Dodaj do ulubionych

Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie

25.11.04, 14:22
To dosc popularny temat na forach, az dziwne, ze sie nie pojawil jeszcze u
nas. Wiadomo, ze prawo marketingowe sprawia, ze ulubione, czesto cenione
przez znawcow zapachy musza zniknac ze sprzedazy- czasem sa to linie, czesem
tylko edycje limitowane. Mozna je nabyc droga internetu, szukac w Polsce i
zagranica- ale to juz nie to samo, co pojsc, powachac i kupic.

Mi brakuje:
Z meskich zapachow-
Background Jil Sander
Tempore Uomo Biagotii, jak i meskiej Venezii i Romy
Jako Lagerfelda
Minotaure Palomy Picasso
Julesa Diora
, no i pewnie wielu innych- musialbym sie zastanowic.

Z damskich- wiele, np. Organzy Indecence, pierwszych edycji Escad i
Collection, damskiej Venezii Pastello, sympatycznych Giorgio Beverly Hills,
no i pieknej 2000 et une Rose Lancome.

Jakie sa Wasze typy?
Obserwuj wątek
    • fa25 Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 25.11.04, 15:35
      Żałuję, że już nie ma Que viva Escady, "rzutu oka " Burjois ( tradycyjnego,
      pierwszego ), Palomy Picasso...
    • sorbet Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 25.11.04, 15:37
      Trusardi Uomo. Butelka "piersiówka" w skóropodobnej "powłoce". Kiedyś to mój
      obiekt pożądania:-)

Ale raczej "tęsknię" za czymś co dopiero powstaje, hehe.

Jeśli chodzi o wersje limitowane, to chcę mieć to:-)
      www.basenotes.net/images/photos/26121834.jpg
    • dori7 Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 25.11.04, 17:05
      Que viva! Escady - piekny zapach, obecne sezonowki Escady sie nie umywaja

Sotto Voce Laury Biagiotti - zapach slodki i milusi, choc bez rewelacji, ale
      ten flakonik z kamertonem to byla prawdziwa poezja!

Les Belles de Ricci - czyli pomidorki i spolka. Ufff, jak dobrze, ze wracaja :))

Deci Dela Niny Ricci - Sliczne i apetyczne :)) Buteleczka - mistrzostwo swiata!

Tentations i Paloma - obydwa niebanalne i z charakterem, plus piekne falkony,
      zwlaszcza Tentations

Sun Moon Stars Lagerfelda - kwiatowe, slodkie i ladne, ale z duchem
      tajemnicy :)) No i ta granatowa buteleczka w gwiezdne ornamenty ze zlotym
      korkiem, dla mnie numer 1 wsrod flakonow!

Ocean Dream - letni morski zapach, bardzo podobny do Laury, i cudna kolekcja
      buteleczek w roznych wyplukanych przez ocean kolorach :))

• elve Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 25.11.04, 17:53
      najbardziej będzie mi brakować la belle de minuit ricci - która niestety nie
      wraca :((((( - na szczęście mam jeszcze skromny zapasik, może jeszcze coś
      upoluję na allegro... dlaczego dlaczego dlaczego akurat ONA nie będzie
      wznowiona? jest najudańsza ze wszystkich czterech...
      ta sama historia z que vivą - znaczy brakuje mi, ale mam jeszcze zapas, i też
      czasami się pojawia na allegro.
      nie widziałam natomiast już dawno venecji laury biagiotti... używałam tego
      zapachu pod koniec liceum, mam z nim związane miłe wspomnienia, chciałabym go
      jeszcze kiedyś sobie przypomnieć.
      • szczekuszka Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 25.11.04, 21:01
        elve napisała:

> najbardziej będzie mi brakować la belle de minuit ricci - która niestety nie
        > wraca :((((( - na szczęście mam jeszcze skromny zapasik, może jeszcze coś
        > upoluję na allegro... dlaczego dlaczego dlaczego akurat ONA nie będzie
        > wznowiona? jest najudańsza ze wszystkich czterech...

Dokladnie!
        Ostatnio byla miniaturka na allegri, a ja idiotka przegapilam :(((
    • ashanti5 Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 25.11.04, 18:07
      Forever,
      Widziałam męska Romę w Hiszpanii we wrzesniu.
      Czy damska też wycofali/wycofują? jesli tak to musze się zabezpieczyć zawczasu
      • forevermore79 Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 25.11.04, 19:24
        Nie, nie ma powodu do obaw- meska Roma znika tylko z Polski poki co, w innych
        krajach obydwie beda jeszcze dostepne, ale tez ustepuja powoli nowszym wersjom
        Aqua di Roma- na szczescie sa Niemcy, gdzie Roma jest zapachem b. popularnym i
        czesto do upolowania za niewielkie pieniadze.
        Strona Biagotti w Douglasie:
        www.douglas.de/DGKategorieSectionView.process?MarkenID=010100&Action=loadMarken

Co do innych wycofanych- tak, dodalbym pozostale damskie Picasso, no i
        pierwsze, ciezkie zapachy Fendi np. Uomo- w niemieckich sklepach widzialem
        setke za 19 euro, no prosze.
        Jesli chodzi o Ocean Dream- pisalem juz kiedys, ze wznowiono ich produkcje, ale
        juz nie pod szyldem Giorgio B-H, sa do dostania najblizej w Czechach :-).
        Belle de Minuit- eh, no to byl zapach limitowany z zalozenia. Warto dodac, ze
        inne Les Belles caly czas mialy sie dobrze w niektorych krajach- wystarczy
        zerknac na strone Niny Ricci- ale dopiero w nast. roku powroca z nowa szata i 4-
        tym zapachem, ale czy do Polski- tego tez, poki co nie wiemy.
    • coralin Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 25.11.04, 19:14
      Clin d'oeil Bourjois
      Fiori Bianchi Laury Biagiotti
      Morabito
      • coralin Re: Laura Biagiotti 25.11.04, 19:18
        A przy okazji. Sporo osób wymienia zapachy LB. Coś nie ma ona szczęscia do
        perfum. Trwają jeden sezon lub ciut więcej i znikają. Wyjątkiem Laura i Roma.
        Ale to i tak lepiej niż np. Christian Lacroix który wypuścił C'est la vie,
        muszlę , Baazar i wszystko klapa.
      • forevermore79 Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 25.11.04, 19:27
        Clin D'oeil- pamietam, mimo, ze byly z nizszej polki, mialy cos w sobie. Sa
        wciaz popularne we Francji, gdzie maja wiele nowych wariantow ( Princess, wody
        brokatowe). Rownie znana i lubiana jest tam tez Eau Jeune Gemey/Jade,
        Vanderbilt, Kookai- tych zapachow juz u nas nie uswiadczysz. Z tanszych meskich
        fajne byly Harleye Davidsony- i sa nadal- ale nie w Polsce.
        • kalia_t Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 25.11.04, 19:47
          Mam szczeście w niesczęsciu, ze używam zapachów, które juzzostały wycofane lub
          są:
          Cacharel Lou Lou,
          Cacharel Lou Lou Blue<wielka szkoda>,
          Trussardi Python,
          LB Venezia,
          Lalique Nilang,
          Lalique Claire Nilang,
          J.del Pozo Duende,
          Naf Naf,
          G.Sabatini Magnetic
          i jeszcze kilka innych....
          • forevermore79 Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 25.11.04, 20:13
            Wow, niezla mieszanka. Znam je wszystkie- malo kto lubil Lou Lou Blue :-).
            Duende ma sie dobrze- nie jest wycofane, moze tylko w Twoim miescie brak,
            Marionnaudy promuja je b. mocno ostatnimi czasy, Lou Lou zostaje, choc w
            mniejsej ilosci ( w Polsce znika, prawda- ale popyt byl maly ). Naf Naf
            podzielil koniec reszty zapachow masowych L'Oreala w naszym kraju-
            niepotrzebnie. Pythona kojarze najmniej- meskie owszem, ale damskie kiepsko.
            • dori7 Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 26.11.04, 00:34
              forevermore79 napisał:

> Wow, niezla mieszanka. Znam je wszystkie- malo kto lubil Lou Lou Blue :-).

Ba! Ja ich nawet uzywalam!
              Wszyscy pytali, co tak dziwnie pachnie :P
            • fa25 Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 26.11.04, 12:03
              Damski Python bywa w filii Galerii Centrum w Galerii Mokotów.
    • agmusz Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 25.11.04, 20:02
      Nie pamiętam jakiej firmy był to zapach, ale kupiłam to kiedyś w La Halle
      nosiły nazwę Garcon i z tej samej serii były Eau Jeunne czy coś w tym stylu, to
      były takie tanie, ale Garcon bardzo mi się podobał. To zapach z czasów
      ogólniaka czyli sprzed ponad 10 lat:-). Podobał mi sie też Bamboo- nie pamiętam
      firmy, dawno nie widziałam.
      • forevermore79 Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 25.11.04, 20:19
        Jak z Eau Jeune- to firma Gemey ( w Niemczech sprzedawane dawniej jako Jade),
        tak naprawde Maybelline- czyli wszystkie marki nalezace do L'Oreala. To wciaz
        popularna marka mlodziezowa- w jej ramach tworzone sa tanie, ale ciekawe
        zapachy- Eau Futur, Rock'n'Love, czy Demon. Do Polski nie dotarly, we Francji
        to linia sprzedawana wciaz na masowa skale.
      • coralin Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 25.11.04, 20:35
        agmusz napisała:

Podobał mi sie też Bamboo- nie pamiętam
        >
        > firmy, dawno nie widziałam.

Weil. W ogóle perfumy Weil są trudno dostępne. Raczej przez net, a Antilope to
        chyba jeden z przebojów Pewexów (takie sklepy za dolary w PRL). Przyjemne są
        Fleurs de Weil.
        • agmusz Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 25.11.04, 20:37
          Tak pamiętam, mama kupowała w Modzie Polskiej:-)
        • elve Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 25.11.04, 22:43
          no proszę, a w Gdańsku jest perfumeria, która ma wszystkie Weile. tylko mało
          kto wie, gdzie.
    • balbina_alexandra Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 26.11.04, 00:02
      Na pewno sporo różnych ale to co teraz najbardziej dotkliwie mnie uderza to
      brak Mahory, cóż, nie sprzedawała się za dobrze. Mam ochotę ją upolować póki
      jeszcze można, ale co rozsądek mówi stop... Zuzyłam jeden flakon swego czasu, i
      mam po dziś dzień olbrzymi sentyment, był to jeden z moich pierwszych zapachów
      cięzkiego kalibru, który mnie tak zauroczył, że uzywałam na codzień.
      Kenzo Jungle Le Tigre - piękny, na szczęście dobra dusza mi przywiozła z
      zagranicy, mam zapasik...
      Que Viva, bardzo piekna ananasowa sezonówka Escady, i oczywiście Collection,
      który znika własnie ze sklepów.
      Ostatnio odkryte Sun Moon Stars - dziękuję Dori, bardzo piękny zapach, kupiłam
      sobie mini opakowanie i zachwycam się silnie...
      • lucapuka Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 26.11.04, 08:21
        Wody firmy Marcella ("Night Life" i ' Marcella")za którymi jęczałam na forum
        niedawno i nikt mnie nie poratował.......
        No a co powiecie na wspomnienie o pachnącej sikami kota ( to opinia moich
        córek) Le Feu Issei Miyake (czerwone)? Bo wersja light to już nie jest to.....
        Ach rozmarzyłam się też na wspomnienie tygrysa Kenzo......
        • szczekuszka Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 26.11.04, 10:54
          No a co powiecie na wspomnienie o pachnącej sikami kota ( to opinia moich
          > córek) Le Feu Issei Miyake (czerwone)?

To byly naprawde nowatorskie perfumy. Moja siostra ich uzywala, ale byly dosyc
          trudne w uzyciu, jak sobie przypominam, to na poczatku myslalysmy, ze kupila
          zepsute.
          Mysle, ze kiedys powroca, takich zapachow sie nie zapomina...
          • incan_to Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 29.11.04, 11:02
            hmm, na mnie Le Feu pachną pieprzem (kardamon), różą i mleczkiem... piękne...
            ostro - łagodne. Kocich sików nie czułam ;)
            Jeszcze resztkę mam :) i czekają na dobry moment, bo teraz mam nastrój na inne
            zapachy ;)
            Brakuje mi wspomnianej Venezii i Venezii Pastello
    • silencio18 Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 26.11.04, 14:20
      A ja nie moge zapomniec damskiej wersji New West Aramisa. Jedyny swiezy i lekki
      zapach, ktory, wybaczcie, nie kojarzyl mi sie z tanim sentymentalizmem. Nawet
      nie wiem, czy wogole byl w Polsce dostepny, bo jak o niego pytalam ostatnio w
      salonie Estee Lauder to popatrzyli na mnie jakbym sie z choinki urwala, a tu
      swieta dopiero przed nami ;-))

No, ale naprawde byl oryginalny i ciekawy, zupelnie nie przypominal mi nic
      innego...

A poza tym Lacroix "C'est la Vie", ktory nalezy przy okazji do zapachow, ktore
      na poczatku uznalam za tandetne a potem pokochalam miloscia wielka i szczera :-
      ) Na szczescie ten, po wykonczeniu jednej butelki dotarl do mnie szczesliwym
      trafem z rak kolezanki, ktora nawet nie probowala sie wczuc w jego glebie ;-)
      No, wiec niedawno znow stalam sie szczesliwa posiadaczka. Az do konca tej
      butelki... ;-)

No i oczywiscie brakuje mi klasycznych zapachow Lauder - Estee, Cinnabar, Youth
      Dew - dostepne sa chyba tylko w sklepach firmowych ale przynajmniej rowniez w
      Polsce. No i Guerlain - Jardins de Bagatelle! Dostepne jedynie w zagranicznych
      perfumeriach. Co za nieszczescie ;-(

Z innych brakow, ktore za pozno dorwalam i juz wogole nie zdazylam sie nimi
      nacieszyc Ralpha Laurena "Lauren" i Fendi "Fantasia" (zielona).

Uch.

• misscollins Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 26.11.04, 14:25
        Lou Lou
        Safari Lauren
        Mahora
        Boudoir - (u nas nie sprzedają)
    • ashanti5 Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 26.11.04, 15:56
      a mi brakuje perfum z niższej półki: Vanilla Fields (tak, tak!), Chipie i
      Magnolia YR.
      Forever, o których znikających Fendi mówisz? Chyba nie Life Essence :(....
      • forevermore79 Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 26.11.04, 16:52
        Niestety, Life Essence rowniez- ale na razie na szczescie tylko z Polski. W
        Sephorach polki sa juz praktycznie puste. Starsze Fendi- czarne Donna i Uomo
        juz wycofano ( zostaja resztki), w ofercie sa: ich nastepcy- biala Fendi i
        granatowy Fendi For Men, Theorema i T. Leggero, oraz limitowany Celebration.
        Meska Theorema sprzedaje sie kiepsko i tez zniknie zapewne. Ja rowniez jestem
        fanem Life Essence- mam cala linie, wraz z tak rzadkimi produktami jak krem do
        twarzy, meski balsam do ciala i mleczko pod prysznic. Sam zapach jest piekny,
        taki srodziemnomorski, no i nie dziwie sie, ze wiele kobiet tez lubi go
        podkradac z meskiej polki.
        • ashanti5 Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 26.11.04, 18:06
          Nie! tylko nie Life Essence! Chyba trzeba będzie zrobic odpowiednio duże zapasy.
          Tez podkradam ku niezadowoleniu mojej połówki. Nosiłam się nawet z zamiarem
          zakupu tych perfum SOBIE, ale wyobraizłam sobie mine narzeczonego...
          przymitonik "śródziemnomorski" to bardzo dobre słowo! nigdy na to nie wpadłam,
          ale rzeczywiście dobrze opisuje ten zapach. Poniewaz przenosze się w te
          rejony,MUSZE sobie sprawić ten zapach :)(tymbardziej, że ukochany bedzie daleko
          i rozwiąże się problem kradziezy)
      • szczekuszka Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 29.11.04, 16:20
        ashanti5 napisała:

> a mi brakuje perfum z niższej półki: Vanilla Fields

To akurat mozna dorwac na allegro. Ja sobie kupilam vanille musk coty. Tez
        czysciutka, syntetyczna wanilia;P. To lubie;).
        • benita5 Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 29.11.04, 16:28
          szczekuszka napisała:

> ashanti5 napisała:
          >
          > > a mi brakuje perfum z niższej półki: Vanilla Fields
          >
          > To akurat mozna dorwac na allegro. Ja sobie kupilam vanille musk coty. Tez
          > czysciutka, syntetyczna wanilia;P. To lubie;).

Sorki Szczekuszko ze sie podpinam pod Ciebie.:))
          ale taki akurat "nawiązajnik" do allegro.
          Na allegro można wiele kupić, z tymże nie znając oryginalnej wersji nie mam
          żadnego odnosnika i nawet nie wiem czy to nie zleżałe,stało koło oryginału;)
          itd...
          Weszłam ostatnio w posiadanie miniaturki Lapidiusa i tak mi jakoś dziiiiwnie z
          tym zapachem. no ale randki/zakupy w ciemno prócz duzej adrenalinki i emocji
          niosą element zaskoczenia:))I wciągają:))
    • i2h2 Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 26.11.04, 18:30
      Już tu wymieniane "Sun Moon Stars" Lagerfelda. Jedyne kwiatowe, które lubiłam i
      które nie przywoływały migreny. No i ten flakon :-)
    • paprika84 Re: Wycofane zapachy, za ktorymi tesknicie 29.11.04, 13:45
      Tempore Donna Laura Biagotti
    • perfumiarz "A mnie tam szkoda..." 29.11.04, 16:08
      1) Ungaro II
      2) Jako K. Lagerfeld
      3) Photo K. Lagerfeld
      4) średniopółkowe Masculiny Bourjois
      5) Horizon G. Laroche
      6) Elvis Theany Cosmetic, Maurer&Wirtz
      7) Aqua Elements Boss
      8) Polarna, Rywal, Lajkonik, Poznanianka, Kolońska Potrójna - krajowe wody
      9) Nothing Blue Gosh
      10) Indigo Gant
      11) Samba Kiss Perfumer's Workshop
      12) Ted T. Lapidus
      13) 57 Him Chevignon
      14) Casual Friday Escada
      15) Nobile Gucci
      16) Homme de Gres
      17) Rocabar Hermes
      18) V/S Men Versace
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się