candy24 12.10.09, 17:14 witam, moze ktos sie orientuje, ile wynosi etat teaching assistant w Uk, i jakie sa zarobki? zaproponowano m 16 h, nie wiem czy to duzo czy malo i na jakie zarobki moge liczyc. Odpowiedz Link Zgłoś Obserwuj wątek Podgląd Opublikuj
joasiazdaleka Re: praca teaching assistant w UK 12.10.09, 17:31 Zarobki kiepskie, pewnie max 16 tysiecy brutto rocznie za caly etat. 16 godzin to nie caly etat (gdzies kolo polowy), ale nie wiem dokladnie ile. Czyli dostaniesz okolo 8 tysiecy rocznie. Odpowiedz Link Zgłoś
candy24 Re: praca teaching assistant w UK 12.10.09, 17:37 to ile moze mi to wyjsc w skjali misiaca mniej wiecej? przepraszam za pytanie ale nie mam doswiadczenia w tej brazny w UK, to moja pierwsza praca. Odpowiedz Link Zgłoś
candy24 Re: praca teaching assistant w UK 12.10.09, 17:38 LEVEL 1 TEACHING ASSISTANT 16.25 Hours per week Grade L03 £4,474 - £5,291 per annum Term time only with no term time leave ta informace skopiowalam z ogloszenia o prace wiec troche sie zdolowalam , czy to znaczy ze bede zarabiac jakies 500 funtow miesiecznie? czy cos zle rozumuje Odpowiedz Link Zgłoś
jsolt nawet mniej niż 500 12.10.09, 17:45 ale w sumie nie ma co mieć wielkich oczekiwań, przecież to nawet nie jest pół etatu. Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yoyo Re: praca teaching assistant w UK 12.10.09, 17:49 term time only - podziel place przez ilosc tygodni najlepiej, nie wiem jak dokladnie dziala rok szkolny w uk ale wyglada to inaczej niz w polsce. jesli to bedzie twoja jedyna praca to nie bedziesz placic podatku dochodowego, tylko jakas czesc kontrybucji national insurance - chyba. Odpowiedz Link Zgłoś
joasiazdaleka Re: praca teaching assistant w UK 12.10.09, 19:47 To chodzi o to, ze praca tylko na semestr. I za ten semestr zaplaca ci te 4474 do 5291. W Anglii semestry sa jakos inaczej niz w Polsce i nie kazda szkola ma je tak samo. Sprawdz ile trwa semenstr i wtedy bedziesz wiedziec dokladnie ile zarobisz. W Anglii masz kwote wolna od podatku, ktora wynosi okolo 100 funtow tygodniowo. Wiec zakladajac, ze bedziesz zarabiac 200 funtow, to podatek zaplacisz tylko od 100 (okolo 30% za podatek i ubezpieczenie). Jesli policzysz w ten sposob, to bedziesz wiedziec ile mniej wiecej dostaniesz netto. Jesli za caly rok zarobisz tylko te pieniadze, to dostaniesz zwrot calego zaplaconego podatku. Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: praca teaching assistant w UK 12.10.09, 21:08 Wcale nie. 4474/pa (per annum) znaczy tyle zarobilaby przez rok. A ze pracowac bedzie tylko semestr, zarobi odpowiednio mniej! Odpowiedz Link Zgłoś
joasiazdaleka Re: praca teaching assistant w UK 12.10.09, 21:14 To o czym Ty mowisz, to 'pro rata'. W ogloszeniu nie ma tego stwierdzenia, wiec wynika, ze tyle zarobi przez caly rok. To, ze bedzie pracowac tylko np. 6 miesiace nic nie zmienia, po prostu te kwote zarobi w ciagu tych 6 miesiecy :) Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: praca teaching assistant w UK 12.10.09, 21:18 Jasne:/ Tylko ze full time teaching assistant zarabia ok 11-13 tys rocznie... Skonfrontuj z rzeczywistoscia. Teaching assistant to nawet nie jest nauczyciel. I zarabia mniej niz czlowiek za barem. A jesli pracuje 16.25 godz/tyg - gdzie full time to 37.5 - to czego sie spodziewasz? Odpowiedz Link Zgłoś
joasiazdaleka Re: praca teaching assistant w UK 12.10.09, 21:22 Moj kolega pracowal ze 2 lata temu jako teaching assisstant i on zarabial 16 rocznie. I caly etat mial cos kolo 30 godzin. Moze to zalezy od szkoly? Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yoyo Re: praca teaching assistant w UK 12.10.09, 17:37 w ogloszeniu nie napisali ile placa? dziwne - zadzwon i zapytaj, przy okazji dowiedz sie ile godzin ma caly etat, bedziesz wtedy wiedziec czego oczekiwac za 16 godzin. a placa podejrzewam marnie bo tez i niewiele wymagaja z tego co wiem. Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: praca teaching assistant w UK 12.10.09, 20:11 To jedna z najnizszych plac. Pracujac na pol etatu, nie dasz rady sie utrzymac, nawet wynamujac maly pokoj. Niestety:( Odpowiedz Link Zgłoś
candy24 Re: praca teaching assistant w UK 12.10.09, 20:39 LEVEL 1 TEACHING ASSISTANT 16.25 Hours per week Grade L03 £4,474 - £5,291 per annum Term time only with no term time leave jeszze raz skopiowalam watek o placach. sytuacja wyglada tak ze od dluzeszgo czasu szukalam pracy w UK no i akurat przyjeli mnie na to stanowisko, tylko nie zdawalam sobie sprawy z zarobkow jeszcze nie rozmawialam o tym z dyrektorem, zylam w przeswiadczeniu ze to bedzie przynajmniej 1/2 etatu ( myslalam kategoriami etatu nauczyciela w Polsce), z tego co wiem to praca jest do konca czerwca, wiec juz w ogole zglupialam jak to mam policzyc i co zrobic w tej sytuacji, ani rezygnowac bo kazda praca dobra, ani pracowac bo kasa slaba. Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: praca teaching assistant w UK 12.10.09, 21:06 Czyli dostaniesz miesiecznie 371.83 - 440.92 na reke (tutaj mozesz kazda pensje przeliczyc: www.thesalarycalculator.co.uk/ Wynajecie samodzielnego pokoju w Londynie to 300-500 funtow z rachunkami. Poza Londynem (zalezy gdzie) pewnie 200-400 funtow. Tak czy inaczej za malo:/ Bedziesz dokladac do interesu, bo nawet na jedzenie + mieszkanie nie zarobisz:( Odpowiedz Link Zgłoś
princess_yoyo Re: praca teaching assistant w UK 12.10.09, 21:18 ale pracujac tylko 16 godzin moze sobie znalesc druga prace i wtedy sie to jakos posklada - wszystko zalezy od organizacji i grafikow. Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: praca teaching assistant w UK 12.10.09, 21:20 To fakt, tak mozna:) Chcialam tylko podkreslic, ze z samej takiej pensji wyzyc sie nie da. Odpowiedz Link Zgłoś
candy24 zglupialam 12.10.09, 21:37 LEVEL 1 TEACHING ASSISTANT 16.25 Hours per week Grade L03 £4,474 - £5,291 per annum Term time only with no term time leave wiec dziewczyny co to wlasciewie znaczy zer te pieniadze zarobie jesli pracowalabym caly rok a jesli pracuje od listopada to zarobie odpowiednio mniej? czy po prostu te pieniadze mi sie jakby skumuluja , wiem ze najprosciej bedzie zadzownic do dyrekcji i zapytac ale jestem umowiona na telefon za kilka dni , a nie chce byc nadgorliwa, a na rozmowie kwalifikacyjnej glupio mi bylo tak zapytac o pieniadze bo nawet nie wiedzialam czy mnie zatrudnia czy nie. mam jesczze jedno pytanie jestyem tez zerejsetrowana z agencji zatrudniajacej nauczycieli czy w ogole oplaca sie byc zatrudnionym za ich posrednictwem? wiem ze moge znalezc druga prace tylko ze przez ograniczenia czasowe wynikajace z podjecia pracy bedzie mi trudniej. czy wiecie ile placa agencje tlumaczeniowe za godzine tlumaczenia? ( nie jestem przysiegla) Odpowiedz Link Zgłoś
cafem Re: zglupialam 12.10.09, 21:45 Oznacza to dokladnie tyle, ze zarobisz na reke 371.83 - 440.92 miesiecznie. Term time czyli dostalas prace na tylko semestr. Prawdopodobnie listopad-grudzien, ale moge sie mylic - jak ktos pisal, semestry sa rozne. Przez agencje zawsze zarobisz mniej niz zatrudniona bezposrednio. W mojej pierwszej pracy pracowalam przez agencje - firma placila 12 funtow za godzine, a ja dostawalam 8. Odjac podatek - 6 z kawalkiem:/ Potem zatrudnialam sie juz tylko bezposrednio w firmach. Co do tlumaczen - nie mam pojecia. Ale prace na weekend spokojnie mozesz sobie gdzies znalezc. Odpowiedz Link Zgłoś