olencja86 13.05.06, 13:16 Na jakie filologie się wybieracie? Wpisujcie też uczelnie Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
Gość: sandra w Re: Filologie -kto się wybiera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 14:49 chcialabym do bydgoszczy na filologie o spec. lingwistyka (jez. ang z jez. rosyjskim) ... jestem ciekawa jaki rok temu byl prog?? moze ktos wie? pozdrawiam!!! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karollcia Re: Filologie -kto się wybiera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 14:59 na UAM do Poznania- na fil. rosyjsko-ukaińską ;) Lub do Niemiec na slawistykę i fil.hiszpańską :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: xls Re: Filologie -kto się wybiera? IP: 217.153.162.* 13.05.06, 15:01 Filologia angielska ale nie weim gdzie;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: klklk Re: Filologie -kto się wybiera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 13.05.06, 16:35 ja chcialabym sie dostac na fil niderlandzka we wrocku...bardzo duzo kandydatów na jedo miejsce przypada wiec bedzie ciezko:/ Odpowiedz Link Zgłoś
olencja86 Re: Filologie -kto się wybiera? 14.05.06, 15:36 a ile jest na jedno miejsce na tą filologie? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M od Tulipanków Re: Filologie -kto się wybiera? IP: *.internetdsl.tpnet.pl 16.05.06, 20:18 Ja właśnie myślałam,że łatwo tam będzie się dostać, ale to chyba jedyny taki kierunek. I nie wiem czy dawać, mieszkam blisko Katowic, wrocław jednak daleko. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: szopik Re: Filologie -kto się wybiera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 02:04 Ja miałam taki zamiar...ale po sprawdzeniu wyników zrezygnowałam...niepowodzenie ostudziło mój zapał i chyba nici z tych planów:/ Przy takiej konkurencji i z takimi wynikami??...raczej nikłe szanse na powodzenie;/ Odpowiedz Link Zgłoś
darkangel1987 Re: Filologie -kto się wybiera? 20.05.06, 16:00 Ja na UJ sie wybieram, a dokładnie: szwedzki i japonistyka, może ewentualnie wegierski i rosyjski :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kina Re: Filologie -kto się wybiera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 16.05.06, 22:24 ja bym chciala gdzies na lingwsityke stosowana ale po tej maturze to masakra, prosze powiedzcie gdzie mam szanse na lingwistyke z takimi wynikami ang podst ok 98% rozszerz ok 85 % niem podst ok 92% rozszerz ok 75% :( kiedys marzyla mi sei wawa ale teraz? RUTUNKU Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Filologie -kto się wybiera? IP: *.eu.org 17.05.06, 08:43 Filologia indyjska na UW lub UJ.Strasznie łatwo sie dostac, w tamtym roku na UW wystarczyło miec razem 144 łacznie z podstawy z polaka i angola.Angol podstawowy jest prostacki to bedzie z 92% na bank(jestem tempa z angola, zaczełam cos kumam dopiero w LO) z polaka to nie wiem hmmm.Moze tam bede zdawac Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: maturzystka Re: Filologie -kto się wybiera? IP: 217.153.162.* 17.05.06, 09:12 No i na czym taka filologia indyjska polega??? Możesz przybliżyć nam ten kierunek:> Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Ania Re: Filologie -kto się wybiera? IP: *.eu.org 17.05.06, 11:20 A wiec moge ci przyblizyc filologie indyjska:D To jest razem: kultura religia i jezyk.kultur jest duzo bo Indie sa podzielone na wiele róznych autonomicznych "województw" taki np. Radzastan.religie to sa 3 podstawowe hinduizm buddyzm i religie autonomiczne.jezyków jest w h**.sanskryt jako jezyk archaiczny, do tego kilka jezyków poszczególnych stanów noi angielski jako ze to jezyk urzedowy od podbicia Indii prze UK.Trzeba to lubic by na to isc, ja sie troche uczyłam sanskrytu i hindi, nie do przetłumaczenia dosłownie na polski;] Odpowiedz Link Zgłoś
olencja86 Re: Filologie -kto się wybiera? 17.05.06, 11:30 Kina - myśle że masz sznase na UW, jeśli nie na dzienne to na wieczorowe na pewno. A filologia indyjska to nie dla mnie :) Studiowalam przez poł roku klasycznę i to była porażka :/ Odpowiedz Link Zgłoś
madzialenka182 Re: Filologie -kto się wybiera? 17.05.06, 13:16 dlaczego klasyczna to porazka ??? ja sie wybieram ;/ bardzo mi zalezy takie moje marzenie :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olencja klasyczna IP: *.aster.pl 17.05.06, 16:03 Heh sorry jak Cie uraziłam. Porażka dla mnie - bo to był kierunek na który poszłam bo nie dostałam się na nic innego. Ale jak interesuja cie zagadnienia związane ze starożytnością, łacina i greka, czytanie filozofów (potem w oryginale) to jak najbardziej polecam :) Tylko straszą że cięzko z pracą po takim kierunku, bo to studia raczej dla pasjonatów, którzy to uwielbiają, wiec potem jakoś się wybiją. Ale lekkie nie są, zwłaszacza dla ludzi którzy nie uczyli się wszesniej łaciny. PS. jak siędostaniesz, to mam kilka książek do sprzedania. pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: smarek Re: klasyczna IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 16:35 na filologie finska na UAM, potem wegierska i rosyjsko-angielska :) marze o wszystkich trzech :))) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annie Filologia... IP: *.chello.pl 17.05.06, 16:42 Ja wybieam się na filologię angielską na UJ - mam nadzieje, że się dostanę bo to moje marzenie!!! Niestety podobno bardzo dużo jest chętnych... Ktoś jeszcze się tam wybiera??? Napiszcie =) ! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralala_aga Re: Filologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 17.05.06, 22:52 Hej, też mam zamiar składać na UJ na angielski ale obawiam się trochę jak to będzie. W tamtym roku było 19 osób na miejsce i podobno bardzo dużo punktów trzeba było mieć z obu przedmiotów. Ale próbować będę... może akurat :) A ile mniej więcej szacujesz punktów z ang i drugiego przedmiotu? pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Annie Re: Filologia... IP: *.chello.pl 19.05.06, 08:08 No więc z polskiego to trudno powiedzieć bo nadal nie ma klucza tyklo przykładowe wypracowanie... a z ang to razem z poziomu podstawowego i rozszerzonego tak okolo 90 pkt na 100... mam nadzieję że tyle wystarczy =P A Ty jak szacujesz? Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: tralala_aga Re: Filologia... IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 19.05.06, 16:30 wszystko w przybliżeniu, tak jak mam nadzieję że będzie ang podst 96/100 rozsz 93/100 jako drugi przedmiot na UJ do rekturacji chyba wezmę niemiecki bo pewnie poszedł mi lepiej niż polski niem podts 98/100 rozsz 96/100 No i jest niby dobrze, choć po tym co czytałam ostatnio że z ang rozsz trzeba było mieć rok temu zdecydowanie ponad 90-kilka procent to trochę się obawiam. Bądźmy dobrej myśli :) pozdrawiam i do zobaczenia w październiku (mam nadzieję) ;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: lolek Re: Filologie -kto się wybiera? IP: 213.25.42.* 19.05.06, 15:35 Ty sie nie dostaniesZ????????????????? a kto ma sie dostac jak nie ludzie z takim wynikami jak Twoje?? zglupialas??? jestem zszokowana tym co piszesz!! odpal mozg dziewczyno!!! Odpowiedz Link Zgłoś
beatrycze666 Re: Filologie -kto się wybiera? 19.05.06, 20:13 Ja to Wam powiem, że takie pisanie mnie przeraża "miałam jedynie 98 % z rozszerz. ang i nie wiem czy sie dostane":O!! szaleństwo! u mnie próbna wypadła okropnie w całej szkole! Nawet u największych dziobaków:) Ja chcę iść na f.angielską (UW;Kolegium we Wrocławiu i Legnicy), na próbnej chyba skosiłam miałam 60% z rozszerz. to chyba ja mam podstawy zeby sie bać :D:D Odpowiedz Link Zgłoś
olencja86 Re: Filologie -kto się wybiera? 19.05.06, 20:17 ja też nie rozumiem że powodem do depresji jest 90% z rozszerzonej... Odpowiedz Link Zgłoś
1nitka1 Re: Filologie -kto się wybiera? 19.05.06, 20:28 hej wszystkim! Ja wybieram sie na filologie wloska. O moich szansach nie moge powiedziec, poniewaz jeszcze przede mna ustna i pisemna z wloskiego, ale mysle, ze nie bedzie zle ;) I chcialam jeszcze powiedziec ze troche przesadzacie z mowieniem, ze z tak dobrymi wynikami sie nie dostaniecie!!! Ale to tylko moje zdanie;) Pozdrawiam Odpowiedz Link Zgłoś
beatrycze666 Re: Filologie -kto się wybiera? 19.05.06, 21:22 a powiedzcie anglista to opłacalny zawód:> mnie się wydaje ze tak :) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: olencja Re: Filologie -kto się wybiera? IP: *.aster.pl 20.05.06, 10:11 Do NItki - na jaką uczelnie się wybierasz? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: raining woman:) Re: Filologie -kto się wybiera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 20.05.06, 15:57 no WLASNIE:) Juz bez przesady:) grubo ponad 90 %, z rozszerzenia tez i placz przed rekruatacja:) Takich typow t mi wystarczy na co dzien:") I mam pytanie: Na czym tak wlasciwe polega lingwistyka stosowana?? Ciekawi mnie to, bo malo o tym slyszalam A wydaje mi sie, ze interesujace to mogloby byc... Odpowiedz Link Zgłoś
1nitka1 Re: Filologie -kto się wybiera? 20.05.06, 16:46 Olencja - zastanawiam sie nad Toruniem, Krakowem i Katowicami. Czy Ty tez masz zamiar isc na ten kierunek?:) Odpowiedz Link Zgłoś
olencja86 Re: Filologie -kto się wybiera? 20.05.06, 17:33 tak tylko do Warszawy. Ale w zeszłym roku było 22 os. na jedno miejsce więc czarno to widzę :( Z rozsz nie spodziewam się wiecej jak 80& wiec mam marne szanse Odpowiedz Link Zgłoś
1nitka1 Re: Filologie -kto się wybiera? 20.05.06, 19:11 sadze ze wcale nie takie marne!! z tego co wiem to w tym roku o wiele mniej osob zdaje jezyk wloski (widzialam statystyki) a w dodatku rozszerzony wiec sadze ze nie bedzie tak zle ;) Odpowiedz Link Zgłoś
1nitka1 Re: Filologie -kto się wybiera? 20.05.06, 19:13 a powiedz mi jeszcze zdawalas juz moze ustny? jesli tak to jaki mialas temat? i czy znasz jakies zestwy? bo ja mam ustny dopiero 24 maja i jakos strasznie sie boje ze tego ustnego nie zdam:( pisemny to luzik ale w ustnym pewnie tradycyjnie sie zatne przy odpowiedzi:/ Odpowiedz Link Zgłoś
olencja86 Re: Filologie -kto się wybiera? 21.05.06, 14:19 ja nie zdawaławm włoskiego :P Na uw nie trzeba zdawac włoskiego - liczy sie tez angielski, niemiecki i francuski. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: Filologie -kto się wybiera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 21:36 up Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM*** Re: Filologie -kto się wybiera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 21.05.06, 22:18 Ja studiuje anglistyke na UJ:) Jeśli się dobrze zda 2 przedmiot to i 90% z ang. wystarczy:P Mówimy tylko o poziomie rozsz., podstawowy w ogóle nie jest brany pod uwagę:P Powodzenia! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: AgA Re: Filologie -kto się wybiera? IP: *.chello.pl 22.05.06, 08:04 Hey MMM mam pytanie do Ciebie =) Czy spośród języków dodatkowych jakie się wybiera na 2 roku można wybrać hiszpański? Please odpisz =) Pozdrawiam=P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Anijka Re: Filologie -kto się wybiera? IP: *.wsb-nlu.edu.pl 22.05.06, 10:53 OOo, i jak tam jest? Atmosfera i w ogóle zajęcia. Hmm i co rozumiesz przez "dobrze zdać drugi przedmiot"?;) Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: KtosiQ:P Re: Filologie -kto się wybiera? IP: *.chello.pl 23.05.06, 15:18 MMM prosimy o odpowiedź :D Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: MMM*** Re: Filologie -kto się wybiera? IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 25.05.06, 16:30 Sorki,że dopiero teraz:) Ja jestem dopiero na pierwszym roku to mało wiem hehe, ale wydaje mi się,że jeśli zbierze się odpowiednia liczba osób to nauka hiszpańskiego jest możliwa,ale nie wiem czy od podstaw czy raczej od poziomu sredniozaawansowanego. Jesli chodzi o drugi przedmiot to zakładająć że z ang rozsz. mamy 95-100% to z drugiego 75-80% powinno wystarczyć... A ogólnie bardzo mi się studia podobają,wykładowcy są naprawde mili, przynajmniej ja nie mam żadnej piły:D Nauki duuuużo,ale naprawde warto...zwłaszcza jeśli lubicie czytać po angielsku... Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: M. slawistyka UW IP: *.kwidzyn.mm.pl 06.06.06, 11:41 Ile osób na jedno miejsce?? Odpowiedz Link Zgłoś