Dodaj do ulubionych

Czy jest szansa na projekt domu poniżej 1000 ???

IP: *.chello.pl 05.01.07, 11:59
Witam,
poszukuję projektu domu o typowych kształtach, 4 ściany, mały ganeczek i
poddasze do zagospodarowania. Z tego co przegladałam owszem projekty są, ale
domki są wybajerowane a same projekty nie schodzą poniżej 1200 PLN. Mam więc
pytanie do wszystkich orientujacych się w sprawie... czy istnieje
realnaszansa na projekt poniżej 1000 ???
Dziękuje wszystkim za pomoc :-)
pozdro
Obserwuj wątek
    • Gość: dowcipny inaczej Re: Czy jest szansa na projekt domu poniżej 1000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 12:56
      pozdro romku
      bo widze ze tego ci ( zdrowia psychicznego) najbardziej potrzeba

jak juz wyprowadzą psy na spacer to sie wezmą za projekty po 150 zł ( z metra)
      roman przestan wk.......rwiac architektów
      bo sie obraża na ciebie
      zobacz jak ci spamerzy się czają
      nie moga sie zlogaować bo dupka sie im trzesie ze strachu
    • Gość: architekt Re: Czy jest szansa na projekt domu poniżej 1000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 12:57
      Czy budując dom zakładasz oszczędność 200zł przy 200 tysiąsach?!
      Ja pierdziele - ale sie porobiło! Ludzi nie stać na wiele rzeczy ale muszą gdzieś zaoszczędzić przy takich kosztach inwestycji!

Bez komentarza....
      • Gość: anecik Re: Czy jest szansa na projekt domu poniżej 1000 IP: *.chello.pl 05.01.07, 14:54
        Bardzo dziękuję za życzliwe komentarze i pomoc. Wiem, że architekci tez muszą z
        czegoś życ, ale jeżeli masz 100 tysięcy na budowe i wykończenie całego domu to
        niestety musisz szukac oszczędnosci gdzie się da. Nie wszystkim powodzi sie tak
        dobrze ...

beznadzieja
        • Gość: mif Re: Czy jest szansa na projekt domu poniżej 1000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 15:36
          > czegoś życ, ale jeżeli masz 100 tysięcy na budowe i wykończenie całego domu
          to

Nie zabieraj się za budowę.
          Oszczędności robi się na papierze. O wiele taniej wychodzi niż w trakcie budowy.
          • Gość: anecik Re: Czy jest szansa na projekt domu poniżej 1000 IP: *.chello.pl 05.01.07, 15:58
            Ludzie co z Wami??? Skąd w polakach tyle niezyczliwości i hamstwa. Człowiek
            zadaje jedno proste pytanie a dostaje baty nie wiadomo za co.
            Jasne najłatwiej siedziec i czekac aż stary dom się zwali człowiekawi na łeb.
            Z tego co widze to na forum sa sami bogaci, nie szukajacy oszczednosci ludzie.
            gratulacje i dzieki za pomoc.

• Gość: beti27 Re: Czy jest szansa na projekt domu poniżej 1000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 16:13
              wejdz na www.projektydomów.pl lub www.domnahoryzoncie.pl są tam projekty po1000
              zł.ale czy mniej to niewiem.A może jest jakiś architekt na forum,który mógłby
              Ci pomóc?bo moi poprzednicy którzy odp.na Twoje pyt.raczej tego nie zrobią. W
              końcu cztery ściany to niewiele rysowania?
            • Gość: mif Re: Czy jest szansa na projekt domu poniżej 1000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 05.01.07, 18:28
              > Ludzie co z Wami??? Skąd w polakach tyle niezyczliwości i hamstwa. Człowiek
              > zadaje jedno proste pytanie a dostaje baty nie wiadomo za co.

Hamstwa Ci u nas dostatek, a i nieżyczliwości nie brakuje. A baty powinnaś
              większe dostać, za porywanie się za budowę domu, z taką kwotą.
              Na fb-r widziałem projekt jeden z najtańszych w realizacji:
              forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=217&w=54478448&a=54709950
              Postaraj się o dodatkowe pieniądze i do roboty.
              Powodzenia :)
              • Gość: eRKa Re: Czy jest szansa na projekt domu poniżej 1000 IP: *.gdynia.mm.pl 08.01.07, 22:30
                A co Cię obchodzi za ile dziewczyna chce budować dom?
                Spytała o koszty projektu i tylko to powinno stanowić temat dyskusji, a nie
                dywagacje czy jej wystarczy czy nie.
    • Gość: +/- Re: Czy jest szansa na projekt domu poniżej 1000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 00:00

Samochód za 200,- zł też można kupić.
      Podobnie jest z projektem ( i nie tylko - ze wszystkim ).
      - Zazwyczaj cena świadczy o wartości.
      ( i jakości ).
    • Gość: ble ble Re: Czy jest szansa na projekt domu poniżej 1000 IP: *.aster.pl 06.01.07, 01:33
      Ja zaprojektuję poniżej 1000PLN. Domek dla lalek
    • Gość: L o o p 9 9 9 IP: *.faith.pl 06.01.07, 08:48
      Ktoś mi mówił że podobno w Mozambiku można kupić projekt typowej lepianki
      murzyńskiej za 999 patatów - cztery sciany i dach ze słomy, nie potrzebujesz
      przyłączy bo nie ma łazienki. Duża oszczędniść - polecam!
      • Gość: anecik Re: 9 9 9 IP: *.chello.pl 06.01.07, 13:24
        Ludzie jesteście beznadziejni... Czy myslicie, że wszyscy mają worek pieniedzy,
        które mogą rozdawac na prawo i lewo?? Gdyby mnie było stac pewnie z
        przyjemnością wrzuciła bym jakiemuś nadmuchanemu architektowi do kiszeni nawet
        15000 za projekt. Niestety nie każdy ma takie możliwości.
        Jeżeli macie zamiar mnie dobijac swoimi kretynskimi dowcipami to z góry
        dziękuję za wszelkie wpisy.
        • Gość: niesia Re: 9 9 9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 13:35
          anecik autor zrobi ci projekt za 100 !!!
          tylko ciągle się ukrywa nie pokazuje swoich namiarów, polecam go czyta
          wszystkie wątki i kreśli rapitografami także w 100 się zmieści
          no za stówe to już chyba spoko co???
        • Gość: no1 Re: 9 9 9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 13:54
          Gość portalu: anecik napisał(a):
          > Ludzie jesteście beznadziejni...

Sorry anecik, ale to Ty jesteś beznadziena.
          Nie bardzo wiesz co to jest projekt, a właściwie projekty, co to są branże, ile
          to pracy, czasu, kosztów, podatków, itd.
          Normalny, dobry projekt, ze wszystkimi branżami, budynkiem, terenem,
          przyłączami, detalami, normalnego architekta, normalnych branżystów, itd. - tak
          jak Pan Bóg przykazał kosztuje 30-50 tyś.zł w zalezności od wielkości, tzw.
          kategorii trudności, zakresu, itd. - czyli ok. 5-7 % kosztów inwestycyjnych.
          Bez nadzoru, a są to ceny minimalne określone w cenniku, takie ceny obow. nie
          tylko w PL, itd.
          Tymczasem ty chcesz mieć coś, co kosztuje kilkadziesiąt tysięcy za kilkaset
          złotych ... i piszesz, że ludzie są beznadziejni.
          Pomyśl o sobie, bo nie tylko ręce opadają.
          • Gość: eRKa Re: 9 9 9 IP: *.gdynia.mm.pl 08.01.07, 22:39
            Miałeś chyba na myśli miliony :>
            Weź się puknij w czoło, zanim napiszesz podobną durnotę. Cena za projekt
            indywidualny 20 tys, to cena z BARDZO wysokiej półki, więc swoje propozycje
            wziąłeś chyba z sufitu. No chyba, ze miałeś na myśli projekt pałacyku dla Rysia
            Krauze. Wtedy zwracam honor.
    • Gość: beti27 Re: do 9 9 9 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.01.07, 15:31
      Co za idioci na tym forum?!!!Ona nie mówi o indywidualnym projekcie!Mówi o
      typowym gotowcu,który mażna kupić nawet w kiosku!!! chodzi tu o ceną takiego,a
      to różnica...branże,media robi sie do konkretnego miejsca,działki.ludzie nie
      mylcie pojęć!!!Gotowy projekt kupi nawet za 600-700zł.przeglądałam dzisiaj
      katalogi agrobispu.(www.agrobisp.pl).Chyba nie czytacie wszystkich wątków i się
      wypowiadacie,nie wiedząc o co konkretnie chodzi.
      • Gość: autor do no ! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.01.07, 07:52
        Gość portalu: no1 napisał(a):

> Sorry anecik, ale to Ty jesteś beznadziena.
        > Nie bardzo wiesz co to jest projekt, a właściwie projekty, co to są branże,
        ile
        >
        > to pracy, czasu, kosztów, podatków, itd.
        > Normalny, dobry projekt, ze wszystkimi branżami, budynkiem, terenem,
        > przyłączami, detalami, normalnego architekta, normalnych branżystów, itd. -
        tak
        >
        > jak Pan Bóg przykazał kosztuje 30-50 tyś.zł w zalezności od wielkości, tzw.
        > kategorii trudności, zakresu, itd. - czyli ok. 5-7 % kosztów inwestycyjnych.
        > Bez nadzoru, a są to ceny minimalne określone w cenniku, takie ceny obow. nie
        > tylko w PL, itd.
        > Tymczasem ty chcesz mieć coś, co kosztuje kilkadziesiąt tysięcy za kilkaset
        > złotych ... i piszesz, że ludzie są beznadziejni.
        > Pomyśl o sobie, bo nie tylko ręce opadają.

masz słusznego
        ręce ( i nie tylko opadają )
        projekt chałupinki za 50 000zł

zdobyłaś nagrodę ,,Złotego lola"
        • domgalaxy Re: do no ! 09.01.07, 05:00
          do no!, to po jakiemu? (mniej nerwow wiecej opanowania, rekord swiata w pisaniu
          jest dla ciebie i tak nie osiagalny)

twoja komurka!
    • Gość: niechcemisiejuz A + G + P IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.01.07, 10:30
      czy to A R O G A N C J A + G Ł U P O T A + P R O W O K A C J A
      czy kompletne nieporozumienie ??????
      • domgalaxy Re: A + G + P 09.01.07, 19:15
        a widzisz - jednak pekla ci ta zylka! wszyscy cie ostrzegali ale tys nie
        sluchal. wszyj sobie Esperal, moze ci sie polepszy!
    • Gość: jotta Re: Czy jest szansa na projekt domu poniżej 1000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 14:37
      z tzw. pierwszej ręki - czyli z biura projektowego nie kupisz w tej cenie, ale
      popatrz na Alegro, tam często ludzie sprzedają projekty niewykorzystane np. za
      800 zł. - sprzedaja z różnych powodów - np. dlatego, że kupili, a potem okazało
      się, że nie pasuje na działkę. Ile w tym prawdy - nie wiem, nie sprawdzałam,
      ale takie oferty widziałam. Pozdrawiam
    • Gość: architekt Re: Czy jest szansa na projekt domu poniżej 1000 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 16:50
      Nie chce pisać jaki słowa cisną mi się na usta jak czytam coś takiego i nie
      chce mi się wierzyć, że w Polsce ludzie ciągle myślą wa ten sposób, ale
      ponieważ dobrze życzę innym pamiętaj: zanim kupisz projekt gotowy zorientuj
      się ile będzie wynosił koszt związany z 'przystosowaniem' go do Twojej działki
      (np. warunki geologiczne) i ze zdobyciem wszystkich potrzebnych dokumentów i
      dodatkowych projektów (np. konstrukcji i drogi) potrzebnych do uzyskania
      pozwolenia na budowę.
      Dodatkowe koszty mogą okazać się równe kwocie jaką płacisz architektowi za to
      między innymi, ze robi to za Ciebie i oddaje Cie w ręce kompletny projekt, na
      który dostaniesz pozwolenie na budowę. Pamiętaj też że w związku z Twoim
      brakiem wiedzy w tej dziedzinie i pomyłki jakie możesz popełnić - koszty mogą
      być większe niż w rzeczywistości, a czas przygotowania projektu wymaganego
      przez urząd dużo dłuższy...

ps.
      jest szansa na projekt poniżej 1000 zł, ale ten projekt nie ma nic wspólnego z
      tym, którym będziesz musiała przygotować, ażeby wybudować dom
      pozdrawiam
    • kajak75 Re: Czy jest szansa na projekt domu poniżej 1000 10.01.07, 17:09
      Anecik, nie obrazaj sie na komentarze, taka jest uroda forum, ze poczucie
      pewnej anonimowosci powoduje, ze piszemy to, zcego bysmy nie powiedzieli prosto
      w oczy:-)
      Masz zapewne swiadomosc, ze kupionego projektu nie da sie zaniesc do urzedu i
      na jego podstawie dostac pozwolenia na budowe. To dopiero poczatek, a nie
      koniec wydatkow.
      Projekt domu, to nie tylko ksztalt, ale tez i technologie. Jezli chcesz kupic
      cieple buty na zime, to nie kupujesz tenisowek dlatego, ze byly w dobrym
      rozmiarze i mialy niska cene, bo koszt dodatkowych skarpetek i leczenia
      wiecznego przeziebienia znaczaco przewyzsza koszt tenisowek:-)

Posluchaj mifa - oszczednosci robi sie na papierze dobrze planujac, nie zas w
      trakcie budowy.
      Doswiadczony architekt podpowie ci, co w projekcie jest generujacym koszty
      bajerem, a co warto kupic drozszego, zeby potem w eksploatacji bylo taniej.

Kilka osob na forum potwierdzilo, ze kilka tysiecy wydane na architekta
      zwrocilo sie, bo nie wydali takich pieniedzy na rzeczy zbedne z punktu widzenia
      calego projektu.

jezeli przejrzysz to forum zobaczysz, ze wiele osob probowalo i nie udalo im
      sie zbudowac domu za mityczne 100.000. Piszesz, ze stary dom wali ci sie na
      glowe. Co zrobisz gdy w polowie budowy zabraknie ci pieniedzy, gdzie bedziesz
      mieszkac? Gdy bierzesz kredyt na mieszkanie czy dom na odrebnej dzialce zawsze
      mozesz liczyc, ze ktos odkupi od ciebie i odzyskasz przynajmniej czesc
      wlozonych pieniedzy. Piszesz o starym domu, wiec zakladam, ze budujesz go na
      swojej dzialce. Jak skoncza ci sie pieniadze zotaniesz z walacym sie starym
      domem i niszczejacym kawalkiem nowego. Co wtedy?
      • Gość: anecik Re: Czy jest szansa na projekt domu poniżej 1000 IP: *.chello.pl 10.01.07, 19:20
        Zadałam JEDYNIE pytanie, czy jest szansa na projekt poniżej 1000. Nigdy nie
        budowałam domu więc skąd mam takie rzeczy wiedziec.
        Za wyjatkiem kilku konkretnych odpowiedzi zostałam zakrzyczana i zwymyślana
        przez grupę osób, która po studiach architektury najwyraźniej straciła resztki
        człowieczeństwa i chyba mózgu.
        Mimo to dziękuję tym, którzy spokojnie i racjonalnie wytlumaczyli co się czym
        je :-) teraz już wiem ile kosztuje projekt i na co zwracac uwagę. I chyba temu
        służyc ma forum...
        Jeżeli chodzi o budowę domu za 100 tysiecy, to nie mam innego wyjścia, stary
        bedzie stał jeszcze maksymalnie rok więc wole sama podjąc decyzje o budowie niż
        nagle stanac przed faktem dokonanym - bez dachu nad glowią.
        Mam juz projekt, tanią ekipę budowlaną,i mimo krytycznych głosów ruszamy z
        budową na wiosnę.
        Trzymajcie kciuki ...
        • Gość: beti27 Re do anecik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.01.07, 19:55
          Tak trzymać!Do roboty!Powiedz tylko czy kupiłaś ten projekt poniżej 1000 ?
          • Gość: anecik Re: Re do anecik IP: *.chello.pl 11.01.07, 01:37
            www.domnahoryzoncie.pl/pl/index.php?s=13&a=11&sid=5
            oto mój projekt.
            Domek parterowy z poddaszem do adaptacji, małe zmiany konieczne, ale generalnie
            jest szansa na dach nad głową :-)

• kajak75 Re: Re do anecik 11.01.07, 09:11
              No to nie pozostaje nic innego tylko trzymac kciuki, bo zgodnie z zalaczonym
              kosztorysem, ktory zawsze jest zanizony, koszt (netto) stanu surowego znaczaco
              przekracza kwote, ktora masz. A co dopiero mowic o wykonczeniu.
            • Gość: beti27 Re: Re do anecik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 20:21
              Bardzo się cieszę,że wzięłaś pod uwagę moją propozycję.Jeżeli będziesz miała
              jakies pytania w tej sprawie-służę radą.Nie jesteś z mojego woj. bo mogłabym
              polecić Ci tanią i solidną ekipe budowlańców.Pozdrawiam!
            • Gość: mif Re: Re do anecik IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.01.07, 22:27
              Z projektu wyrzuć wykusz, lukarny. Z kibelka 5 na parterze zrób spiżarkę. Nie
              buduj schodów i nie wykańczaj góry. Na to przyjdzie czas. Poddasze
              potraktowałbym tymczasowo, jako nie użytkowe. Można zrobić dziurę w stropie i
              zamaskować ją GK. Tymczasowo wchodzić po schodach składanych.
              Lepiej poddasze potraktować, jako nie użytkowe, lekki strop - będzie taniej.
              Jest szansa, że uda się zamieszkać. Z wykończeniem gorzej.

Powodzenia.
        • Gość: eRKa Re: Czy jest szansa na projekt domu poniżej 1000 IP: *.gdynia.mm.pl 10.01.07, 23:20
          Trzymam kciuki Anecik :)
          Burackimi odzywkami się nie przejmuj.
          To domena wszystkich otwartych forów.
          I zapomnij, że ktokolwiek stąd jest faktycznie fachowcem ;-)
          Na palcach ręki można ich zliczyć.
          Jeszcze raz powodzenia i nie daj się zjeść.

RK

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka