Dodaj do ulubionych

Matura próbna z chemii

19.12.05, 13:43
Zwracam się z prośba do tegorocznych maturzystów o opinie na temat próbnej
matury z chemii i jeżeli wogóle to mozliwe ( a podejrzewam,że tak) o link do
strony na której mozna by znaleźć arkusze. najbardziej interseuje mnie chemia
ale chetnie też zapoznam sie z biologią i fizyka:) Pozdrawiam i trzymam za
was wszystkich kciuki.
Obserwuj wątek
    • lilith18 Re: Matura próbna z chemii 19.12.05, 14:26
      Linki do modeli i arkuszy pojawią się niebawem w przyszpilonym wątku powyżej :).
    • blondi18dw Re: Matura próbna z chemii 19.12.05, 15:16
      Wg. mnie nie była taka trudna, ale były zadania, które mogły wzbudzać
      wątpliwości... Po za tmy do tego moje niefrasobliwośc i juz dziś wiem, że nie
      bede zadowolona z wyniku...
      • kasiulka789 Re: Matura próbna z chemii 19.12.05, 16:08
        pewnie ze nie była wcale trudna i tak naprawde to z biegu kazdy kto by sie
        zdecydował zdałby z pewnością. fakt ze niektóre zadania były zastanawiające.
        • dzieweczka_z_laseczka Re: Matura próbna z chemii 19.12.05, 16:15
          no gdzie są te odpowiedzi?
          • dzieweczka_z_laseczka Re: Matura próbna z chemii 19.12.05, 16:22
            o....juz mam:D
            • Gość: madzia Re: Matura próbna z chemii IP: *.mtvk.pl 19.12.05, 17:18
              nie maturka z chemii naprawde byla latwa byle by na wlasciwej byla na takim
              poziomie :PP ja arkusz podstawowy skonczylam zdazylam 10 razy sprawdzic i
              godzine wczesniej i tak skonczylam rozszerzona tez ok typowe pytania:DD
              • Gość: Zenon Re: Matura próbna z chemii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 17:23
                No chemia była łatwiutka. Podstawową dziecko z gimnazjum by napisało. Na
                rozszerzonej trzeba było już pomysleć ale i tak easy. Trochę więcej koncentracji
                i byłoby celująco.
              • Gość: dzieweczka_z..... Re: Matura próbna z chemii IP: 80.51.190.* 19.12.05, 17:29
                ja sie troche przejechhałam natych niby łatwych zadankach typu wzór tlenku czy
                wodorku selenu,ale...do prawdziwej jeszze troche czasu mamy;nie ma co się
                załamywać tylko brać się do roboty,nie? :)
    • madja87 Re: Matura próbna z chemii 19.12.05, 17:33
      Podstawowa byla naprawde banalnie prosta. Sprawdzala po prostu, czy masz
      jakiekolwiek pojecie o chemii. Rozszerzona byla juz ciekawsza :) oczywiscie
      pojawily sie zagadnienia, ktorych jeszcze nie przerabialismy, bo w koncu mamy
      dopiero grudzien... Arkusze maturalne, informatory i wszelkiego rodzaju
      materialy i informacje znajdziesz na stronie OKE. Ja jestem z wojewodztwa
      kujawsko-pomorskiego i Komisje mam w Gdansku, wiec jej adres to: www.oke.gda.pl
      mozesz tez wejsc na strone Centralnej Komisji: www.cke.edu.pl
      Widze, ze dopiero za jakis czas piszesz maturke, wiec juz z gory zycze Ci
      powodzenia:) Narka!
      • Gość: maturzystka13 Re: Matura próbna z chemii IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.12.05, 19:57
        Podstawowa banalna, rozsrzerzona średni poziom ale jak brac pod uwage ze nie
        jestem z bio-chemu i chemie zakończyłam w 2 klasie to matura była łatwa i
        spodziewałam sie trudniejszej
      • Gość: karolina Re: Matura próbna z chemii IP: 80.55.166.* 19.12.05, 21:28
        hmmno grudzien jest ale u mnie w szkole juz caly material mamy przerobiony :)
        wiec nic mnie nie zaskoczylo, podstawa było dosłownie banalna, rozszerzenie
        troche trudniejesze ale wszystko do nauczenia ;) oby tak bylo na prawdziwej :)
        powodzenia wszystkim :)
      • Gość: sloonko18 Re: Matura próbna z chemii IP: *.orange.pl 22.12.05, 22:53
        Fajnie że tak napisała ale maturkę mam juz za sobą:)ale niestety nie poszła tak
        jak bym chciała i za miesiąc mam poprawkę. TO ja Tobie życzę powodenia żebyś
        dostała się wymarzone studia i nie musiała poprawiać tak jak ja:)a o tych
        wszystkich stronkach wiem tylko w dniu kiedy to pisalam jeszcze nic nie było a
        rzedko mam doste do netu więc nie chciałabym go marnowac na poszukiwania.
        Dziekuję wszystkim z opinie.
    • blondi18dw Re: Matura próbna z chemii 19.12.05, 20:24
      Mam takei male pytanko, nie macie wrażenia, zę w odpowiedzi zamieszczonej na
      stronie cke w zadaniu 48 jest poprzestawiane, tzn to co powinno być pktr. 2 )
      jest w pkt b) i na odwrót. Ja nie jestem pewna , bo teog nie przerabialiśmy,
      lae strzelałam i strzeliłam na dowrot i wydawalo mi sie dobrze...
      • Gość: dzieweczka Re: Matura próbna z chemii IP: 80.51.190.* 19.12.05, 21:30
        moze o 49 chodzi?wzory aminokwasów?
        • blondi18dw Re: Matura próbna z chemii 19.12.05, 21:34
          Chodzi o to zadanie w ktorym byly pdoane ph = 9 i ph = 3 i trzeba bylo podać
          wzory jonów, moze mi ktos wytlumaczyć dlaczeog odpowiedz jest taka a nie
          dowrotna?
          • Gość: dzieweczka... Re: Matura próbna z chemii IP: 80.51.190.* 19.12.05, 21:41
            w srodowisku kwasowym aminokwas zachowuje sie jak zasada,w środowisku zasadowym
            jak kwas
            • blondi18dw Re: Matura próbna z chemii 19.12.05, 21:45
              No, atka myslalam Że udalo mi sie trafić i bede miala te 4% wiecej ...
              • dzieweczka_z_laseczka Re: Matura próbna z chemii 19.12.05, 22:01
                eee... 4% mniej to nie tragedia:P tragedia to bedzie jak usłysze wyniki z
                polaka :D
                • blondi18dw Re: Matura próbna z chemii 19.12.05, 22:04
                  TO swoją drogą, tylze,ze na chemii mi zależy. A na polskim jakby to powiedziec -
                  - hmmm.. mniej.
        • blondi18dw Re: Matura próbna z chemii 19.12.05, 21:38
          tak cohdiz o zad. 49. teraz udalo mi sie sprawdizc. przepraszam...
          • Gość: dzieweczka.. Re: Matura próbna z chemii IP: 80.51.190.* 20.12.05, 17:42
            słuchajcie mam pytanie do zad 51 z arkusza rozszerzonego:czy jezeli ktos
            napisał,ze związek nie wykazuje czynności optycznej,bo jest achiralny i jego
            odzwierciedlenie w lustrze jest takie samo jak ten związek to czy to jest
            błędna odpowiedz?
            • blondi18dw Re: Matura próbna z chemii 20.12.05, 18:11
              Tak to jest prawidlowe, pytałam się naszej nauczycielki...
              • Gość: dzieweczka... Re: Matura próbna z chemii IP: 80.51.190.* 20.12.05, 18:24
                no mi tez sie wydawało ze to jest dobra odpowiedz,ale moj nauczyciel nie chce
                mi tego zaliczyć,bo dla niego musi być wyrażenie "płaszczyzna symetrii"; no ale
                dobra tam.... kłócić się nie bede i dzięki blondi18dw,bo teraz mam chociaz
                satysfakcję:)
                p.s. widzę,że chyba tylko my podtrzymujemy ten wątek przy życiu:P
              • Gość: dzieweczka... Re: Matura próbna z chemii IP: 80.51.190.* 20.12.05, 18:24
                no mi tez sie wydawało ze to jest dobra odpowiedz,ale moj nauczyciel nie chce
                mi tego zaliczyć,bo dla niego musi być wyrażenie "płaszczyzna symetrii"; no ale
                dobra tam.... kłócić się nie bede i dzięki blondi18dw,bo teraz mam chociaz
                satysfakcję:)
                p.s. widzę,że chyba tylko my podtrzymujemy ten wątek przy życiu:P
                • Gość: bb Re: Matura próbna z chemii IP: *.iig.pl / 195.205.214.* 21.12.05, 14:01
                  chyba na www cke.org albo pl cos w tym rodzaju sa arkusze przynajmniej byly z
                  zeszlego roku! oj wspolczuje wam;) mam za soba biole i chemie dobrze poszly,
                  dostalam sie gdzie chcialam ale niebardzo by mi sie chcialo znow tego uczyc;)
                  pozdrawiam i powodzenia:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka