another_story Re: Kto na UJ??? 08.05.05, 09:06 A może ktoś oprócz mnie wybiera się na polonistykę? Chciałabym wiedzieć, jak poszła innym kandydatom pisemna, bo na razie nie mam skali porównawczej. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinka Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 09:20 Ja też na polonistyke. Jeśli chodzi o tes, to zrobiłam go bezbłędnie. W wypracowaniu o Potopie nie miałam juz miejsca,żeby sie jakoś wyjątkowo odwołać do całości (np. opisać przmiany Kmicica itp) i napomniałam tylko o oblężeniu Częstochowy. Czuje,że to może mi troszke zawalic:( Na rozszerzonej pisałam o wierszach.W klucz myśle,że się wstrzeliłam.Analiza jest, interpretacja tez (choć interpretowałam pod kątem postaw0 czynna i bierna, i nie odwołałam się do PRL-u . Ostatnio na rozszerzonej zaczełam interpretować pod kątem biografii autora i zrobiłam nadinterpretacje,więc teraz nie chciałam powtórzyć błędu) Ale oczywiście wszystko zależy od sprawdzającego.Jednemu się styl spodoba, innemu nie. Jeden każdemu jakotakiemu wypracowaniu przyzna punkty za szczególne walory pracy, inny sobie postanowi,że przyzna je np. 5 najlepszym sprawdzanym w danym dniu pracom.A więc miało być sprawiedliwie,a i tak loteria. Pozdrawiam i życzę Ci na egzaminach jak najlepiej!!! Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: Kto na UJ??? 08.05.05, 09:34 Dziękuję, Alinko! :) Jeśli chodzi o mnie - testu raczej nie mam zrobionego bezbłędnie, ale podejrzewam, że stracę z tego tytułu maksymalnie dwa punkty. Z wypracowania o Kordianie i Henryku jestem w miarę zadowolona (zobaczymy, co powiem po usłyszeniu wyników...). Tematy na rozszerzonej w ogóle mi się nie podobały; ostatecznie, również wybrałam analizę i interpretację wierszy. Przeglądając klucz GW stwierdziłam, że mniej więcej pokrywa się on z moimi gryzmołami, ale to jeszcze o niczym przecież nie świadczy. Generalnie, jestem nastawiona bardzo pesymistycznie. Przypuszczam, że większość ludzi zda ten egzamin na zbliżonym poziomie. Co wtedy? Pozdrawiam i życzę Ci powodzenia :). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alinka Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 10:14 Daj spokój!Trzeba w siebie wierzyć!!!Skoro wpasowalas sie w klucz to juz polowa sukcesu.Poza tym drugi przedmiot biora na poziomie podstawowym, wiec teraz musisz sie bardzo postarac (przypuszczam,ze zdajesz historie?).Ja jestem niezadowolona z jezyka.Nie potrzebnie,przez nieuwage stracilam 3 pkt,co w najlepszym wypadku daje mi 94%. Boje sie ze ludzie wypadli znacznie lepiej,a z drugiej strony przeciez nie wszyscy skladaja na filolkogie polska:) A wiec golowa do gory!!!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) polonistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 15:36 Hej dziewczyny!Ja tez na polonistyke swoich sil probuje. Strasznie sie boje wyników z rozszerzonego polaka!!!A u Was jak?? Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: polonistyka 08.05.05, 16:52 Hej... Cóż, jak już wyżej napisałam, jestem bardzo sceptycznie nastawiona do wyników. Nie tylko z polskiego, ale także z angielskiego, na którego pozytywne rezultaty w skrytości ducha liczyłam. Moja wina, mogłam się przygotować. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) Re: polonistyka IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 16:58 ale na dobrą sprawe skoro wszyscy jestesmy niezadowoleni, to może wcale nie jest z nami aż tak źle:) Na jaka polonistyke skladacie??Ja chcialabym na edytorstwo Odpowiedz Link Zgłoś
another_story Re: polonistyka 08.05.05, 17:07 Ja niby na komparatystykę, ale to się nie ma prawa udać (optymizm, grunt to optymizm!). Zresztą, nawet gdybym się jakimś cudem dostała, nie jestem pewna, czy będę mogła podjąć teraz studia. Mam problemy ze zdrowiem. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :) hej another_story IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 20:01 Nie martw się!Będzie dobrze! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buba Re: hej another_story IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.05, 20:51 ja też marze o UJ, normalnie wszystko bym dał zeby sie tam dostac:-) wybierałem sie na politologie, ale niestety nie bardzo poszedł mi angileski. Goscie z UJ strasznie namieszali, jak bylem tam na dniach otwartych to mówili, że lepiej zdawać rozszerzony bo wtedy sumuje sie punkty z podstawowego i rozszerzonego. w piatek okazalo sie, ze wcale tak nie jest. Jeżeli zdajesz rozszerzony licza Ci sie tylko punkty z tego poziomu nawet jezeli lepiej poszedł podstawowy:| u mnie raczej to oznacza porażke bo z angileskiego jestem dno,zreszta po 3 godzinach tygodniowo nie ma sie szans na dobry wynik na rozszerzonym. wszystkim Wam życze powodzenia w dalszych egzaminach:) pozdro600!:-) Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada6891 Re: Kto na UJ???- filologia rosyjska 08.05.05, 23:24 LuCia, czyli Ty interpretujesz info z informatora UJ tak, ze na filologia rosyjska tzreba znac rosyjski?? heh...to by byla lipa, bo ja chce tam zaczynac od zera, po rosyjsku moze z 10 slow umiem powieidziec :P a jak tam u Ciebie znajomosc literatury, kultury i historii Rosji?? u mnie kompletne 0, poki co :P pozdroofki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andżela Re: Kto na UJ???- filologia rosyjska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 07:22 Ja stratuke na hiszpańska i może dwa słowa potrafie!Buźka!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: andżela Re: Kto na UJ???- filologia rosyjska IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 07:26 Ja na hiszpańską, a też słowa nie umiem. Pozdr Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: buuuka Re: Kto na UJ???- filologia rosyjska IP: *.globsat.net / *.globsat.com.pl 11.05.05, 19:41 Ja tez :) Ale nie na UJ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: & Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 11:56 Ja sie strasznie boje, ale sprobuje,co mi szkodzi.To tylko 80zł:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: skąpiec Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 16:20 No mnie ta przyjemność będzie kosztowała 240:( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzizas Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 18:32 Ja to na pewno na fil.hiszpańską i chyba na komaratystyke albo psychologie, jeszcze nie wiem..Ale wiem za to ,że szanse mam minimalne:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sceptyczny Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 12:55 Kraków to piękne miasto, uczelnia stara, z zasadami, ale czy na prawde warto się o studiowanie tam zabijać?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ***** Re: Kto na UJ???-filologia germańska IP: *.informel.pl / *.informel.pl 09.05.05, 13:10 składam tam piapery,chociaz też jakos srednio wierzę w szanse dostania sie.w rezerwie mam U.Rzeszowski,chociaz po ostatnio przeczytanych komentarzach na temat traktowania uczniow na UJ,rezerwą chyba staje sie wlasnie UJ:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ***** Re: Kto na UJ???-filologia germańska IP: *.informel.pl / *.informel.pl 09.05.05, 13:11 tam oczywiscia mialo byc studentow:) Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada6891 Re: Kto na UJ??? 09.05.05, 21:40 ehhhh...no wiesz, mieszkam w Krakowie, wyjazd na studia do innego pol miasta bylby dla mnie totalna glupota, studia na prywatnej uczelni w moim przypadku odpadaja, a na UJ mimo wszytsko jest wciaz calkiem wysoki poziom, choc jak wszedzie brakuje kasy (jak wszyscy wiedza polska oswiata jest straszliwie niedoinwestywana) ponadto podobaja mi sie niektore budynki UJ (jestem estetka), wiekszosc znajduje sie w centrum, a nie jak chocby AWF - praktycznie w Nowej Hucie... zabijac sie nie bede, ale dostac bym sie chciala... i musze wierzyc, ze tak wlasnie bedzie a Ty gdzie sie wybierasz?? czy tez nie jestes juz maturzysta?? pozdroofki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mmm Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 09:50 Ja tam się będe zabijał. nawet jeśli jest w dupe kopany,huhu Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: anty Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 21:14 SNOBY!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!!! !!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mikado Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 18:06 Ktoś może na polonistyke się wybiera??Łączmy siłę poloniści!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: złośliwy [...] IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.05, 21:06 Wiadomość została usunięta ze względu na złamanie prawa lub regulaminu. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: o_O Re: Kto na UJ??? IP: *.net.autocom.pl 09.05.05, 21:38 Kolejny zazdrosny? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: malina biotechnologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 10:10 Ja na biotechnologie.Ktos sie orientuje czy aż tak tragicznie jest?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hurma Re: biotechnologia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:05 ja myślałam o tym kiedunku... podobno ciężko się dostać... zdaję na maturze matme i biol... może się uda :] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ggg Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 11:36 joł Krakowiaki!!!! Może sie spotkamy:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M.P. Re: Kto na UJ??? IP: *.miechow.com / 82.177.44.* 10.05.05, 13:32 Ja też na UJ ale na cos na co malo osob sie wybiera - pielęgniarstwo :) Jak narazie nie idzie zle z matura wiec są duże szanse. Wybierasie tam ktoś jeszcze, napiszcie, to moze sie jeszcze rozmysle :D :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: J Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 16:24 Ja na prawo...... A może na lewo.......... hmmmmmmmmm.......:))))))))))))))))))))))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mam19lat Re: Kto na UJ??? IP: 80.50.251.* 15.05.05, 17:39 ja też.... jestes z Kraka ? po którym LO ? dużo osób z Twojej szkoły się wybiera? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dzemka Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 16:43 Ja będę tam składała na psychologię, ale bardziej pod kątem egzaminów z lektury i umiejętności studiowania, bo nie zdawałam angielskiego rozszerzonego (z lenistwa i braku wiary w siebie). Nie uczęszczam na kursy przygotowawcze, bo do Krakowa mam baaaardzo daleko i byłoby to niemożliwe technicznie do zrobienia. Nie wierzę raczej w to, że się dostanę, chociaż zawsze marzyłam o studiach w Krakowie. Wieczorowe studia jak najbardziej wchodzą w grę, ale nie tam... Będę jeszcze składała na UW, UKSW, UMCS i ewentualnie na Akademię Medyczną na technikę dentystyczną. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lewo Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.05, 20:54 Lewo preferuje:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olcia JUDAISTYKA IP: *.opole.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 15:42 ktoś się wybiera?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Aga Re: JUDAISTYKA IP: *.dom.pl / *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 18:39 Witam serdecznie! :) ja wybieram sie na judaistyke :) ale przede mna jeszcze bardzo dłuuuuuga droga... a jutro pierwsze starcie z matura z historii :P pozdrawiam serdecznie i być moze do zobaczenia w pazdzierniku na studiach! :) Odpowiedz Link Zgłoś
miniaturka_86 Re: JUDAISTYKA 27.05.05, 18:32 hejka aga, ja też chciałam na judaistykę:) proszę skontaktuj się ze mną miniaturka_86@gazeta.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hurma Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:06 ja myślałam o matematyce lub biotechnologii... ciekawe, czy mam szanse... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mada Re: Kto na UJ??? IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 13.05.05, 12:11 Ja na prawo lub archeologie, jeszcze zastanawiam się nad dziennikarstwem - jestem laureatka olimpiady i mam wstep wolny ... wow! powodzenia ja juz m,am wakacje i indeks w kieszenia tylko wybierać:) Odpowiedz Link Zgłoś
god_save_the_queen Re: Kto na UJ??? 15.05.05, 17:44 Wbrew pozorom archeo jest cięzkim kierunkiem. Tak fizycznie (miesięczne praktyki w wakacje) jak i umysłowym. Duzo nauki, 4 języki. Cóż, nauka interdyscyplinarna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hajle_selasje Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 12:43 A ja jestem super genialna i sobie wymysliłam, że będę składała na filologie hiszpańską i indianistyke?Może ktoś jeszcze tam wbija? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dfhdfhgfjfgjghkghk Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 16:06 trrrrrrrrryyyyyyy Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lucy Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 15.05.05, 16:36 Medycyna... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: j-23 Re: Kto na UJ??? IP: *.com.pl / *.zetosa.com.pl 15.05.05, 17:29 hista albo prawo , ew. socjologia Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Karolina Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.05, 21:04 Tak dużo osób:((( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: :))))) Re: Kto na UJ??? IP: *.unicomp.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 26.05.05, 13:31 tez myslalam o UJ a konkretnie biotechnologia, ale bardziej chyba przyciaga mnie miasto niz uczelnia, ostatnio mi sie odwidzial ten UJ a konkretnie po tym co slyszalam od znajomych osob tam studiujacych:) i teraz nie wiem czy warto tak sie bic o te miejsca:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ! Re: Kto na UJ??? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 26.05.05, 19:04 Mnie też chyba miasto pociąga,ale zawsze tol lepiej mieć dyplom UJotu niż Uniwersytetu X Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ilons Re: Kto na UJ??? IP: *.interclik.pl / 82.160.28.* 26.05.05, 19:12 no spróbuje swoich sił na historię ale ciężko to widzę:/// trzymajcie kciuki:) Odpowiedz Link Zgłoś
agatha.p Re: Kto na UJ??? 26.05.05, 22:02 Ja będę próbować na filologię włoską:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Barabara Re: Kto na UJ??? IP: *.net.autocom.pl 27.05.05, 11:28 a kto na socjologie?? przygotowywujecie sie juz do egzaminow? Odpowiedz Link Zgłoś
czekolada6891 Re: Kto na UJ??? 29.05.05, 13:57 ja rowniez wybieram sie na socjologie... co do przygotowan, nie robie nic...:P lektura jest podobno kijowa, lanie wody itp, ale postaram sie ja zdobyc i przeczytac generalnie licze na swoja inteligencje i ogolna wiedze :D no i farta, oczywiscie jesli chcesz wiecej pogadac, wyslij mi maila pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kasia dziennikarstwo IP: *.bielsko.cvx.ppp.tpnet.pl 27.05.05, 18:01 Ja na dziennikarstwo. Kto jeszcze ? Macie coś ważnego do powiedzenia o tym czego wszyscy nie wiedza? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: milosz Re: dziennikarstwo IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 27.05.05, 18:21 Ja tez na dziennikarstwo.Jak cos pisz na maila: miloszukleja@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś