arc-en-ciel 09.06.07, 09:12 bardzo prosze o opinie i komentarze o tym projekcie, chodzi mi o dom z podwojnym garazem pprojekt.pl/projekt178-syntia,opis.html Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
bleys2000 Re: projekt domu syntia 10.06.07, 21:54 Prosty, dosc ladny, bez udziwnien. Funkcjonalne wnetrze, jedyne czego moge sie przyczepic to troche male pokoje. W domu nie ma osobnej garderoby, wiec szafy beda musialy stac w pokojach, moze byc nieco ciasno... Odpowiedz Link Zgłoś
arc-en-ciel Re: projekt domu syntia 11.06.07, 00:13 dzieki, na garderobe planujemy przeznaczyc pokoj nad garazem Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: projekt domu syntia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.06.07, 00:29 > dzieki, na garderobe planujemy przeznaczyc pokoj nad garazem 9] Garaż: 22,8 m² [6] Sypialnia: 8,61 m² To będzie b. droga garderoba :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karola Re: projekt domu syntia IP: *.winn.cable.ntl.com 11.06.07, 20:08 Jaka droga garderoba? Boze, problem wstawic polki czy komandora na zamowienie? Chyba garderoba powinna byc przestronna. Mnie rowniez sie podoba ten projekt a sam zastanawiam sie nad tym projekty.budujemydom.pl/projekty.php?id=100_rumcajs_-_hb_studio Widze poeobienstwa ale moze jakies sugestie... Odpowiedz Link Zgłoś
hubymac Re: projekt domu syntia 11.06.07, 20:36 Co w Syntii na pierwszy rzut oka mnie razi, to zbyt maly salon niestety. Uwazam ze salon powinien miec choc 30m, z drugiej jednak strony jest jadalnia na ktora mozemy liczyc ok 10m. Moze ktos ma inne sugestie... Odpowiedz Link Zgłoś
arc-en-ciel Re: projekt domu syntia 11.06.07, 22:36 dziekuje wszystkim za opinie, jestesmy raczej zdecydowani, dom podoba mi sie bardzo, jest tez gabinet zaraz przy wejsciu, co bylo dla nas bardzo wazne, ciezko wybrac jeden z wielu, zaden nie jest idealny niestety, wielkosc salonu i sypialni uzalezniona jest od powierzchni domu, tutaj to niecale 160 m, wiec cudow sie nie mozna spodziewac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mif Re: projekt domu syntia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.06.07, 01:10 > Jaka droga garderoba? Boze, problem wstawic polki czy komandora na zamowienie? Droga w budowie, zanim wstawi się meble na zamówienie :( Poza tym, 2x więcej podłóg, niz powierzchni użytkowej :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: genowefa.sawa Re: projekt domu syntia IP: 62.189.41.* 12.06.07, 03:37 Nie no MIf... Widze ze zmieniles front! To juz nie garaz w bryle, a teraz garderoby ida pod lupe??!! Hahaha A na powaznie, rowniez uwazam ze salon jest beznadziejnie maly, rozwazcie to! Przeciez to dom, a nie mieszkanie, a juz nawet tam wieksze sa pokoje. Inna sprawa ze salon jest jakby reprezentacyjna czescia domu, a tutaj.... beznadzieja. Idz do kogos kto ma taki maly pokoj (nie nazywaj tego bron Boze salonem) a przekonasz sie. Dla mnie dyskwalifikuje to. Juz lepszy ten rumcajs Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SiM Re: projekt domu syntia IP: *.chello.pl 13.06.07, 17:52 witam ! właśnie kupiliśmy projekt domu Syntia z pojedynczym garażem. Jest to ponoć nowy projekt i raczej nie ma szans na obejrzenie jego realizacji. Do podjęcia takiej decyzji skłoniła nas właśnie prostota bryły i co się z tym wiąże niższe koszty realizacji, poszukiwaliśmy domu z zadaszonym tarasem, schodami na poddasze usytuowanymi poza salonem, niezbyt dużej powierzchni komunikacyjnej i ten projekt właśnie spełnia nasze oczekiwania. Jeśli chodzi o powierzchnię salonu - ok 25 m to należy wziąć pod uwagę to , że będzie on pełnił funkcję tylko salonu a nie jak w Rumcajsie salonu i jadalni, w Syntii zastosowano dość ciekawe rozwiązanie - połączenie kuchni z jadalnią i jednocześnie brak ściany mdzy jadalnią a salonem, co mamy nadzieję sprawi wrażenie dużej przestrzni ( w sumie 43,7 m ) niewiele mniejszej niż w Rumcajsie. Odnośnie pomieszczeń na górze, to metraż podany jest przy wysokości 1,90 m - zatem wcale nie są takie małe. Co do pokoju nad garażem także myślimy o jego adaptacji na garderobę, miejsce na prasowanie itp. pozdrawiamy S i M Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubymac do sim... IP: *.winn.cable.ntl.com 13.06.07, 20:44 Zgodze sie z twoimi wyliczeniami z tym ze.... w rumcajsie planujemy zlikwidowac pierwszy pokoj od frontu aby tam wstawic kuchnie, delikatnie przesuwajac drzwi jej jednoczesnie, bedzie ona wychodzic delikatnie na salon. jednoczesnie robi sie miejsce na jadalnie w miejsce kuchni i salon pozostaje tylko salonem. Naprawde uwazam ze te 25m to jest klaustrofobicznie malo jak na dom ktory ma 140m! Moi tesciowe maja salon 40m i wcale jakos nie powala powierzchnia wiec nie wyobrazam sobie duzo mniejszego a tym bardziej o 1/3 powmieszczenia... Nie ukrywam jednak ze syntia ma inne plusy jak te schody przestronniejsze, kuchnia z jadalnie tez wyglada ciekawie, nie wiem tylko jak ta kotlownia od frontu.... A z dachem - wcale nie powiedzialbym ze ma prosta forme. Rumcajs na pewno jest tu nieco tanszy w realizacji... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: SiM Re: do sim... IP: *.chello.pl 13.06.07, 22:21 jeśli zamierzacie w miejscu kuchni zrobić jadalnię to nie bardzo mogę sobie wyobrazić przenoszenie posiłków z kuchni (która miałaby być zamiast frontowej sypialni)do jadalni - między którymi zbiega się komunikacja (wejście do domku i schody na górę)im Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hubymac Re: do sim... IP: 62.189.41.* 14.06.07, 00:56 Przepraszam ale nie bardzo lapie o jakim przenoszeniu piszesz. Przeciez to sa raptem 3-4 kroki... A komunikacja niby? Bez przesady, zeby takim czyms sie przejmowac, bo wtedy na 110proc niczego bym nie znalazl w tych tandetnych w wiekszosci projektach (zreszta w blokach to jest standartem ze kuchnie sa osobno). W zalozeniu nie planuje miec otwartego domu dla przechodniow, tak zebym nie mogl przecisnac sie z obiadem z kuchni do jadalni, hehe. No kazdy widac ma swoja wizje. Ja dalej bede sie upieral ze wole takie rozwiazanie, niz malutki pokoj (opss salon), choc nie powiem ze gdyby to bylo mozliwe tez nie chcialbym aby kuchnia byla intergralna czescia jadalni. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Wojnusy Re: projekt domu syntia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.09.07, 00:43 Cześć Wam S i M. Rozpoczęliscie budowę Synti ? Prosimy o kontakt Magda i Tomek top5@poczta.fm Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: projekt domu syntia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.10.07, 15:28 Witam, my narazie załatwiamy pozwolenia do tego projektu jak juz będziecie coś mieć proszę o zdjęcia i ewentualne rady. Życzę powodzenia i pozdrawiam monia_sz16@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.syntia.pl Re: projekt domu syntia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 09:27 Witaj, czy ruszyliście z budową Syntii ? Z czego budujecie ? udało Wam się bez podnoszenia ścianki kolankowej i wydłużania okapu dachu , zachowując ładną bryłę - podzielić pokój nad garażem na garderobę i prasowalnię ?? Chyba kominy kolidują... Napiszcie coś o postępie prac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: projekt domu syntia IP: *.chello.pl 12.10.07, 22:51 Skoro projektanci nie potrafili rozwiązać poprawnie sposobu dojścia na strych, musicie zrobić to sami. Zlikwidujecie wtedy niepotrzebny korytarz na piętrze. Chyba że lubicie wysoki garaż z posadzką na poziomie salonu. :-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: projekt domu syntia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.11.07, 15:04 chciałabym się spytać czy nie przeszkadza wam w tym projekcje to ze nie ma zadnego okana na korytarzu u góry Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.syntia.pl Re: projekt domu syntia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 22.02.08, 09:21 OKNO ?? korytarz nie jest chyba dobrym miejscem na okno - można go ładnie doświetlić światłem sztucznym... możesz również zrobić do pokoi drzwi z przeszkleniem - namiastka doświetlenia naturalnego... dla mnie to atut. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: seba Re: projekt domu syntia IP: *.tvk.torun.pl 07.03.08, 00:35 a ja właśnie stawiam ściany :) jak by co to pisać na sebastian@cyberia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: www.syntia.pl Re: projekt domu syntia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.03.08, 08:21 Wybudujmy ten domek ... zapraszam do współtworzenia strony. Frum , oraz wszelkie opinie i rozwiązania czekają na www.syntia.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: projekt domu syntia - proponuję "sfyntia" IP: *.chello.pl 21.03.08, 22:09 Katastrofa!!! Typowy bubel na jaki nam proponuje większość biur. Najpierw zalety: - ładny zgrabny domek z dachem kopertowym. - dobre połączenie garażu z resztą domu - wyjście z garażu na ogród - cofnięty garaż z możliwością obserwacji bramy garażowej z wewnątrz budynku Teraz wady: - dach kopertowy b. drogi bo trzeba ciąć ręcznie dużo dachówek - dach kopertowy zmniejsza poddasze tak, że meble narysowane w projekcie trzeba odsunąć o 1m od ściany - podwyższenie poziomu garażu do poziomu salonu w połączeniu z podwyższeniem wysokości garażu do wysokości salonu ułatwia projektowanie, ale inwestor płaci za to mniejszym pomieszczeniem nad garażem i dodatkowym korytarzem do tego pomieszczenia. To ostatnie świadczy o tym że biuro projektowe traktuje tego kto kupi projekt jak barana do obstrzyżenia. Proponuję szukać projektów gdzie włożone zostało więcej wysiłku umysłowego. Są takie. Szkoda że jest ich tak mało. POzdrawiam myślących Odpowiedz Link Zgłoś
przypadek Re: projekt domu syntia - proponuję "sfyntia" 23.03.08, 21:20 > - podwyższenie poziomu garażu do poziomu salonu w połączeniu z podwyższeniem > wysokości garażu do wysokości salonu ułatwia projektowanie, ale inwestor płaci > za to mniejszym pomieszczeniem nad garażem i dodatkowym korytarzem do tego > pomieszczenia. Ale w przeciwnym przypadku klient miałby schodki na poddaszu do tego pomieszczenia nad garażem.. czy klient o tym akurat marzy? Odpowiedz Link Zgłoś
przypadek Re: projekt domu syntia - proponuję "sfyntia" 23.03.08, 21:21 A, chyba że proponujesz wejście prosto z klatki schodowej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: projekt domu syntia - proponuję "sfyntia" IP: *.chello.pl 24.03.08, 22:50 Dokładnie tak. Sensowne projekty mają schody tak usytuowane że wchodzi sie nad garaż nie wchodząc jeszcze na poddasze. Garaż lokuje się wtedy nisko. Ale takie projekty, przez to że występują różnice w poziomach są bardziej pracochłonne do opracowania. Dlatego takich projektów jest tak mało. Ale zapewniam że są. Sama je oglądałam. Bo jest jeszcze kilku architektów którzy opanowali swoje rzemiosło. Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mp projekt domu syntia - proponuję "sfyntia" IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.10.08, 13:33 Witam forumowiczów, Jestem na etapie wyboru projektu, do zakupu i budowy długa droga, zastanawiam się nad projektem DOSKONAŁY, buduje może ktoś ten dom i może się podzielić wrażeniami. Nie mogę również w net znaleźć zbyt wielu info, a IMHO projekt jest bardzo ciekawy. www.extradom.pl/projekt-domu-SYNTIA-ID-4266.html?utm_source=o4&utm_medium=forum Odpowiedz Link Zgłoś