Dodaj do ulubionych

WOS rozszerzony wypracowanie

06.05.08, 11:48
Witam, ma ktoś może jakieś przykłady wypracowań z WOS-u, może jest jakiś najleprzy schemat pisania? Możecie podzielić się doświadczeniem w pisaniu tego typu wypracowań, przygotowujecie się do tego w jakiś specjalny sposób, WOS już jutro :)
Obserwuj wątek
    • Gość: nastyyy Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: *.adsl.inetia.pl 06.05.08, 11:54
      Pisałam sporo wypracowań w szkole, więc czuję się dobrze przygotowana. W sumie,
      najważniejsze, opierać się na tekstach źródłowych oraz wiedzy własnej. Pamiętaj
      o cytowaniu fragmentów, a najważniejsze, opieranie się na danych. Za odwołanie
      się do danych masz bodajże 2 lub 4 pkt. Potem forma, jeżeli to list, piszemy
      datę, adresata, podpis. Za to też są pkt. Pamiętaj, teksty źródłowe, dane,
      tabele, są między innymi po to, żebyś mogła na nich się opierać, więc dużo
      informacji możesz z tego wziąć.
      • meth88 Re: WOS rozszerzony wypracowanie 06.05.08, 11:56
        mógł :p , dzięki :)
      • Gość: dig.4 Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 11:58
        A jakie mogą być inne formy tzn.oprócz listu, i co jest w nich
        najważniejsze, jakiej formy użyć?z góry dziekuję za
        odpowieź.pozdrawiam
        • Gość: aa Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 12:02
          listu to raczej nie bedzie na rozszerzeniu, chyba na podstawie
          bardziej
          • Gość: ola Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 13:54
            nom list to podstawa na rozszerzeniu nie ma jako takich form, poprostu masz się
            wypisać na dany temat i już:/
            • klaudia_matuszynska Re: WOS rozszerzony wypracowanie 06.05.08, 14:03
              A moze byc dziennikarski artykul? ;)
        • Gość: Rybka Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: *.uznam.net.pl 06.05.08, 18:42
          Na podstawowym jest list, artykuł, polemika czy wyystąpienie. Na
          rozszerzonym są rozprawka bądź esej. Najważniejsze to wyłapać
          wszystkie polecenia z tematu - jest ich zawsze kilka. Najlepiej
          wypisać je sobie w brudnopisie. Zawsze trzeba zająć stanowisko
          (teza) , podać przyczyny jakiegoś zjawiska (kilka często z podziałem
          na polityczne , gospodarcze, społeczne), podać własne sposoby
          rozwiązania danego problemu, odwołać się do źródeł. Uwaga - jeżeli
          nie przepiszesz metryczki źródła jego wykorzystanie w pracy się nie
          liczy
          • Gość: ania Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: *.neoplus.adsl.tpnet.pl 06.05.08, 18:47
            Robicie nie potrzebny szum wypracowanie to najlatwiejsza rzecz z
            wosu ponieważ można na niej tak lać wode że szok lub doslownie
            spisywac z podanych wczesniej artykułów;/ Wypracowanie to
            najmniejszy problem
            • Gość: Rybka Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: *.uznam.net.pl 06.05.08, 19:22
              Tak się składa, że w zeszłym roku poprawiałam takie wypracowania - 2
              do 4 stron i 0 - 4 pkt. Tylko woda - brak 'mięska"
              • Gość: Viv Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: *.n4u.airbites.pl 06.05.08, 19:52
                nie zgadzam się, ze na wypracowaniu z wosu wystarczy lanie wody.
                Lałam wodę na 3 strony dwa lata temu na maturze i efekt jest taki,
                ze teraz poprawiam, bo 52% mnie jakoś nie usatysfakcjonowało. Grunt
                to wbić się w klucz (niech będzie przeklęty)
          • weroniqe89 Re: WOS rozszerzony wypracowanie 06.05.08, 19:54
            ja juz dzis bylam tak zmeczona ze ang napisalam pewnie na marne 70% z podstway:/
            co to jest metryczka źródła?
            • Gość: saafafsda Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: 80.54.16.* 06.05.08, 20:00
              piszesz skad jest dane zrodlo czyli
              "podobnie uważa pan xx xx w swoim artykule xxx x x x "
              • weroniqe89 Re: WOS rozszerzony wypracowanie 06.05.08, 20:02
                aaaha dzieki przyda sie jutro:) powodzenia.. ja ide na ta mature z zerowym
                przygotowaniem....:/ zobaczymy jak to bedzie..
              • Gość: Rybka Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: *.uznam.net.pl 06.05.08, 20:07
                Nidokładnie. Metryczka to inaczej dokładna "legenda" Przy źródle
                statystycznym - kto przeprowadził badania? Kiedy ? Gdzie? Na jaki
                temat? Gdzie je przedstawiono plus dane które chcesz wykorzystać np.
                W badaniach na temat " Korupcja w Polsce" przeprowadzonych przez
                CBOS w roku 2006, zamieszczonych na stronie www.ceo.org.pl (lub)
                zamieszczonych w Tygodniku Wprost nr... z dnia..., 40% Polaków....
                Trzeba przepisac CAŁY opis źródła inaczej nie dostaniecie punktu.
                Jeżeli chodzi o artykuły - " w artykule Jana Kowalskiego pod
                tytułem "Jas i Małgosia", który ukazał się w "Polityce" nr ... z
                dnia... autor stwierdza, że Bab Jaga istniała".
                • weroniqe89 Re: WOS rozszerzony wypracowanie 06.05.08, 20:12
                  aaaaha rozumiem rozumiem :) ico za kazde info z tekstu mam 1 pkt tak?? ile
                  statystycznie da sie wyciągnąć z tekstów?
                  • Gość: Rybka Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: *.uznam.net.pl 06.05.08, 20:27
                    Widziałam tematy gdzie za teksty źródłowe można było dostać nawet 8
                    pkt - ale to jakieś trzy lata temu. Statystycznie 4 pkt - czyli 8 %
                    Dwa przywołania - 2 pkt za wskazanie źródła i 2 pkt za wykorzystanie
                    informacji zgodnie z kontekstem, ale tylko pod warunkiem, że
                    powołano się na źródła prawidłowo (metryczka)
                    • weroniqe89 Re: WOS rozszerzony wypracowanie 06.05.08, 20:37
                      aha no to całkiem całkiem. Czyli za prawidłową formę czyli wstęp rozwinięcie
                      zakonczenie i uwzglednienei czy tu rozprawka czy esej(esej to chba bardziej
                      stawiamy na nasza subiektywną opinię) następne 2 pkt to juz jest ok 6 7 do tego
                      twoje i co zeby miec dalsze 11 trzeba podac 11 swoich pomysłów np na zwalczeni
                      biedy:. kurcze nie mam nigdzie klucza przykładowego..
                      • Gość: Łukasz M. Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 20:46
                        A jakich tematów się spodziewacie, może konflikty
                        religijne,polityczne, terytorialne np. sprawa Kosowa lub łamanie
                        praw człowieka i sprawa Tybetu powiązana z bojkotem igrzysk w
                        Pekinie lub ograniczenia demokracji i nie dopuszczanie opozycji do
                        głosu - wybory prezydenckie w Rosji i przekazanie władzy przez
                        Putina, lub bezpieczeństwo energetyczne Europy- gazociąg po dnie
                        Bałtyku

Piszcie pomysły na temat wypracowania.
                        • Gość: zxcv Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 21:33
                          Podbijam.
                          Jakies przypuszczenia jeszcze?
                          • Gość: Rybka Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: *.uznam.net.pl 06.05.08, 21:36
                            Może konflikty ale mi po głowie chodzi globalizacja - czynniki
                            ekonomiczne, polityczne i społeczne, przykłady oraz skutki (równiez
                            wszechstronne). Także mi chodzą po głowie migracje - historyczne i
                            ekonomiczne po II wojnie światowej. Czynniki, uwarunkowania,
                            rodzaje oraz skutki migracji - ekonomiczne, społeczne, polityczne
                            czy kulturowe
                            • Gość: Grian Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: 80.51.147.* 06.05.08, 21:42
                              Ja też obstawiam migracje. Albo Polska w Unii. Zobaczymy...;-)
                              • Gość: Łukasz M. Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: *.internetdsl.tpnet.pl 06.05.08, 21:49
                                Polska emigracja pozytywne i negatywne skutki dla Polski, bardzo
                                prawdopodobny temat.
                                • Gość: Grian Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: 80.51.147.* 06.05.08, 21:51
                                  Zwłaszcza, że w zeszłorocznej kampanii wyborczej dość często pojawiał się ten
                                  problem.
                              • Gość: Rybka Re: WOS rozszerzony wypracowanie IP: *.uznam.net.pl 06.05.08, 21:54
                                Mam jeszcze kilka pomysłów - 1) Procesy integracyjne i
                                dezintegracyjne w Europie i na świecie. 2) Zmiana konstytucji III RP-
                                w kierunku modelu prezydenckiego czy parlamentarno - gabinetowego.
                                3)Polska racja stanu - rurociąg, tarcza, przymierze z USA czy
                                zacieśnienie współpracy wewnątrz UE 4)Patologie w społeczeństwie
                                polskim po okresie transformacji - przyczyny, uwarunkowania,
                                przykłady, sposoby rozwiązania problemu 5)Zaostrzenie kodeksu
                                karnego sposobem na rozwiązanie problemu wzrostu przestępczości?

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka