Dodaj do ulubionych

News: Maitre Parfumeur et Gantier w Warszawie

12.03.06, 18:15
Sklep nazywa się GaliLu, przy Europiejskim:-) (tam gdzie tDC i Fracas)
Będą mieli także Santa Maria Novella i chyba Miller Harris.

Bahiana - pierwszy psik z próbki - słodki, drzewny, świeży, wręcz "figowy":-
). Pewna nutka zabrzmiała jak w Jardin slN. Kiedy robi się coraz cieplejszy i
bardziej wyrazsty, wyłazi specyficzne drzewko. Przeczytane w nowsmellthis.
Ananas (hmm, nie czuję), cytrusy (tak) i gajak:-)

Gajak się zgadza, ale gdzie ananas. Poleciałem więc drugi raz psiknąć. Zapach
okazał się zupełnie inny. Kwaśny, orzeźwiający, zielony początek, lecz
pozbawiony "szorstkości" i ostrości alkoholu. Raczaj nie ananas.

Kokos, ale nie świeże mleczko, raczej suszone wiorki na cukierku migdałowym,
słodkie, czymś przyprawone:-P No i oczywiście drzewne nuty. W noszeniu jest
też fajny. Po kilku godzin pachnie jak CdG3. Przypomniałem sobie że tam tez
jest gajak.

Ed Camelia Chinois - siano, wilgoć, zółty, słoneczny, trawiasty. Taka "łąka":-
) Pachnie czymś "nieprzyzwoitym". Raczej na lato.

Jest dość dużo innych wód. Muszę koniecznie spróbować irysowe - tym razem
kwiaty:-) i kwiatowe.
Obserwuj wątek
    • zettrzy Re: News: Maitre Parfumeur et Gantier w Warszawie 12.03.06, 18:27
      o, moje ulubione marki - MPG, Miller Harris, Santa Maria Novella
      az zaluje ze nie moge tam wpasc
      • mrouh Re: News: Maitre Parfumeur et Gantier w Warszawie 12.03.06, 18:30
        Szkoda, że ja też Warszawę mam zawsze nie po drodze... Tyle ciekawych zapachów
        przejdzie miz nów koło nosa...
        • chatka_ Re: News: Maitre Parfumeur et Gantier w Warszawie 12.03.06, 18:35
          Bedzie po drodze jak bedzie zlot :))
          A mozna prosic o dokladniejszy adres, gdzie jest ten hotel?
          • sorbet Re: News: Maitre Parfumeur et Gantier w Warszawie 12.03.06, 18:39
            Oczywiście:-) Ul. Krakowskie Przedmieście 13. wejście nie z ulicy, z boku, tj.
            po prawej stronie głównego wejścia.
            • chatka_ Re: News: Maitre Parfumeur et Gantier w Warszawie 12.03.06, 18:44
              Fajnie, czeka nas maly spacerek z Czulego Barbarzyncy :)

• sorbet Re: News: Maitre Parfumeur et Gantier w Warszawie 12.03.06, 18:37

No właśnie myślałem o tobie:-)
    • a.g.n.i :-))) 12.03.06, 19:13
      Kurrczę, ja mam tyle roboty dziś, a Ty takie kuszące rzeczy przedstawiasz;-P Co
      gorsza, nie wiem, kiedy tam pójdę...
      A połączenia ananas-gwajak jestem ciekawa, choć tak szczerze mówiąc, nie wydaje
      mi się, aby to akurat było połączenie bardzo korzystne:-/ dla obu nut;-P
      W ogóle, to widzę, że sklep z rozmachem i hukiem rusza;-) Konkurencja dla
      Quality?:-DDD
      • sorbet Re: :-))) 12.03.06, 19:39
        Właśnie dla ananasa + gajaka włączyłem komputera o 4tej nad ranem:-)))

Czy konkurencja, zobaczymy:-). Patrząc na oferty kosm. to chyba nie (t są
        raczej marki aromaterapii, nowoczesny design...)

Perfumy MPG, SMN i tDC są w ścisłej światowej czołowce, tak jak AG, Creed:-)
    • squared Re: News: Maitre Parfumeur et Gantier w Warszawie 13.03.06, 13:54
      Mam pytanie - poniewaz znam tylko sklad, a nie znam zapachu: czy Figue Amère
      Miller Harris pachnie mniej wiecej jak polaczenie Rykiel Homme z Dune Homme ChD?
      • sorbet Miller Harris 13.03.06, 14:20
        niestety także nie znam zapachu. Jeszcze MH nie ma.
    • olesiam Re: News: Maitre Parfumeur et Gantier w Warszawie 18.03.06, 15:46
      Eau de Camélia Chinois-zaskakujący, i odrzuca i przyciąga, najpierw bardzo
      silna nuta tzw mydlana, jakby sie otworzyło bielizniarke z wykrochmalona
      pościela i duża ilością mydła Nivea lub Dove, , daje o sobie znac biała herbata
      i wanilia, podoba sie mojej siostrze gustującej w tzw czystych zapachach.

Ambre Precieux-gesty, czekoladowy, otulajacy zapach w klimacie Ambre Sultan i
      Prady, zdecydowanie najpiekniejszy z ambrowych ktore znam, taki pozbawiony zioł
      i przypraw Ambre Sultan, tez podszyty wanilia.Mój faworyt na nastepny sezon
      jesienno-zimowy, o ile ten sie kiedyś skonczy:)
      • sorbet Re: News: Maitre Parfumeur et Gantier w Warszawie 18.03.06, 17:42
        dokladnie. tez obwachalem Ambre z butelki - cieply, slodki, moze kaszmirowy.
        Probowalem Santal Noble - slodki, ambrowy i zywiczny zapach, b. orientalny.
        Pozniej mocno drzewny, suchy jak polamane drewno, z tym slodkim, miodowym
        akordem.

Iris Bleu Gris jest swiezy, troche chyba "kolonski". Niebardzo czuje irysa
        korzennego (trzeba bedzie powtorzyc test:-P) Jest chlodny, odrobine skorzay (nie
        jest to Gucci PH) raczej Chanel 19.

• sorbet Iris Bleu Gris 19.03.06, 15:20
          Ktos napisał że to raczej kwiat niż korzenie. Faktyczne pachnie chłodno,
          delikatnie zielono. Odrobinę słodycz i pudru czuję, ale bez surowej nutki
          irysa. Hmm, może to trochę lawendowo:-))
        • forevermore79 Re: News: Maitre Parfumeur et Gantier w Warszawie 20.03.06, 09:59
          Ambre b. intrygujacy- dopiero potem sie rozwinal. Iris Bleu- zbyt klasyczny
          i "ulozony". Sam sklep ciekawy, choc pewnie nie odniesie od razu komercyjnego
          sukcesu- za malo perfumeryjnych marek jeszcze. Ale pielegnacja ladnie sie
          prezentuje :-).
          • olesiam Re: News: Maitre Parfumeur et Gantier w Warszawie 20.03.06, 19:48
            Rose Opulente-welurowy zapach przypominający gesty olejek rózany w typie olejku
            bułgarskiego,zapach wschodnich haremów i łazni, bardzo przyjemny lekko pudrowy
            koniec, miły i kobiecy.
            O.
            • olesiam Grain de Plaisir 29.03.06, 14:01
              Bardzo przyjemny, mocno wiosenny i optymistyczny zapach w samym poczatku
              przypominający Peppermint CdG, Mint&Green Tea L'Occitane i odrobina zielonych
              nut z Vent Vert Balmain.Na poczatku mocno dominuja i przeplataja sie nuty
              seleru i cytryny, pózniej dochodzi mięta, po godzinie noszenia zapach staje sie
              troszkę słodszy, egzotyczny, lekko drrzewny, ale nadal świeży i wibrujący:)
              Bardzo miły w noszeniu:)
              O.
    • olesiam Link do strony:) 29.03.06, 14:26
      www.maitre-parfumeur-et-gantier.com/
    • olesiam Or des Indes 31.03.06, 13:35
      Poczatek bardzo mocno przypominający Equipage Hermes (ugotowana kasza gryczana:)
      potem coraz lepiej-bardzo esencjonane, aromatyczne i gęste połączenie vanilii
      ambry i geranium.Taki mało wszpółczesny (czytaj piękny) klasyczny zapach nieco
      przypominający Shalimar bez cytrusów.Bardzo rasowy i z klasą
    • perfumiarz Byłem :)) 06.04.06, 08:18
      Byłem, próbki dostałem (nie proszone nawet :)), wyszedłem happy. I tak:
      Rose Opulente - świetna róża, pudrowa, wierna, stellowa.
      Tubéreuse - no taaaak... maślano-jaśminowa tuberoza, ale wiem, że to kwiatek
      dla koneserów :) Hiperkobieca, raczej dla osoby dojrzałej ;))
      Jardin Blanc - pełny, prawie duszący jaśmin i całe naręcza innego biało-żółtego
      kwiecia. Jednoznaczne skojarzenia z Murmure, czyli ok.
      Rose Muskissime - drzewno-różany, raczej słabsza pozycja, chociaż ciekawe doły.
      Ambre Précieux - hmm.... potrzebne drugie podejście.
      Santal Noble - bardzo dobra rzecz: klasyka, męskość, drzewo, balans, harmonia,
      kontrapunkt :)
      Racine - nie kupił mnie od razu, ale moja kumpela włąśnie jego wskazała jako
      faworyta wśród męskich. Dla mnie trochę nieczytelny.
      Iris Bleu Gris - też mam ciszę w temacie ;)
      Parfum d’habit - szacunek... :))) Pramatka, praojciec Habit Rouge.
      Fantastyczny, szkarłatny mix orientu, korzeni i wanilii. Super.
      Była jeszcze taka cała zielona flacha, ale bez podpisu; chyba jakiś koloński
      typ, a może coś pod Ogrody Nilu Hermesa?
      Ogólnie bardzo pozytywne wrażenie, będę wracał :) p.

• sorbet Re: Byłem :)) 06.04.06, 11:55
        Muszę koniecznie tuberozę i jaśmin pospróbować:-)

Ta zielona flacha pod Ogród to może Bahiana?
        • sorbet Re: Byłem :)) 07.04.06, 00:44
          Tubereuse zupełnie nie pachniał mi tuberozą, przeciwieństwo np. Fracas. Dziwny
          to zapach. Zielony, powiedziałbym lekko skórzany (ala Chanle19) Na papierku
          teraz kwiaty (jaśmin raczej:-P) i "sól" (czyli ambra). Nie umiem tego zapachu
          rozgrzyźć:-)

Jardin Blanc jest słodki, "mleczny", biało-kwiatowy. Powiedziałbym że tu jest
          więcej tuberozy:-)) niż w Tubereuse.
          • sorbet Re: Byłem :)) 07.04.06, 20:27
            Na skórze pachną odrobinę inaczej. Tubereuse np. kojarzy mi sę z fiołkiem
            alpiejskim (biała słodka mąka:-) Kwiatowy, słodki, pudrowy, suchy, dyskretny,
            zupełnie "nieseksowny", w przeciewieństwie do tuberozy. Nie pachnie jak biała
            wykrochmalona prześcieradła, ale mi "przypomina":-P

W Jardin Blanc czuć ylang. To zapach bogaty, przemieniający, raz słodki,
            raz "kwaśny", soczysty, zielony, nawet amborowy. Przez jakiś czas przypomina mi
            jakiś biały kwiat, który nawet wącham w realu, ale zupełnie nie mogę
            przypomnieć sobie jaki:-). Papierek z wczoraj nadal pachnie świeżością,
            jaśminem, tuberozą.

• olesiam Soie Rouge czyli lato w wielkim mieście:) 22.05.06, 11:21
      Nuty-goździk, heliotrop, brzoskwinia, ananas, a pachnie jak mleczko w łodyżkach
      mleczy:)Mój powrót do dzieciństwa,wesoły, pogodny zapach wiosny w pełni:)
    • olesiam Strona Galilu:) 22.05.06, 11:23
      www.galilu.pl/
      Skromniutko, ale pewnie wszystko przed nimi, ale jest telefon lub mail do ew.
      pytań:)
Inne wątki na temat:

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka