Dodaj do ulubionych

debilizm antysemitow- co myslicie?

09.11.09, 10:58
Antysemityzm, jak kazdy inny rasizm, jest dla mnie nie do przyjecia pod kazdym
wzgledem. Ale dla mnie, sa tacy, ktorych negatywne emocje wobec Zydow sa
silne. Nie wiem czemu, ale.
Prawdziwy Polski patriota bedacy antysemita dzisiaj wedlug mnie jest
sabotazysta. Jak wiadomo, Polska przez wieki byla domem dla wielu Zydow,
wlasciwie wiekszosci, sa szacunki, ktore mowia ze znakomita wiekszosc Zydow na
swiecie ma jakies korzenie w Polsce.
Jak rowniez wiadomo, Zydzi z racji tego, ze byli czesto przesladowani i
zmuszani do wielu rzeczy, nauczyli sie organizacji, biznesu i zaradnosci.
Oczywista jest nadreprezentacja Zydow w swiecie nauki, kultury, filmu,
biznesu. Czasem z powodow kumoterskich, czesciej z powodu wiekszej
determinacji i woli pracy.
Tak czy owak- mala niewiele znaczaca Polska, gdyby tylko zaczela byc dumna z
Zydow, od razu wskoczylaby do pierwszej ligi swiatowej. Gdyby taki glupi
antysemita pomyslal biznesowo- juz nie wymagam odruchow moralnych czy
racjonalnych, czysty biznes- nigdy by na Zydow zlego slowa nie powiedzial, a
raczej odwrotnie.
Jakze latwo byloby Polsce znaczyc o wiele wiecej w swiecie, wystarczy, zeby
"przyznala" sie do swoich Zydow. A nawet o nich walczyla.
Co o tym myslicie?
Obserwuj wątek
    • alpepe Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 11:04
      myślę, że nie wiesz, co o nas sądzą Izraelczycy. Pojedź tam kiedyś i doświadcz
      pogardy z ich strony, posłuchaj, co o tobie sądzą młodzi mieszkańcy kibuców, to
      ci się filosemityzm odbije czkawką.

To moja ostatnia wypowiedź w tym wątku, dziękuję za uwagę.
      • kropidlo5 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 11:11
        alpepe napisała:

> myślę, że nie wiesz, co o nas sądzą Izraelczycy. Pojedź tam kiedyś i doświadcz
        > pogardy z ich strony, posłuchaj, co o tobie sądzą młodzi mieszkańcy kibuców, t
        > o
        > ci się filosemityzm odbije czkawką.
        >
        > To moja ostatnia wypowiedź w tym wątku, dziękuję za uwagę.

Jesli nawet jest tak jak piszesz, to mozna to zmienic- otwarta postawa z jednej
        strony nie pozostalaby bez reakcji, w koncu ta jak twierdzisz pogarda tez znikad
        sie nie wziela.
        • wanilinowa Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 11:25
          kropidlo5 napisał:

> alpepe napisała:
          >
          > > myślę, że nie wiesz, co o nas sądzą Izraelczycy. Pojedź tam
          kiedyś i dośw
          > iadcz
          > > pogardy z ich strony, posłuchaj, co o tobie sądzą młodzi
          mieszkańcy kibu
          > ców, t
          > > o
          > > ci się filosemityzm odbije czkawką.
          > >
          > > To moja ostatnia wypowiedź w tym wątku, dziękuję za uwagę.
          >
          >
          > Jesli nawet jest tak jak piszesz, to mozna to zmienic- otwarta
          postawa z jednej
          > strony nie pozostalaby bez reakcji, w koncu ta jak twierdzisz
          pogarda tez znika
          > d
          > sie nie wziela.

to skąd się wzięła?
          • kropidlo5 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 11:33
            wlasnie z takiego powierzchownego ogladu, i to z obu stron, polskiej i zydowskiej.
            • wanilinowa Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 11:50
              kropidlo5 napisał:

> wlasnie z takiego powierzchownego ogladu, i to z obu stron,
              polskiej i zydowski
              > ej.

no to wychodzi na to że polacy i żydzi mają natychmiast przestać, a
              antypolonizm i antysemityzm znikną. jakie to proste!
        • sumienie_aferala Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 15:13
          kropidlo5 napisał:

> Jesli nawet jest tak jak piszesz, to mozna to zmienic- otwarta postawa z jednej
          > strony nie pozostalaby bez reakcji, w koncu ta jak twierdzisz pogarda tez znika
          > d
          > sie nie wziela.

Skąd się wzięła ta pogarda? Żyd, by przetrwać w Polsce okupację miał dwie drogi
          do wyboru. Mógł pójść na kolaborację z nazistami, wstąpić do policji żydowskiej
          i denuncjować innych żydów czy wstąpić do obozowego niechlubnego Sonderkommando
          lub ukrywać się zdany na łaskę i garnuszek polskiej rodziny. Do polskiej
          partyzantki żydzi jakoś zbytnio się nie garnęli. Ta oczywista prawda jest im
          niewygodna i burzy ich propagandowe bajeczki o bohaterskich żydach walczących z
          nazistami. Kto najlepiej zna prawdę jak było? Oczywiście Polacy. Należy więc ich
          zgnoić, oskarżyć o współpracę z nazistami, oskarżyć o antysemityzm, by za 20 lat
          wszyscy myśleli, że to żydzi walczyli z bronią w ręku z Niemcami a Polacy nie
          walczyli, tylko z Niemcami współpracowali. To dlatego przez lata pisano o
          polskich obozach koncentracyjnych, panowała zmowa milczenia o Powstaniu
          Warszawskim a nagłaśniano powstanie w getcie. Dziś dzięki hollywoodzkim filmom,
          przeciętny Amerykanin ma wypaczony obraz historii. Wierzy w kłamliwy stereotyp
          bohatersko walczących z nazistami żydów i współpracujących z Niemcami Polaków.
      • green_basik Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 12:00
        alpepe napisała:

> myślę, że nie wiesz, co o nas sądzą Izraelczycy. Pojedź tam kiedyś i doświadcz
        > pogardy z ich strony, posłuchaj, co o tobie sądzą młodzi mieszkańcy kibuców, t
        > o
        > ci się filosemityzm odbije czkawką.
        >
        > To moja ostatnia wypowiedź w tym wątku, dziękuję za uwagę.

Tak, ten kij ma dwa końce.
    • wanilinowa Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 11:17

> Jak rowniez wiadomo, Zydzi z racji tego, ze byli czesto
      przesladowani i
      > zmuszani do wielu rzeczy, nauczyli sie organizacji, biznesu i
      zaradnosci.

zależność była zdaje się dokładnie odwrotna
      • kropidlo5 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 11:31
        wanilinowa napisała:

>
        > > Jak rowniez wiadomo, Zydzi z racji tego, ze byli czesto
        > przesladowani i
        > > zmuszani do wielu rzeczy, nauczyli sie organizacji, biznesu i
        > zaradnosci.
        >
        > zależność była zdaje się dokładnie odwrotna
        >

Zdaje sie trzeba znac historie a nie obiegowe opinie.
        Zydzi w srednich wiekach byli zmuszani do lichwy, poniewaz chrzescijanin nie
        mogl sie nia zajmowac, tak samo z karczmami- Zyd karczmarz kombinator to
        legenda, w istocie Zydzi musieli prowadzic knajpy.
        Nie mogli posiadac ziemii- wiec zyli w miastach, a tu juz pojawia sie slynne
        "nasze ulice wasze kamienice", ale skad te nasze kamienice? Bo chrzescijanscy
        wladcy tak zaplanowali.
        Slowem, wiele nieporozumien i antysemityzm gotowy
        • kamahi Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 11:39
          Poza wycieczką do kibucu, polecam również wypad do Nowego Jorku i
          krótką konwersację z dowolnym nowojorskim Żydem na temat drugiej
          wojny światowej. Można się naprawdę, szczerze zdziwić poglądami
          prezentowanymi przez drugą stronę, wcale nie tak otwarta i gotową do
          wysłuchania naszej wersji historii.
          Bardzo chciałabym, żeby wzajemne postrzeganie się Polaków i Żydów
          cechował szacunek i podziw dla drugiej strony, ale nie zawsze jest
          to takie proste.
          • skarpetka_szara Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 15:20
            Klamiesz. Mieszkam tu wieeeele lat, i nie moge potwierdzic
            tego co piszesz. Oczywiscie ze ZDARZAJA sie amanty ktorzy nie
            znaja histori, tak samo jak wielu jest Polakow ktorzy mowia ze
            Zydzi i Cyganie porywali dzieci. brrr...

Osobiscie znam wielu Zydow, i oprocz malutkiego procentu ludzi
            ktorzy byli uprzedzeni, (zazwyczaj dzieki zasludze rodakow - ktorzy
            zrobili im jakies swinstwa i obrazali), to zawsze mialam pozytywne
            doswiadczenia, a wiedze o histori mieli prawidlowa.

kamahi napisała:

> Poza wycieczką do kibucu, polecam również wypad do Nowego Jorku i
            > krótką konwersację z dowolnym nowojorskim Żydem na temat drugiej
            > wojny światowej. Można się naprawdę, szczerze zdziwić poglądami
            > prezentowanymi przez drugą stronę, wcale nie tak otwarta i gotową
            do
            > wysłuchania naszej wersji historii.
            > Bardzo chciałabym, żeby wzajemne postrzeganie się Polaków i Żydów
            > cechował szacunek i podziw dla drugiej strony, ale nie zawsze
            jest
            > to takie proste.
            • 0ffka Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 19:32
              Skarpeto z antysemitami nie ma dyskusji. Oni mają tępe umysły.
              Nie przekonasz ich.
              • skarpetka_szara Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 20:05
                Wlasnie WIEM. tylko tak nie moglam tego popuscic. Normalnie to
                bym mogla tu ksiazke napisac o tym, ale wlasnie po co?
                0ffka napisała:

> Skarpeto z antysemitami nie ma dyskusji. Oni mają tępe umysły.
                > Nie przekonasz ich.
                • kamahi Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 10:30
                  I to jest dla mnie przerażające - napiszcie mi proszę drogie panie,
                  która część mojej wypowiedzi - wyważonej i naprawdę neutralnej,
                  pozbawionej jakichkolwiek obelg, szydzenia, ba nawet zdecydowanego
                  poglądu - sprawiła, że tak dziarasko przyprawiacie mi gębe
                  antysemitki???? Proszę o dokładny cytat.
                  Strasznie się zacietrzewiacie już na starcie, w ogóle nie zważając
                  na treść wypowiedzi.
                  • kamahi Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 10:44
                    Mała korekta - widzę, że autor wątku to mężczyzna, więc sorki
                    za "drogie panie".
                    Druga sprawa - jakim prawem (chyba tylko swoim prawem) piszesz mi tu
                    na tłusto "Kłamiesz"?
                    Twoje doświadczenia są inne , a moje takie. Nie piszę o wrażeniach z
                    reportażu telewizyjnego, tylko o własnych doświadczeniach w postaci
                    takich rozmów w NY.
                    Działając według twojego prawa, ja teraz powinnam tobie
                    odpisać "Kłamiesz", ponieważ moje doświadczenia nie są tożsame z
                    twoimi doświadczeniami.
                    W ten sposób właśnie przylepia się na oślep etykietki antysemitów na
                    lewo i prawo. Czy ja w którymkolwiek miejscu opisałam własne opinie
                    na temat Żydów? Bo tylko taki opis, zawierający negatywne opinie,
                    mógłby być pretekstem do nazwania mnie antysemitką.
                    W innym przypadku to pusty strzał na oślep, bez ogladania się na
                    cel.
                    Życzę większej neutralności w interpretowaniu wypowiedzi innych
                    rozmówców. I pozdrawiam, mimo wszystko.
                    • skarpetka_szara Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 15:35
                      napisalas: polecam również wypad do Nowego Jorku i
                      krótką konwersację z dowolnym nowojorskim Żydem na temat
                      drugiej wojny światowej. Można się naprawdę, szczerze zdziwić
                      poglądami prezentowanymi przez drugą stronę, wcale nie tak otwarta
                      i gotową do wysłuchania naszej wersji historii.

Nie wiem jak dlugo bylas w NY, nie wiem z KIM ty sie spotykalas,
                      ale ja akurat mam/mialam/bede miala duzo kontaktu z zydami - i wiem
                      o czym mowie mowiac ze KLAMIESZ mowiac tutaj ze DOWOLNY zyd
                      zapytany nie jest otwarty i gotowy od wysluchania naszej wersji
                      historji.

Zreszta sorry, bo ja nie mam pojecia jaka jest Twoja wersjia
                      histori. Moze Twoja wersjia histori ktora przypisujesz NAM
                      wszystkim jest inna od tej prawdziwej, i wtedy to chyba nie tylko
                      Zyd, ale i Kazdy czlowiek powinien ci zaprzeczyc.

Wiec jezeli mowisz o Twoich przezyciach, to przynajmniej nie
                      sugeruj ze w NYC dowolny Zyd bedzie ci zmienial historie. Bo to
                      nie prawda. A jak slysze takie klamstwa to sie odezwe abys nie
                      obrazala tego miasta.
                      • kamahi Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 16:29
                        OK - za słowo "dowolny" przepraszam. Rzeczywiście mogło sugerować
                        odbiorcy zbyt szerokie uogólnienie.
                        Mój pobyt w NY - wymiana studencka i takaż właśnie mniej więcej
                        grupa społeczna interlokutorów po drugiej stronie.
                        A więc nie sprzątaczki pracujące na tzw. plejsach u żydowskich
                        rodzin.
                        Zabolało mnie również delikatne szyderstwo o "mojej wersji
                        historii", którą przypisuję nam wszystkim.
                        W mojej wersji historii to hitlerowskie Niemcy napadły na Polskę
                        rozpoczynając rzeź i usłyszany w NY pogląd, że to Polska była
                        agresorem w II wojnie światowej jakoś nie do końca mi pasował.
                        Podobnie jak usłyszane tam stwierdzenie, że absolutnie WSZYSCY
                        Polacy kolaborowali z Niemcami, przeciwko Żydom w czasie II WŚ.
                        Ale wiesz, to MOJA wersja historii, rozumiem, że Twoja jest zgoła
                        odmienna.
                        • kamahi Do skarpetki 10.11.09, 16:31
                          Acha, i nadal nie doczytałam się przeprosin za rzuconą na oślep
                          łatkę "antysemitki".
                          • skarpetka_szara Re: Do skarpetki 10.11.09, 17:19
                            Podaj mi prosze link gdzie CIEBIE nazwalam antysemitka?
                        • skarpetka_szara Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 17:17
                          ktokolwiek tobie wmawial : > że absolutnie WSZYSCY
                          > Polacy kolaborowali z Niemcami, przeciwko Żydom w czasie II WŚ.

to debil.
                          Nie za bardzo wierze ze tak mowiono, bo przeciez kazdy nawet w
                          podstawowce uczy sie histori WWII a takze w szkole sredniej.
                          Od ilu ludzi slyszalas taka historie? Amerykanie nie uchodza
                          ogolnie za wyedukowanych w histori, geografi swiatowej, ale takiego
                          czesgos przez ponad dekade nie udalo mi sie uslyszec.
                          • kamahi Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 08:28
                            Co do linka z epitetem "antysemitka" - pod wypowiedzią "offki",
                            umieszczona jako komentarz do mojej wcześniejszej wypowiedzi,
                            gdzie "offka pisze, że "antysemici mają tępe umysły i nie da się z
                            nimi dyskutować", napisałaś, ze sie zgadzasz, i "nie mogłaś tego tak
                            popuścić". Ja to odebrałam jako bezpośredni przytyk do mojej
                            wypowiedzi, mimo, że zarówno w niej, jak i ogólnie w życiu daleka
                            jestem od formułowania głupich, krzywdzących opinii, które mogłyby
                            urazić Żydów. Moją jedyna winą było użycie słowa "dowolny", za co
                            przeprosiłam, bo rzeczywiście wrzuciłam do jednego worka wszsytkich,
                            a nie tylko tych kilka osób narodowości żydowskiej spotkanych w NY,
                            które usłyszawszy, ze jestem Polką z góry potraktowały mnie tak,
                            jakbym - mówiąc w przenoścni - puściła bąka w towarzystwie. Od razu
                            na duuuży dystans. Potem, w bliższych rozmowach wychodziły właśnie
                            takie kwiatki, o jakich napisałam powyżej.
                            A co do ogólnej znajomości historii, geografii - wielu spotkanych
                            przeze mnie Amerykanów (nie Żydów) rzeczywiście miało problemy ze
                            zlokalizowaniem Polski na mapie świata, a znajomość czasów II WS to
                            już było jakieś science fiction.
                            • skarpetka_szara Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 15:56
                              Nie moglam "popuscic" tego, ze wlasnie napisalas ze "dowolny" zyd
                              mysli ze WWII byla rozpoczeta przez Polakow. Bo wiem ze tak nie
                              jest.

Nie wiem z jakimi idiotami rozmawialas, ale nie moglas im pokazac
                              encyklopedji? wejsc na internet albo cos? Dziwie Tobie sie. Nie za
                              bardzo zreszta w to wierze, ale ok.

A mowiac o DOWOLNYM Zydowskim Nowojorczyku zasluzylas sobie na
                              miano antysemitki - poniewaz wrzucilas wszystkich zydow do jednego
                              worka ze nie znaja histori i obarczaja Polske za ich zaglade.

Teraz, gdy Ty zmienilas zdanie, i wyjasnilas sytuacjie, ze mowilas
                              tylko o kilku ludziach ktorych poznalas podczas kilkumiesiecznej?
                              wizyty, i nie myslisz ze wszyscy tak mysla - moge tez zmienic
                              zdanie i nie myslec o tobie jako o antysemitce. Dobrze ze zostalo
                              to wyjasnione.
            • sumienie_aferala Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 14:46
              Wątpię w twoją szczerość, ale jeżeli ty się nawet rzeczywiście nie spotkałaś z
              antypolskim zachowaniem żydów, to wcale nie znaczy, że inni się nie spotkali.
              Jeżeli nigdy nie chorowałaś na żółtaczkę, to wcale nie znaczy, że ta choroba nie
              istnieje. Nie zarzucaj więc bezmyślnie innym kłamstwa.
              • skarpetka_szara Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 15:53
                Jak dla mnie mozesz nawet watpic ze ziemia jest okragla.

Przeciez napisalam ze wszedzie sa czubki, jest to malusienki
                procent. Mam bardzo dobra relacjie z zydami i nie zauwazylam
                jakiegos grupowego anty-polskiego zachowania. Moze trudno ci to
                wyobrazic ale zydzi nie mysla jak tu uprzykrzyc zycie polamom.

Jedna z wiekszych grup ktore sieje te anty-zydowskie brednie to
                sprzataczki pracujace tu na domkach u zydow. Nie sa w stanie sie
                wyedukowac, nauczyc sie 50 slow, wiec sprzataja. A w czasie pracy
                tylko zazdroszcza i psiocza na zydow, potem gadaja ploty
                nieprawdziwe.

A kazdy tutaj pracujacy Polak wie, ze najgorsza grupa pracodawcow/
                najbardziej wykorzystujacy ludzi to POLACY, nie Zydzi.

sumienie_aferala napisał:

> Wątpię w twoją szczerość, ale jeżeli ty się nawet rzeczywiście
                nie spotkałaś z
                > antypolskim zachowaniem żydów, to wcale nie znaczy, że inni się
                nie spotkali.
                > Jeżeli nigdy nie chorowałaś na żółtaczkę, to wcale nie znaczy, że
                ta choroba ni
                > e
                > istnieje. Nie zarzucaj więc bezmyślnie innym kłamstwa.
                • sumienie_aferala Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 16:22
                  Coraz lepiej. Najpierw zarzuciłaś kłamstwo nieznanej osobie motywując tym, że
                  skoro ty rzekomo nie spotkałaś się z przejawami antypolonizmu wśród żydów, to
                  przecież dowodzi, że tego antypolonizmu nie ma. Teraz twierdzisz, że nie tylko
                  znasz wszystkich pracujących w USA czy Nowym Jorku Polaków, ale nawet wiesz, co
                  każdy z nich sądzi o polskich pracodawcach. Czekam z niecierpliwością na
                  następne równie błyskotliwe wywody.

Próbujesz budować jakieś debilne stereotypy, głupio myśląc, że nikt oprócz
                  ciebie nie był i nie mieszkał w Nowym Jorku. Dwie bardzo bliskie mi osoby
                  spędziły tam kawał życia i był czas, że już dosyć miałem ich nowojorskich opowieści.
                  • skarpetka_szara Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 16:28
                    gdy juz cos madrego napiszesz to ci odpowiem. Inaczej to nie ma
                    sensu Tobie odpowiadac.
          • croyance Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 16:07
            Znam wielu Izraelitow, bylam w NY, Zydem jest moj maz. Nigdy nie
            spotkalam sie z antypolonizmem, ani zadna opinia antypolska.
            • kropidlo5 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 18:13
              Na pewno istnieja resentymenty antypolskie w pewnych kregach zydowskich, jak i
              istnieja w pewnych kregach niemieckich i rosyjskich. Nie istnieja prawdopodobnie
              w kregach wenezuelskich, iranskich i birmanskich, bowiem Polacy zbyt wiele z
              w.w. narodami nie mieli.
              Przeinaczanie historii tz ma miejsce- jak wszedzie. Ale to nie powod, by snuc
              teorie, ze kazdy Zyd wysysa antypolonizm z mlekiem ojca.
              Oskarzanie o antysemityzm jest czesto naduzywane, ale antysemici lubia sie tym
              podpierac- wiec antysemity nie mozna oskarzyc o antysemityzm, bo przeciez nie ma
              antysemityzmu, to tylko taka bron?
              A czym jest antysemityzm? Brak obiektywizmu i chlodu w ocenie. Co widac i tu u
              niektorych osob.
        • wanilinowa Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 11:44
          ciekawe jest to co piszesz. w jaki sposób chrześcijanie zmuszali
          żydów do lichwy?
          • kropidlo5 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 11:47
            w taki, ze chrzescijanin nie mogl pozyczac, a Zyd nie mogl wlasciwie nic robic
            poza pozyczaniem, taki socjalistyczny nakaz pracy:)
            • alpepe Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 11:51
              Miałam się nie odzywać, ale coś mi się tu nie zgadza i to mocno, handel i
              usługi, czyli rzemiosło, tego Żydom nie zabraniano, lichwa to rzecz zakazana wg
              Biblii, tak na marginesie.
              • kropidlo5 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 12:40
                sam sie zastanawialem, jak to jest ze chrzescijanie i zydzi zyja na biblii a
                jedni mogli drudzy nie- tak jednak bylo, oczywiscie nie widzialem i nie bylem,
                opieram sie na historycznych ksiazkach. moze one klamia, moze oswiecim tez nie
                istnial.
                • wanilinowa Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 13:01
                  kropidlo5 napisał:

> moze one klamia, moze oswiecim tez nie
                  > istnial.

to już manipulacja. podobnie jak powoływanie się na fakty bez
                  podania źródeł
            • wanilinowa Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 11:54
              kropidlo5 napisał:

> w taki, ze chrzescijanin nie mogl pozyczac, a Zyd nie mogl
              wlasciwie nic robic
              > poza pozyczaniem

jakie jest źródło tej informacji?
        • skarpetka_szara Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 15:13
          Kropidlo, przestan, strata Twojego czasu, tutaj sa najwieksi
          antysemici.

A dla mnie antysemityzm to nic innego jak kompleksy i tyle.
          Niestety duzo tu ludzi z kompleksami.
          • wanilinowa Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 15:42
            skarpetka_szara napisała:

> Kropidlo, przestan, strata Twojego czasu, tutaj sa najwieksi
            > antysemici.
            >
            > A dla mnie antysemityzm to nic innego jak kompleksy i tyle.
            > Niestety duzo tu ludzi z kompleksami.

no nareszcie, ktoś w końcu sięgnął po mój ulubiony argument-wytrych
            wszelkich dyskusji o Żydach :D
            antysemitami w Polsce nie są tylko ci, którzy karnie przyznają, że
            cała reszta narodu to wściekli antysemici, amen.
          • 0ffka Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 19:37

> A dla mnie antysemityzm to nic innego jak kompleksy i tyle.
            > Niestety duzo tu ludzi z kompleksami.

Heh... Skarpeto chciałam dokładnie to samo napisać co Ty, ale dopiero po
            przeczytaniu całego wątku.
            Ty wyjęłaś z ust te słowa :)
            Polecam też podobny wątek z forum Społeczeństwo:
            forum.gazeta.pl/forum/w,29,101509555,101509555,Czy_Polacy_zawsze_beda_antysemitami_.html
          • sumienie_aferala Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 15:29

> Kropidlo, przestan, strata Twojego czasu, tutaj sa najwieksi
            > antysemici.

Rzucasz oskarżeniami. Albo wymienisz kilka nicków tych tutaj antysemitów,
            albo jesteś kłamliwa antypolska świnia.
            • 0ffka Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 16:58
              sumienie_aferala napisał:

> Rzucasz oskarżeniami. Albo wymienisz kilka nicków tych tutaj antysemitów
              > ,
              > albo jesteś kłamliwa antypolska świnia.

Zrobię to za koleżankę i ciebie podam, jako pierwszego antysemitę.
              Sam się do tego przyczyniłeś określając Ją, cyt: "kłamliwa antypolska świnia"
              • wanilinowa Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 17:54
                0ffka napisała:

> sumienie_aferala napisał:
                >
                >
                > > Rzucasz oskarżeniami. Albo wymienisz kilka nicków tych tutaj antys
                > emitów
                > > ,
                > > albo jesteś kłamliwa antypolska świnia.
                >
                > Zrobię to za koleżankę i ciebie podam, jako pierwszego antysemitę.
                > Sam się do tego przyczyniłeś określając Ją, cyt: "kłamliwa antypolska świnia"
                >

skarpetka to żydówka?
                • skarpetka_szara Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 15:58
                  a co? masz cos przeciwko?

> skarpetka to żydówka?
                  • wanilinowa Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 16:05

> a co? masz cos przeciwko?
                    >
                    > > skarpetka to żydówka?
                    >

czy zadanie takiego prostego pytania już sprawia że jestem antysemitką? :DD

zadałam je, bo offka nazwała antysemitą kogoś kto Cię obraził, a to miałoby sens
                    tylko jeśli jesteś żydówką, a obraza wynikała tylko z faktu Twojego pochodzenia.

no więc jesteś?
                    • skarpetka_szara Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 16:18
                      Nazwanie kogos swinia, sorry, anty-polska swinia, tylko dlatego ze
                      ktos sie niezgadza z anty-zydowskimi sloganami JEST, moim zdaniem
                      antysemityzmem.

W tym przypadku nie ma znaczenia czy jestem Zydowka czy nie.
                      • 0ffka Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 16:22

> Nazwanie kogos swinia, sorry, anty-polska swinia, tylko dlatego ze
                        > ktos sie niezgadza z anty-zydowskimi sloganami JEST, moim zdaniem
                        > antysemityzmem.
                        >
                        > W tym przypadku nie ma znaczenia czy jestem Zydowka czy nie.

Dokładnie!
                        Według mnie tylko antysemita ma problem czy ktoś jest Żydem, czy nie.
                      • wanilinowa Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 16:26

> Nazwanie kogos swinia, sorry, anty-polska swinia, tylko dlatego ze
                        > ktos sie niezgadza z anty-zydowskimi sloganami JEST, moim zdaniem
                        > antysemityzmem.

czyli wracamy do punktu wyjścia, antysemitą jest każdy kto nie zgadza się z
                        powszechnie znanym sloganem (przepraszam, faktem) że polacy to antysemici.

>
                        > W tym przypadku nie ma znaczenia czy jestem Zydowka czy nie.

to było bardzo proste pytanie.
                        • julus908 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 16:34
                          No właśnie, ja nie jestem antysemitką i uważam, że osoba która twierdzi, że nią
                          jestem tylko dlatego, że jestem Polką obraża mnie.
                          • skarpetka_szara Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 17:12
                            ehhhh.....rece opadaja. Offka miala racjie - o tym nie da rady
                            rozmawiac.
              • sumienie_aferala Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 10:45
                Goebbels też był kłamliwą antypolską świnią. Czy gdy tak napisałem, też mnie
                oskarżysz o antysemityzm? Daj Ci Boże chociaż zdrowie, bo na rozum już za późno.

Jakoś dziwnie łatwo ci przychodzi oskarżanie kolejnych osób o antysemityzm.
                Zostałem pomówiony tylko dlatego, że nie życzę sobie, by ze mnie i innych
                Polaków robiono antysemitów? Jesteście siebie warte, bo zarówno ty jak i ona
                macie kłopoty z rozumowaniem i wyciąganiem prawidłowych wniosków.
    • sootball Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 11:42
      Żydzi nie są dla mnie z racji pochodzenia ludźmi gorszymi ani lepszymi niż inni
      ludzie.
      To, co mnie razi, to wykorzystywanie argumentu "antysemityzm" w walkach, w
      których wcale o to nie chodzi, ale można w ten sposób coś uzyskać, albo
      przyłożyć oponentom/krytykantom.
      Bo w tym wypadku antysemitą ostatecznie nie będzie ktoś, kto nie lubi żydów,
      tylko ktoś, kogo Żydzi nie lubią.
    • facettt Masz po 100-kroc racje 09.11.09, 11:53
      Reprezentujac tkzw. myslenie pozytywne.
      Istotnie - niezaleznie od wszelkich kwestii moralnych
      - to by sie Polsce
      i Polakom po prostu oplacilo.
      Sam zwalczam na forach politycznych 0d wielu lat prowincjonalny polski
      antysemityzm - charakterystyczny szczegolnie dla polskiej "sciany wschodniej".

Zjawisko negatywnego myslenia i zwalania winy za wlasne slabosci
      nie jest jednak charaktyreystyczne tylko dla Polakow.
      W Rumunii, Rosji itd... tez z tym nie lepiej.
    • zeberdee24 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 12:49
      Polski antysemityzm i żydowska polonofobia to właśnie czysty biznes, Żydzi mają
      interes w tym żeby odzyskiwać majątki zostawione w Polsce, Polacy mają interes w
      tym żeby im tych majątków nie oddawać. Do Niemców Żydzi nie zgłaszają roszczeń
      bo Niemcy są zbyt ważnym państwem, nie muszą się liczyć specjalnie z żydowskimi
      wpływami, Polska jest państwem o wiele mniej znaczącym stąd ta śmiałość
      antypolskich środowisk. Poza tym Polska nie ma powodów do dumy z Żydów, ponieważ
      byli oni raczej wrzodem na dupie niż realną korzyścią, jak każda mniejszość
      narodowa, szczególnie tak hermetyczna i negatywnie nastawiona.
      • kropidlo5 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 12:57
        Bzdura.
        "Uwziecie sie" na Polakow to wymysl spiskowcow- przed kazdym sadem mozna
        udowodnic, ze sprawy majatku odebranego laduja na plecach Niemcow, chyba ze
        jakims cudem majatek zostal w Polsce- wtedy oczywiscie nalezaloby zwrocic. Sady
        dzialaja bezstronnie, przynajmniej w terii. i Zwrocic= Tak jak kazdemu innemu
        obywatekowi- po przejrzeniu okolicznosci.
        Czy ta mniejszosc to wrzod na dupie- to lekko dyskusyjna rzecz. Co to za
        stwierdzenie- wrzod na dupie? Hermetycznie i negatywnie nastawiona? Moze czesc,
        ale inna czesc doskonale zasymilowana.
        Czy Geremek nie byl wielkim Polakiem? Byl, co z tego ze Zydowskiej narodowosci z
        pochodzenia, czul sie Polakiem i nim byl.

Dka mnie na miano Polaka bardziej zasluguje ktos o Zydowskich korzeniach ale
        madry i swiadomy anizeli polglowek spod budki z piwem o 100% czystosci rasy.
        Chociaz polglowek bedzie gardlowal, ze to on jest czystym Polakiem. Formalnie
        jest, i co z tego.
        Jestem agnostykiem, w przeciwienstwie do 95% spoleczenstwa, i co, to tez mnie
        wylacza z polskosci? Bo Polak to katolik?

• wanilinowa Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 13:03
          kropidlo5 napisał:

> Bzdura.
          > "Uwziecie sie" na Polakow to wymysl spiskowcow-

w przeciwieństwie do uzwięcia się na Źydów i szalejącego w Polsce,
          na świecie i w kosmosie antysemityzmu?
    • soulshunter Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 13:00
      > Co o tym myslicie?

zmien dealera, zamilcz.
    • co.tam.panie Antypolonizm 09.11.09, 13:09
      Coś mi się wydaje, ze niektórzy Żydzi (nie wszyscy) muszą mieć wrogów. Kiedyś Filistyńczyków, teraz Polaków.
      Oglądaliście "Listę Schindlera"? Po co tam te antypolskie akcenty?

• kropidlo5 Re: Antypolonizm 09.11.09, 13:15
        Tak wiec ustalilismy, ze Zydzi sa antypolscy i zli.
        Ciekawe wiec, skad wziela sie w (chyba?) polskim Papiezu taka przyjazn wobec
        nich i taka chec pojednania.
        • wanilinowa Re: Antypolonizm 09.11.09, 13:22
          kropidlo5 napisał:

> Tak wiec ustalilismy, ze Zydzi sa antypolscy i zli.

nie, to Ty założyłeś, że Polacy to antysemici, a zatem to do Ciebie
          należy skierować pytanie:

> Ciekawe wiec, skad wziela sie w (chyba?) polskim Papiezu taka
          przyjazn wobec
          > nich i taka chec pojednania.
          • kropidlo5 Re: Antypolonizm 09.11.09, 13:30
            ja zarzucilem antysemityzm? w ktorym miejscu?
            ja napisalem, ze Polacy nie wykorzystuje kapitalu, ktory mogliby wykorzystac- a
            stad do antysemitizmu dluga droga.
            • sumienie_aferala Re: Antypolonizm 10.11.09, 15:40
              kropidlo5 napisał:

> ja zarzucilem antysemityzm? w ktorym miejscu?
              > ja napisalem, ze Polacy nie wykorzystuje kapitalu, ktory mogliby wykorzystac- a
              > stad do antysemitizmu dluga droga.

Wystarczy, że inni kapitał wykorzystują
              www.youtube.com/watch?v=fD-p54CroD8
        • co.tam.panie Re: Antypolonizm 09.11.09, 13:45
          kropidlo5 napisał:

> Tak wiec ustalilismy, ze Zydzi sa antypolscy i zli.

NIEKTÓRZY Żydzi. Nawet są tacy, co Polaków obwiniają o holokaust.
          Oczywiście zdażają się też Polacy antysemici.

> Ciekawe wiec, skad wziela sie w (chyba?) polskim Papiezu taka przyjazn wobec
          > nich i taka chec pojednania.

Jan Paweł II jednał się ze wszystkimi, nawet z mordercą, który do niego strzelał.
          Bardzo dobrze, że przyjmował przedstawicieli innych wyznań, ze pocałował Talmud i inne święte księgi.
          A o ukumeniźmie ty nie słyszał?
        • cloclo80 Re: Antypolonizm 09.11.09, 14:33
          Koligacje rodzinne plus przekonanie, że nikt mu nie podskoczy. Faktycznie,
          działania monarchy absolutnego nie podlegają dyskusji.
          Na szczęście B16 stara się pohamować oszalały i pozbawiony refleksji "ekumenizm"
          JPII.
      • kropidlo5 Re: Antypolonizm 09.11.09, 13:16
        co.tam.panie napisał:

> Coś mi się wydaje, ze niektórzy Żydzi (nie wszyscy) muszą mieć wrogów. Kiedyś F
        > ilistyńczyków, teraz Polaków.
        > Oglądaliście "Listę Schindlera"? Po co tam te antypolskie akcenty?
        >

jakie antypolskie akcenty?
        film widzialem ale nia zauwazylem?
        chyba za to kazdy przeoczyl propolskie akcenty w Pianiscie.

• co.tam.panie filmy 09.11.09, 13:47
          kropidlo5 napisał:
          > jakie antypolskie akcenty?
          > film widzialem ale nia zauwazylem?
          > chyba za to kazdy przeoczyl propolskie akcenty w Pianiscie.

Dorzuc jeszcze "Wybór Zofii".
    • mrsnice Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 13:26
      "Jakze latwo byloby Polsce znaczyc o wiele wiecej w swiecie,
      wystarczy, zeby
      > "przyznala" sie do swoich Zydow"

Proszę bardzo: lech wałęsa, aleksander kwaśniewski, donald tusk,
      bracia kaczyńscy, hanna Gronkiewicz waltz, olechowski, cimoszewicz i
      prawie cała reszta naszych polityków. Resztę sobie doczytajcie:

www.polonica.net/Lista_zydow_w_zniewalanej_Polsce.htm
    • julus908 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 13:54
      A w czym się właściwie ten polski antysemityzm przejawia?
      • cloclo80 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 14:30
        Zazwyczaj w gadaninie. Czynów brak.
        • marciasek Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 15:13
          Poza gadaniem i bazgraniem po ścianach zdarzają się dewastacje cmentarzy,
          rozbijanie grobów.

• cloclo80 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 15:57
            Zgoda, ale póki co nie znam przypadku żeby żyd dostał po pysku. W ogóle nie
            słyszałem o napaści na żywego żyda. Jedynie pyskówy i ataki na miejsca z
            założenia pozbawione ochrony.
            • skarpetka_szara Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 20:07
              To czytaj gazety a napewno poznasz wiele przypadkow.
              • zeberdee24 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 20:23
                Ja czytam i raz tylko wyczytałem że ktoś wsadził kosę jakiemuś rabinowi w Warszawie.
                • skarpetka_szara Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 20:28
                  ostatnio pobito rabina we Wroclawiu. Dlaczego? ot tak, bo byl
                  zydem. przeciez to klasyczny antysemityzm.
                  • 0ffka Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 00:05
                    Niedawno była głośna sprawa w mediach o młodym ortodoksie z NY, który przyjechał
                    do Polski, kraju swoich przodków. Został puszczony sam na jakąś prowincję, aby
                    odwiedzić groby i został tam brutalnie pobity i znieważony przez bandę wyrostków.
                    Prawda jest taka, że nawet w Warszawie trzeba być bardzo odważnym, abym np nosić
                    jarmułkę, albo w pracy powiedzieć, że nie będzie się brało udziału w spotkaniach
                    z okazji świąt katolickich takich, jak Wielkanoc i Wigilia.
                    Nie bez podstaw wycieczki młodzieży z Izraela mają swoją własną ochronę na
                    terenie Polski, która im towarzyszy w podróży.
                    • julus908 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 09:17
                      Tylko,że takie zdarzenia mają miejsce sporadycznie a te pobicia są sprawką
                      określonej grupy osób o skrajnych poglądach. Tymczasem antysemityzm jest bardzo
                      często przypisywany Polakom jako cecha narodowa.
                      • skarpetka_szara Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 15:56
                        tylko ze historie o pobiciu Zyda slyszy sie czesto w PL, jednak
                        nigdy nie slyszalam o pobiciu Polaka przez Zydow.

Zobacz nawet na to forum: 80-90% ludzi wypowiada sie negatywnie o
                        zydach, ze sa antypolscy, itd... usprawiedliwiajac wlasna niechec
                        do tego narodu. przykre.
                        • julus908 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 22:38
                          Mojego dziadka pobili Żydzi.
                          • skarpetka_szara Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 15:47
                            hahahahaha, poddaje sie.

kiedy to bylo? i ciekawo za co?
                            • julus908 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 16:13
                              Oj dawno, w latach 70-tych. Dziadek miał swój biznes i dostał za
                              "konkurencyjność". Ale jednak dostał.
                        • wanilinowa Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 16:40

> Zobacz nawet na to forum: 80-90% ludzi wypowiada sie negatywnie o
                          > zydach, ze sa antypolscy, itd...

a kiedy żydzi (lub nieżydzi) wypowiadają się o polakach-antysemitach, to jest
                          już ok?
                    • sumienie_aferala Gdzie jest największy antysemityzm? 10.11.09, 15:59
                      Nie zgadniecie, bo w Izraelu i Rosji. Tak twierdzą sami zainteresowani, czyli żydowska organizacja Pogrom zwalczająca antysemityzm. Ciekawy artykuł, więc dla zachęty może fragment.

1 lutego, Jerozolima. Łysi młodzieńcy w glanach pobili grupę Żydów z USA. Amerykanie odwiedzali Izrael w ramach programu dla młodzieży „Taglit”. Wylądowali w szpitalu.
                      Tekst linka
                    • miriam_73 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 11:09
                      nawet w Warszawie trzeba być bardzo odważnym, abym np nosić jarmułkę, albo w
                      pracy powiedzieć, że nie będzie się brało udziału w spotkaniach z okazji świąt
                      katolickich takich, jak Wielkanoc i Wigilia.

Offko, nie generalizuj ;-) To tez nie jest takie czarno-białe. jesli chodzi o tę
                      pierwszą kwestię - wszystko jest kwestią zdrowego rozsądku, to jest dokładnie
                      tak, jak z zasady nie nosisz portfela na wierzchu w autobusie, gdzie istnieje
                      ryzyko, że pojawią sie kieszonkowcy, czy nie chodzisz np. z drogim sprzętem foto
                      po ciemnych zaułkach w środku nocy ;-)
                      Co do tego drugiego - wszystko zależy od ludzi... W mojej firmie takiego
                      problemu nie ma, zresztą ja nie widzę problemu, żeby przyjść na firmową Wigilię,
                      czy firmowe jajeczko, i życzyć moim kolegom wesołych świąt, tak jak oni starają
                      się pamiętać o "moich" świętach.

A do koleżanki Alpepe mam pytanie, tak z ciekawości - w ilu kibbuzim byłaś i jak
                      długo w Izraelu w ogóle, że piszesz o ogólnej pogardzie i antypolonizmie???
    • cloclo80 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 09.11.09, 14:29
      Myślę, że chrzanisz. Primo, nie wiadomo czy żydzi życzą sobie patronatu Polski,
      secundo nie wiadomo czy mieliby ochotę przykładać się do promowania Polski.
      Zostawmy ich lepiej w spokoju i nie zawracajmy im głowy naszymi problemami.
      • drabinahaha1 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 09:34
        I vice versa. Bardzo źle im w Polsce się żyło, chcieli nawet to zmienić i dumali
        o Judeopolonii jako lepszym bycie dla nich w Europie Środkowej, ale teraz dają
        przykład Polakom jak powinno się dobrze z innymi narodowościami współżyć, tak
        jak oni z Palestyńczykami, ucz sie goju-Polaku od lepszych czyli Narodu Wybranego.
    • gobi05 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 11:16
      > Co o tym myslicie?

Myślę, że jest to szukanie problemu na siłę.
      Antysemityzm w Polsce nie ma racji z braku Żydów.
      Natomiast za chwilę wybuchnie antywietnamizm.
      Nie wiadomo, czy jest ich pięćdziesiąt, czy sto
      tysięcy, ale na pewno całkiem dużo. Wietnamczycy
      są hermetyczni jak Żydzi i mają inną mentalność,
      niż Polacy. Do tego nie są w stanie nauczyć się
      polskiej wymowy. Aha, no i potencjał finansowy -
      przyjeżdżają żeby się dorobić, a nie pożyć sobie
      wygodnie. To znaczy, że szybko się bogacą,
      a to ludzi kłuje w oczy.
      • mrsnice Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 12:50
        "w Polsce nie ma racji z braku Żydów."

no większej bzdury nie słyszałam.
      • sumienie_aferala Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 10:59
        Nie jestem przeciw przedstawicielom innych nacji przybywającymi do Polski, by
        ułożyć sobie życie. Jestem tylko przeciw gettom. Jeżeli ktoś integruje się z
        polskimi sąsiadami, wzbogaca polską kulturę. Jeżeli ktoś zamyka się z getcie,
        działa na szkodę Polski, bo getta to rozsadnik przestępczości. Nie zamierzam
        zwalczać imigrantów, ale będę zwalczał getta.
    • elagresto Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 12:05
      głupie jest nielubienie Żydów za to że są Żydami. Ale za to, że oni nas nie lubią już możemy, bo to usprawiedliwione. Tak samo jak niechęć do Romów. Nie chodzi o to, że są innej narodowości, ale o to jak się zachowują w miejscach publicznych. Ale na tej samej zasadzie można nie lubić wielu rodzajów Polaków, np. drechów, lub dla kontrastu policjantów.

Według mnie nie jest problemem sama niechęć do kogoś, tylko powody niechęci. Mogę kogoś nie lubić, ale nie z powodu, że ma na imię Kleofas, a ja nie lubię wszystkich Kleofasów. Muszę mieć powód dla którego go nie lubię.
      • green_basik Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 13:00
        elagresto napisał:

> głupie jest nielubienie Żydów za to że są Żydami. Ale za to, że oni nas nie lub
        > ią już możemy, bo to usprawiedliwione. Tak samo jak niechęć do Romów. Nie chodz
        > i o to, że są innej narodowości, ale o to jak się zachowują w miejscach publicz
        > nych.

Tak, a polaczków trzeba lubić za to, że są polaczkami.
        Czy żyd, czy polak, czy inna nacja - bez różnicy, jesteście tacy sami, te same
        metody stosujecie.
        Dziad wykazał się największą inwencją i bezczelnością ( uspakajało się na
        chwilę, gdy wykończona groziłam paluszkiem, ale to tylko na chwilę, szybko
        wracał do siebie ) i znalazł pojętnych uczniów.
        Bezczelni jak pachołki kata.
        Cel uświęca środki, czyż nie?

goła
        baba

• green_basik Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 12:08
      > Jak rowniez wiadomo, Zydzi z racji tego, ze byli czesto przesladowani i
      > zmuszani do wielu rzeczy, nauczyli sie organizacji, biznesu i zaradnosci.

Tak, sprytu i przebiegłości.
    • krejzimama Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 13:33
      Kilka osób już tutaj poruszyło choć niekompletnie genezy antysemityzmu.
      Wróćmy do czasów śedniowiecza. Jakie były tam trzy podstawowe role społecznie?
      Rycerstwo walczące za króla i religie, duchowieństwo oraz chłopi uprawiający
      ziemię. Tym miał się zajmować dobry chrześcijanin.
      Ale gospodarka nie mogła obyć się bez handlu, bez kredytu oraz ludzie musieli
      się gdzieś zabawić. Kto więc miał zająć się handlem, bankierstwem i wyszynkiem?
      Żydzi, którym religia tego nie zabraniała.
      Tu warto poruszyć kwestie lichwy. Tak Żydzi mieli zabronione branie procentu,
      ale tylko od innych Żydów. Natomiast od gojów było tak najbardziej dozwolone i
      życie z odsetek nie było czymś negatywnym.
      Czas sobie mijał i nagle przyszedł wiek XVIII i XIX wraz z rewolucja
      przemysłowa. Szlachta powstała z rycerstwa, chłopi i duchowienstwo stracili na
      na zanczeniu. Natomiast w kapitaliźmie co było ważne? Kredyt i handel. Kto miał
      kapitał by zakładać fabryki? Żydzi.
      I żadne spiski tu nie mają miejsca. Po prostu oni już wiele setek lat wczesniej
      zajmowali sie tym co stało się kołem napędowym gospodarki po rewolucji przemysłowej.
      Do tego nalezy dodac także dbałość Żydów o edukację. Też jako pierwsi zrozumieli
      jaką wartość dla rozwoju człowieka ma edukacji.
      To by było tyle.
      Tak nieco offtopic. To zauważcie, że najelpiej w Europie rozwineły sie kraje
      protestackie które po reforamcji odrzuciły katolickie ograniczenia co do
      uprawiania handlu oraz bankowości.
    • sumienie_aferala Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 14:14
      Co za prymitywna propaganda. Z góry zakładasz, że antysemici są debilami. Czy
      żydowscy szowiniści gardzący Palestyńczykami są więc imbecylami? Szerzysz
      kłamliwe medialne stereotypy, że prawdziwy Polak, patriota to antysemita. Albo
      jesteś skończonym durniem i w to wierzysz, albo jesteś zakłamanym cwaniakiem i z
      wyrachowaniem wciskasz te stereotypy.

Polska odgrywa w światowej polityce dużo większą rolę, niż to wynika z jej
      potencjału ekonomicznego, który niestety po latach gospodarki komunistycznej i
      kolonialnego wyzysku sowietów jest na poziomie potencjału malutkiej Holandii. Na
      szczęście światowi eksperci są zgodni, że nasz kraj będzie szybko się rozwijał i
      odgrywał coraz większą rolę w polityce światowej.

Polska jest dumna z wybitnych Polaków, niezależnie czy są rdzennymi Polakami czy
      też są oni pochodzenia litewskiego, ormiańskiego, niemieckiego czy żydowskiego.
      Chyba cię jednak pogięło i frajerów szukasz każąc być mi dumnym z jakiegoś żyda
      plującego na Polskę i wcale nie czującego się Polakiem tylko dlatego, że jego
      dziadek urodził się w Polsce. Ja mam go gdzieś i niech od Polski trzyma się jak
      najdalej.

W swojej propagandzie doszedłeś do szczytu absurdu. Chciałbyś, bym podlizywał
      się do jakiegoś antypolskiego ścierwa, tylko dlatego że jest on żydem a nie
      Francuzem? Polska nie powinna walczyć ani z żydami ani o żydów. Należy olać ich
      ciepłym moczem, w ten sposób unikając konfliktu z miliardami wyznawców islamu na
      całym świecie, ich gniewu i zemsty.
    • jack20 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 10.11.09, 15:48
      jakim prawem popaprancu piszesz o debilizmie antysemitow?
      gdzie i czym wyraza sie dzis w polsce ten antysemityznm?
      tzw antysemityzm jest wytworem ortodoksyjnych srodowisk zydowskich
      dla ktorych kazda krytyka zydow czy recenzja ich czasem niechlubnej
      przeszlosci w histori jest powodem histerycznego ataku na ich
      krytykow najczesciej ze strony amerykanskiego kongresu zydow.
      poczytaj chloptas, historie polski Koniecznego i role zydow w
      polsce, obejrzyj najlepszy polski film "ziemie obiecana" (i historie
      jego blokady przez amerykanskich zydow do oskara), historie nkwd czy
      polskiej bezpieki,(gdzie stanowili pow 25% oprawcow), poczytaj sobie
      moze zyda n.finkelsteina "holocaust industrie" i chamskie napasci
      zydow na autra? moze znane sa ci tez zadania amerykanskiego kongresu
      zydow ca 60 mlrd. rekompesaty od polski?
      i wiele, wiele innych faktow
      to, ze faktycznie ca polowa laureatow nagrody nobla jest pochodzenia
      zydowskiego nie jest dla mnie powodem bym uwazal ich za narod
      wybrany jak sami maniacko sa o tym przekonani i bil im poklony.
      tak wiec chloptas poczytaj sobie cos o zydach a potem otwieraj dziob
      na forum obrazajac ludzi..
    • drabinahaha1 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 16:47
      Ostatnio młodzież z Gminy Żydowskiej w Warszawie zbudowała symboliczny mur, na
      pytanie co oznacza młoda dziewczyna wypaliła że jest to symbol Kryształowej nocy
      i paktu faszystowsko-chrześcijańskiego, bardzo mi się zrobiło przykro, że tak
      wpakowała do wora chrześcijan z faszystami, bo moja rodzina czynnie walczyła
      przeciwko faszystom a taka niunia z gminy żydowskiej takie ma zdanie.
    • drabinahaha1 Re: debilizm antysemitow- co myslicie? 11.11.09, 17:19
      Przypomniała mi się sprawa pewnej studentki z USA, której na drzwiach ktoś
      malował antysemickie napisy, stała się bardzo popularna, wszyscy byli
      wstrzaśnięci jej współczuli i oferowali pomoc. Jakie było zdziwienie gdy okazało
      się, że to ona sama sobie te napisy malowała, bo dzięki temu wzrosła bardzo jej
      ranga i popularność. Coś mi się wydaje, że często jest tak, że krzykiem o
      anysemityźmie można wiele załatwić, lub też komuś zamknąć usta skuteczniej niż
      cenzurą za komuny.

Nie masz jeszcze konta? Zarejestruj się

Nakarm Pajacyka