Dodaj do ulubionych

do studiujących na ślam

23.07.06, 17:16
Dostałam się w tym roku na wydział lekarski na ślam. Po krótkotrwałej euforii
zaczęłam się bać czy sobi poradze... podobno na uczelniach medycznych jest
baaaardzo cieżki 1 rok:/ Czy naprawdę jest aż tak źle? Poza tytm jeśli ktoś
mógłby doradzić gdzie sie lepiej studiuje w Katowicach czy w Zabrzu? Czy są
jakies różnice w programie nauczania? I jeżeli ktoś mogłby mi jeszcze
udzielić informacji na temat akademików- czy jest w nich możliwość nauki
<wiecie o czy mówie;)> czy lepiej wynajac jakies mieszkanko lub stancje?
No... i co jeszcze powinnam wiedziec przed październikiem? :)
Pozrd.
Obserwuj wątek
    • Gość: Dorota Re: do studiujących na ślam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 17:22
      Gratuluje:)
      Mi się w tym roku niestety nie udało:(
      Moja siostra studiuje w Katowicach na lekarskim, mieszka w akademiku.
      Mogę poeiwedzieć tyle, że przez pierwsze dwa lata jej edukacji widziałam ją
      tylko przez miesiąc w wakacje. Podobno w ligocie mają trochę większe wymagania.
      W Zabrzu anatomię mają przez 3 semestry, a w ligocie przez 2. Reszta to takie
      małe różnice, zależy na kogo trafisz.
      Akademiki w ligocie są trochę tańsze, ale brzydsze.
      Siostra nigdy nie zamieniłaby ligoty na Zabrze, uważa, że tu czuje się jak
      prawdziwa studentka, ma bardzo dużo przyjaciół.

A do października... Poczytaj sobie trochę anatomii i histologii:)
      Przyda się!
      • Gość: !!! Re: do studiujących na ślam IP: *.19.165.15.osk.enformatic.pl 23.07.06, 17:37
        nie idz do katowic, jesli masz jakeis wyjscie. tam jest okropny zapieprz. jak
        sie dostales gdzies indziej to idz tam lepiej bo na slamie jest ku..ki
        wycisk. wiem co pisze.
        • Gość: przyszla_studentka Re: do studiujących na ślam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 17:39
          no cóż... dostałam się na slam czyli chyba teraz nie mam wyjscia z inna
          uczelnia... Może jednak nie będzie tak źle?
      • Gość: przyszla_studentka Re: do studiujących na ślam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 17:37
        dzeikuje za informacje... ja w sumie podanie złożyłam do zabrza- czyli chyba
        tam studiowac będę:) Niemniej jedank nie jestem przyzwyczajona do
        systematycznej nauki- ale mam potem nagłe zrywy- choć na medycynie to podobno
        nie wystarcza. Poza tym... boje sie pierwszych zajęć w prosektorium, ale
        podobno do wszystkiego można się przywzyczaic..

A Ty poczekaj na 2 rekrutacje może się uda.. a jeśli nie to powodzenia za rok:)
        • Gość: Dorota Re: do studiujących na ślam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 17:48
          Poczekam na 2 albo i 10 rekrutacje. Ale boję się, że nikt nie będzie chciał
          zrezygnować:(
          Jak nie to za rok, lepiej się przygotuję.
          Jak w pierwszej rekrutacji zdałaś do Zabrza to idź tam, napewno będzie dobrze!
          Jak już się dostałaś to będziesz się uczyła.
          Siostra prosektorium sie nie bała, bo pracowała wcześniej w hospicium i miała
          kontakt z trupami. Ja sama straszne też bym się bała.

Powodzenia!
          • Gość: awi Re: do studiujących na ślam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 18:39
            nie martw sie jest troche osob ktore zrezygnuja!! np ja bede rezygnowac bo
            dostalam sie na inna i ze slyszenia wiem ze znajomi tez beda isc na inna :)

bedzie dobrze :)
        • Gość: dawid Re: do studiujących na ślam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 17:59
          najgorsza jest histologia

bez systematycznej nauki bedzie ciezko

ale to prawda najwiecej ludzi stamtad wylatuje
    • Gość: ja Re: do studiujących na ślam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 17:50
      wątpie czy na forum "o maturze" znajdziesz jakichś studentów...
    • demolkaaa Re: do studiujących na ślam 23.07.06, 18:32
      ja jestem po pierwszym roku właśnie w zabrzu i rzeczywiście chdzą plotki że w
      katowicach mają gorzej.Wszystko zależy od asystentów ja trafiłam bardzo dobrze
      dlatego miałam tez czasem chwile wytchnienia.Pierwszy semestr nie jezt zły
      egzamin tylko z biologii po drodze świeta, jeśle zda się egzamin w pierwszym
      terminie to trzytygodniowe ferie:)w drugim dochodzi biofizyka i na koniec 4
      egzaminy, było to trochę męczące.Co dwa tygodnie jest zaliczenie z histologii,
      mniej więcej też co dwa szpilki z anatomii, jest co robić nawet w czasie
      wolnego ale nie uważam żebym cały czas siedziała w książkach, piatki miałam
      wolne to w czwartki po przyjsciu do domu nie robiłam nic:)to był dzień
      odpoczynku.Pomimo dużej ilosci nauki miło wspominam ten rok.Jest forum
      studentów w Zabrzu tam można wejśc i zadawać nurtujące pytanaia
      www.forumed.fora.pl
      • Gość: ... Re: do studiujących na ślam IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 23.07.06, 22:57
        Brat jest na LIGOCIE i jest straszny za****, aha i 2 rok jest duzo ciezszy niz
        1.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka