Dodaj do ulubionych

Pytanie do Architektów??????

IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 27.04.06, 20:34
JESTEM CIEKAW CO pANSTWO SADZICIE O PROJEKCIE DOMU NATURALNEGO:
www.naturalnydom.pl/naturalnydom.html
czy rzeczywiscie oszczednosc na ogrzewaniu jest taka o jakiej mowia
jak sie w takim domu mieszka
czy to jest eksperyment czy cos co na zachodzie funkcjonuje juz jakis czas
bede wdzieczny za informacje
Obserwuj wątek
    • Gość: mariusz Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 28.04.06, 21:06
      czy nikt nie ma opinii na ten temat?
      przeciez jest tu tylu fachowcow
    • Gość: mariusz Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.04.06, 00:27
      up
      • Gość: q Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.acn.waw.pl 30.04.06, 13:55
        super bryla! reszta-zdania ludziska maja podzielone!
        • Gość: mariusz Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 30.04.06, 21:54
          dzieki za info a mozesz cos wiecej jesli wiesz o tych zdaniach
    • Gość: jacek Re: Pytanie do Architektów?????? IP: 62.111.218.* 04.05.06, 10:28
      wlasnie moze ktos z Panstwa sie wypowie
      mnie tez ten temat zainteresowal a od nikogo kompetentnego nic uslyszec nie
      mozna
      co sądzicie?
      • Gość: chwilowo Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 12:38
        witam
        Nie będzie kompetentnych wypowiedzi na tym forum nt domu naturalnego, bo nikt o
        tym nic pewnego nie wie. Tym bardziej, że pod nazwą "dom naturalny" ktoś
        usiłuje sprzedać ideę domu pasywnego w innym opakowaniu. Proponuję do googli
        wpisać hasełka: dom pasywny, passive house, passivhaus ( w zależności od
        opanowanego języka) i poczytać. Najlepiej po niemiecku: strefa klimatyczna nam
        najbliższa, no i można względnie blisko pojechać i zobaczyć, jak to działa w
        naturze.
        pozdrowienia
        • Gość: proarchitektura Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.05.06, 13:28
          tak, na marginesie.....obejrzałam sobie ostatnio jakies odcinki o róznych
          projektach realizowanych to tu, to tam....(travel&living), ciekawe jest to, że
          zawsze przekraczano budżet a nikt nie wymagał od architekta aby wszystko
          wiedzial od początku, zmiany na etapie budowy były czyms naturalnym - nie
          przewracały jednak projektu, idee domu energooszczędnego niekoniecznie
          oznaczały "zwartą bryłę", jedne elementy były "naturalne", inne nie....
          naturalne było to, ze właścicielom o cos chodziło...chyba o DOM
        • Gość: jacek Re: Pytanie do Architektów?????? IP: 62.111.218.* 04.05.06, 14:56
          chyba niedokladnie zgłębiłes temat
          w proponowanym domu nie ma rekuperatora
          wykorzystuje on aktywne sciany i inne formy ogrzewania
          ze wzgledu na malo opisow takiego domu dlatego pytam wlasnie tutaj
          • Gość: chwilowo Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 15:14
            ponownie
            A czymże jest "pochłaniacz energii wykonany z poliwęglanu - ERS - Energy
            Recycling System", jeżeli nie rodzajem wymiennika ciepła?? Może rodzajem
            perpetuum mobile?? :-/
            pozdrowienia nieustanne
            • Gość: jacek Re: Pytanie do Architektów?????? IP: 62.111.218.* 04.05.06, 17:02
              jest rodzajem wymiennika ale na zupelnie innych zasadach dzialajacym
              i chyba autor tego projektu dlatego nie uzywa pojecia domu pasywnego
              o ile dobrze rozumiem
              powiedz jak sadzisz czy oszczednosci energii o jakich on pisze to jest mozliwe
              do osiagniecia?
              • Gość: chwilowo 2 Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 04.05.06, 17:31
                jeszcze raz
                O ile wiem, domy pasywne od jakiegoś czasu budowane są w krajach o nieco
                bardziej rozwinietej kulturze technicznej. Funkcjonują zgodnie z założeniami.
                pozdrowienia
                • Gość: jacek Re: Pytanie do Architektów?????? IP: 62.111.218.* 05.05.06, 10:03
                  ta bardziej rozwinieta kultura to w odniesieniu do
                  budowlancow czy architektow?
                  • Gość: chwilowo Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 05.05.06, 11:23
                    witam
                    W odniesieniu do wszystkich: od inwestora począwszy, na ostatnim dekarzu, czy
                    instalatorze skończywszy. Po drodze jest architekt, organ wydający pozwolenia
                    na budowę, ZUD, kierownik budowy, firmy wykonujace poszczególne rodzaje robót.
                    pozdrowienia
        • Gość: Andrzej Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.06, 21:57
          NATURALnyDOM jest porównywalny z domam pasywnym w zakresie zużycia energii,
          jeżeli chodzi o koszty ogrzewania to są mniejsze ponieważ energia ze spalenia
          drewna jest pięć razy tańsza od energii elektrycznej. Jeżeli chodzi o środowisko
          wewnętrzne to w domu pasywnym środowisko jest ksztatowane w sposób sztuczny ze
          wszystkimi konsekwencjami, w NATURALnymDOMu zaś środowisko wewnętrzne jest
          kształtowane w zdrowy, naturalny sposób.
    • Gość: tmielczynski Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.icpnet.pl 05.05.06, 12:22
      Naturalny dom jest inna od domu pasywnego ideą na oszcżdzanie energii
      wbudownictwie, na zdorwe budownictwo. Kilka rzeczy rózni go rzedewsztim o ddomu
      pasywnego:
      ściany- wykoanne z lekkich materiałow o wysokiej paroprzepuszczlaności.
      - ściany wykoanne sa tak aby wymiana gazów i pary wodnej odbywała sie poprzez
      cała powierzchnie ściany.
      - szczelina wentylacyjna wewnątrz sciany zewnetrzenej jest właczona do systemu
      wentylacji budynku, wraz z ogordem zimowym i akumulatorem na poddaaszu.
      - do tego kominke z płąszczem wodnym i zbiornbik buforowy do maazynowania
      ciepła.
      - pomiary energii w wybudownaym odmu w gdyni wykazały ze dom zuzywa w okresie
      grzewczym 5kWh/m2 - co jest wartościa lepszą od omów pasywnych
      - co więcej dom działa anwet gdy nie ma prądu ( wograniczonym zakresie, bo
      ładowanie bufora może szwankowac)
      - W tej chwili buowany jst drugi dom w gliwicach.
      Dom naturlany jest całościowa przemyślaną koncepją - chylę czoła przed
      projektantem - dająca się zrealizować za rozsądne pieni adze w poslich
      warunklach.
      Podobne, przestudiowane już w NIemczech rozwiązania znajdziecie pod BIO-SOLAR-
      HAUS w googlach.

pozdrawiam
      www.dompasywny.com
    • Gość: proarchitektura Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.05.06, 12:35
      super, dzięki, poczytamy....
    • Gość: pstryk Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.acn.waw.pl 06.05.06, 02:12
      Niezłe bzdury .."energia elektryczna produkowana z energii wiatru lub wody.."
      Kto wie ile kosztuje śmigło albo działka z rzeką? i to wszystko w ramach
      "NIEZLAEZNOśCI ENERGETYCZNEJ"...

ps. rzuty tego domu wołają o pomstę do nieba
      • Gość: mariusz Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 06.05.06, 11:08
        bylo pozno kiedy pisales wiec chyba tylko dlatego wyszly takie glupoty
        jesli jest inaczej to zal
        moze jakis konkret kolego?
        po co ktos zabiera glos kiedy nic soba nie wnosi do tematu, to nie konkurs
        pieknosci tylko prosba o powazne uwagi
        • Gość: pstryk Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.acn.waw.pl 07.05.06, 23:13
          z bzdurami przesadziłem, ale w takim razie proszę coś na temat śmigła,
          kolektorów itd. (koszty).
          może jakieś porównanie do domu np. mocno ocieplonego, zwartego w bryle, z
          minimalną ilością okien od pólnocy itp. ogrzewanego dobrze zaprojetowanym
          piecykiem gazowym i z rekuperatorem?

ps. budowa domu to ogromne wydatki, koszty pomp ciepła, śmigieł czy czegoś tam
          jeszcze są wydatkami, które trzeba ponieśc "od razu", czyli w chwili, kiedy
          zamaist gaci, kupuje się metr wełny.

jestem uczulony na 1% kredyty z mała gwiazgką, gdzie drobnym drukiem dopisano,
          że 1% to tak naprawdę 5% czy 15%.
          tak samo jak 90% oszczędności na przestrzeni 20 lat w Waszym projekcie.
          Porównania i tabelki poakazujące różnice są jak porównania zwykłego proszku do
          ariela czy jakiegos innego. tyle tylko, że cena nawet najlepszego proszku nijak
          sie ma do kosztów budowy domu.

a może źle klikałem, bo kliknąłem na coś, zobaczyłem 90% oszczędności, dalej
          znów coś kliknąłem i przeczytałem o kolektorach słonczenych i śmigłach.

życze powodzenia we "wciskaniu"* tego ludziom, dom podoba mi się tak sobie,
          balkon wydaje mi sie zbędny, dom na działkę z opowiednią ekspozycją.
          pomieszczenie 1.9 (dom xl)zwane "pokojem do prac" świadczy o tym, że macie
          kiepski dział marketingu.

*napisałem "wciskanie" w jak najlepszym znaczeniu tego słowa.
          pozdrawiam

• Gość: mariusz Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 07.05.06, 23:59
            coz czytanie ze zrozumieniem nie jest Pana mocna strona
            - porownanie do innych inwestycji energooszczednych jest
            - niektorzy traktuja dom jako inwestycje a ta nie zawsze zwraca sie tak szybko
            jak gacie o ktorych Pan pisze, swoja droga wyszukane porownanie hehe
            - gdzie sa te * na stronie bo ja nie zauwazylem a chetnie bym chcial zobaczyc
            O to czy jest to wciskanie kitu chcialbym sie wlasnie dowiedziec ale niech Pan
            uzyje konkretnych argumentow, wlasnie na to licze, niech mnie to przekona
            Tylu jest to super architektow krytykujacych projekty inwestorow ale jesli
            chodzi o nowosci jakas totalna cisza.
            • Gość: pstryk Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.acn.waw.pl 08.05.06, 01:13
              > coz czytanie ze zrozumieniem nie jest Pana mocna strona

Pan za to czyta znakomicie.
              Powtórzę w takim razie pytanie po raz trzeci, bo widze, że Panu umknęło.
              Ile kosztują kolektory i do czego służą?

> - porownanie do innych inwestycji energooszczednych jest

zakładka "BUDOWA I EKSPLOATACJA - PORóWNIANIE KOSZTóW
              NATURALNY DOM/DOM TRADYCYJNY"

mam rozumieć,ze tradycyjny dom, to "inna inwestycja energooszczędna"?

> - niektorzy traktuja dom jako inwestycje a ta nie zawsze zwraca sie tak szybko
              > jak gacie o ktorych Pan pisze, swoja droga wyszukane porownanie hehe

niektórzy natomiast traktują dom jako dom

> - gdzie sa te * na stronie bo ja nie zauwazylem a chetnie bym chcial zobaczyc

Panie Mariuszu, cały tekst to jedna wielka gwiazda, być może dlatego Pan tego
              nie dostrzega. Czytałem ostatnio tekst o "domu pasywnym", w którym dom był
              ocieplony 25 cm. wełny. I na tym koniec informacji.
              Do czego Pan porównuje dom naturalny? Co jest domem tradycyjnym? Ile okien ma
              dom tradycyjny? Jak ustawiony względem stron świata? Jak się ma koszt
              konstrukcji stalowej, do jakichś pustaków?
              Dom naturalny w wersji "s" kosztuje (high tech classic/standard) 285 600zł a to
              rapetm 115 m2. Gdzie tyle koszuje? Czy parterowy kanadyjczyk (nie jest
              technologią tradycyjną, ale co tam) jest droższy? Może jest o połowę
              tańszy?(kanadyjczyk). Powiedzmy, że zaoszczędziłem 100 000 zł.
              W Waszym porównaniu łaczny koszt budowy i eksploatacji Waszego domu, w
              porównaniu z "domem tradycyjnym" jest o 44 417 zł mniejszy (po 20 latach).
              Zostaje mi zatem (w mojej wersji z kanadyjczykiem) jakieś 50 000 zł, za które
              kupuję sobie np. renault clio.(w trakcie budowy)

> O to czy jest to wciskanie kitu chcialbym sie wlasnie dowiedziec ale niech Pan
              > uzyje konkretnych argumentow, wlasnie na to licze, niech mnie to przekona
              > Tylu jest to super architektow krytykujacych projekty inwestorow ale jesli
              > chodzi o nowosci jakas totalna cisza.

Nie napisałem nic o "wciskaniu kitu"
              Pisze jedynie o tym, że strona jest do d.
              Takie "nowości" trzeba sprzedawać inteligentnie

ps. Jeszcze raz proszę o rozwinięcie wątku z zakładki "niezaleznośc
              energetyczna", a w szczególności ..."energię elektryczną, która może być
              produkowana z energii wiatru lub wody" w kontekscie,..."Naturalny dom może być
              budowany na działkach budowlanych wyposażonych jedynie w energię elektryczną"

poztdrawiam
              • Gość: mariusz Re: Pytanie do Architektów?????? IP: 62.111.218.* 08.05.06, 09:21
                zasadnicza kwestia jest taka
                ja nie jestem autorem tej strony, nie mam tez zadnych profitow z tytulu tego
                projektu
                jestem byc moze przyszlym inwestorem ktory chce poznac +/- tej inwestycji
                jak Pan dobrze wie w Polsce sa to sprawy zupelnie nowe ale dla mnie
                interesujace w odroznieniu do wiekszosci rodakow budujacych dworki z gotowcow
                nie mam tu zamiaru nikogo krytykowac albo cokolwiek zarzucac
                interesuje mnie tylko rzetelna ocena
                czy Pan jest architektem z wyksztalcenia?
                ja nie jestem byc moze dlatego wyciagam zupelnie inne wnioski z info na stronie
                tego projektu
                innej mozliwosci nie widze
                pozdrawiam
      • Gość: tmielczynski Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.06, 17:36
        do pstryk:

moze po prstu nie rozumiesz zasady wokół jakiej zostały zaprojektowane rzuty. A
        skoro nie rozujmiesz, moze lepiej zapytaj, albo wysil się na chwilę analizy.

pozdrawiam
        • Gość: pstryk Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.acn.waw.pl 07.05.06, 22:20
          zasada jest prosta. rzuty są paskudne
    • Gość: proarchitektura na szybko IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 10:32
      piszę "na szybko", bo przyznaję- nie miałam czasu wszystkiego doczytać,(terminy
      na domy nie naturalne i nie pasywne, ale chyba nienajgorsze) ale.....
      1.wszelkie porównania mają dla mnie sens, jak są bardzo rzetelnie prowadzone,
      czyli porównac można coś z czymś przy jednakowych założeniach i zbliżonych
      warunkach
      2.kilka lat temu razem z moim klientem prowadziliśmy "badania " na okoliczność-
      co mu się opłaca tak naprawdę, czy od podstaw naprawiać dom kiepsko zbudowany
      (kota w worku kupił) -brać jakieś dogodne kredyty, robić audyty energetyczne i
      wywracać wszystko, ocieplać wszystko, czy częściowo, montować
      kolektory,rekuperatory, etc
      3.wyszło mu że nie opłaca się-przy założeniu że zwrot kosztów poniesionych
      nastąpiłby po 20-25 latach, zrobił częściowy remont i ponosi większe tymczasem
      koszty ogrzewania-było to jakieś 7-8 lat temu, nie wiem więc jak to wyglądałoby
      dzisiaj ze względu na ceny energii, etc, ale kto wie co zrobi za kilkanaście
      lat, może zburzy swoją chatynę albo sprzeda
      4.pewien mój potencjalny klient "dał ciała" juz na etapie projektu-nie chciał
      pojąć, że zanim odpowiemy na wszystkie pytania, trzeba temat analizować do bólu
      a nie robimy tego "dla idei tylko dla chleba", mówiąc krótko nie chciał płacić
      za projektowanie, a co dopiero za kolektory - teraz myśli co by w końcu chciał
      5. a tak w ogóle temat jest pasjonujący
    • Gość: ex_katedra Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.06, 11:01
      _a jak na przykład prognozować wzroszt kosztów energii potrzebnej do ogrzewania
      domu? nie jestem wróżką, a nawet analiza rynków światowych cen ropy etc,
      niekoniecznie musi dać mi odpowiedź prawidłową...
      _porównanie do "domu tradycyjnego"? a co to znaczy tu konkretnie? ściana znaczy
      z czego ma być, ile ocieplenia? co na dachu? a dachówkę wolno mi położyć i jaki
      to ma wpływ na koszt konstrukcji?
      _pisze się o samowystarczalniości energetycznej ale zaraz obok jest kalkulator
      który ujmuje media zewnętrzne i to różne, nie wiadomo jak wygląda koszt domu
      zależnie od konkretnego rozwiązania
      _około 350000 zł za 140 m2 nie jest mało przy założeniu średniego standardu
      _już widzę tę budowę "systemem gospodarczym"-żeby zrobic oszczędności rzędu
      kilkunastu tysięcy zł
      _z założenia meble mają być bez płyty wiórowej, zeby było zdrowo, pysznie,
      (bawełna, wełna, bardzo chętnie ale czy łapcie z łyka tez niezbędne?)- te uwagi
      lekuśko mnie ubawiły
      _rzuty prościuśkie i nie wiem czy zapewniłyby mi prawdziwy komfort przestrzenny
      _ale będę obserwować z uwagą bo nie jestem przeciw tylko wiem ,że w takiej
      formie to tylko dla niektórych
      • Gość: mariusz Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 11.06.06, 23:25
        up
    • megisa1 Re: Pytanie do Architektów?????? 20.06.06, 09:37
      chyba biuro proj. "Lipińscy" (wroc) buduje teraz dom pasywny
      i słyszałam że na wprost nieprawdopodobne będą w nim oszczędności energii

moze warto też u nich sprawdzić i podpytać
      • Gość: mif Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 09:39
        Nie warto.
        • Gość: mariusz Re: Pytanie do Architektów?????? IP: 62.111.218.* 20.06.06, 15:45
          a co jest warte twoje stwierdzenie? powiedz
          jak zabierasz glos to napisz cos konkretnego, inaczej wychodzi zwykly belkot
          • Gość: arch.1234 Re: Pytanie do Architektów?????? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.06.06, 18:15
            Gość portalu: mariusz napisał(a):
            > a co jest warte twoje stwierdzenie?

Bardzo wiele !
            - Oddaje ono bowiem w całości samo sedno sprawy.
            • Gość: mariusz Re: Pytanie do Architektów?????? IP: 62.111.218.* 21.06.06, 09:32
              tak to jest jak ktos nie rozumie pytania
              jest be bo jest, dzien dziecka juz minal!
              • Gość: Aquarella Re: Pytanie do Architektów?????? IP: 212.190.74.* 30.06.06, 11:15
                Nowe informacje na temat naturalnego domu
                www.cbsilesia.com/Klimhaus.154.0.html
                • bolexim Re: Pytanie do Architektów?????? 30.07.06, 10:50
                  up
                  • sem.mes od środka 16.08.06, 15:33
                    Cieszy mnie i zupełnie nie dziwi, gdy nowe koncepcje spotykają się z silnym
                    oporem tzw. szerokiej rzeszy. Nie dziwi bo zawsze tak było, cieszy bo zawsze
                    lubiłem iść wbrew temu co preferują tłumy. Szczerze mówiąc to w obszarze
                    którym zarządzam nie podjąłbym takiego ryzyka i dlatego rozumiem architektów
                    odradzających ten projekt. Tutaj ryzykuję moje zasoby i mi to odpowiada.
                    Polecam ten projekt wszystkim którzy szukają czegoś więcej niż budowy domu i
                    jednocześnie odradzam komuś kto chce po prostu wybudować minimalnie się
                    angażując.
                    Mój NATURALnyDOM -> sketchup.google.com/3dwarehouse/details?
                    mid=a6301397f1738d6ad7dc0bfc6d49284e
                    • Gość: grzes Re: od środka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.08.06, 09:02
                      ten projekt wzbudza zainteresowanie ale dlaczego fachowcy architekci nie chca
                      sie wypowiadac merytorycznie
                      coz to za odpowiedz nie bo nie, w wiekszosci kazdy z prezentowanych gotowcow
                      jest skrytykowany w calosci
                      widocznie chyba wiedza z tego zakresu nawet w tym srodowisku jest mizerna
                      cos z ta strona jest nie tak?
                      • Gość: jarek Re: od środka IP: *.wroclaw.dialog.net.pl 14.09.06, 23:39
                        dodano nowe projekty
                        co wy na to?
                        • Gość: jacek Re: od środka IP: *.getinsa.pl 05.01.07, 15:49
                          nic, cisza
                          halo
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka