Gość: frnl Re: przykladowe pytania na ustnej PL- dla wszystk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 22:15 omów sposoby ukazania zagłady Żydów w tekstach kultury -"Medaliony" Z. Nałkowskiej -"Campo di Fiori" CZ. Miłosza -"Korczak" reż. A. Wajda -"Pianista" W. Szpilman -"Zdążyć przed Panem Bogiem" H. Krall Odpowiedz Link Zgłoś
jupiter8781 obozy koncentracyjne 08.05.07, 22:22 moj temat to: obrazy obozow koncentracyjnych w ujeciu roznych posarzy.wskaz podobienstwa i roznice. utwoty: Medaliony Nałkowskiej Opowiadania Borowskiego Dymy nad Birkenau Szmaglewskiej Warkoczyk Różewicza jak myslicie, czego mogę się spodziewać?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: dada przedstaw świat łagrów sowieckich w ujęciu różnych IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 00:46 "Inny świat" G. Herlinga-Grudzińskiego "Jeden dzień Iwana Denisowicza" A. Sołżenicyna "Gułag" A. Applebaum Jakie mogę dostać pytania??? Odpowiedz Link Zgłoś
jupiter8781 Re: przykladowe pytania na ustnej PL- dla wszystk 08.05.07, 22:23 moj temat to: obrazy obozow koncentracyjnych w ujeciu roznych posarzy.wskaz podobienstwa i roznice. utwoty: Medaliony Nałkowskiej Opowiadania Borowskiego Dymy nad Birkenau Szmaglewskiej Warkoczyk Różewicza jak myslicie, czego mogę się spodziewać?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Tobol Re: przykladowe pytania na ustnej PL- dla wszystk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 08.05.07, 23:36 "Być czy mieć? Rozważania nad kondycją współczesnego człowieka w wybranych przykładach literatury współczesnej." I. Literatura podmiotu: E. Fromm, Mieć czy być, tłum. Chałubiński M., Poznań 2000, s. 35-82. W. Gombrowicz, Ferdydurke, Kraków 2002. Myslovitz, piosenka Mieć czy być z płyty Happiness is easy, 2006. II. Literatura przedmiotu: H. Bartoszewicz, Być czy mieć? Psycholog o wychowaniu moralnym, [on-line], portal Gazeta.pl, modyfikacja: 2006-10-10, dostępny w internecie: kobieta.gazeta.pl/edziecko/1,55005,3675730.html . A. Gawlik, Konsumpcjonizm?,[on-line], internetowy magazyn „Kropla – magazyn ekologiczny” 2003,nr 1, dostępny w internecie: www.eko.org.pl/kropla/29/konsumpcjonizm.html . J. Kwaśnik, Mieć czy być?, [on-line], portal Wiadomości24, modyfikacja: 2006-08-29, dostępny w internecie: www.wiadomosci24.pl/artykul/miec_czy_byc_5146.html . H. Sienkiewicz, Sachem, Kraków 2000. Pytania: 1. Jak H. Bartoszewicz (lit przedm.) odnosi sie do pytania "miec czy byc" ? 2. Problem miec, czy byc w Ferdydurke ogolem 19/20 pkt Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ejkej motyw pozegniania w literaturze i sztuce IP: *.199.50.193.tesatnet.pl 09.05.07, 00:08 J. Słowacki: Testament mój A. Mickiewicz: Konrad Wallenrod, J. Twardowski: Pożegnanie wiejskiej parafii, S. Żeromski: Ludzie bezdomni, Pan Tadeusz [film] Reż. A. Wajda Pan Wołodyjowski [film] Reż. J. Hoffman Wzgórze nadziei [film] Reż. A. Minghella jakie moge miec pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: kasia Również: motyw pozegniania w literaturze i sztuce IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 09:11 Poprosze o pytania!!! a sama wiem, że mogą spytac dlaczego wybrałam ten temat, o biblografie (np. co mówi dany autor w danym opracowaniu), które pożegnanie wywarlo na mnie najwi.,większe wrażenie . Prosze jeszcze o jakieś propozycje pytań:)) !! Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ellow motyw tanca IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 09:15 Zdaje za pojutrze ustna z polskiego i jestem przerażona, bardzo sie boje. Prosze powiedzcie mi jakie pytania moge dostac do takiej bibliografii? Temat: MOTYW TAŃCA W LITERATURZE I INNYCH DZIEDZINACH SZTUKI. PRZEDSTAW NA WYBRANYCH PRZYKŁADACH I. LITERATURA PODMIOTU 1. A. Mickiewicz, Pan Tadeusz, . 2. S. Wyspiański, Wesele, 3. A. Osiecka, Niech żyje bal 4. Rozmowa mistrza Polikarpa ze Śmiercią (fragmenty) II. Dzieła malarskie: 1. Bernt Notke Danse Macabre 2. Edvard Munch Taniec życia III. LITERATURA PRZEDMIOTU 1. Urszula Lamentowicz Pan Tadeusz Adama Mickiewicza, Biblioteczka opracowań, 3. Danuta Wilczycka Wesele Stanisława Wyspańskiego, Biblioteczka opracowań, s. 27-28. 4. Dorota Nosowska Słownik motywów literackich, Wydawnictwo Park 2004, wydanie II, hasło: Chocholi taniec, s. 493. z gory dzieki Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: iw Re: przykladowe pytania na ustnej PL- dla wszystk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 09:14 ja mam motyw miasta I. Literatura podmiotu 1. F. Dostojewski, Zbrodnia i kara, 2. I. K. Gałczyński, Zaczarowana dorożka, 3. Z. Herbert, Raport z oblężonego miasta, 4. F. Kafka, Proces, W 5. B. Prus, Lalka, 6. B. Schulz, Sklepy Cynamonowe, 7. A. Słonimski, Alarm, jakie moga mi zadac pytania na ustnej? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc Re: przykladowe pytania na ustnej PL- dla wszystk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 11:39 Ja mialem motyw wsi w literaturze wczoraj. 17 pkt :) Pytania: 1.Porownaj bohatera mlodopolskiego z pozytywistyczny. (wykujcie sie epok) 2.Znajdz roznice i wskaz dlaczego wybralem dzielo z epoki renesansu a baroku podac przyklady innych. Przerwali mi kiedy palnalem o sarmatach i kazali wyjasnic co to takiego. 3. Jakie wydarzenie historzyczne przyczynilo sie do zrownania stanow i w ktorej epoce literackiej lub wieku. ROZWALILO mnie to pytanie, to polski a nie historia KURDE! Chodzilo im o konstytucje 3 maja ale dlugo mnie naprowadzaly na to :/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: patrycja Re: przykladowe pytania na ustnej PL- dla wszystk IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 13:41 ja mam temat "motyw snu w literaturze. wskaż jego funkcje na wybranych przykładach". w bibliografii mam: "zbrodnię i karę", "sklepy cynamonowe", "proces", "wesele", jedno z opowiadań g.g.marqueza pt. "oczy niebieskiego psa" oraz wiersz leśmiana "sen wiejski". czy ktoś się w ogóle orientuje, jakie mogę dostać pytania? może ktoś miał już wcześniej podobny temat? nie mam zielonego pojęcia, o co mogą mnie zapytać! pomocy :( Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: marczykk Motyw ANiola w literaturze i sztuce. IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:40 Zwiastowanie Herbert: sidomy aniol rozewicz: moj stary anioł stroz turnau: o moj aniele dziady cz.3 figurka barokowa aniolka zakochany aniol-film Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: natalia Re: przykladowe pytania na ustnej PL- dla wszystk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 09.05.07, 22:55 temat: różne wizerunki żony w literaturze wybranych epok. wybrane książki: "Przeminęło z wiatrem", "Zahir", "Chłopi", "Opowieść małżonki św. Aleksego", "Makbet", "Cudzoziemka". Bardzo proszę o pomoc, bo polski zdaję już jutro. Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: karla Samotność jako temat literacki. IP: *.internetdsl.tpnet.pl 09.05.07, 23:48 • Legenda o świętym Aleksym • Mickiewicz Adam: Romantyczność • Orzeszkowa Eliza: Nad Niemnem • Żeromski Stefan: Ludzie bezdomni co o tym myślicie? o co mogą zapytać? Odpowiedz Link Zgłoś
paczaaa Powst.Styczniowe-literatura, malarstwo, film. 10.05.07, 00:01 Bardzo dobry pomysl:) Pelny temat:Obraz powstania styczniowego w literaturze, malarstwie i filmie. Analiza porównawcza wybranych dzieł.Czy ktos ma podobny?Bede bardzo wdzieczna za pytania z waszych prezentacji:)W skrócie: literatura(Orzeszkowa i Zeromski), malarstwo(Matejko i Grottger) i film (Szwadron Machulskiego).Nic specjalnego:P Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ja Re: przykladowe pytania na ustnej PL- dla wszystk IP: 212.160.86.* 10.05.07, 07:20 Motyw kobiety w literaturze. Pytania: Jaki jest obraz kobiety w utworach jakie przytoczylam? Która kobieta jest dla mnie wzorem a ktorą gardzę? Jaka jest kobieta współcześnie? Czy kobieta moze zyc jedynie miloscia? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: Mmma Re: przykladowe pytania na ustnej PL- dla wszystk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 22:37 Motyw cierpienia: jak chrześcijaństwo postrzega cierpienie? Jak cierpienie moze wpływac pozytywnie na człowieka, jaka jest różnica w ukazywaniu cierpienia w literaturze a jak w sztuce, czemu motyw cierpienia ukazany jest tak czesto, jaka moze byc postawa czlowieka wobec cierpienia...mialam to wszystko:/ Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ... Re: przykladowe pytania na ustnej PL- dla wszystk IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 10.05.07, 22:55 a ja mam temat: wizje krain szczęśliwych w lietarturze wybranych epok...mam Bilbię, Pana Tadeusza, Sklepy cynamonowe, lato leśnych ludzi i wyspy szczesliwe..mial ktos podobny temat? jakie moga byc pytania? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: ala Tatry w literaturze i sztuce Młodej Polski IP: *.internetdsl.tpnet.pl 11.05.07, 09:07 Ma ktoś taki temat?? Jakich się spodziewać pytań?? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: w..e Jakie mogę mieć pytania Romantyzm IP: 93.154.139.* 11.05.13, 18:06 Wybrałam temat: PROBLEM FILMOWEJ ADAPTACJI. PORÓWNAJ FILM Z JEGO LITERACKIM PIERWOWZOREM. Jakie mogę mieć pytania , wybrałam Pana Tadeusza i adaptację A.Wajdy. pomóżcie.. Odpowiedz Link Zgłoś
fresh76 Miłość i cierpienie 28.04.14, 11:39 Temat Miłość i cierpienie omów sposób realizacji motywu analizując wybrane przykady literackie z róznych epok Literatura przedmiotu: Dzieje tristana i izoldy cierpienia młodego wertera romeo i julia Romantyczność ludzie bezdomni jakie moge mieć pytania do tego tematu ? Odpowiedz Link Zgłoś
Gość: gosc upadek człowieka IP: *.adsl.inetia.pl 07.05.14, 20:42 jak myslicie jakie moge dostac pytania do tematu "Upadki człowieka..." wybrałam lektury Dziady cz.3 Zbrodnie i kare i Granice . I rowniez pytanie jakbyscie odpowiedzieli na pytanie dlaczego wybrałam właśnie ten temat ...;)Jutro mam mature wiec prosiłabym o szybkie odpowiedzi;) Odpowiedz Link Zgłoś