Gość: e_kangu geografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:00 "...Tabela miast zawiera nazwy miast, w których odbywają się zawody i skróty nazw państw, wktórych one leżą." może to cke zdziwi ale ja nie jestem dobry z geografi dlatego zdaje infe, może położenia tych miast można było sie domyślić ale czy napewno Kuusamo leży w japoni a Trondheim w niemczech to ja na 100% nie wiem w tej maturze jest mnustwo niedopatrzeń albo ja źle rozumiem komisje... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: geografia IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:45 Trondheim to w Norwegii, nie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: finka Re: geografia IP: *.lubin.dialog.net.pl 12.05.05, 23:12 Boże co za masakra.. ja Wam normalnie współczuje tych pytań z geografii na informatyce.. Przegięcie.. w ramach ścisłości Trondheim w Norwegii, Kuusamo w Finlandii. Trzymam kciuki za dobre wyniki:) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: FUTRZASTY informatyka? Predzej biologia i matematyka vol.2 IP: *.netia.piekary.net 11.05.05, 16:08 Calkowicie zmascilem informatyke :( bylo akurat to czego nie umialem - bazy danych i excel. Lolaśne bylo zadanie z rozmnazaniem tych stworkow :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MDS Studia w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:09 Kto wybiera sie na AGH na informatyke ?? I jakie macie przeczucia odnosnie swoich wynikow z matur ?? najlepiej napiszcie co zdawaliscie i wasze przypuszczenia POZDRAWIAM Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Fidion Re: Studia w Krakowie IP: 213.77.17.* 11.05.05, 16:23 Ja raczej na AiR Matematyka rozszerzona - podstawowy ~75% rozszerzony ~55% Informatyka - wielka niewiadoma, jeśli algo są dobre i dobrze zrozumiałem "co poeta miał na myśli" z tymi raportami to ~50% Angielski - podstawowy ~95% roszerzony ~80% Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Monika Re: Studia w Krakowie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:33 Owszem na AGH ale na wydzial Paliw i Energii :-) Chociaz po tych maturach to ja watpie w cokolwiek :/ zdawalam majce rozsz. i chemie jeszcze zdaje tez rozsz. ;-) pozdro Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Międzyrzeczanin Informatyka - porażka? to mało powiedziane IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:13 tak!! wszyscy co pisza o tej informatyce maja calkowita racje! Ci w CKE to tylko siedza na wysokich stanowiskach i pierdza w stolki! Mysla ze sa najlepsi, wiec chca nam udowodnic ze my nic nie umiemy! W ten sposob to faktycznie wyjdzie ze w Polsce sa same glaby, ale za to nie bedzie nikogo kto zdal ta mature dobrze! A jesli beda to nieliczne wyjatki! I oto jaki bedzie obraz polskiego szkolnictwa! Zadania z informatyki czy matematyki nie byly przygotowane do programu nauczania! Te zadania byly trudniejsze nawet od tych na olimpiadach przedmiotowych ale coz teraz zrobic?.... tylko sie zalamac??.. Odpowiedz Link Zgłoś
bsskl Re: Informatyka - porażka? to mało powiedziane 12.05.05, 12:14 Matura z Informatyki 2005 to po prostu kolejny nieudany eksperyment na „zwierzętach”. CKE chyba sama nie wie, co zrobiła. Pytania na maturze próbnej w porównaniu z tymi to po prostu niebo, a ziemia. A Pani z ministerstwa przed maturą zapewniała „poziom zadań na maturze próbnej nie będzie odbiegać od poziomu zadań na maturze głównej”, a tu, co a no chciałoby się powiedzieć… (sami wiecie, co). Szanowna CKE, czy waszym zadaniem było wprowadzenie maturzystów w błąd??? Pewnie tak, bo koszt egzaminu z informatyki był zbyt duży. Niestety o ile na części I wytrzymałem nerwowo zagmatwane polecenia, to już na części II ta sztuka mi się nie udała i wyszedłem. Przejdę wreszcie do rzeczy: - Polecenia zbyt zawikłane i nieczytelne - Zadania zbyt trudne i mniemające wiele wspólnego z programem nauczania - Zbyt mało czasu na obu częściach - Brak jakiegokolwiek odniesienia do poziomu zadań z matury próbnej CKE wykazało się (niestety, ale muszę to powiedzieć) brakiem kompetentnych ludzi. Jeśli chodzi o mnie to z obu części będę miał jakieś 10%(a może nawet mniej), gdyż puściły mi nerwy i nie potrafiłem przestawić swojego toku rozumowania (osoby w miarę zrównoważonej psychicznie) na tok rozumowania osoby chorej umysłowo (Bo chyba taka osoba układała te zadania, ale pewności nie mam, mógł to być jeszcze kosmita ;) ). Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szkorp Jak wam wyszło w EXCELU? IP: *.krak.tke.pl 11.05.05, 16:38 Czy w zadaniu z excela gdzie trzebabyło porównać dla jakiego n opłaca się jedna firma a dla jakiego opłaca się druga firma wyszło wam że ponizej 3618 jest D1 a powyzej jest D2 ?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Jak wam wyszło w EXCELU? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:40 Wyszło mi tak samo Odpowiedz Link Zgłoś
xemex Re: Jak wam wyszło w EXCELU? 11.05.05, 21:22 cyt: 'Końce przedziałów wyznacz z dokładnością do jednej setnej' Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: grzyb Re: Jak wam wyszło w EXCELU? IP: *.milaty.net.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:40 Z tego co pamieam trzebabyło tam podac z dokładnoscia do czesci setnych, wychodziło 3617,.. z drobnymi... dokladnie nie pamietam totalna Masakra, a plik powyzej 2MB;-) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tom Re: Jak wam wyszło w EXCELU? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:40 Tak samo mi wyszło Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przem z krokiem 100 :D IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:55 Wiem, że to moja wina ale jak tam było napisane (chyba w b)) "porównaj zestawienie kosztów licencji D2 z kosztami wyboru D2 w przedziale [3000;6000] z krokiem 100" to ja to zrozumialem jako pojedynczo od 3000 do 6000 + krok gdzie N = 100. A to chodzilo o to, zeby co 100 robic ;/ (3000,3100...). Kurde stres i mało czasu to sie nie mysli jak trzeba i dlaczego nie napisali co 100 Gigabajtow tylko z krokiem 100 :D i pozniej nie chcialo mi sie 3000 wierszy przekopiowac do Worda więc po prostu supcio musze powiedziec. Wykresu tez nie zrobilem bo pomyslalem ze jak nie mam porownania to po co walic wykres ;/ Siano- kosy bym rzekł :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mat Matura matura... IP: *.cn.com.pl / 80.51.233.* 11.05.05, 22:30 IMO zadania byly latwe. Byc moze niektorych z was wyprowadzil z rownowagi sposob przedstawiania wynikow. Niestety, kto nie przerobil dokumentowania pracy ten mial problem. Co do teorii to ciesze sie ze byla matematyczna, w koncu informatyk musi myslec a nie klepac na pamiec formulki. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Jak wam wyszło w EXCELU? IP: *.brzesko.net.pl 11.05.05, 21:02 D1 dla N nalezacego do [1, 3617.61] D1 dla N nalezacego do [3617.62, 7000] Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lolo Re: Jak wam wyszło w EXCELU? IP: *.brzesko.net.pl 11.05.05, 21:03 znaczy ten drugi przedział dla D2 oczywiscie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Jak wam wyszło w EXCELU? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 21:30 mi granica wyszla w 3617.63... ale ja robilem w pascalu... i dodatkowo zem sie walnal z glupim bledem bo zaznaczylem ta firme ktorej koszty sa wyzsze... heh... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Pepuch Re: Jak wam wyszło w EXCELU? IP: *.bydgoszcz.cvx.ppp.tpnet.pl 11.05.05, 22:11 Mi granica w 5 zadaniu wyszla 2879. komus wyszla podobnie? poprawialem kilka razy, bledy byly. Za malo czasu na to. zadania byly wporzadku tylko ze trzeba bylo przeczytac tresc z 5 razy zeby zakapowac. zagmatwane byly totalne. w zad 7 zamiast zrobic baze w accesie to trzeba bylo wypisac relacje i takie pierdolki. po co to? nie lepiej zrobic w accessie i dac wszystko razem? i komisja mialaby latwiej i my. pozdrawiam. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Informatyka - porażka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:43 Do oceny oddajesz: Na nośniku WYNIKI pliki tekstowe wskazane w punkcie a) oraz dokument tekstowy Raport6, zawierający odpowiedzi do punktów a), b), c), d). Trzeba było pisać elaboraty, a nie oddawać pliki baz danych, excela czy coś. Na pierwszej stronie mieliście napisane żeby nie oddawać żadnych innych, tylko te o które was proszą. W każdym razie "I don't get it" Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CITEK AGH - JAK MATMA IP: 82.160.23.* 11.05.05, 16:47 Wybieram sie na agh ale tam jest kilkanascie osob na miejsce na infe. Jak wam poszla mata, bo mi zle rozszerzenie... Jak myslicie , od ilu pointow beda przyjmowac ...? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CITEK Re: AGH - JAK MATMA IP: 82.160.23.* 11.05.05, 16:49 zapomnialem dodac ze ta infa to byla masakra ,,,, nawet 20 % nie bede mial... Napiszmy skarge do Strasbourga na państwo Polskie.... Kto to widzia... Na starej maturze było 5h 5zadan i 3 do wyboru z maty... Zadania stereotypowe... Chodzcie zbierzemy sie i pojdziemy z kosami na CKE !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: phi po co wam matura z informy? IP: 81.15.246.* 11.05.05, 16:58 Ja też idę na informatykę ale zdawałem tylko matmę a nie informatykę. Na prawie każdej uczelni gdy ktoś chce iś na informatykę brana jest tylko matma pod uwagę a nie informatyka. Więc po co wy zdawaliście tę informatykę. A tak na marginesie to wy nie wiecie ze na STUDIACH NA informatyce 70% materiału stanowi nie informatyka tylko MATEMATYKA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: przem do phi IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 17:02 kolego istotna jest informatyka zeby sie spradzic z poziomu wiedzy z niej jak idziesz na studia informatyczne Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CITEK JAK DADZA TAKA FIZYKE JAK MATE I INFE TO... IP: 82.160.23.* 11.05.05, 17:02 Jesli poziom fizyki bedzie taki jak infy.. to ja dziekuje... CHodzcie zbierzemy sie i pojdziemy z pałami na CKE... Kto jest za? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzesiek Krak Re: po co wam matura z informy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 21:22 Ja tez zdawalem Informatyke - porazka! z tego wzgledu jak licza punkty na infromatyke to musisz zdawac Fizyke albo Informatyke, albo test na uczelni gdy nie zdajesz zadnego z tych dwoch. Myslalem ze zdajac infe cos mi podniesie punkty. A tu widze ze te debile z CKE zrobili takie zadania na informatyce i matematyce zeby chyba nikt nie zdal. A poza zeby dostac sie na uczelnie musisz zdawac jakies egazaminy, testy, rozmwowy kwalifikacyjne wiec w tych maturach nic sie nie zmienilo. NOWA MATURA TO PORAZKA!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: fruit Re: po co wam matura z informy? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 21:31 nie wiecie czy sa gdzies na necie odpowiedzi z dzisiejszej infy?? jak ktos zna adres niech poda bede wdzieczny !!!!!!!!!!!!!!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maślana Re: AGH - JAK MATMA IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 17:43 ja cie popieram, moge sie nawet tam wyrzygac! i jakies okno wybic! :] Odpowiedz Link Zgłoś
xemex Re: AGH - JAK MATMA 11.05.05, 21:24 Trzeba było oddać pliki excela, przecież należało wpisać ich nazwy :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Grzegorz Re: Informatyka - porażka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 16:57 Jan Chyży odpowiedzialny za informatykę, 656 37 22 informatyka@cke.edu.pl reszta ciołków: www.cke.edu.pl/index.php?option=content&task=view&id=26&Itemid=48 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kalipso dlaczego infa byla trudna IP: *.smala.pl / *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 17:04 zastanawiacie się pewnie dlaczego matura z informatyki była taka trudna sory przejęzyczyłem sie "poj***na" ja mam kilka teori i wcale nie są one spiskowe! 1. maturę próbną przymajmniej moją (oke kraków)układał FIZYK to nie żart dowiedziałem się o tym od mojego nauczyciela fizyki, który był na szkoleniu, więc nie zdziwił bym się zbytnio gdyby ten arkusz "popełnił" jakiś fizyk, matematyk czy inny chory na głowe 2. już próbna miała na celu zniechęcić jak najwięcej osób- zapytacie dlaczego?-już odpowiadam -jak wiadomo z wyliczeń jakie porobili matematycy defakto przy pomocy komputerów największe co w polsce mamy to dziura budżetowa.nie wiem czy zdajecie sobie sprawe ile kasy kosztowało przeprowadzenie egzaminu z infy??? licencje na programy, sprzęt(teoretycznie przy każdum stamowisku powinna być drukarka i nagrywarka - tak nam mówił dyrektor)to wszystko kosztuje. U mnie w szkole (około 1000 uczniów)nie wiem czy jest 7 drukarek a do próbnej przystąpiło 34 uczniów dzisiaj pisało nas ośmiu (troche sie wykruszyło nie;-)) dowalili nam takie pytania na maturze że za rok maxymalnie 200 osób z całej polski odważy sie pisać (mało poprawiania i koszty też przyzwoite a w dzisiejszych czasach pieniądz żądzi światem) 3. ,ministerstwo chce pokazać, że reforma była potrzebna no bo przedtem większość zdawała choć nic nie umieli a teraz nowa nmatura wyłapie tych wszystkich którzy nic nie umieją i przyszli tylko w celu odpisywania (tak uważa ją ci z ministerstwa w praktyce 50% ludzi dobrych z infy polegnie bo zadania były poj***ne to raz a dwa za mało czasu!!!) 4.....można by sie jeszcze doszukiwać innych przyczyn nie wiem czy ci w cke są "tylko głupi czy też zlośliwi" że odstawili taki cyrk...pożyjemy zobaczymy...teraz trzeba cierpliwie czekać aż cke opublikuje klucz odpowiedzi ale pierwsze pewnie dopiero muszą go ułożyć bo dam sobie głowe uciąć że nie rozwiązywali jeszcze tych zadań ;-) na koniec cytat z informatora jakie cke opublikowało przed maturą:"...czy nowa matura będzie trudniejsza od starej? Nowa matura nie jest trudniejsza od starej , jest inna..." oby się im wszystkim w ministerstwie i cke tą pier***oną innością odbiło!! pozdrawiam wszystkich którzy zdawali infe dzisiaj CKE RULEZZZZZZZZ ];-> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Szakal Re: dlaczego infa byla trudna IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 11.05.05, 17:21 Arkusz I = KOSMOS... Rozumiem algorytmy, rozumiem to ostatnie zadanie. Choć wydawało mi się takie że prawie wszystko do wszystkiego pasowało i pewnie jak ktoś bedzie mial szczescie to troche punktów złapie na tym. Zadanie 1, hmm co tu dużo mówić, tą tabelke uzupełniłem bo to chyba tylko do tego wzoru trzeba było podstawiać, chociaż i tak nie jestem pewny czy dobrze myslałem bo to mi się wydawało za proste jakby porównać do ogółu. Zadanie 2 to raczej sama logika. Podpunktu c bodajże nawet nie ruszyłem bo go qrna czytalem chyba z 10 razy i dalej nie wiedziałem co oni ode mnie chcieli. Co do arkusza II to nie był wcale taki trudny, tylko ten czas :((((( Tak jakby dali 10h to na luzie moznaby wszystko zrobić. Ogólnie te zadania nie były trudne, aczkolwiek tak zawile sformułowane, że trzeba było kilkakrotnie czytać,żeby cokolwiek z teog zczaić. Zadanie 1 wydawało mi się bardzo łatwe, więc od niego zacząłem. Ale jak sie później okazało to zajęło mi chyba ponad godzine. Później wziąłem sie do zadania 3 bo jak widziałem ze w drugim jest programowanie to sobie odpuściłem bo wiedziałem ze i tak tego nie zrobie. Zadanie 3 również było do zrobienia, aczkolwiek wymagało jak dla mnie to kilka godzin pracy, żeby zrobić wszystko. I na koniec jeszcze chciałem szanownej CKE zakomunikować, że dyskietka ma troche małą pojemność. I mnie się oczywiście przytrafiło, że pliki nie mieściły sie na tej dyskietce. A dla tego co układał pytania to jeszcze taka mała drobna sugestia: Do pliku tekstowego bardzo trudno wstawić tabelę, a tym bardziej już wykres z excela. No chyba ze CKE ma extra windowsa, w którym notatnik posiada takowe funkcje. pozdro dla wszystkich maturzystów i nie przejmujcie sie zbytnio bo jedynym plusem w tej całej zabawie jest to, że każda szkoła miała takie same pytania, więc wyniki będą niskie aczkolwiek porównywalne (mam nadzieję :P) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ziut Trudna, bo nie po polsku... IP: *.21.pl / 212.87.240.* 11.05.05, 18:38 Zadanie z Excela napisane bardzo kiepskim językiem, pewnie specjalnie zmyłkowym, by wyprowadzić na manowce. Dokument tekstowy... właśnie. Czy plik WORD-owy jest plikiemt tekstowym? Tekstowy to taki, żw w nim same znaki ASCII. Tak się wie. Wykres mmożna do niego wstawić, ale trza go sklecić ze znaków ASCII. I będą obrazki z aski. He, he, he... Kto pisze tak kiepsko po polsku i przy użyciu CKE rozsyła toto po polskich szkołach? Zadanie z EXELa było łatwe, ale utrudnione celowo przez nieumiachę, piszącego trochę po polsku. A ta wielkość pliku? Jajcarze. Hehehe... rechoczcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kraków_maturzystka Re: dlaczego infa byla trudna IP: *.autocom.pl 11.05.05, 18:06 true true - zgadzam się z Tobą całkowicie tylko dlaczego my??? dlaczego akurat rocznik 1986??? już od urodzenia (Czarnobyl) mamy jakiegoś przegiętego pecha czemu akurat na nas to trafiło? Boż(sh)e widzisz i nie grzmisz... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... odwołanie ODWOŁANIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 19:23 Stworzyłem petycję, zbierajmy podpisy i wysyłajmy maile do oke !!! Trzeba coś z tym zrobić, ja chciałbym iść na jakieś dobre państwowe studia, teraz wszystko się rozwiało, podpisujcie się !!! dexterman.risp.pl/matura/ dexterman.risp.pl/matura/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: daniel NO BA IP: 81.6.129.* 11.05.05, 17:24 Musialem skompresowac plik z exela a reszty nie wiem bo nie bylem w stanie zrobic... poziom mocno przesadzony!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: GMD GRATULACJE CKE!!! IP: 194.146.248.* 11.05.05, 18:09 No udało się wam CKE, cała Polska to informatyczni analfabeci! A może jednak każdy powinien na informatykę umieć geografię, rozszerzoną matematykę, interpretowanie literackich poleceń i tworzenie wykresów w plikach tekstowych (to rozumiem grafika ASCII miała być?) Do tego robiąc zadania na 6 godzin przewyższające poziom olimpiad w tempie taktowania procesora komputera przy którym siedzi, kompresując w tym samym czasie pliki wynikowe do rozmiarów adekwatnych dla pojemności dyskietki 3,5'? Jeszcze raz brawo. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Lepikur(CHORZÓW) Re: GRATULACJE CKE!!! IP: 80.51.229.* 11.05.05, 18:16 Masakra, i po cholere uczyłem sie html,LAN,WAN,... - wynika z tego ze wdług CKE informatykiem moze zostac osoba która potrafi dodawac literki [to zadanie z dziećmi które sie nazywają ABCDE.. - śmiech i kompromitacja ], AGH: żegnam :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kapela Re: GRATULACJE CKE!!! IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 18:57 ej, nie wiem czy to ja zrabalem program (chodzi mi o zad 5), algorytm to ja od razu w Delphim zaczalem robic (uczylismy sie delphiego i jestem nawet dobry, robilem w ciagu roku szkolnego mnostwo zadan innym za kase, zawsze 5 dostawali :D) zrobilem 3 petelki for w ktorych po wiekszych i mniejszych modyfikacjach bez problemu liczyl sobie pierwsze dwa txt ale ten 3 co mial od zaje..ia liczb to nie zdazyl mi policzyc :|(wzialem se label1.caption:=inttostr (l) l-aktualna suma wyrazow i do tego application.procesmessages zeby widziec czy sie nie wiechna gdzies czy cos, i robil robil robil i nie wiem akurat 10 minut tylko mi zostalo od kiedy wlaczylem ten program zeby te wyniki zrobil, i qrde nie zrobil (procek 1,4 ghz :/). napisalem ze program nie zdazyl wykonac obliczen :P A access to byl rabniety, powtarzalem sobie kwerendy, raporty, ale tego to wogole, nie zrozumialem i nie zroobilem, to samo z excelem, a moj nauczyciel tak we mnie wierzyl, postawil mi 6 (no co prawda z klasy to najwiecej wiem i same 5 mam :P) a troche go zawiodlem, jak nagrywal na cd te moje "wypociny" to oczywiscie komentowal "co tak malo", "co z tobą", a z niego to spoko koles, ma 36 lat a zachowuje sie jakby mial z 20 :D nie raz razem sie pilo :P wracajac do tematu, te "organizmy" byly fajne, jako jedyne cale w arkuszu 1 zrobilem :D, i tak licze na mniej niz 40% :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: e_kangu nie pozwólmy żeby to przeszło bez echa IP: *.dialup.telenergo.pl 11.05.05, 18:22 na tym forum zbierają sie ludzie którzy chcą i potrafią coś zrobić w sprawie matury z infy forum.gazeta.pl/forum/72,2.html?f=157&w=237 Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Banan Re: nie pozwólmy żeby to przeszło bez echa IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 18:45 Wraz z kolegą robimy stronę z Apelem i odwołaniem gdzie będzie można się wpisywać i swoje pretensje następnie planujemy to wysłać do CE dlatego prosze wszystkich o pomoc i komentarz gdy strona pojawi się w necie podamy adres Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... odwołanie Re: Informatyka - porażka? ODWOŁANIE IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.05, 19:22 Stworzyłem petycję, zbierajmy podpisy i wysyłajmy maile do oke !!! Trzeba coś z tym zrobić, ja chciałbym iść na jakieś dobre państwowe studia, teraz wszystko się rozwiało, podpisujcie się !!! dexterman.risp.pl/matura/ dexterman.risp.pl/matura/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: matma A PO CO ZDAWALIŚCIE INFORME? HEHE IP: 81.15.246.* 11.05.05, 19:40 Ja też idę na informatykę ale zdawałem tylko matmę a nie informatykę. Na prawie każdej uczelni gdy ktoś chce iś na informatykę brana jest tylko matma pod uwagę a nie informatyka. Więc po co wy zdawaliście tę informatykę. A tak na marginesie to wy nie wiecie ze na STUDIACH NA informatyce 70% materiału stanowi nie informatyka tylko MATEMATYKA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Daikon Re: A PO CO ZDAWALIŚCIE INFORME? HEHE IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 19:50 A gdzie takie studia masz? Bo z tego co wiem, to mata tak na prawde jest tylko przez pierwszy rok i czesc drugiego i wcale to nie jest 70%. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: alf Re: Informatyka - porażka? IP: *.ists.pl / *.ists.pl 11.05.05, 19:56 Jeszcze mnie zdziwiła objetosc arkusza na teoretycznej. Na matematyce było w cholere miejsca do rozpisania sie tak, ze sie zastanawiałem czy czegos nie zapomniałem. A tu postanowili chyba zadbać o drzewka i naściubli 2 linijki na odpowiedzie gdzie akurat chciałem walnąc 15 :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: interpares Re: Informatyka - porażka? IP: *.adsl.inetia.pl 11.05.05, 20:14 Ta matura to była po prostu kpina. Uważam, że jestem całkiem niezły z informatyki. Zawsze miałem 6 a jestem na klasie informatycznej. Posługuję się C++ całkiem nieźle a mimop to napisanie programu do zadania 5 zajęło mi półtorej godziny. I program faktycznie miał za dużo danych w przypadku trzeciego pliku - liczył to przez kilka minut. To jest jakaś paranoja. Poza tym kto słyszał żebyw plikach tekstowych takie pierdoły zamieszczać ... ??? O co wogóle z tymi plikami chodziło? Jaja sobie z nas robili czy jak?? Wszystkie zadania były do zrobienia ale do jasnej cholery nie w takim czasie !!!!! Dajcie mi 10h na całość to sobie to porobie wszystko jak trzeba!! CKE - macie dużo wrogów. Zrujnowaliście przyszłość wielu młodym ludziom. Wielu młodym, mądrym ludziom. Jesteśmy teraz źli. Możecie zacząć się bać. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: west Re: Informatyka - porażka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 11.05.05, 22:10 Informa była do zdania nie co do tego wątpliwości jednak pewne jet to żę było potrzebne dużo więcej czasu na takie problemy gdyz były one wysokiego poziomu. moze napisze jasobie jesce raz za pol roku albo za rok.... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kosiarz_Pomyslow POMYSL! IP: *.lodz-teofilow.sdi.tpnet.pl 11.05.05, 21:34 Ja propojuję wyjechać za granicę. Nie będziemy płacić składek na emerytury dla mądrali ktorzy układali tę maturę ;-)) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CINEK PODANIE O ODWOŁANIE - WPISUJCIE SIE MATURZYSCI !!! IP: *.prenet.pl / 212.244.80.* 11.05.05, 21:58 dexterman.risp.pl/matura/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hwdcke Re: Informatyka - porażka? IP: *.tpnet.pl / *.tpnet.pl 12.05.05, 01:26 heh, jeszcze nie widzialem ZADNEJ pozytywnej opinii na temat nowej matury z informatyki, lol Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: misterdexter Re: Informatyka - porażka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 01:30 Ja powiem tak. U mnie była ciekawa sprawa, bo zdawałem infę jako jednyny w szkole i była wielka presja. Pierwszy arkusz był dla mnie bardzo prosty, jednak to była bardziej matma niż infa. Problemy? To podać ilość wielokrotności 2 w przedziale (n,m] i bawienie się z dużymi ułamkami (w 1 w 1) na zwykłym kalkulatorze. 2 arkusz już trochę gorzej. Szczerze z 1 zad. męczyłem się ponad godzinę, podobnie z 2 a 3 prawie nie ruszyłem :/ Było dużo niejasności w pytaniach i trochę "opacznie" opisane te algorytmy. Trzeba było się nieźle wgryść, by to zczaić. Teraz tylko czekam na wyniki... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Jak rozwiązałem ZADANIE 5 IP: *.miechow.com / 82.177.44.* 12.05.05, 12:00 NAJLEPSZA SUMA CIĄGU, wbrew temu co pomyślałem na samym początku, gdy zobaczyłem to zadanie to po prostu suma wszystkich dodatnich wyrazów ciągu. Jesli ciąg składa się tylko z ujemnych wyrazów, wtedy najlepszą sumą jest jeden największy ujemny wyraz. Nie wiem jak robili Ci, którym obliczenia programu zajmowały ponad 10 minut i nie doszły do końca. Według mnie moje rozwiązanie jest dobre i taka procedura zliczająca była w moim przypadku bardzo prosta i krótka. Jeśli chodzi o arkusz pierwszy to byla to jedna wielka pomyłka. Nie wiedziałem natomiast jak wyznaczyć najpopularniejszy element, jeśli wiecie, piszcie. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dam Re: Jak rozwiązałem ZADANIE 5 IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 12:19 Dałem dwie petle.W petli pierwszej na początku przypisywałem dany element jako aktualny a petla wewnętrzna zaczynała się od elementu z petli głównej a kończyła na ostatnim elemencie z tablicy.W petli wewnętrznej za kążdym razem było sprawdzane czy dany element tablicy od petli wewnetrznej jest równy elementowi aktualnemu. Jeżeli tak to dodawałem do sumy elementów aktualnych i sprawdzałem czy syma ta jest lepsza od najlepszej do tej pory.Jeszcze jakieś dwie zmienne do zapamietywania tego wszystkiego i koniec.Według mnie to chyba działało. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HellHax Re: Jak rozwiązałem ZADANIE 5 IP: *.visp.energis.pl 12.05.05, 19:07 dam zrobiłem chyba tak samo...mi program sie wykonywał 2-3 sek nawet na tym duzym pliku...mam nadzije ze jest ok...drugi podpunkt nawet poszedł bo bo sprawdzilem w pierwszym pliku miało chyba być 24... ale złozonosc mi wyszło cos okolo O(n^2) ale i tak walnolem sciemo ze to jest najwydajniejsze z mozliwych:D Ale 3 zadanie to było najbardziej powalone...gdzeie tam było napisane w jakich krajach lezą te skocznie...i wogule to treze było robic tabele MIASTA? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: stachu Re: Jak rozwiązałem ZADANIE 5 IP: 83.17.* / *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 13:11 Jeśli chodzi o sumy to zrobiłem to w dwóch pętlach, wykonywalo sie to <1s. Jednak pewniejsze wydalo mi sie dodanie trzeciej pętli i wtedy wyniki były o dziwo takie same (chyba niepotrzebnie zmienialem) a wykonywalo sie ~3s. Jeśli chodzi o wybór najpopularniejszego elementu to jakimś cudem w poniedzialek poczytalem o algorytmie znajdowania lidera. Bardzo prosty i mam nadzieje że odpowiedni do zadania. Ale co z tego skoro zapomnialem kliknąć Zapisz w Wordzie i skopiowalem na dyskietke nieaktualny Raport5 !!!!! pozd. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: mcksnk Re: Jak rozwiązałem ZADANIE 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:07 Faktycznie ta matura z infy byla zajebistym ( dla ludzi wrazliwych wielkim ) problemem dla wszystkich, akrusz pierszy jakos poszedl cos tam sie na bazgrolilo, natomiast II to naprawde poraszka ... zadania co prawda jakies super kosmosy nie byly ale powinni dac jakas godzine moze nawet poltora wiecej bo czlowiek nie mial czasu sie zastanowic nad tym jak zrobic zadanie, albo chociaz w brudnopisie budki sobie porysowac, trzeba bylo miec gotowy kod programu odrazu w głowie i tylko go przepisac .... nie jestem co prawda jakiems wszechwiedzacym informatykiem ale wiem ze cos umiem ( niektorych poczatkujacych informatykow sam uczylem ), pozatym do wszystkiego co umiem dochodzilem sam ( jak bralismy w gimnazjum paita to ja bawilem sie w pisanie w notatniku stron, a w liceum jak bralismy juz worda czy corela to ja w visualu kalkulatory robilem albo w paskalu lazilem po helpie) ale jeszcze czegos takiego to nie widzialem .... jak bede mial 30 -40 % to bede dumny :P ( zwlaszcza ze w calym moim miescie infe zdawalo ledwo 10 osob ). Chociaz mysle ze duzo ludzi nie czytalo dokladnie zadan ( nie chodzi mi o tresci ale o przypomnienia ) bo po kazdym zadaniu praktycznym pisalo : "do oceny oddajesz na dyskietce wyniki dokument tekstowy raportX" wiec po kiego grzyba ludzie tam umieszczaliscie arkusze kalkulacyjne bazy czy programy ? te trzy dokumeny razem z bajerami ( jakies kolorki wciecia, tabelki wykresy ) napewno nie zajmowaly wiecej jak 60 kB !! po co niby mielismy opisywac tabele, relacje, wyniki z dokladnoscia do 0,01 albo zastosowane tam algorytmy ? - po to aby nie zamieszczac wlasnie prac, same raporty !! - to jest wymyslone IMHO przez czlowieka ktory nie ma zbyt rowno pod sufitem ale co teraz poradze ? ;[ zreszta nawet dyrektor ( informatyk naprawde dobry ) powiedzial ze ten akrusz jest popiepszony ( doslownie mi tak powiedzial ) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tez krzysiek Re: Jak rozwiązałem ZADANIE 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 14:12 Przeciez wyrazy mialy wysteppowac po sobie (czyli byc kolejnymi). Jesli dodawales tylko dodatnie liczby to zle rozwiazales. Jakie mieliscie sumy? 106 139 1342? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Jak rozwiązałem ZADANIE 5 IP: *.miechow.com / 82.177.44.* 12.05.05, 14:37 masz racje... w takim razie wychodzi na to ze nie doczytałem zadania Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gość gość... :) Re: Jak rozwiązałem ZADANIE 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 15:09 dokładnie taki sam wynik! :) Czy jest nadzieja, że mamy dobrze :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: HellHax Re: Jak rozwiązałem ZADANIE 5 IP: *.visp.energis.pl 12.05.05, 23:16 mi tez takie sumy wyszły!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: Jak rozwiązałem ZADANIE 5 IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 23:56 Potwierdzam ;] Szkoda, ze CKE nie była łaskawa podać specyfikacji danych wejściowych. Jaką długość ma maksymalnie ciąg i z jakiego zakresu są wczytywane liczby. Ta druga informacja byłaby szczególnie przydatna w podpunkcie C. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Jak rozwiązałem ZADANIE 5 - mój kod IP: *.miechow.com / 82.177.44.* 14.05.05, 01:19 Napisałem przed dzisiaj program, oto fragment kodu "n" to liczba elementów tablicy z wczytanymi juz liczbami z pliku, dla 3 pliku wynosi 9999. Kod jest dobry, ale obliczenia trwają około 40 minut na Athlonie XP 2400+ (2GHz) dla pliku txt trzeciego, dla dwóch poprzednich obliczenia trwały mniej niż 1 sekunde. Co o nim myślicie? W tej chwili nie mogę wymyślić bardzie optymalnego.... Piszcie!! :) n - j.w. tab[] - tablica z wczytanymi liczbami (9999 elementów dla 3. pliku) akt - aktualna suma najw - aktualna najlepsza suma i,j,k - liczniki kolejnych "pętli w pętli" akt:=0; for i:=1 to n do begin for j:=i to n do begin for k:=i to j do begin akt:=akt+tab[k]; end; if akt>najw then najw:=akt; akt:=0; end; end; Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Re: Jak rozwiązałem ZADANIE 5 - mój kod IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 14.05.05, 13:26 IMHO Twoje rozwiązanie jest troszkę nieoptymalne :P. $ time ./a.out < DANE/dane5-3.txt 1342 real 0m0.033s user 0m0.040s sys 0m0.000s Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Krzysiek Re: Jak rozwiązałem ZADANIE 5 - mój kod IP: *.miechow.com / 82.177.44.* 14.05.05, 13:48 czesc T. jesli masz chwile to opisz krotko swoj algorytm Odpowiedz Link Zgłoś
dkondas TO NIE TAK TRZEBA !! 12.05.05, 12:01 Wydaje mi sie, że odwołanie powinno wyglądać w inny sposób. Internet jest jedynym miejscem, w którym możemy się wszyscy spotkać, dopisywać do podania. WYDAJE MI SIE, ZE PODANIE POWINNO BYC NAPISANE W FORMIE LISTY OSÓB CHCĄCYCH POWTÓRZYĆ INFORMATYKE, czyli imie, nazwisko, miejscowość, adres. Bo CKE i tak nie przeczyta komentarzy, a tak, jeśli wpisze się duuża większosć maturzystów - informatyków, to może coś da sie w tej sprawie zrobić ... moge tylko powiedzieć: GL !! Oficjalnie jeśli pomóc w tworzeniu strony, to spoko : GG:5118965 kondas.daniel@wp.pl Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MEM Re: TO NIE TAK TRZEBA !! IP: *.internetdsl.tpnet.pl 12.05.05, 16:29 Te 3 zadania w 2.5 godziny to naprawde jest smieszne!! Tresci zadania niezrozumiałe - mam pisac program czy dokumentacje ? A ja sie juz wzielem za programowanie juz kernela linuxa ? Chyba zrezygnuje bo mnie ludzie zdolowali ze podstaw niby nie potrafie ;) A tak serio to jak wzielem sie za te zadania w domu to jedno zrobilem w 2.5h ! Widocznie moj mózg za wolno pracuje :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kamil Porazka ale CKE IP: 80.51.180.* 12.05.05, 19:16 INFORMATYKA!! To byl kosmos! Pierwszy arkusz praktycznie nie do zrobienia w calosci! Byl tak trudny ze mialem ochote wyjsc po 30 minutach! Zastanawiam sie kto ukladal te zadania! Ale chyba jakis kompletnie popie******* idi***!!!! 2 arkusz byl podobnie trudny jednak dalo sie cos zrobic! Co lepsze ogladal to moj kolega, ktory studiuje na politechnice w Krakowie i niektore zadania bierze wlasnie na 2 roku studiow!!! Na pierwszy arku powinno byc 3 godziny! 30min na zrozumienie 1zadania 30 na zrobienie! podobnie z kolejnymi dwoma! Przy 2 arkuszu wole nie mowic ile powinno byc czasu! Jednak gdyby byl on wydluony to pewnie zrobil bym wszystkie zadania! Czy ci z CKE nie rozumieja ze tu wchodza w rachube jeszcze stres, olbrzymie napiecie i wogole (sami wiecie). Pragne jeszcze tylko podziekowac w imieniu swoim jak i pewnie wielu zdajacych za tak fantastyczny system edukacji w naszym kraju, jak rowniez CKE za idiotyczny popis tego co moga zrobic z uczniami!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: CINEK PODANIE O ODWOŁANIE - WPISUJCIE SIE MATURZYSCI !!! IP: *.prenet.pl / 212.244.80.* 12.05.05, 20:24 dexterman.risp.pl/matura/index.php Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: sarven Re: PODANIE O ODWOŁANIE - WPISUJCIE SIE MATURZYSC IP: *.robikom.com.pl 13.05.05, 10:09 matura2005.cogia.net/ Odpowiedz Link Zgłoś
pawel-ciupak Re: Porazka ale CKE 17.05.05, 18:44 > Jednak gdyby byl on wydluony to pewnie zrobil bym wszystkie zadania! Prędzej byś usnął. Tego nawet w pół dnia nie dało by się zrobić. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Kociak Re: Informatyka - porażka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 12.05.05, 22:05 Obudziłem się w deszczowy poranek 11 maja 2005 z myślą, że to już dzis - długo wyczekiwana matura z informatyki. Trzy lata nauki w gimnazjum, trzy lata w liceum, dziesiątki godzin spędzone przed monitorem z uruchomionym Borland Pascalem 7.0, sterta przeczytanych Chipów i mniejsza KS Ekspertów, półeczka z książkami o programowaniu, kilka prowadzonych stron internetowych wreszcie dadzą wymierne efekty w postaci dobrego wyniku. Na próbnej miałem najlepszy wynik w szkole, wyprzedzając drugą następne osoby o jakieś ~20 pkt. Szybko jem śniadanie, ubieram w miarę odświętny strój i wychodzę do szkoły (najważniejszy jest dowód osobisty). Pojawiam się pod pracownią komputerowąjako jeden z ostatnich spośród siedmiu wspaniałych, którzy podjęli się tego wyzwania (we wrześniu deklarowało się jakieś 20 osób). Trwają tam jeszcze ostatnie szlify w nauce tych, którzy pojawili się wcześniej i dyskusje na temat niedawnego egzaminu z matematyki. Wreszcie wychodzi przewodnicząca komisji i zaprasza nas do środka. Siadamy przy stolikach i jeszcze raz wysłuchujemy regulaminu przebiegu egzaminu. Następne dostajemy swoje arkusze, które starannie kodujemy (tak swojądrogą za każdym razem kolor pasków zabezpieczających jest inny, na informatyce żółty. Ciekawe skąd wezmą tyle kolorów, żeby obdzielić wszystkie przedmioty). Otwieram swój egzemplarz. Szybki rzut okiem na wszystkie zadania. Rozpoczynam od pierwszego - najlepiej poszedł mi schemat blokowy. Tabelka też nie była trudna. To samo z różnicą wyrazów. Ale to mi przypominało matematykę sprzed dwóch dni i tam powinno się znaleść. Drugie zadanie ciekawe, jedno z takich, jakie powinny znaleść się na tej maturze, choć trzeba przyznać nieco zagmatwane. I jeszcze ta rekurencja zaciemniająca program. Trzecie zadanie skojarzyło mi się z maturą próbną (stare dobre czasy kiedy dało się na infie mieć dużo punktów :). Było najprostsze, ale nieprecyzyjne (mogły być różne poprawne odpowiedzi). Podsumowując nie byłem zadowolony z tego co napisałem w pierwszym arkuszu, ale jak większość zdających miałem nadzieję, że w drugim nabiję sobie punktów. Znowu ta sama procedura, ale tym razem dostaliśmy też dyskietki. Czytam zadania i zastanawiam się w jakich programach rozwiązać te problemy. 1- Excel, 2- Pascal, 3 - Acces. Zacznijmy od Excela. Nie bardzo widać w tym "eseju" co mam zrobić. Przy próbie nagrania na dyskietkę pliku z duużą tabelką okazało się, że zajmuje pomad 2 MB. Już wiedziałem, że coś jest nie tak, przecież Ci Wspaniali Informatycy Z CKE Wymyślający Pytania nie mogli tego nie przewidzieć. Ale nic to, potem zastanawiałem się, jak wkleić wykres z Excela do pliku tekstowego. Rozbawił mnie opis sprawdzenia rozmiaru dysku systemowego. Całość zajęła mi tyle czasu, że wiedziałem już, że nie napiszę pogramu do zadania drugiego, więc spróbowałem zrobić bazę danych. I wszystko byłoby w porządku, gdyby nie to, że gdy byłem przy końcu i spojrzałem na zegarek zostało jeszcze 5 minut do końca. Zerknąłem na pozostałych i większość uporczywie stukała palcami w klawiaturę (jakby coś wiedziała ;). Nagrywam wyniki pracy na dyskietkę, ona oczywiście nie działa. To już koniec, tak kończy się matura z informatyki, wyczekiwana tygodniami, możemy pożegnać się z wymarzonymi studiami. Po zakończeniu dowiedziałem się, że niektórzy maturzyści pisali w czasie matury listy do drugoklasistów, w których przestrzegali ich, aby się uczyli, bo egzaminy cholernie trudne. Dalej nie piszę, bo muszę opuścić komputer. Dalszy ciąg wkrótce... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: T. Niezrozumiałe pytania IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 00:05 Ja myślałem, że zadania z Olimpiady Informatycznej są zawiłe (przykład: www.oi.edu.pl/php/show.php?ac=p180811&module=show&file=zadania/oi11/szn ). Po przeczytaniu pytań maturalnych stwierdziłem jak bardzo się mylę. Zadania na OI po dłuższej lekturze stają się sensowne, pytania maturalne wręcz przeciwnie :P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Azotan Masła Re: Informatyka - porażka? IP: *.chello.pl 13.05.05, 08:41 Wali mnie to<<<<<<<<<<<<<<<<<<< Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: UWAGA WAŻNE WZÓR ODWOŁANIA IP: *.internetdsl.tpnet.pl 13.05.05, 14:12 www.dexterman.risp.pl/matura/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: hmmm Re: Informatyka - porażka? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.05, 18:29 mamy co najmniej dwie petycje pod ktorymi podpisuja sie uczniowie... dexterman.risp.pl/matura/ petycja.linux-hell.net/ powinnismy sie chyba zdecydowac na JEDNA oficjalna, albo polaczycc wpisy Odpowiedz Link Zgłoś