Dodaj do ulubionych

szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zobaczcie

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 21:52
witajcie!
Jak Wam się podoba???
www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=42&sid=5
Sypialnia rodziców na dole, spiżarnia, dwa garaże, dzieciaki u góry,
suszarnia, tylko chcę zlikwidować tę pustke nad salonem...
A co Wy o tym projekcie sądzicie?
Wada, dach ciutko skomplikowany....
Obserwuj wątek
    • Gość: architekt Re: szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zoba IP: *.aster.pl 06.04.06, 22:20
      Naprawdę chcesz mieszkać w czymś takim??????????????
      najlepsza jest dwu-pomieszczeniowa łazienka na piętrze (oj...przepraszam...to stryszek).
      Zastanawia mnie tylko dlaczego ludzie, którzy wydadzą kupę kasy na "wyśniony" domek sępią i żałują na architekta. Jeszcze piszą takie posty, żebyśmy piali tutaj z zachwytu.
      Jeszcze zlikwiduj pustkę nad pokojem-jedyną rzecz, która może dobrze wyglądać. Jak lubicie małe pomieszczenia i nienawidzicie przestrzeni zostancie w swoich 40m2. To akurat wystarczy.
      KOSZMAR! Wybacz... nie chce mi się po raz kolejny komentować tych wybranych przez was straszydeł.
      Zresztą takich w naszym kraju pełno. Wybieramy koszmarony. No cóż. Polak mądry po szkodzie. Chociaż sądząc po, chociażby życiu politycznym tego kraju-Polak nie uczy się na błędach...przeciętny nie uczy się wcale. I jak tu zmienić otaczającą nas przestrzeń? To jak walić głową w mur, chociaż w tym domu można utopić sie przy wejściowej "studni".
      • Gość: q Re: szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zoba IP: *.acn.waw.pl 06.04.06, 22:47
        okropny, wyjatkowo koszmarny!
      • Gość: Magda do architekta(?) IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 11:26
        Teraz mieszkam tez w domu (200 m, budowany w latach 80) a nie w 40m. Tak, stac
        mnie na taką inwestycję. Nie, nie oszczedzam na projekcie, ale wolę sprawdzone
        prajekty, a nie robuione pod zamówienie. Moi znajomi mieli projekty robione
        indywidualnie i wyszły sraszne błędy podczas realizacji (typu za miski strop na
        schodach, że co wyżsi ludzie muszą uważać na głowę). Wolę projekty gotowe, a
        super już, jak są gdzieś zrealizowane. Moje potrzeby nie są wyjątkowe
        (tradycyjna rodzina z dwójką dzieci), a działka też typowa, więc w czym
        problem??? Podoba mi się w tym projekcie sypialnia rodziców na parterze,
        właśnie dwupomieszczeniowa łazienka, widziałam taką i była ok.
        A śmiać mi się chce, gdy Państwo archtekci krytukuja kazdy gotowy projekt dla
        zasady, tzn. mam rozumiec, że w katalogach nie ma dobrych projektów???
        A Każdy zrobniony indywidualnie jest lepszy??? Oj, bardzo dobrze by było, aby
        to było takie proste. Niestety architektura jest w Polsce tragiczna, a winni sa
        temu właśnie architekci, którzy na jednym osiedlu zatwierdzają tak bardzo rózne
        domy (i architektonicznie, i pod wzgledem kolorów, strasznie to czasami
        wygląda). Byłam w Holandii, czy np. na Santorini, urok tych róznych miejsc
        polegał też na pewnej konsekwencji i zachowaniu tych samych stylów, a u nas???
        • Gość: tdk Re: do magdy IP: *.xs4all.nl 07.04.06, 13:16
          "niestety architektura jest w Polsce tragiczna, a winni sa
          temu właśnie architekci, którzy na jednym osiedlu zatwierdzają tak bardzo rózne
          domy (i architektonicznie, i pod wzgledem kolorów, strasznie to czasami
          wygląda). Byłam w Holandii, czy np. na Santorini, urok tych róznych miejsc
          polegał też na pewnej konsekwencji i zachowaniu tych samych stylów, a u nas???"

oj, tutaj juz sie pani posunela za daleko. po pierwsze winni sa klienci, bo
          architekt jest niestety podobny do najstarszego zawodu, musimy robic tak, jak
          klient lubi. po drugie, rzadko kiedy w urzedach miejskich itp siedza architekci,
          to niestety tylko urzednicy zatwierdzaja projekty, ktorzy wyznaja np zasade, ze
          dom z plaskim dachem jest zly, a spadowy dobry. nie wazne jak wyglada otoczenie.
          pojecie o architekturze i porzadku przestreznnym u nich sie konczy na tym
          etapie. i podobnie jest u klientow, takich jak pani. wlasnie kupowanie gotowych
          projektow stwarza nasz wpsanialy polski burdel urbanistyczny. kupujecie
          dzialeczki i z tysiecy gotowych projetow wybieracie swoj, nie patrzac w ogole na
          kontekst i inne podstawowe elementy ktore powinny definiowac nowobudowany dom. i
          jak tu zachowac styl??? styl katalogowy, to jest to? aha a propos holandi, to
          swiete slowa. tutaj mieszkam i projektuje. lad przestrzenny jest na wysokim
          poziomie. tylko szanowni klienci, tutaj przecietny obywatel idzie do architekta,
          bo swiadomosc estetyczna jest na wiele wyzszym poziomie niz w polsce. i nikt
          takich gargmeli z katalogu nie kupuje tutaj, bo wie, ze przestrzen jest dobrem
          wspolnym. prosze sie na drugi raz dobrze zastanowic, zanim cos pani napisze.
          aha, ja jakos mam samych znajomych, ktorzy zamowili dom u architekta, i teraz
          doceniaja to. nad wyborem projektanta tez trzeba sie zastanowic. a nie brac
          pierwszego lepszego, jak katalog z domkami z empiku. zycze powodzenia, i blagam,
          niech pani nie niszczy krajobrazu takimi projektami. potem niestety wszyscy
          musimy na to patrzec...

PS. moze mi pani wytlumaczyc w jaki sposob zachowac konsekwencje i styl przy
          uzyciu domow katalogowych, ktore tworzone sa dla tanich pieniedzy a nie dla
          konkretnej lokalizacji? pani projekt jedni postawia w zakopanem a inni w
          sopocie? prosze mi zdradzic ten sekret
    • Gość: hertl Re: szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.04.06, 23:03
      przyzwoity dom, oczywiście poprawni już powiedzieli inaczej
    • qmax Re: szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zoba 06.04.06, 23:23
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=35703432&a=35919208
      Dom nie jest bez wad chyba jak każdy.Do tanich też nie należy.Zależy czego
      szukasz i jaką masz kasę.Kosztuje to jakieś 500 tys . Oceniałem ten projekt u
      kilku architektów . Niektórym się podobał innym nie, ale jest
      poprawny.Pracownia Horyzont przyzwoita , dadzą Ci nawet projekt wykonawczy jak
      się potrafisz upomnieć. Swoją drogą to o architekta który by spełnił Twoje
      marzenia jest bardzo trudno.Ale jak masz czas i stać Cie na półmilionową to
      szukaj architekta. Przynajmniej spróbuj i porównaj .
      PS Dach z pokryciem (dac. ceram)i orynnowaniem kosztuje 65 tys plus vat.
      • Gość: Magda do qmax IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 12:06
        Przeczytałam, hmm... dzięki.
        A co Wy wybraliście???
        • qmax Re: do qmax 08.04.06, 00:04
          Jesiona.Pasuje do naszych potrzeb. Robimy adaptację. Pani architekt projekt od
          początku sie b.podoba.Gdybym miał jeszcze rok czasu pewnie szukalbym architekta
          na indywidualny. Ale 4 miesiące nie pozwoliły mi wybrać kogoś komu dałbym
          zlecenie .W indywidualnych projektach archiakcci knocą też na maxa. Tak samo
          jak w każdej profesji. Naprawdę trudny temat. Może w wiekszych miastach jest
          łatwiej i nie o cenę tutaj chodzi.
    • wojtek33 Re: szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zoba 07.04.06, 12:02
      Twoje pieniądze, więc możesz je sobie marnować na cokolwiek, tylko nie rozumiem,
      dlaczego akurat tutaj szukasz akceptcji takiego postępowania.
      PS
      Wiesz co to są te kropki na rzutach pomieszczeń poddasza?
    • proarchitektura Re: szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zoba 07.04.06, 12:22
      co do Santorini albo Holandii to bywa uroczo, byle czasem nie zajrzeć na tyły
      posesji (na Santorini), ale co do czego Pani chce porównać ? nie odniosę sie do
      domu, jaki Pani zamierza budować, decyzja podjęta,ok ! powodzenia, szkoda
      naszego czasu... a że paskudnie u nasz bywa ? to Pani cos opowiem....robimy
      sobie mały domek na trudnej dość działce, młodzi ludzie z teściem czy ojcem
      przychodzili( z płatnikiem) i bylibyśmy sie pewnie rozstali, gdyby do
      sanatorium nie wyjechał. Co propozycja z naszej strony akceptowana przez
      młodych-to kontra starszego pana, wszystko nie takie, po co takie okna, po co
      ten daszek, po co ten murek, po co ten słup,za drogo budować, za drogi projekt,
      juz tam pan Stasio z ekipą czeka, sami sobie zrobią lepiej.... to się pytam po
      co ten dom i dla kogo ? za 2-3 miesiące ruszy budowa - będzie sie działo,
      senior juz siły zbiera a ze estetycznie wychował się na mizerii lat 60-tych...
      ciekawe czy młodzi z nami dadzą radę ?
      • Gość: a.bc Re: szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 13:11
        wiecie co to jest absurdalne, jedni pokazują projekt domu i czekają na pochwałe
        badz opinie , nastepni krytykują
        Ci co pokazuja narazaja sie na ostra krytyke,
        a Krytykujacy ograniczaja sie do jednego- brzydkie, okropne itp.
        Doswiadczony architekt, który projektuje domy wie,ze każdy człowiek jest inny
        i dlatego powstają inne projekty dostosowane do potrzeb jednostki.
        Ja bardzo proszę aby Krytykujacy łaskawie swoja krytyke uzasadnili!
        • Gość: tdk Re: szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zoba IP: *.xs4all.nl 07.04.06, 13:20
          no wlasnie, kazdy czlowiek jest inny. a dom buduje sie dla czlowieka, a nie
          dopasowywuje sie czlowieka do gotowego projektu! projekt z katalogu jest dla
          38mln kowalskich. a dom dla konkretnej osoby i loklizacji jest tylko przypisany
          im... ludzie, czy myslenie kosztuje?
          • Gość: hertl Re: szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 14:01
            masz samochód?
            • Gość: Magda Re: szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zoba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 15:56
              Czy mam samochód?
              Mam, i mąż ma, czyli dwa.
              • Gość: hertl Re: szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 16:21
                pytałem tdk, ale niejako przy okazji wyszło, że dwustanowiskowy garaż w Waszym
                domu uzasadniony jest.
                • Gość: Magda Re: szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zoba IP: *.internetdsl.tpnet.pl 07.04.06, 16:29
                  I własnie tu tez jest problem, bo duzo domów podoba mi się, ale ma garaż na
                  jeden samochód, a my potrzebujemy na dwa. Poza tym czasami te dwustanowiskowe
                  garaże są zadziwjająco małe, moje zaufanie budza garaże ponad 38m2, w mniejszy
                  bałabym się chyba wjeżdżać...
                  • Gość: hertl Re: szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 07.04.06, 19:39
                    właściwe minimum to 36 m2, więc i tak nie potrzebujesz dużo więcej do zaufania
                    garażowi :]
                    • Gość: pk21 Re: szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 09:58
                      kobieta i tak nie wjedzie nawet do 100 m2 garażu
                      • Gość: hertl Re: szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zoba IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.04.06, 14:16
                        dlaczego?
    • Gość: architekt :) Re: szukałam i znałazłam!Projekt mojego domu!zoba IP: *.icpnet.pl 08.04.06, 12:11
      Moze pozwoel sobie na trochę konstruktywnej ktrytyki. Kwestie latyczne takie
      jak elewacja materiały zosatawmy, jako uzaleznione od gustu klienta.
      Kwestie przestrzenne:

parter odo biedy jest ok.

gorzej na poddaszu: zwróc uwage na słupki od więżby dachowej nieśmialo
      zaznaczone na rysunku:
      jeden posórdku łazienki - akurat żeby sie oprzeć w czasi porannych ablucji,
      drugi pośrdoku pokoju - w sam raza dla nadaktywnego dziecka :)
      trzeci i czwarty także
      wysoksoci pomieszczeń:
      łąziena u góry jest moim zdnaim za niska i masakrycznie nieustawna,
      nieoprzypadkowo nie ma na rzucie łązienki prysznica: po porstu się nie
      miesci. :)

pokój nr 5 nad tarasem - idelany przyklad mostka ternmicznego - zimą na styku
      ściany parteu i podłgi w pokoj będzie pięknie przemarzać.

Acha nop i to "atrium nad wejściem: czy zwróciłas uwagę ze geometria dachu jest
      zapojektowana tak, ze pada dokłądnie na ten podcień przy wejściu do domu?

powodzenia

tm :)

Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka