mar_cis 11.01.05, 21:29 "Obraz Warszawy w literaturze XIX i XX wieku" - oto mój temat maturalny. Poszukuje do niego bibliografi. POMOCY !!! Nie wolno mi używaż lektur szkolnych z poziomu podstawowego. DZIĘKI !!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
gdabski Re: Pomocy !!!!!!!!!!!! 12.01.05, 00:46 >Nie wolno mi używaż lektur szkolnych z poziomu podstawowego Przepraszam, że nie pomogę w kwestii zasadniczej, ale pozwolę sobie spytać czemu nie wolno korzystać z tychże dzieł? /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
mar_cis Lektury podst. 15.01.05, 19:34 Nie wolno, gdyż szkoła postanowiła, że to zbyt banalne. Musimy wykazać się myśleniem i odnajdywaniem informacji, a nie pracą z opracowań!!! Odpowiedz Link Zgłoś
karodzaj Re: Lektury podst. 15.01.05, 20:09 A jakie masz juz pomysły? Z opracowań nie można, ale skoro internet nie jest zabroniony... "Dziewięć" Andrzej Stasiuk "Mała apokalipsa" Tadeusz Konwicki "Finimondo" Piotr Siemion "Bagno" Tomasz Piątek "MIasto utrapienia" Jerzy PIlch "Pianista" Szpilman "Zły" Tyrmand ;D Odpowiedz Link Zgłoś
gdabski Re: Lektury podst. 15.01.05, 23:59 No masz. Współczuję. Gdyby mnie coś takiego wymyślili, zrobiłbym awanturę. Jednak jeśli nauczyciel nie zmusza cię do przygotowania prezentacji przed zakończeniem roku (co jest nagminne), możesz z takich lektur skorzystać i liczyć egzaminatora spoza twojej szkoły, który poinformowany o sytuacji 'powinien' się sprzeciwić. /Gdabski Odpowiedz Link Zgłoś
dori7 :)) 16.01.05, 00:26 Z XIX wieku: 1) "Wysadzony z siodla" Antoniego Sygietynskiego - Warszawa po powst. styczniowym, widziana oczami czlowieka powracajacego z zeslania, ktory nie moze w niej rozpoznac dawnego, znajomego miasta, a widzi tylko przerazajacy, obcy moloch 2) cykl "Nowe tajemnice Warszawy" Dygasinskiego + inne jego powiesci o Warszawie, np. "Na warszawskim bruku" - naturalistyczny obraz Warszawy - czyta sie ok :) 3) "Tajemnice Nalewek" H. Nagla - ale trudno dostepne, wiec z tego wzgledu odradzam 4) "Dziecie starego miasta" J.I. Kraszewskiego - Warszawa przed wybuchem powst. styczniowego; bardzo latwo dostepna i z dobrym wstepem Biblioteki Narodowej :) 5) Waclaw Berent - "Fachowiec" - polecam w ogole jako lekture: Berent jest jednym z najlepszych mlodopolskich pisarzy, w szkole niesttey w ogole nie istnieje :( 6) "Emancypantki" Prusa (ostrzegam: dlugie i w niektorych meijscach naprawde ciezkostrawne!!Poza tym nadaj sie do tematu znakomicie, ale nie wiem, czy zdzierzyszy...), a z krotszych tekstow - wybor jego kronik, opowiadajacych o zyciu Warszawy 2'pol. XIX wieku, znakomity material i bardzo interesuajcy :) A z XX wieku dorzuce jeszcze: 1) miedzywojenna, glosna powiesc "Dziewczeta z Nowolipek" Poli Gojawiczynskiej - o czterech dziewczynach z zydowskiej dzielnicy. Klimat naturalistyczny, bardzo dobrze sie czyta! 2) "Kolumbowie. rocznik 20" Romana Bratnego & "Pamietnik z powstania warszawskiego" Mirona Bialoszewskeigo - obraz Warszawy okupowanej; polecam i jedno, i drugie, naprawde warto :) 3) Cos Wiecha, czyli Stefana Wiecheckiego - felietony o Warszawce, pisane "wiechem" czyli warszawska gwara 4) I jeszcze "Boso, ale w ostrogach" Stanisalwa Grzesiuka- warszawska absolutna klasyka, polecam jako pyszne czytadlo :) Odpowiedz Link Zgłoś