to zimno sie mi robi.

Wasz opiniodawca.
      • Gość: Jadzia Re: Chcę wybudować dom z bali IP: *.chello.pl 12.11.05, 07:59
        Z tego co wiem, wykonując dom z bala (półokrąglak)o grubości powyżej 22 cm nie
        trzeba go dodatkowo ocieplać od wewnątrz. Zasięgnęłam opini , że uszczelnienia
        między balami dokonuje się przez tzn. "warkocz". Co powiecie na temat
        wykonawstwa przez górali z okolic Zakopanego, zrobiłam już rekonesans, ale nie
        wiem, czy można im zaufać, ponieważ jak zauważyłam, najczęściej buduje ojciec z
        synem i jeszcze kilku sąsiadów. Czy można im zaufać?, na ile są solidni, czekam
        na opinie tych, którzy już skorzystali z ich usług, jak również pozostałych
        forumowiczów.
        • Gość: bism Re: Chcę wybudować dom z bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 13:22
          > Z tego co wiem, wykonując dom z bala (półokrąglak)o grubości powyżej 22 cm
          nie
          > trzeba go dodatkowo ocieplać od wewnątrz. Zasięgnęłam opini , że
          uszczelnienia
          > między balami dokonuje się przez tzn. "warkocz".

Z tego co ja wiem, to 30cm pełnego, nie okrągłego, daje k około 0,30, bo drewno
          bywa różne - im twardsze tym zimniejsze. Cienkie bale i okrąglaki się frezuje,
          to daje szczelność, grube na obce pióro.
      • Gość: bism Re: Chcę wybudować dom z bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 13:16
        Piszesz chyba o jakimś substandardzie, bo dom z bali często jest droższy od
        taniego murowego a trwałość podobna. I proszę, nie pisz o uszczelnianiu pianką
        i płytach gk!
        • Gość: Jadzia Re: Chcę wybudować dom z bali IP: *.chello.pl 12.11.05, 17:41
          Do kogo kierujesz słowa odnośnie uszczelniania, bo chyba nie do mnie?, a poza
          tym nie prosiłam i opinię co jest droższe, a co tańsze.
          • Gość: bism Re: Chcę wybudować dom z bali IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.05, 19:14
            Gość portalu: Jadzia napisał(a):

> Do kogo kierujesz słowa odnośnie uszczelniania, bo chyba nie do mnie?, a poza
            > tym nie prosiłam i opinię co jest droższe, a co tańsze.

Nie - jak nie widzisz dobrze, skorzystaj z linijki, pionowo.
            To forum, miejsce na opinie. EOT Jadziu.
            • jonka7 Re: Chcę wybudować dom z bali 12.11.05, 23:14
              moim skromnym zdaniem o piance nie powinno być mowy, choc polak
              potrafi..wszystko spie..ć

nato,aist dość często daje sie między balami filc-taki specjalny, z wykoczenie
              w srodku plyta-przynajmniej czesci domu-jest dopuszczone-nie każdy jest
              wielbicielem boazerii..i bali wszedzie w srodku
              takie domy moga byc niezwykle efektowne, gdy pomieszaja stare z nowym..
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka