mangos 11.11.06, 18:27 Witam, mam pytanie- co robić w przypadku,gdy paczka , wysłana tydzień temu nie doszła? Jaka jest procedura reklamacji ? Jeszcze mam nadzieję,że wszystko się dobrze skończy, ale boję sie okropliwie.... Odpowiedz Link Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
m23p31 Re: Paczka nie doszła 11.11.06, 18:35 hej, ja mialam tez taka sytuacje (jedyna), paczka nie doszla, ale po 2 tygach dopiero mozesz zglosic reklamacje (oczywiscie tylko z dowodem nadania), wypelniasz kwit i niby do miesiaca trwa rozpatrywanie, ja juz czekam dluzej, musze sie udac na poczte w najblizszym czasie (!). Jesli nie ubezpieczona, dostaniesz:)))))))))))) 60 zł max;D Odpowiedz Link
groszek75 Re: Paczka nie doszła 11.11.06, 18:35 Nigdy nie mialam takiego przypadku, ale wiem, ze po 14 dniach od wyslania sklada sie reklamacje. A podobno zwracają mnożąc najniższa oplate za paczke i wage paczki. Kiedys tak obliczalam oplate i za paczke wrtosciowa dolicza sie tylko 2 zł chyba od 100 zł, to nieraz sie oplaca, bo jak fajne perfumy zginą i zwrocą tylko jakies smieszne pieniadze. Miejmy nadzieję, ze sie znajdzie w pocztowym balaganie, nieraz awiza nie zostawia i gdzie paczka lezy. Nie denerwuj sie, bo ..... :-) Odpowiedz Link
mangos Re: Paczka nie doszła 11.11.06, 18:40 No mały/a aż ruszać się zaczęło. Miałam kilka zajść z pocztą ostatnio. Skradziona zawartość - dwukrotnie ( tak mi sie wydaje, bo za drugim razem rzekomo do paczki miało być dołączone 7 zł , bym odesłała allegrowiczce błędnie nadany towar , a doszło tylko 2 złote, więc może sama nie wie ,ile włozyła do środka. Paczke sprawdzałam ze sto razy chyba i na pewno było 2 zł). Na przesyłki priorytetowe czekam około tygodnia czasami , to chyba nie jest normalne. No,ale to co sie stało teraz to już totalne przegięcie!!! Odpowiedz Link
nevada87 Re: Paczka nie doszła 11.11.06, 18:42 Mangos nie przejmuj się , do mnie paczka priorytetowa jechała 9 dni ,z tego co się dowiedziałam nie ma ludzi do roboty czyt. rozwożenia paczek i są opóźnienia odpowiednio na paczkę priorytetową ok tygodnia ,a na zwykłą 2-3 tygodni . W przeciwieństwie do paczek polecone śmigają jak trzeba :) , jestem ciekawa kiedy rozwiążą ten problem :/. Pozdrowienia! Odpowiedz Link
wiolinka100 Re: Paczka nie doszła 11.11.06, 19:41 Mangos Ty czekasz na paczkę? Czy ktoś czeka na paczkę od Ciebie? I czy to paczka czy list polecony? Ostatnio poczta zgubiła mi list polecony priorytet, czekałam 1 miesiąc na rozpatrzenie reklamacji, dostałam zadeklarowaną w protokole kwotę maksymalne 115 zł.Szczęśliwie był to list a nie paczka, bo jeśli paczka jest nieubezpieczona to tak jak napisała Marika możesz liczyć na max 60 zł. Dlatego też apeluję- dziewczyny! wysyłajcie flakoniki jako listy polecone (a można takowe nadawać do 1 kg) bo wtedy można coś odzyskać, jeśli poczta zgubi przesyłkę :) Odpowiedz Link
mangos Re: Paczka nie doszła 11.11.06, 19:52 Oj ja głupia wysłałam paczkę! ;( czeka na nią nasza miła forumka. Mam nadzieję,że jeszcze dojdzie. Sama też czekam na przesyłkę z Escadą Sentiment i nic. Ja nie wiem, co z tą pocztą? Odpowiedz Link
wiolinka100 Re: Paczka nie doszła 11.11.06, 20:02 Nię przejmuj się pewnie dojdzie w poniedziałek :) Odpowiedz Link
agmusz Re: Paczka nie doszła 11.11.06, 22:15 Mangos, proponuję, żeby najpierw adresatka popytała na swojej poczcie o tę przesyłkę. Miałam podobną historię- wysłałam do jednej dziewczyny paczkę z Noa bodajże i wyobraźcie sobie- listonosz nie raczył jej nawet awizo zostawić. Dziewczyna była już wprawiona w bojach- to nie pierwszy przypadek. Też sie wkurzałam, denerwowałam- ale po jej interwencji w końcu sie odnalazła. Będzie dobrze, zobaczysz. Głowa do góry. Odpowiedz Link
balbina_alexandra Re: Paczka nie doszła 11.11.06, 23:17 Tydzień czasu to jeszcze niewiele, są szanse, że może dojść. Warto by adresatka przeszła się na pocztę, zdarzyło mi się tak dwa razy w zyciu, że awizo gdzieś się ulotniło, a paczka spokojnie leżała... Ja mam jedną żelazną zasadę, zawsze ubezpieczam paczkę (no chyba że wysyłam komuś jakieś resztki na testowanie), kosztuje to 2 zł za każde 50 zł a ubezpieczone jakoś mi jeszcze nie zginęły. Straciłam parę rzeczy w życiu, raz nawet coś na czym mi diablo zależało i nie mam zamiaru się więcej denerwować. Aktualnei trafia mnie szlag, bo zaginęły mi książki kupione na ebayu, książki na których tak strasznie i okrutnie mi zależało! Sprzedawca zwrócił mi od razu kasę, ale co mi po niej :( Odpowiedz Link
renia.renia Re: Paczka nie doszła 12.11.06, 08:13 W moim mieście jest tak, że awizo nie roznosi listonosz tylko jakaś firma na działająca na zlecenie poczty. Firma nie ma kluczy do skrzynek i wkłada awizo zwinięte przez otwory w drzwiczkach, niezłe co? Nie wiem czy w innych miastach też tak jest. Kiedy wkurzona zbyt długim oczekiwaniom poszłam na oddaloną o hektary pocztę okazało się, że leży nie tylko jedna paczka do mnie ale 2! I na żadną nie miałam awizo. Pani pocztówka powiedziala z rozbrajającą szczerością, ze poczta nie ponosi odpowiedzialności bo to jest działanie jakiejś firmy. A guzik przwda, firma działa na zlecienie poczty i poczta ponosi odp. od początku do końca. Na moje słowa Pani podniosdła głos i powiedziala, zeby na nią nie krzyczeć bo ona swoja pracę wykonuje poprawnie ;o)) Małosiu, tak jak pisały dziewczyny, niech Foremka poleci na swoja pocztę i domaga się przesyłki, moze paczka leży gdzieś w kącie. pozdr. Odpowiedz Link
kalooo Re: Paczka nie doszła 12.11.06, 13:54 tak, ja też kiedyś coś podobnego słyszałam w momencie gdy nie dostałam awizo, ale problem tez w tym,że u mnie są 2 poczty-w zależności czy to paczka czy list to jest albo jeden albo drugi urząd - dalej lub bliżej. I problem w tym,że w czwartek byłam na jednej i drugiej, bez awiza[zawsze najpierw lecę na poczty a ptem do rodziców;), ewentualnie rodzice podają mi nr i daty nadań z awizo i bez problemu mi wyydają wszystko bez awizo] i wtedy odebrałam wszystko co do mnie było i nie było tej;( W poniedziałek jeszcze raz przejadę się,ale wczoraj sprawdzałam u rodziców i nic, na razie nic nie ma.. Zresztą u moich rodzicieli zawsze właściwie ktoś jest,no chyba że jasnie pan listonosz nie raczy powiadomić,że był i zostawić po sobie śladów w postaci awizo własnie.. A może po prostu powinnam mu dac czas aż dojdzie na piechotę do Warszawy z tą paczką..;> Odpowiedz Link
mangos Re: Paczka nie doszła 12.11.06, 15:11 Kaloonia, bądźmy dobrej myśli. Może jutro się wszystko wyjasni, jeśli nie coś z tym trzeba zrobić, wtedy na pewno odezwę się na @ i postanowimy Odpowiedz Link
mangos Re: Paczka nie doszła 12.11.06, 11:16 Człowiek uczy się na błędach. Od dziś będę wysyłać perfumy jako listy polecone i w dodatku priorytety a jeśli paczki to ubezpieczać. Mam nadzieję,że ta sprawa się jeszcze jakoś odkręci. Sama czekałam najdłużej na paczkę ponad tydzień, więc może ta,która szła z południa Polski do W-wy jeszcze dotrze lub gdzieś szczęśliwie sobie leży. Oby! Dziwne jest to, że z takich Stanów przesyłka doszła do mnie szybciej a tylko u nas takie problemy... :/ Odpowiedz Link
agmusz Re: Paczka nie doszła 12.11.06, 12:26 Mangos, u mnie rekord w sensie pozytywnym to 1 dzień: paczka priorytetowa z Zamościa do Międzychodu (niedaleko Poznania) wysłana o 17 dotarła następnego dnia. Byłam w szoku:))) Odpowiedz Link
rene.p Re: Paczka nie doszła 12.11.06, 12:30 Ja mam to samo z listami poleconymi prioretytowymi. Też dochodzą do mnie następnego dnia po nadaniu. Odpowiedz Link
mangos Uważam,że nie ma reguły 12.11.06, 13:19 Przypadki ,że coś było następnego dnia też się już zdarzały, ostatnio jednak poczta zasłużyła u mnie na duży "-" Odpowiedz Link
kasiulek Re: Paczka nie doszła 13.11.06, 09:37 Ja mam tez w tej chwili taki bol...:-((( Nadalam przesylke do pewnej milej Forumki poleconym priorytetem, w dodatku z Warszawy do Warszawy (nigdy wiecej... nastepnym razem bede sie umawiac osobiscie...). Przesylka nie dotarla do adresatki, zlozylam reklamacje, na rozpatrzenie ktorej czekam od 25.10. Pani na mojej lokalnej poczcie (ktora nawiasem piszac wrednie podejrzewam niestety... moze nieslusznie...) oczywiscie umywa rece na pytanie, jaki jest los mojej reklamacji spychajac odpowiedzialnosc na jakis blizej nieokreslony dzial kontroli i reklamacji oraz na fakt, ze po drodze bylo swieto (skandal...). Pozostaje mi wiec chyba jedynie nadal czekac i drazyc codziennie dziure w brzuchu lokalnej poczcie, zeby mieli mnie dosyc i moze ewentualnie interweniowali... Przedsiebiorstwo Uzytecznosci Publicznej, psiakrew... Nauczona wiec przykrym doswiadczeniem ubezpiecze dzis przesylke do Mangosi. Odpowiedz Link
rene.p Re: Paczka nie doszła 13.11.06, 11:20 A czy można wysłać jako list polecony priorytetowy przesyłkę (perfumy), która jest zapakowana w kartonik i w sumie wygląda jak paczka? Czy tylko jako paczkę? Odpowiedz Link
groszek75 Re: Paczka nie doszła 13.11.06, 11:28 to zalezy od poczty, u mnie nie przyjma tego jako list, ale ja czesto dostaje takie pzresylki w kartonie jako listy polecone i Panie sie dziwią :-) Odpowiedz Link
wiolinka100 Re: Paczka nie doszła 13.11.06, 12:17 "...PRZESYŁKA POLECONA to przesyłka listowa rejestrowana przyjęta za potwierdzeniem nadania i doręczana adresatowi za pokwitowaniem odbioru. DOPUSZCZALNA MASA PRZESYŁKI: 2 000 g. Zawartość przesyłek poleconych mogą stanowić oprócz korespondencji, dokumenty, prasa, książki oraz drobne przedmioty dopuszczone do przewozu pocztowego . W przesyłkach poleconych nie można przesyłać pieniędzy, papierów wartościowych na okaziciela i przedmiotów wartościowych... Suma długości, szerokości i wysokości (grubości) - 900 mm, przy czym największy z tych wymiarów (długość) nie może przekroczyć 600 mm..." Kartonik (z perfumami w naszym przypadku) może być nadany jako list jeżeli nie przekracza podanych wyżej wymiarów :) Można to zacytować zdziwionej pani z okienka, bo dane to pochodzą ze strony : www.poczta-polska.pl :) Pozdrawiam Odpowiedz Link
benita5 Konkurencja dla poczty.... 14.11.06, 11:41 wiadomosci.wp.pl/kat,8632,wid,8598952,wiadomosc.html?serwis=poczta&element=rss&rssname=wp-biznes&url=http%3A%2F%2Fwiadomosci.wp.pl%2Fkat%2C8632%2Cwid%2C8598952%2Cwiadomosc.html Odpowiedz Link
kalia_t Re: Paczka nie doszła 14.11.06, 12:58 wiolinka100 napisała: > > "...PRZESYŁKA POLECONA to przesyłka listowa rejestrowana przyjęta za > potwierdzeniem nadania i doręczana adresatowi za pokwitowaniem odbioru. > > DOPUSZCZALNA MASA PRZESYŁKI: 2 000 g. > > Zawartość przesyłek poleconych mogą stanowić oprócz korespondencji, dokumenty, > prasa, książki oraz drobne przedmioty dopuszczone do przewozu pocztowego . W > przesyłkach poleconych nie można przesyłać pieniędzy, papierów wartościowych na > > okaziciela i przedmiotów wartościowych... > > Suma długości, szerokości i wysokości (grubości) - 900 mm, przy czym największy > > z tych wymiarów (długość) nie może przekroczyć 600 mm..." > > Kartonik (z perfumami w naszym przypadku) może być nadany jako list jeżeli nie > przekracza podanych wyżej wymiarów :) > Można to zacytować zdziwionej pani z okienka, bo dane to pochodzą ze strony : > www.poczta-polska.pl :) Paczkę jako list można wysłać w Agencji Pocztowej, natomiast kiedy próbowałam w UP to pani odesłala mnie do okienka ... paczkowego:D Odpowiedz Link
wiolinka100 Re: Paczka nie doszła 14.11.06, 13:28 Sprawa paczek i listów nie dawała mi spokoju więc zadzwoniłam dziś na infolinię, aby uzyskać pewność:) Bardzo miła pani poinformowała mnie, że jeżeli list polecony nie przekracza podanych w regulaminie wymiarów, oraz wagi (2kg) to urzedniczka w okienku MUSI GO PRZYJĄĆ. Wiadomo, że nikt nie lubi się spierać, kłócić ani robić rabanu na poczcie (zwłaszcza gdy zna panią z okienka) ale skoro ich własne przepisy wewnętrzne ustalają takie reguły to chyba personel nie może "nie chcieć" i trzeba mu to delikatnie przypomnieć :) Odpowiedz Link
kalia_t Re: Paczka nie doszła 14.11.06, 13:49 MUSI, a potem przesyłka "przypadkiem" zaginie, bo pani na pozccie miała zły dzień itp. Nie chcę się spierać, ale miałam już kilka przebojów z paczkami i listami na poczcie - do tego stopnia, ze w pewnym momencie do przesylki podawałam inny adres, aby ominąć moją pocztę i złośliwość pracownic. Odpowiedz Link
hafsa Re: Paczka nie doszła 15.11.06, 14:18 Moja przesylka z perfumami "idzie" od 31 pazdziernika. Idiotka wyslalam za namowa pani z okienka jako list priorytetowy.Pani sie dziwnie usmiechala przyjmujac przesylke, ona dobrze wie, co ja wysylam i co otrzymuje...Wiec ow"list" nie doszedl, a ja musze oddac pieniadze adresatowi placac za swoja naiwnosc.. Odpowiedz Link
kalia_t Re: Paczka nie doszła 15.11.06, 14:31 Jeśli perfumy to wysyłam jako priorytetowy-polecony(jest nr nadania) i można walczyć lub reklamować. I nigdy nie informuję pań z poczty o zawartosci- a przyznaję, często słyszę takie pytania. Odpowiedz Link
hafsa Re: Paczka nie doszła 15.11.06, 15:19 wlasnie sfinalizowalam sprawe=oddalam pieniadze. Facet chcial sprawe na policje zglosic( zgodnie z regulaminem) mimo, ze juz wczesniej powiedzialam mu, ze zwroce pieniadze. Nauczka na przyszlosc dla mnie=najwiejszej naiwnej na swiecie. Odpowiedz Link
kalia_t Re: Paczka nie doszła 15.11.06, 19:47 Bardzo współczuję niemiłej sytuacji. Nie ma nic gorszego jesli zawodzą rzeczy od nas niezależne:((( Odpowiedz Link
ja_sylwia Re: A tu jeszcze na dodatek strajk listonoszy :) 15.11.06, 17:02 ja kiedyś na pytanie pani - a co w środku? - odpowiedziałam, że szczur w formalinie, pani mało się nie zapluła. Dziewczyny, a jak to wygląda w przypadku allegro, jak ktoś ode mnie kupuje, paczka ginie, ja mam dowód nadania - muszę zwracać kupującemu całą kwotę? Wysyłka jest tylko na moją odpowiedzialność? Cholera, strach się bać:(( Odpowiedz Link
wiolinka100 Re: A tu jeszcze na dodatek strajk listonoszy :) 15.11.06, 19:19 Odnośnie allegro ja się wypowiem, bo list polecony który mi zaginął zawierał towar który kupiła u mnie na aukcji jedna babka. Paczka zawierała produkt który normalnie w sklepie kosztuje 130 zł, więc we wniosku wpisałam maksymalną kwotę odszkodowania czyli 115 zł.Dostałam dokładnie tyle ile wnioskowałam. Oczywiście nie oddałam allegrowiczce sumy, zanim reklamacja nie została przyjęta i rozstrzygnięta ( nigdy nie wiadomo czy nie jest to próba wyłudzenia) Wspólnie poczekałyśmy na wynik reklamacji i wtedy dopiero nastąpił zwrot gotówki. Odpowiedz Link
wiolinka100 Re: A tu jeszcze na dodatek strajk listonoszy :) 15.11.06, 19:20 aha no i całą sumę jej zwróciłam. Odpowiedz Link
mangos Re: Paczka nie doszła 15.11.06, 17:17 Mija kolejny dzień a tu nadal nic. W piatek idę reklamować. Moja złość osiągnęła punkt zenitalny. Odpowiedz Link
aggis20 Re: Paczka nie doszła 15.11.06, 18:28 Do mnie paczka priorytetowa szla prawie tydzien:-/ gdzie sie podzialy te czasy, kiedy paczki byly juz na nastepny dzien?;-) Odpowiedz Link