Dodaj do ulubionych

max odległość od toalety

IP: 62.29.248.* 01.02.06, 12:08
witam,

mam pytanie. Czy ktos może mi powiedzieć czy istnieje taki przepis (a jak tak
to gdzie go mogę znaleźć) jaka powinna być maksymalna odległość od miejsca
pracy do toalety. Pracuję w recepcji hotelu i każą nam ganiać na któreś tam
piętro... czy jest jakaś ustawa którą mógłbym się podeprzeć żeby udowodnić
kierownictwu że jest to niezgodne z prawem?

Bardzo dziękuję za pomoc
Obserwuj wątek
    • Gość: Architekt Re: max odległość od toalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 12:30
      ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
      z dnia 12 kwietnia 2002 r.
      w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie.
      (Dz. U. Nr 75, poz. 690)

§ 84. 1. W budynku użyteczności publicznej i zakładu pracy należy urządzić ustępy ogólnodostępne. Jeżeli liczba osób w pomieszczeniach przeznaczonych na pobyt ludzi na danej kondygnacji jest mniejsza od 10, dopuszcza się umieszczenie ustępu na najbliższej, wyższej lub niższej kondygnacji.

2. W budynkach, o których mowa w ust. 1, w ustępach ogólnodostępnych powinna przypadać co najmniej jedna umywalka na 20 osób, co najmniej jedna miska ustępowa i jeden pisuar na 30 mężczyzn oraz jedna miska ustępowa na 20 kobiet, jeżeli przepisy dotyczące bezpieczeństwa i higieny pracy nie stanowią inaczej. W przypadku gdy w pomieszczeniach przeznaczonych na stały pobyt ludzi liczba osób jest mniejsza niż 10, dopuszcza się umieszczenie wspólnego ustępu dla kobiet i mężczyzn.

3. W budynkach, o których mowa w ust. 1, odległość od stanowiska pracy lub miejsca przebywania ludzi do najbliższego ustępu nie może być większa niż 75 m, a od stanowiska pracy chronionej - niż 50 m.

Pozdrawiam...
      • Gość: booboo Re: max odległość od toalety IP: 62.29.248.* 01.02.06, 12:36
        wielkie dzięki
        • Gość: q pytanie do architekta IP: *.acn.waw.pl 01.02.06, 15:24
          pytam szczerze bo naprawde nie wiem
          skad czerpiesz te wiedze, skad wiesz ze od 2002 roku nie weszlo w zycie nowe
          rozporzadzenie w tej sprawie? i innych

pytam bardzo powaznie i bez zlosliwosci..ja po prostu tego nigdy nie wiem..

• Gość: rs Re: pytanie do architekta IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 01.02.06, 15:31
            www.mtib.gov.pl/rozporzadzenia/
            ;)
            informacje pojawiają się na stronach Izb, roznych portalach branzowych.
            ale najpewniejszym zrodlem są strony naszych prawodawców.
            oprócz tego mozna zamowic subskrypcję prawa budowlanego i aktów wykonawczych
            • Gość: q Re: pytanie do architekta IP: *.acn.waw.pl 01.02.06, 21:06
              dalej nie wiem

super strony, tylko skad ja mam wiedziec, ze w ogole weszlo jakies nowe
              rozporzadzenie i ze mam go szukac...
              • park_anielin Re: pytanie do architekta 01.02.06, 23:22
                Słuchaj - jak ty skończyłeś ten wydział architektury? Nie uczyli Was tam inwencji. Nie znajomość prawa nie jest wytłumaczeniem popełnianych błędów. Jest strona Izby, jest właśnie serwis Ronet - gdzie pojawiają się informacje o nowych przepisach. Na Ronecie jest wszystko aktualne.
                A po drugie trzeba czytać gazety...! ;)
          • park_anielin Re: pytanie do architekta 01.02.06, 16:07
            Tu dałem ciała bo aktualnie doszła poprawka:
            "ROZPORZĄDZENIE MINISTRA INFRASTRUKTURY
            z dnia 7 kwietnia 2004 r.
            zmieniające rozporządzenie w sprawie warunków technicznych, jakim powinny odpowiadać budynki i ich usytuowanie
            (Dz. U. Nr 109, poz. 1156)"
            ...ale nie zmienia to faktu iż to rozporządzenie nie zmieniło nic na temat toalet :)
            Jakby co polecam lekturę tego miejsca: www.ronet.pl/a_prawo/index.htm.
            Dla pewności można zawsze zajrzeć tu i poszukać: isip.sejm.gov.pl/prawo/index.html

Pozdrawiam
      • babelecke do Architekta 02.02.06, 21:00
        Witam,
        czy mozna sie z Panem jakos skontaktowac...To co Pan robi jest
        nieocenione...Pracuje nad projektem po czesci charytatywnym i mialabym dla Pana
        propozycje...

babelecke@babelecke.tet.pl
    • Gość: Doradzacz Re: max odległość od toalety IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 02.02.06, 02:26
      Najważniejsze żeby zdążyć do toalety. Pani Irenie Szewińskiej nie
      przeszkadzałoby, aby toaleta była umiejscowiona nawet 200 metrów od stanowiska
      pracy, Pan Korzeniowski doszedłby do toalety na czas. Problem powstaje kiedy
      mamy doczynienia z osobami chorymi na prostatę lub nietrzymanie moczu...wtedy
      polecam kaczkę lub basen przy stanowisku pracy. Osobiście przy komputerze
      zawsze mam kaczkę, termos z herbatą i skrzynkę piwa. No i kanapki.
      Pozdrawiam Wszystkich Forumowiczów.:-)

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka