Dodaj do ulubionych

szukam pracowni - pomozcie prosze

31.07.06, 12:48
szukam pracowni, ktora zaprojektuje mi domek skromny, wygodny i wygladajacy troche inaczej niz
to, co sie widzi ;)
na przyklad ten domek jest prawie ok:

projekty.wm.com.pl/domy/w10.html
interesujaco zapowiada sie ta stronka, ale na razie jest nieaktywna:

www.in-out.pl

chcialabym wlasnie cos w tym stylu, ale wielogodzinne poszukiwania w necie oslepily mnie "uroda"
typowych domow. jesli macie/znacie strony pracowni, ktore zajmuja sie takim wlasnie prostym, ale
nieco nowoczesnym projektowaniem to prosze dajcie znac. najlepiej, zeby to byly warszawskie, ale
niekoniecznie, albowiem po fajny projekt moge na koniec swiata ;) dziekuje!
a! osoby o odmiennym niz ja guscie prosze o powstrzymanie sie od komenarzy - nie pytam bowiem,
czy komus procz mnie taki typ domow sie podoba ;)
Obserwuj wątek
    • Gość: m-i-a Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 31.07.06, 13:20
      Dla inwestora, który chce 'fajny'projekt, bardzo chętnie ofiaruję swój talent i
      zaangażowanie.
      M&A Pracownia Projektowa
      Michał Płonka
      m-i-a@epf.pl
      602 821 038
      • Gość: M Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 12:46
        Polecam pracownię DesignWell z Warszawy, zaprojektowali mi piękny dom i piękne
        wnętrza. Polecam gorąco. www.dwell.pl
        • Gość: patyska M! czy moge... IP: 62.29.248.* 04.08.06, 14:01
          ... napisac do ciebie na priv?
    • Gość: Marin County Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.faith.pl / *.is.net.pl 04.08.06, 13:11
      Może zamów projekt u autora tego projektu? A swoją drogą Patyska masz dobry
      gust, pozdrawiam i życzę powodzenia bo inwestorzy z dobrym gustem to rzadkość.
      • Gość: patyska Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: 62.29.248.* 04.08.06, 14:12
        Marin, dzieki! :) ale o gustach wolalabym nie dyskutowac, zwlaszcza, ze na kamien na elewacje szybko
        nas stac nie bedzie ;) chcialabym ten domek, ale bez ogrodu zimowego (moj synek jest ciezkim
        alergikiem, obawiam sie rozwoju plesni), za to z kominkiem, ktorego w projekcie nie ma. myslisz, ze
        autor projektu na moja prosbe dostawi kominek a usunie ogrod? czy takie zmiany sa w ogole mozliwe
        w tym konkretnym przypadku? bo moze nie ma co "grzebac" w projekcie, moze lepiej wziac go do
        pracowni i poprosic o "cos w tym stylu"? dom jest jakby stworzony do dzialki (wjazd od polnocy,
        ksztalt). kurcze... dusigrosz ze mnie, nowy projekt bedzie kosztowal 10 razy wiecej niz gotowy, z
        drugiej strony to jedyny gotowy projekt, ktory nam sie podoba, a zarazem bedzie pasowal do
        otoczenia. ale jak ma nie byc kominka, to pal licho te 15 000 ;)
        • Gość: architekt- piotr Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 15:37
          zmiany o jakich piszesz mogą zostac wprowadzone do projektu w trakcie budowy w
          ramach nadzoru. nie powinny byc drogie. moim zdaniem powinnas udac sie do autora
          projektu.
          pozdrawiam.
          • patyska Re: szukam pracowni - pomozcie prosze 04.08.06, 16:04
            dziekuje. moze rzeczywiscie nie cudowac, tylko wziac projekt i do autora... autor w gdansku, my w
            wawce. ile spotkan z nim bedziemy musieli odbyc, za przeproszeniem? ;)
            • Gość: architekt- piotr Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 16:17
              to zalezy od was. jesli jestescie konkretni i wiecie czego chcecie wystarczy 30
              minut rozmowy. skoro to rzeczywiscie taka odleglosc to lepiej zeby adaptacje
              projektu zrobil wam ktos na miejscu. Zawsze trzeba adoptowac projekt do
              lokalizacji, to wiąże sie z uzyskaniem map, zaprojektowaniem przylączy,
              uzgodnieniami z dysponentami mediów itd. najlepiej jak opiekuje sie tym
              miejscowy projektant ( u was w 100licy :)
              • patyska Re: szukam pracowni - pomozcie prosze 04.08.06, 16:28
                zebys wiedzial, jak ja bym chciala, zeby z tego domu byl widok na morze! ;) ale wtedy nie bylby to ten
                projekt - szurajac dzis w necie znalazlam strone z bardzo fajnymi projektami, ale o brylach, ze tak
                powiem, kostkowo-prostopadloscianowych ;) - jak uda mi sie jeszcze raz na nie trafic to dam linka -
                nasza dzialka jest na obrzezach wawki, niemal w otulinie parku krajobrazowego, wiec W10 jest swietny,
                bo zarazem skromny/tradycyjny i ladny. nie wiem, czy jestesmy konkretni. w tym projekcie chcialabym
                dodac kominek i usunac ogrod zimowy. martwi mnie tez troche ciemnica na poddaszu (nie widze okien
                dachowych) ale z drugiej strony my caly dzien w pracy, dzieciak bedzie w przedszkolu, potem szkole
                etc. a weekendy w lecie w ogrodzie. a zima? no coz, przed kominkiem ;) wiec moze niepotrzebnie sie
                czepiam. super sa te bateryjki sloneczne. nie wiem tez czy podcien wpusci wystarczajaco swiatla do
                salonu. a czy schody sa wygodne? kurcze, chyba nie jestem konkretna ;) Piotr, gdybys odpowiedzial na
                moje pytania, z pewnoscia bylabym konkretniejsza u autora w Gdansku ;) dzieki!
                • Gość: Marin County Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.faith.pl / *.is.net.pl 04.08.06, 17:07
                  Na poddaszu w10 nie będzie ciemno są okna w ścianach szczytowych, myślę że autor
                  pozwoli na usunięcie ogrodu zimowego, kominek nawet z rozprowadzeniem ciepła to
                  też nie jest zmiana istotna właściwie mogłabyś go wstawić we własnym zakresie.
                  Martwi mnie tylko jedno czy typowy projekt będzie pasował do Twojej działki - to
                  jest największy problem gotowców często nie rozwiązywalny droga matko wierszoplety;)
                  • patyska Re: szukam pracowni - pomozcie prosze 04.08.06, 18:35
                    ok, dziekuje. do dzialki bedzie na pewno pasowal - tyle, ze w lustrzanym
                    odbiciu, wjazd od polnocy, garaz po prawej stronie, bo po lewej mamy moich
                    rodzicow, to sie nie bedziemy od nich tak oslaniac ;)))
    • patyska jeszcze pytanie... 04.08.06, 16:17
      ... na temat W10 - czy jesli autor doda kominek, to tez doda jakis system rozprowadzenia ciepla/
      wentylacji, prawda? dziekuje!
      • Gość: arch- piotr Re: jeszcze pytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 16:31
        tak albo nie. to zalezy od was. może jednak wymagac duzych zmian ( podwyższenia
        kondygnacji, zmiany konstrukcji stropu itp). Sam montaz kominka nie wymaga
        systemu roprowadzenia. tak samo jak wentylacja niekoniecznie musi byc wyposazona
        w rekuperację ciepła albo instalacja wod- kan nie musi byc wyposazona w odzysk
        ciepla lub wody..........ale może. pamietaj jednak ze kazde rzowiazanie
        oszczednosciowe wymaga poniesienia wiekszych wydatków na inwestycję.
        • patyska Re: jeszcze pytanie... 04.08.06, 18:37
          Piotrze, ale czy jesli beda az takie zmiany (o ile beda) to czy dom bedzie
          wciaz taki uroczy? ;)kurde, wcale nie zartuje z tym pytaniem tak naprawde...
      • Gość: arch piotr Re: jeszcze pytanie... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 16:34
        ...i jeszcze jedno. kazda komplikacja to dodatkowa praca projektanta wiec chyba
        jestes swiadoma tego ze musi skutkowac podniesieniem ceny projektu.
        • kasia_de Re: jeszcze pytanie... 04.08.06, 17:15
          projekt jest boski... zakochałam się , dzięki Patyska, pewnie też będzie "na
          wzór", bo u mnie działka nie pozwala na dokłądnie ten projekt
          • patyska Re: jeszcze pytanie... 04.08.06, 18:39
            :) ciesze sie. moze inny z tej pracowni bedzie pasowal? tylko nie wiem, czy
            procz w10 ktorys jest tak fajny jeszcze...
        • patyska Re: jeszcze pytanie... 04.08.06, 18:37
          owszem ;)
    • Gość: architekt22 Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.acn.waw.pl 04.08.06, 17:33
      chciałabym niesmialo przypomniec, ze dobry gst patyski jest nasza zasluga..
      forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=156&w=25480571&a=25480571
      • Gość: architekt22 Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.acn.waw.pl 04.08.06, 17:48
        a tak napradwe jesczez wczesniej ale nie moge sie dogrzebac ://

pozdrawiam serdecznie patysko !!!
        • patyska 22!!! 04.08.06, 18:33
          jak zalozylam ten watek i nie bylo posta od a22 to bardzo zrobilo mi sie
          smutno ;) tak, tak, ale nie WASZA zasluga, tylko TWOJA, moja droga ;)
          pozdrowki i trzymaj za nas kciuki :)
          • Gość: mif Re: 22!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 23:42
            Witaj patyska :)
            Witaj a22 :))

Patysko, jak na gotowca, to sylwetka domu udała się autorowi.
            Kilka uwag o wnętrzu:
            - wystrzegaj się schodów z bezpośrednim wejściem/zejściem w salonie (może być
            krępujące w pewnych przypadlach)
            - wejście w pomieszczeniu 8 na węższych bokach. Masz dłuuuuugi korytarz
            komunikacyjny i jedną ścianę na graty. Wejście na ścianie dłuższej daje
            możliwość wykorzystania prawie całego pomieszczenia.
            - wejście do łazienki z przedsionka? Owszem, ma swoje plusy, ale...
            - w pomieszczeniu 7 widzę spiżarkę i zejście do małej piwniczki.
            - kominek na tarasie? Mało ogrzeje, kopci elewację - raczej zrezygnuj. Kominek
            w salonie jest przy wejściu do pokoju 3, tylko autor zapomniał o kominie. A
            może to ma być kominek elektryczny?
            ======================================================

Wybieraj pracownie 1 - 2 osobowe ... już to gdzieś pisałem
            • patyska Mif... 05.08.06, 08:42
              ... moj chodzacy konkrecie, dzieki :) w poniedzialek dokladnie z rzutami
              przeanalizje rady, bo weekend to dla mnie najbardziej pracowity czas ;)
    • Gość: gość portalu Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.acn.waw.pl 04.08.06, 21:08
      Elewacja frontowa jest calkiem przyjemna. Ale reszta jest bardzo kiepska i bez
      jakiegokolwiek sensu.
      Od strony ogrodu masz scianę bez okien i szklarnię. Schody w livingu zabierają
      najbardziej atrakcyjna przestrzeń. Kominek przy wejściu. Przedsionek
      przypadkowy. Widok z jadalni na wejscie do pom.tech. Poza tym piony instalacyjne
      trochę się nie zgadzają na kondygnacjach i na parterze nie ma komina do kominka.

Ładne rendery ale projekt marny estetycznie i funkcjonalnie.
      • Gość: gość portalu Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.acn.waw.pl 04.08.06, 21:13
        zgłoś sie do www.jmsa.pl/
        mają kilka ciekawych realizacji w podobnym stylu. nie wszystkie są dobre ale
        kilka przyzwoitych :]
        • Gość: a22 Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.acn.waw.pl 04.08.06, 21:42
          generalnie sa lepsze projekty, zgoda, choc wsrod gotowych trudno znależć lepszy

chwale za prostote oraz ..dwuspadowosć, ktorej jestem fanem

a jmsa-maja cos fajnego, ale nawet ich strona zle o nich swiadczy..sorki jesli to ty
          ktos tu cos kiedys pisal, ze trudni we wspolpracy, bezkompromisowi, a nie
          wszystko da sie strawic co robia
          a22
          • Gość: gość portalu Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.acn.waw.pl 04.08.06, 22:13
            Gość portalu: a22 napisał(a):

> generalnie sa lepsze projekty, zgoda, choc wsrod gotowych trudno znależć lepszy
            > chwale za prostote oraz ..dwuspadowosć, ktorej jestem fanem

prostota i nowoczesność pod dwuspadowym dachem to jest tu
            www.olk.cc/houseinnauer/houseinnauer_1.htm
            projekty.wm.com.pl/domy/w10.html
            przy omawianiu tego projektu z klientem mogę sić się na poprawności i delikatnie
            sugerować poszukanie czegoś lepszego. w rozmowie z architektem powiem że jest to
            fatalny gniot pozbawiony jakiejkolwiek architektonicznej logiki. kilka ładny
            elementów wymieszanych w nieudolny sposób przez bardzo kiepskiego tfurcę. jak na
            gotowiec całkiem ładny. na pewno nie popsuje krajobrazu, ale nie jest to dobra
            architektura, zwłaszcza jeśli weźmie się pod uwagę że jest to spora inwestycja
            dla klienta. taką improwizację może wykonać na budowie każdy zdolny majster ;)

> a jmsa-maja cos fajnego, ale nawet ich strona zle o nich swiadczy..sorki jesli
            > to ty

autoreklama połączona z brutalną krytyką konkurencji jest aż tak poluparna na
            tym forum? :)
            • patyska Gosciu... 05.08.06, 08:40
              ...to, co zobaczylam w pierwszym linku mnie powala, jest naprawde piekne, ale
              niestety nie ma mowy, zeby w naszej reality cos takiego postawic - nie pasuje
              nijak ;) jestesmy na warszawskich obrzezach, w otulinie sosnowo-lakowej i...
              raczej tradycyjno-biednej, zeby nie powiedziec "wiochowatej" :(
      • Gość: Marin County Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.faith.pl / *.is.net.pl 04.08.06, 21:42
        Z wad którw wymieniłeś za istotną uważam schody które rozpychają się w
        rzeczywiście najlepszej przestrzeni parteru. Istotnie też kilka elementów np.
        przewód dymowy do kominka zostało "przemilczanych" Ale cały projekt nie jest
        całkiem bez sensu - bo cóż moglbyśmy powiedzieć o innych typówkach;)- wtedy
        cisną się na usta epitety które nie przeszłyby przez moderację... Oczywiście
        projektowanie budynków których estetyka jest kontynuacją idei modernizmu jest
        naszym architektów marzeniem - ale w realiach polskich już taki w10 wydaje się
        "nowoczesny"
        • Gość: a22 Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.acn.waw.pl 04.08.06, 21:43
          bo jest, na swoj sposob

teraz wlasnie takie sa trendy, prawda pstryk?
          • Gość: Marin County Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.faith.pl / *.is.net.pl 04.08.06, 21:59
            Prawda co do tryndu - ale nie jestem pstryk - może mamy tylko trochę podobny głos;)
    • Gość: piotr Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 04.08.06, 22:03
      moim zdaniem projekt jest o.k. jest prosty, w miare dobrze rozwiazana funkcja,
      schody wcale nie przeszkadzają,( jedynie co to mozna by odbic je lustraznie tak
      zeby wchodzic na nie na wprost wejscia) powinny byc wygodne, okna dachowe mozesz
      wstawic bez zmieniania projektu, ogród mozesz zlikwidowac. zastawnawiajacy jest
      dla mnie material którym wykonczono sciany zewnętrzne ( czyzby byly to plyty
      piaskowaca?), jak znam zycie to zamienicie to na tynk cienkowarstwowy. trochę
      razi bardzo waski korytarz na poddaszu.
      z projektami jest jak z ubraniami najlepiej spasuje ja krawiec na miarę ale
      gotowe, fabryczne ubranie mozna przeciez zaniesc do poprawki.

pozdrawiam
      • patyska Drodzy! 05.08.06, 08:48
        wszystkim bardzo dziekuje, jestescie super, otwieracie oczy, pokazujecie co to
        jest piekna i funkcjonalna architektura. wszystkie posty z malzem
        przeanalizujemy, ale juz widze, ze fajny wyglad to moze wszystko, co mozna
        powiedziec o W10. marzymy o domu, ktory jest ladny, ale tez nie nazbyt
        nowoczesny (musi pasowac do otoczenia, a otoczenie jest, jakie jest), ale
        przede wszystkim musi byc wygodny i funkcjonalny. ech... ciezka sprawa ;)
    • Gość: architekt Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.internetdsl.tpnet.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 05.08.06, 09:24
      Jestem architektem, mogę pomóc mój telefon 0692597393
    • Gość: architekt_radek Re: szukam pracowni - pomozcie prosze IP: *.aster.pl / *.aster.pl 07.08.06, 03:17
      Zapraszam do współpracy - mój telefon: 608-048-447
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka