Dodaj do ulubionych

Poznanski Manhattan

IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.10.03, 19:44
Czy ktos sie orientuje kiedy w Poznaniu ruszy budowa tzw. Andersii? Kiedy
Poznan, zacznie (pod wzgledem nowoczesnej architektury - wysokosciowce)
wygladac jak europejskie miasto? Warszawa moze pochwalic sie 20-stoma takimi
obiektami, Poznan......1 - PFC............
Obserwuj wątek
    • Gość: rooti Re: Poznanski Manhattan IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 15.10.03, 01:19
      Ze swej strony moglbym miec nadzieje, ze nigdy. Wysokosciowce wcale nie sa
      symbolem miast "europejskich". Proponuje wizyte w Paryzu, a potem np w
      Londynie. Zwlaszcza ten ostatni - w swojej skali - nie grzeszy zbytnia
      strzelistoscia. Nie mozna natomiast wiele zarzucic jakosci przestrzeni
      miejskiej. Na to wlasnie nalezy zwrocic uwage, a nie na wysokosciowce. Jak to
      sie brzydko mowi: "wywalic pale" jest stosunkowo prosto (bez skojarzen prosze),
      natomiast o dobra przestrzen publiczna stoczono wiele bitew. I niestety cudu
      nad Wisla nie bylo: bolszewicy wygrali.
      Pozdrawiam (z parteru :)
      • Gość: meister Re: Poznanski Manhattan IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.10.03, 21:34
        Widzialem jedno i drugie miasto.Fakt, ze sa piekne i rownie "europejskie"
        jednak swoj wyglad (szczegolnie Paryz) zawdzieczaja ludziom zyjacym kilkaset
        lat wstecz. Wysokosciowce nie sa takie zle (osobiscie jestem fanatykiem),
        kwestia lokalizacji i przedewszystkim architekta - wczesniej wspomniane przeze
        mnie PFC niestey kojarzy mi sie z budowla post-komunistyczna...Troche podrozuje
        po swiecie i widzialem "drapacze chmur" (USA, Azja) z prawdziwego zdarzenia i
        jest to gleboka przepasc miedzy tym co sie buduje w Polsce (a raczej w stolycy).
        Wysokie budynki wcale nie szpeca miasta, wypelniaja jego panorame i tworza w
        pewien sposob wizerunek. Ilu miast nie mozna sobie wyobrazic bez
        tych "monumentalnych" budynkow...
        Pozdr:)
        • Gość: rooti Re: Poznanski Manhattan :DDD IP: *.katowice.cvx.ppp.tpnet.pl 16.10.03, 00:34
          > swoj wyglad (szczegolnie Paryz) zawdzieczaja ludziom zyjacym kilkaset
          lat wstecz
          Nie mialem nigdy zludzen co do dlugowiecznosci Paryzan, ale ta informacja
          przeszla moje najsmielsze oczekiwania ;))
          • Gość: Meister Re: Poznanski Manhattan :DDD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 19:12
            Oj Rooti...Nie wiem w jakim wieku jestes, ale pewnych spraw jeszcze nie
            rozumiesz lub nie chcesz zrozumiec. Prubojesz lapac sie slowek, nie zauwazajac
            prostych bledow we wlasnych wpisach - to mi wskazuje na "studencika"(nie
            okreslam grupy uczacych sie w wyzszych szkolach, lecz grupe o pewnej nieco
            dziwnej mentalnosci).Tyle ode mnie, bo widze, ze na konstruktywny dialog z
            Twojej strony nie mam co liczyc, szkoda...
            • Gość: Meister Re: Poznanski Manhattan :DDD IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 18.10.03, 19:14
              Poprawka zanim Rooti wylapie (lub nie) - "PROBUJESZ"
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka