Dodaj do ulubionych

Wasze top 5 tej wiosny

29.04.11, 12:14
Mielismy juz popularny watek zimowy, teraz czas na odslone wiosenna- jakie zapachy towarzysza Wam najchetniej tego sezonu, z czym kojarzy sie Wam wiosna- kwiaty, owoce, nuty drzewne, czy jeszcze inne akordy?

Zapraszam jeszcze do lektury wpisow blogowych, ktore prezentuja 10 wiosennych propozycji:
graindemusc.blogspot.com/2011/04/top-ten-perfumes-for-red-spring.html
perfumesmellinthings.blogspot.com/2011/04/spring-is-fragrance-favorites-and-prize.html
perfumeposse.com/2011/04/28/top-10-of-spring-2011/
boisdejasmin.typepad.com/_/2011/04/top-10-perfumes-to-make-you-smile-favorite-fragrances-spring-2011.html
Obserwuj wątek
    • panna.m.igotka Re: Wasze top 5 tej wiosny 29.04.11, 15:44
      Wiosna to dla mnie zapach zieleni. Wszystko co zielone i świeże. Zroszone popołudniowym deszczem. Wilgotne powietrze. Kwitnące drzewa i kwiaty ... wiśnia, jabłoń, jaśmin, magnolia, frezja ... o i bez. Koniecznie dużo bzu. Uwielbiam, gdy unosi się w powietrzu, wtedy wiem, że jest prawdziwa wiosna. Chociaż za zapachami kwiatowymi nie przepadam, to jednak wybrałabym Lancome Miracle. Delikatny, trochę ozonowy, ale zawsze na czasie - klasyczny. Z ciepłą nutą piżma i ambry, przez co nie jest duszący i mdławy. Ale z pewnością skosztowałabym DKNY Delicious. A to za sprawą magii przyciągania zielonego, soczystego jabłuszka w połączeniu z fiołkami i konwaliami. Rześki i "drzewnie" miękki zarazem.
      • renia.renia Re: Wasze top 5 tej wiosny 29.04.11, 17:15
        Tej wiosny naszło mnie na kwiaty i to na te, których przez lata całe unikałam, na kwiat pomarańczy i różę. Naprzemiennie zaciągam się różami w Galliano edt, kwiatami pomarańczy w Orange Star, w Miodzie z kwiatu pomarańczy YR oraz w JPG Gaultier Classique Summer.
    • dixi Re: Wasze top 5 tej wiosny 29.04.11, 20:47
      tylko się nie śmiejcie - mój top one z ostatniej chwili to avonowe Love to cośtam Reese Witherspoon - lekki, rześko -kremowy, milutki; wczoraj powąchałam, dziś zamówiłam, nie wiem co to będzie na skórze bo niuchałam z pachnącej kartki w katalogu :)
      poza tym wspaniała Dolce Vita, uniwersalna Kashmina, a na upały odkryte w ubiegłym sezonie fiołkowo - kadzidlane mb02 biehl p.
      to dopiero cztery - a więc piąty będzie gucci ph :D
    • furka_dusz Re: Wasze top 5 tej wiosny 30.04.11, 08:27
      Jeszcze miesiąc temu, w okresie okołośniegowym;), tęskniłam za zapachem zieloności i przejrzystości: gnało mnie do Untitled, Ginestry, No. 19, French Lover, L'Eau Guerriere.
      Zielone zaś i przejrzyste powietrze początku prawdziwej wiosny przyniosło zaskakującą potrzebę towarzystwa orientalnych ciężarów, pozostających w korelacji bardziej z emocjami i działalnością zawodową niż z pogodą :) I tak - bezapelacyjnie królował i króluje Dzing!, zamiennie z Absolue Pour le Soir. Zużyłam niemal całe zasoby Musc Nomade, do dna zbliża się Musk Ravageur i Shalimar. Resztki przyzwoitości powstrzymują mnie tylko przed całodzienną pacyfikacją otoczenia L'Agent. A jeśli już nad niejaką świeżością pochylić mi się przyjdzie ochota, to też z sercem wibrującym kardamonem i jaśminem (nie znalazłam dotąd tej nuty tak pięknie grającej z moją skórą jak tutaj) jak w Via Verri.
    • astronomiczna.ania Re: Wasze top 5 tej wiosny 30.04.11, 10:06
      wiosna przekształciła mnie w maniaczkę JC Elleny ;)
      do Ogródka Nilowego, który "uruchamiam" jak tylko nastaną pierwsze ciepłe dni doszedł w tym roku Un Jardin Sur Le Toit
      poza nimi z lubością spryskuję się Hermessence Osmanthe Yunnan oraz Voyage d'Hermes (ten - mimo wielu negatywnych recenzji - mnie akurat wyjątkowo przypadł do gustu)
      jedyny wyłom w bloku Hermesa czyni Vicolo Fiori
    • mangos Re: Wasze top 5 tej wiosny 30.04.11, 13:56
      U mnie jaśminowo: Tendre Jasmin z Yves Rocher i wielki powrót do Pure Poison Diora.
    • sorbet Re: Wasze top 5 tej wiosny 30.04.11, 18:04
      od dluzszego czasu sklaniam sie w strone "prostszych" zapachow z mocnym uderzeniem. Nie moge sie uwolnic od Poivre Samarcande - to juz niebezpieczenstwo, bo zostala ostatnia probka. Ma jakies podobienstwo z Terre, ale jest o wiele bardziej klarowne i bardzo pasuje do czerni:)

Od czasu do czasu uzywam Vetiver Tonka. Moze otworze wreszcie pudelko Dyptique Tamdao (spora ilosc probek juz zuzylem). Na upaly, ktore pojawia sie tu lada chwila, Eau d'Orange Verte albo kazda inna fajna woda kolonska.

Ciagle szukam drzewa sandalowego z mocnym kazidlanym akcentem. Kiedys wymienilem kilka slow z Japonczykiem na lotnisku w Moskwie, taki byl zapach od niego. Mozna wspolczuc wspolpasazerom jego lotu (z dalekiej Japoni pewnie). Teraz przyszlo mi do glowy ze Japonczyk pachnacy mocnym zapachem to naprawde rzadkosc.
      • ele_gancki Re: Wasze top 5 tej wiosny 30.04.11, 18:20
        Gdzieś czytałem, że w Japonii używa się zapachów w stylu ZEN czyli delikatnych, transparentnych, czyli zapach dla ducha a nie dla otoczenia. Choć trochę się to zmienia, Japończyczy zaczynają sięgać po zapachy mocniejsze.
        Przyznam, że ta ich prostota jest fascynująca, szkoda że my ludzie Zachodu, nie potrafimy tak żyć, tylko musimy zaznaczać swoją obecność, Paryż, Mediolan, wszędzie czuć zapach mocnych perfum.
        Ja tej wiosny raczę się Infusion d'Homme Prady i przyznam, że jest to dla mnie taki zapach w stylu japońskim, jaki miły odpoczynek od mocnego orientu i skórzanych szyprów.
        • sorbet Re: Wasze top 5 tej wiosny 30.04.11, 21:04
          moze to jeszcze kwestia mocnego sillage? lubie np. wyraziste i mocne zapachy, ale trzymajace wzglednie blisko skóry.
    • britanna Re: Wasze top 5 tej wiosny 01.05.11, 12:00
      Chłodno, burzowo i krótkie chwile w pełnym słońcu ( zabrzmiało jak prognoza pogody;> )

Najczęściej sięgam po
      - Navegar L'Artisan, kiedy w powietrzu mnóstwo ozonu, po ulewie lub burzy a w myślach wiosenne motto Navigare necesse est, vivere non est necesse ;)
      - Anglomania Vivienne Westwood, dodaje koloru, po długiej zimie i szarudze przedwiosennej wzmacnia moje nadwątlone siły życiowe;)
      - Narciso Rodriguez edt - wiosenne odkrycie; odkrywam ramiona, nogi, wygrzewam twarz w promieniach słońca ;]
      - MR
      - sporadycznie Jade O.Durbano i Antonia Puredistance (z próbek )
      • britanna Re: Wasze top 5 tej wiosny 06.05.11, 13:33
        Dodam jeszcze zawieje i zamiecie;)

Najnowsze wiosenne oczarowanie - Tom Ford White Patchouli. Niestety, tylko z próbek. Nie doszukuję się paczuli, nie ma też jaśminu, jest morze białych kwiatów, odrobina słodyczy, drewno.
        Zaskakujący pierwszy test; drewno wysuszone na słońcu, świeżo nasycone bejcą, żywicami, woskiem.
        Doskonały duet z Black Orchid. Ja jednak wybrałam White Patchouli. Jedynym minusem jest słaba trwałość; zapach powraca w nieoczekiwanych momentach, kiedy wydawałoby się że już zupełnie znikł. Transparentna, zapowiadająca krótkie lato piękność.

• benita5 Re: Wasze top 5 tej wiosny 06.05.11, 15:40
          Elixir Hermesa
          Style Jil Sander
          sweterek pomaranczowy Sonia Rykiel
          19edp
          Etro Musk
    • jollinka Re: Wasze top 5 tej wiosny 01.05.11, 13:20
      u mnie "na rozowo": stella klasyczna, absolutna, sheer, paestum rose i rose ikebana ;-)
    • elve Re: Wasze top 5 tej wiosny 02.05.11, 00:55
      u mnie tradycyjnie figowce, czyli Premier Figuier i Philosykos. a jeśli one to i powidok zapachu - Kashmina Touch. odświeżyłam też mojego wiosenno-letniego klasyka, czyli Eau Torride. poza tym króluje Pamplelune.
      natomiast dość niespodziewanie nabrałam smaku na kwiatony, czyli wszystkie jaśminy, kwiaty pomarańczy, tiare i ylang-ylang. wygrzebałam Songes, wygrzebałam L'Eau Nirique, męczę Fleurs d'Oranger Lutensa, nawet Manoumalię podwąchuję. ale to wszystko po kapce, ciągle nieśmiało.
      • benita5 Elve 06.05.11, 15:45
        elve napisała:

> u mnie tradycyjnie figowce, czyli Premier Figuier i Philosykos. a
        > jeśli one to i powidok zapachu - Kashmina Touch. odświeżyłam też mojego
        > wiosenno-letniego klasyka, czyli Eau Torride. poza tym króluje Pampl
        > elune
        .

Elve ogromnie mnie zaintrygowaly Twoje wiosenne topy,a szczegolnie L'Eau Nirique, bowiem reszta pozostalych/za jednym wyjatkiem/ to i moje topy. Co prawda aktualnie przebrzmiale, ale jak wiadomo, forum daje inspiracje do lekkiego "przewietrzenia" i odswiezenia fascynacji i modyfikacji zasobow :o))
    • olaj.j Re: Wasze top 5 tej wiosny 03.05.11, 19:32
      Troche dla mnie jeszcze za wczesnie na podsumowania, bo po pierwsze wiosna wlasciwie dopiero co przyszla na dobre (czy aby na pewno?). No a po drugie mam od dluzszego czasu faze minimalistyczna i trudno mi jest nawet wymienic moje 'top 2', a co dopiero 'top 5'.;-) Tak czy inaczej, na razie: zgodnie z przewidywaniami Womanity oraz Ninfeo Mio.
    • mangos Zapomniałam o... 03.05.11, 21:13
      Diorissimo Diora- wróciły do łask tej wiosny.
    • plomyczek_ Re: Wasze top 5 tej wiosny 06.05.11, 08:37
      U mnie królują: Lacoste Pour Femme, Jimmy Choo, nowe Balenciaga, Eternity klasyk, Cartier Essence d'Orange oraz Michael Kors Island Palm Beach. Top 6, kolejność dowolna:-)
    • icegirl Re: Wasze top 5 tej wiosny 06.05.11, 10:48
      U mnie jest odwrót ku kwiatowcom.
      Ku mojemu zdziwieniu.

5th Avenue, Miraculum La rose, czasem Artemisia i Eau du Soir.

Wczoraj za to trafiłam na Angel Ocean d’Argent i muszę powiedzieć, że bardzo podobała mi się aura zapachu, która mnie przez niego otaczała.
      Aura, bo nie mogłam namierzyć, gdzie dokladnie znajdował się zapach, ale od czasu do czasu pojawiał się miły, otulający zapach.
    • forevermore79 Re: Wasze top 5 tej wiosny 09.05.11, 19:07
      Zalozylem watek, a sam nie odpowiedzialem :-) Mi poki co wiosna uplywa na lekkich orientach, a takze typowo srodziemnomorskich klimatach w stylu klasycznych Acqua di Parma, czy kolonskich Fordach. Milo mi sie nosi Pure Havane, takze dobrze sobie odswiezyc przyjazn z neroli i kwiatem pomaranczy- chocby w MFK Apom Pour Homme i Fleur du Male Cologne.
    • panna.m.igotka Re: Wasze top 5 tej wiosny 11.05.11, 16:04
      A u mnie w głowie ciągle ten bez. Ostatnio strasznie mnie naszło, kiedy wracałam do domu z pracy i "wywęszyłam" z pobliskiego ogrodu "przepełniony" kwiatami krzak bzu po same brzegi. A jak cudownie słodko pachniał ... I postanowiłam nabyć taki zapach. Poszperałam w internecie i znalazłam En Passant Frederic Malle, Garden of Pleasures Estee Lauder - Lilac Garden, Pur Desir de Lilas z Yves Rocher ... z czego wybrałam niewielką buteleczkę ostatniego. To idealny zapach naturalnego wilgotnego, zroszonego wiosennym deszczem bzu ... tylko bzu ... i nic więcej.
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka