Gość: potu IP: 195.116.98.* 25.05.09, 15:21 W Polsce w tym pokoleniu to nie przejdzie,zbyt awangardowe.Może za 30 lat? ... www.tnij.com/morasz Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: p Re: Architektura z kamienia IP: *.chello.pl 25.05.09, 15:54 chinskie muzeum bomba Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ArchAnioł Re: Architektura z kamienia IP: *.xdsl.centertel.pl 25.05.09, 20:40 W Polsce z kamienia robi się najczęściej nagrobki. Reszta to poro, styro, gazo, keramzo i podobne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Gog [...] IP: 213.156.123.* 26.05.09, 08:39 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
stanleykubrick Re: Architektura z kamienia 26.05.09, 10:01 SGAE Central Office Widziałem ten projekt niedawno na innym serwisie. Bardzo fajny. Robi efekt z tą elewację i jest w tym coś świeżego.Ningbo Historic Museum od dawna i pierwszego wejrzenia już lubię;) Świetne użycie materiału i detalu wypracowany. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matełosz Re: Architektura z kamienia IP: 62.87.237.* 26.05.09, 10:26 mogliby jeszcze pokazać klasztor franciszkanów w Tychach Niemczyka. tez b fajne i rodzime ;] Odpowiedz Link Zgłoś
gsb Re: Architektura z kamienia 27.05.09, 12:33 ogólnie super, ale to: SGAE Central Office w Santiago de Compostela - budynek biurowy z kamienia naturalnego, to gdzie ma konkretnie biura? Bo wygląda jak gigantyczna altana parkowa. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mb Re: Architektura z kamienia IP: *.dsl.zen.co.uk 27.05.09, 14:18 bardzo dobre Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: jung. Re: Architektura z kamienia IP: *.nat.student.pw.edu.pl 01.06.09, 16:55 gangstajungle.myminicity.com Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MagiaLenia Re: Architektura z kamienia IP: 156.17.226.* 13.06.09, 01:58 A mi brakuje winiarni Herzoga & de Meurona...no i Stonehenge(żart). Bardzo fajne projekty:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: (.)(.) Re: Architektura z kamienia IP: 89.100.239.* 19.06.09, 00:16 same bunkry przeciwlotnicze - zadna u nas nowosc. sporo tego jeszcze po IIws zostalo. a ci co nie maja to buduja Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Architektura z kamienia 19.06.09, 09:59 Nie obrażaj projektantów bunkrów, choć może Albańczykom za czasów Envera Hodży te projekty by się spodobały... Co do jednego się zgadzam: po I Wojnie Światowej architektura obrała kierunek stopniowo cofający nas do ery kamienia łupanego, jesteśmy coraz bliżej. Ostatnim okresem powszechnego budowania i projektowania budynków i rzeczy pięknych oraz wartościowych estetycznie była secesja... Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Architektura z kamienia 19.06.09, 12:11 Postępujący chaos; kakofonia kolorów, kształtów i najcudaczniejszych materiałów; postępująca brzydota (nieraz stawiana na piedestale!); dotychczasowe rozwiązania i osiągnięcia dwóch tysięcy lat cywilizacji traktowane jak zbędne śmiecie; niemal każdy architekt rojący sobie, że ekspresja jego indywidualizmu jest największym dobrodziejstwem dla ludzkości, o ile nie jest zwyczajnym beztalenciem świadomym swojej przeciętności... Epoka wielkich stylów, tworzonych przez nielicznych geniuszy, prawdziwych artystów (a takich nigdy nie jest więcej niż kilku na stulecie) oraz stosujących ich rozwiązania tłumów rzetelnych, solidnych rzemieślników się skończyła - efekty widać gołym okiem... Przy czym te wielkie style nieraz świadomie nawiązywały do rozwiązań z przeszłości, była tzw. ciągłość - dzięki czemu nowa architektura wzbogacała starą, zamiast ją niszczyć. Społeczeństwo kończy się tam, gdzie zaczyna się indywidualizm traktowany jako wyznanie wiary... Odpowiedz Link Zgłoś
jacgg Re: Architektura z kamienia 19.06.09, 12:59 Obecnie BŁĄDZIMY między Scyllą dziwaczności (nie każdy jest Gaudim, a przecież nawet taki indywidualista zmieścił się w stylu epoki, secesji właśnie - i czerpał garściami z głębokiej tradycji - choć niekoniecznie epoki kamienia łupanego..., nawiązywał np. do gotyckich katedr - Sagrada Familia), a Charybdą prymitywizmu... Odpowiedz Link Zgłoś
inny.obserwator Re: Architektura z kamienia 19.06.09, 14:42 Ja tam ekspertem nie jestem, ale średnio mi się to podoba. Coś ala Gaudien ze wczesnego okresu, chociaż jest tam cząstka wizji Meoau. projektowanie wnętrz Bydgoszcz Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: drakaina Re: Architektura z kamienia IP: *.chello.pl 19.06.09, 14:52 Skąd ten idiotyczny tytuł? W paleolicie o takich domach nie ma mowy, kolejny bzdet językowy, jakie ostatnio mnożą dziennikarze. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sqro Re: Architektura z kamienia IP: *.internetdsl.tpnet.pl 19.06.09, 20:56 superr - chciało by sie w polsce Odpowiedz Link Zgłoś
fjestis Re: Architektura z kamienia 01.07.10, 16:11 Ningbo Historic Museum ma ciekawą bryłę. Niby prostopadłościan, a jednak nie. Niby jednolita "elewacja", a jednak nie - czy tylko ja mam wrażenie czegoś na miarę opartu? Pewnie większości ludzi to działa na nerwy :) Odpowiedz Link Zgłoś